Σύσκεψη - συζήτηση οργάνωσε η ΚΟΒ Ηθοποιών της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ
Αποψη από την εκδήλωση - συζήτηση που διοργάνωσαν οι κομμουνιστές ηθοποιοί |
Η εισηγήτρια προσέγγισε την Τέχνη ως μια ξεχωριστή μορφή της ανθρώπινης εργασίας, παράλληλη με τις άλλες δύο μορφές της εργασίας: την πρακτική - τεχνική - τεχνολογική και την επιστημονική. Τόνισε ότι αφού η Τέχνη είναι μορφή εργασίας ο σκοπός της δεν μπορεί παρά να συμπίπτει με αυτόν της εργασίας. Η Τέχνη αποτελεί δηλαδή μια συνειδητή δραστηριότητα του ανθρώπου για να οικειοποιηθεί, να «εξανθρωπίσει» τη φύση, την κοινωνία και τον εαυτό του. Δεν αποσκοπεί απλά στη γνώση της πραγματικότητας, αλλά επιδιώκει και την αλλαγή της σύμφωνα με τους ανθρώπινους σκοπούς και ανάγκες. Για να μπορέσει να ανταποκριθεί σ' αυτή τη λειτουργία της, η Τέχνη χρειάζεται και τη γνώση, όπως γνώση προϋποθέτει και κάθε μορφή εργασίας. Αρα οι καλλιτέχνες δεν μπορούν να δημιουργούν «αυθαίρετα» αψηφώντας τους νόμους κίνησης της κοινωνίας, υιοθετώντας θεωρίες που αντιπαραθέτουν την Τέχνη στην επιστήμη. Πρέπει να έχουν γνώση των αιτίων που εμποδίζουν σήμερα τον άνθρωπο να ζήσει ανθρώπινα και των τρόπων που θα τον βοηθήσουν να απαλλαχθεί από τους κάθε είδους καταναγκασμούς. Μόνο έτσι θα μπορέσουν να δημιουργήσουν «ελεύθερα» και με το έργο τους να γίνουν μοχλός για την κοινωνική απελευθέρωση.
Στη συνέχεια, η Ε. Μηλιαρονικολάκη επισήμανε: «Αυτό ακριβώς είναι και ο σοσιαλιστικός ρεαλισμός, που συκοφαντείται από την αστική τάξη ως συγκεκριμένη τεχνοτροπία. Είναι η τέχνη που δείχνει στον άνθρωπο την ανάγκη να απελευθερωθεί από την εκμετάλλευσή του. Αρα είναι γέννημα της ιστορικής αναγκαιότητας και εξέλιξης και όχι επινόηση και κατασκευή που επιβλήθηκε από τα πάνω στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες. Ετσι κι αλλιώς, η Τέχνη δεν είναι αταξική. Δεν είναι ουδέτερη ακόμη και αν δεν το συνειδητοποιεί ο ίδιος ο δημιουργός της. Οι καλλιτέχνες, συνέχισε, έχουν και άλλους λόγους για να συμμετάσχουν με το έργο και τη δράση τους στην πάλη των κομμουνιστών για την ανατροπή του εκμεταλλευτικού συστήματος. Εκτός από το ότι αυτή η πάλη μπορεί να τους προσφέρει γνώση και πλούσια βιώματα είναι αναγκαία και για την επιβίωσή τους, όχι μόνο τη φυσική, αλλά και την καλλιτεχνική - δημιουργική. Κι αυτό γιατί ο καπιταλισμός εχθρεύεται την Τέχνη, επειδή κάθε ανθρώπινη ανάγκη που ξεπερνά την αναπαραγωγή της εργατικής δύναμης τη θεωρεί περιττή. Γιατί μέτρο της προόδου του έχει το κέρδος και όχι την ικανοποίηση των καθολικών αναγκών κάθε μέλους της κοινωνίας. Το μεγαλύτερο μέρος των λαϊκών στρωμάτων δεν έχει πάει ποτέ του στο θέατρο, δεν έχει ποτέ του νιώσει τι σημαίνει απόλαυση της Τέχνης. Πώς όμως θα αναπτυχθεί η Τέχνη και οι καλλιτέχνες χωρίς το λαϊκό κοινό; Αλλωστε, η καπιταλιστική πολιτιστική βιομηχανία που έχει κύριο στόχο της τις εισπράξεις, το κέρδος, αφαιρεί απ' το δημιουργό τη δυνατότητα ελεύθερης δημιουργίας, π.χ. με νόμο που ψηφίστηκε για τον κινηματογράφο τον τελικό λόγο για μια ταινία τον έχει ο παραγωγός και όχι ο σκηνοθέτης. Η κοινωνική λειτουργία της Τέχνης στον καπιταλισμό είναι το κέρδος και η ιδεολογική χειραγώγηση. Επομένως, δύο δρόμους έχουν οι καλλιτέχνες: ή να στολίζουν την ασκήμια ενός κόσμου που σαπίζει με πρωτότυπες, συναρπαστικές μορφές ή να υπηρετήσουν τον αληθινό κοινωνικό ρόλο της Τέχνης να αλλάζει τον κόσμο, να επαναστατικοποιεί τις λαϊκές συνειδήσεις. Η Ιστορία σέβεται μόνο τους δεύτερους», κατέληξε η ομιλήτρια.
