Eurokinissi |
Από τη μαζική συγκέντρωση στο Ραδιομέγαρο |
Ακριβώς στις 11.11 μ.μ., η ΕΡΤ σταμάτησε να εκπέμπει στην Αττική. Είχε προηγηθεί η σταδιακή διακοπή του σήματος στο εξωτερικό και στα 12 κέντρα ψηφιακής εκπομπής σε όλη την Ελλάδα. Μετά το απόγευμα, δυνάμεις των ΜΑΤ είχαν αποκλείσει το κτίριο της ΕΡΤ στην οδό Μουρούζη και το κτίριο στην Κατεχάκη. Από το μεσημέρι και ενώ διακινούνταν ήδη φήμες για την επικείμενη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της κυβέρνησης, στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ βρισκόταν σε εξέλιξη μαζική Γενική Συνέλευση των εργαζομένων, με την παρουσία εκπροσώπων του ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ.
Ολοκληρωμένη αγωνιστική πρόταση κατέθεσαν στη Συνέλευση οι εκπρόσωποι της «Δημοσιογραφικής Συνεργασίας» Γ. Δαράκης, Χρ. Ρουμελιώτη και Αγ. Κυρίτση, η οποία και έγινε ομόφωνα δεκτή, παρά την προσπάθεια ορισμένων - προσκείμενων στην τρικομματική συγκυβέρνηση - να φρενάρουν τις όποιες διαθέσεις των εργαζομένων, διαφωνώντας στα λόγια με τη γραμμή της κυβέρνησης, συμφωνώντας όμως στην ανάγκη «νέου θεσμικού πλαισίου» για την ΕΡΤ.
Η απόφαση των εργαζομένων ήταν: Παραμένουμε στην ΕΡΤ όλο το 24ωρο, είμαστε σε διαρκή Γενική Συνέλευση, στήνουμε ομάδες περιφρούρησης της περιουσίας του ελληνικού λαού, παρεμβαίνουμε στο πρόγραμμα, καλούμε τους εργαζόμενους, συνολικά το λαό της χώρας να περιφρουρήσουν τη δημόσια ραδιοτηλεόραση.
Στις 3 το μεσημέρι αποφασίστηκε η «ανάληψη» του προγράμματος ενημέρωσης από τους εργαζόμενους της ΕΡΤ, ενώ άρχισε να πυκνώνει και ο κόσμος στο προαύλιο του Ραδιομεγάρου. Σε ένδειξη συμπαράστασης, η ΠΟΕΣΥ κήρυξε στάση εργασίας στα ιδιωτικά Μέσα Ενημέρωσης, από τις 7 μ.μ. μέχρι τη 1 μετά τα μεσάνυχτα. Ο «902.gr» στη διάρκεια της στάσης, μετέδιδε μόνο ειδήσεις σχετικές με την κινητοποίηση στην ΕΡΤ, δίνοντας το χρονικό των εξελίξεων.
Στο πλευρό των εργαζομένων βρέθηκαν αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ και στελέχη του Κόμματος, καθώς και οι βουλευτές του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης, Γιάννης Γκιόκας, Σπύρος Χαλβατζής και Ελένη Γερασιμίδου. Τη συμπαράσταση του ΠΑΜΕ εξέφρασαν στους εργαζόμενους ο Γιώργος Πέρρος και ο Γιάννης Πάσουλας, ενώ στο χώρο της συγκέντρωσης βρέθηκαν αντιπροσωπείες από ταξικά συνδικάτα της Αθήνας.
Παραβρέθηκαν ακόμα αντιπροσωπείες του ΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλής τον Αλ. Τσίπρα, και των ΑΝΕΛ, με επικεφαλής τον Π. Καμμένο.
Το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ εξέδωσε ανακοίνωση, καλώντας τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν μαζικά στη συγκέντρωση αλληλεγγύης. Από νωρίς το μεσημέρι, στο Ραδιομέγαρο βρέθηκε ο Παναγιώτης Ράμμος, μέλος του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, εκ μέρους της «Δημοσιογραφικής Συνεργασίας». Το απόγευμα πραγματοποιήθηκε στο χώρο έκτακτη συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, το οποίο όμως δεν κατέληξε σε καμία απόφαση, παρά το γεγονός ότι η «Δημοσιογραφική Συνεργασία» κατέθεσε συγκεκριμένο πλαίσιο για συντονισμένη πάλη.
Με νέα ανακοίνωση, αργά το βράδυ, το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ κάλεσε τους εργαζόμενους στην ΕΡΤ «να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους σε συντονισμό με άλλους κλάδους εργαζομένων». Κάτω από την πίεση του ΠΑΜΕ και τις αγωνιστικές διαθέσεις των εργαζομένων, η ΕΣΗΕΑ αποφάσισε 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες από σήμερα στις 6 π.μ. στα ηλεκτρονικά Μέσα, εξαιρώντας τον τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό «902», τον «Flash» και το «Κόκκινο». Απεργία και στις εφημερίδες αποφασίστηκε καταρχήν για την Πέμπτη.
Νωρίς το απόγευμα, μαζική συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε και στις εγκαταστάσεις της ΕΤ3 στη Θεσσαλονίκη, με συμμετοχή και των δυνάμεων του ΠΑΜΕ. Παραβρέθηκε ο Σάκης Βαρδαλής, μέλος της ΚΕ του Κόμματος.