Ακολούθησε γόνιμη συζήτηση, δείχνοντας την ανάγκη των ηθοποιών για ανάλογες συναντήσεις. Σε αυτή μπήκαν προβληματισμοί για το πώς η Τέχνη, που έτσι και αλλιώς είναι στρατευμένη ταξικά (είτε με τους αστούς είτε με την εργατική τάξη), ιδιαίτερα πώς αυτή η δεύτερη που προωθούν οι ανήσυχοι καλλιτέχνες, μπορεί να γίνει ακόμη πιο αποτελεσματική, να γίνει πιο προσβάσιμη στα λαϊκά στρώματα, να συνδεθεί με τους αγώνες και τις αγωνίες τους. Οι ηθοποιοί, επίσης, ανέδειξαν το ρόλο του ερασιτεχνικού θεάτρου, όχι αντιπαραθετικά όπως συμβαίνει με την αξιοποίηση ερασιτεχνών ηθοποιών για να πέφτει το κόστος παραγωγών, αλλά ως διαδικασία δημιουργική για τους εργαζομένους. Οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη μέλη και φίλοι του ΚΚΕ, με αφορμή αυτήν την επιτυχημένη πρώτη συζήτηση, δεσμεύτηκαν να δώσουν συνέχεια σε τέτοιες εκδηλώσεις που πλουτίζουν τη συλλογική γνώση ώστε να γίνεται δράση.
Εκθεση του ΚΕΘΕΑ «Εν δράσει», στο Φεστιβάλ Αθηνών
Ενα από τα 70 έργα που δημιουργήθηκαν μέσα από τις στάχτες στο ΚΕΘΕΑ «ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ» στις φυλακές Κορυδαλλού |
Τα παραπάνω έργα συναποτελούν την έκθεση «Κοινότητες στη φυλακή, παράθυρο στην κοινωνία», που θα φιλοξενήσει το Φεστιβάλ Αθηνών (Πειραιώς 260, χώρος «Αποθήκη»). Τα εγκαίνια θα γίνουν στις 4/6 (7 μ.μ.).
Βοηθός στο εγχείρημα των μελών της Κοινότητας ήταν ο ζωγράφος - χαράκτης Μανώλης Χάρος, ο οποίος στη συνέχεια φωτογράφισε και επιμελήθηκε την ψηφιακή επεξεργασία και αναπαραγωγή των τοιχογραφιών σε 70 έργα.
«Η έκθεση εκπέμπει ένα ισχυρό μήνυμα, επίκαιρο στην Ελλάδα της κρίσης, για τις δυνατότητες αναγέννησης και ελπίδας, τα ψυχικά αποθέματα των ανθρώπων όταν αποφασίζουν να αλλάξουν ζωή και τη θεραπευτική και απελευθερωτική λειτουργία της Τέχνης», σημειώνει το ΚΕΘΕΑ «ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ».
Ο μονόλογος «Η μάνα Εκάβη» (βασισμένος σε αποσπάσματα των τραγωδιών του Ευριπίδη «Εκάβη» και «Τρωάδες») θα παιχθεί σήμερα, στο θέατρο «Αλκμήνη» (Αλκμήνης 8, Γκάζι, τηλ. 210 3428.650). Μετάφραση: Τάσος Ρούσσος. Σκηνοθεσία: Μανώλης Ιωνάς. Σκηνικά: Βασίλης Οικονομίδης. Κοστούμι: Μανώλης Ιωνάς. Φωτισμοί: Μαριάνθη Γραμματικού. Επιλογή αποσπασμάτων - ερμηνεία: Εύη Οικονομίδου. Φωνή Ανδρομάχης, Κασάνδρας: Νένα Βενετσάνου.
Η Εκάβη έχασε, εξαιτίας του πολέμου, παιδιά, άντρα, πατρίδα και από δοξασμένη βασίλισσα γίνεται σκλάβα. Ο πόνος της ξεσπά. Γίνεται οργή. Καταριέται τους Ελληνες για την άλωση της Τροίας. Οταν ο βασιλιάς της Θράκης δολοφονεί το στερνοπαίδι της, με τη βοήθεια των Τρωάδων, σκοτώνει το βασιλιά και τα παιδιά του, ακυρώνοντας το απόφθεγμά της: «Ο καλός μένει πάντα καλός, χωρίς η δυστυχία να του αλλάζει το φυσικό».
Το «σύνθημα» του αστικού κράτους για τα κρατικά μουσεία - και τις δομές προστασίας και ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς εν γένει - είναι ουσιαστικά «βγάλτε τα πέρα μόνοι σας», εννοώντας φυσικά «πηγαίνετε στις αγκάλες του κεφαλαίου».
Αλλά, ας μην είμαστε «γκρινιάρηδες», όπως οι αρχαιολόγοι που λένε ότι συρρικνώνονται τα δημόσια μουσεία, με συγχωνεύσεις και εξαφανίσεις νευραλγικών τμημάτων, όπως τα Τμήματα εκθέσεων και Προβολής και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων. Διότι, ο καπιταλισμός είναι «ευέλικτο» σύστημα. Τα μουσεία θα βρουν το δρόμο τους...
Λ.χ. πριν από λίγους μήνες, το Μουσείο Ακρόπολης διοργάνωσε... «εναλλακτική Τσικνοπέμπτη», διαφημίζοντας το μενού του, την «αφράτη συκωταριά», την «ποικιλία από χωριάτικα λουκάνικα», την «χοιρινή παντσέτα στη σχάρα» και γαλακτομπούρεκο για επιδόρπιο. Μενού με 28 ευρώ το άτομο, αλλά τι είναι αυτό το ποσό μπροστά στην «εναλλακτική» εμπειρία της καταβρόχθισης κεμπάπ, απολαμβάνοντας και τις Καρυάτιδες;
Φαίνεται ότι το ΝΜΑ άνοιξε και αυτό το δρόμο... Ετσι, το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης διοργανώνει... βραδιά μπάρμπεκιου μέσα στον Ιούνη. Θα έχει μάλιστα και ζωντανή μουσική και «παράσταση δομημένου αυτοσχεδιασμού». Ο,τι πρέπει για να χωνέψεις τα παϊδάκια...
Πάντως, είναι βέβαιο ότι αν το Βρετανικό Μουσείο ξαναμισθώσει την αίθουσα των Γλυπτών του Παρθενώνα για γεύματα και δεξιώσεις - όπως έκανε το 1999 - το ελληνικό κράτος θα αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και θα κατακεραυνώσει την προσβολή προς την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά.
ΣΗΜΕΡΑ (10μμ) στον «Ιανό» εμφανίζονται επτά μουσικοί, από το Περού, τη Βολιβία, το Μεξικό και την Αργεντινή. Στις «αποσκευές» τους έχουν τραγούδια της Λατινικής Αμερικής (Tonadas, cuecas, huaynos, chacareras, boleros, sones και cumbias), τραγούδια που ο Χιλιανός μουσικός, με ρίζες πλέον στην Ελλάδα, Alejandro Diaz, έγραψε σε 33 χρόνια ξενιτιάς, τραγούδια διαμαρτυρίας των Victor Jara, Violeta Parra και Daniel Viglietti, και παραδοσιακά λατινοαμερικάνικα τραγούδια.
ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΠΡΟΣΕΛΚΥΣΗΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ, παρατείνεται μέχρι τις 15/6 η πρώτη ατομική έκθεση ζωγραφικής του Αριστείδη Χρυσανθόπουλου, με τίτλο «Ονειρομνήμες», που παρουσιάζει η αίθουσα «Εικαστικές αναζητήσεις» (Σπευσίππου 21, Κολωνάκι). Η αίθουσα παραχωρείται δωρεάν για εκθέσεις νέων καλλιτεχνών.