Εξω από την Περιφερειακή Ενότητα Αρκαδίας συγκεντρώθηκαν εργαζόμενοι, δυνάμεις του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΥ, της ΠΑΣΕΒΕ, εκπρόσωποι σωματείων και μαζικών φορέων του νομού καθώς και μέλη του ΚΚΕ, για συμπαράσταση στους εργαζόμενους της ΕΡΑ Τρίπολης. Στη Λάρισα εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν έξω από τα γραφεία της ΕΡΤ, έχοντας στο πλευρό τους το Εργατικό Κέντρο και δυνάμεις του ΠΑΜΕ. Ανάλογες συγκεντρώσεις έγιναν στα στούντιο της ΕΡΤ σε Πάτρα, Ηράκλειο, Καλαμάτα και Κέρκυρα.
Την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στο κλείσιμο της ΕΡΤ καταδικάζει με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας:«Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους εργαζόμενους και ιδιαίτερα στις εργαζόμενες γυναίκες της ΕΡΤ και των άλλων δημόσιων φορέων που καταργούνται και τις καλούμε να ορθώσουν το ανάστημά τους και να αντισταθούν αγωνιστικά στην αντεργατική και αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ», σημειώνει μεταξύ άλλων.
Ανακοινώσεις καταδίκης της κυβερνητικής απόφασης εξέδωσαν μεταξύ άλλων η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ, το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, η ΟΤΟΕ, το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, η Ελληνική Κοινότητα Δρέσδης και πλήθος άλλων σωματείων και φορέων. Την απόφαση της κυβέρνησης καταδίκασε κατά πλειοψηφία το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής, με ψήφισμα που κατέθεσαν οι εκλεγμένοι σύμβουλοι του ΚΚΕ. Καταψήφισε η παράταξη του Θ. Πλεύρη (είχε εκλεγεί με τον ΛΑ.Ο.Σ.) και λευκό ψήφισαν οι παρατάξεις της ΝΔ και της ΔΗΜΑΡ.
Πέρα για πέρα υποκριτική ήταν η αντίθεση που εξέφρασαν χτες το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ στην απόφαση για κλείσιμο της ΕΡΤ, από τη στιγμή που έχουν πλήρως συμφωνήσει με τη ΝΔ για 15.000 απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων φέτος και το 2014, μέσα από την κατάργηση οργανισμών και φορέων του Δημοσίου. Αυτό, βέβαια, σε τίποτα δεν εμπόδισε τα στελέχη τους να περιφέρονται και να δηλώνουν ότι δεν θα επικυρώσουν την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου στη Βουλή, ζητώντας να γίνει άμεσα σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών.
Το ΠΑΣΟΚ, άλλωστε, επικέντρωσε τις ενστάσεις του στη διαδικασία, ζητώντας «σαφείς κανόνες λειτουργίας της κυβέρνησης και της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας», με την υπόδειξη ότι «μείζονος σημασίας θέματα πρέπει έγκαιρα να συζητούνται και να αποφασίζονται στο επίπεδο των αρχηγών των τριών κομμάτων». Ζητά ταυτόχρονα «ολοκληρωμένο σχέδιο αναδιάρθρωσης» της ΕΡΤ. Στο ίδιο πνεύμα, η ΔΗΜΑΡ ζήτησε τη συγκρότηση επιτροπής από εμπειρογνώμονες και πρόσωπα κύρους με στόχο εντός τριών μηνών «να υποβάλει επιχειρησιακό σχέδιο για μια σύγχρονη Δημόσια Τηλεόραση».
Πραξικόπημα χαρακτήρισε την απόφαση ο Αλ. Τσίπρας σε δηλώσεις από την ΕΡΤ. Ερωτώμενος αν σκέφτονται την κατάθεση πρότασης μομφής εναντίον της κυβέρνησης αρκέστηκε να δηλώσει ότι εξετάζουν τα πάντα αλλά δεν θα κάνουν «σπασμωδικές κινήσεις». Ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Τ. Κουίκ μίλησε για απόπειρα διάλυσης της Δημόσιας Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης, ενώ τα φασιστοειδή της Χρυσής Αυγής στήριξαν το κλείσιμο της ΕΡΤ.
Το ΚΚΕ καταγγέλλει την «Digea» για διακοπή της ψηφιακής εκπομπής του σταθμού χτες βράδυ
Δηλώνοντας έμπρακτα την αλληλεγγύη στον αγώνα των εργαζομένων, η τηλεόραση, το ραδιόφωνο και το portal του «902», ξεκίνησαν λίγη ώρα μετά τη διακοπή του ψηφιακού σήματος της δημόσιας τηλεόρασης να αναμεταδίδουν την εκπομπή των εργαζόμενων της ΕΡΤ, από τον αναλογικό πομπό της Πάρνηθας. Η ανακοίνωση της είδησης, στις 11.35 μ.μ. από τα μεγάφωνα της συγκέντρωσης στο Ραδιομέγαρο, προκάλεσε ενθουσιασμό και απανωτά συνθήματα. Λίγο αργότερα, κόπηκε και η αναλογική αναμετάδοση από την Πάρνηθα. Η προσπάθεια του «902» να συνεχίσει τη μετάδοση μέσω οπτικής ίνας του ΟΤΕ δεν τελεσφόρησε. Μέχρι αργά το βράδυ, γινόταν προσπάθεια σε συνεργασία με τους τεχνικούς της ΕΡΤ, να μεταδώσει ο «902» το σήμα της ΕΡΤ απευθείας μέσω «λινκ». Με ανακοίνωσή του μετά τη 1 το βράδυ, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ κατήγγειλε «την ενέργεια της DIGEA να διακόψει την ψηφιακή εκπομπή σήματος του "902", με το επιχείρημα ότι η τηλεόραση του "902" αναμεταδίδει το ζωντανό πρόγραμμα των εργαζομένων της ΕΡΤ».