ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 6 Ιούνη 2013
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Ανοίγει δρόμο για πλειστηριασμούς ιδιοκτησιών φτωχών αγροτών

Στο έλεος της τράπεζας οι υποθήκες των αγροτών σε γη και ακίνητα
Στο έλεος της τράπεζας οι υποθήκες των αγροτών σε γη και ακίνητα
«

Ρυθμίσεις» αγροτικών δανείων προς όφελος των τραπεζών, «χαλάρωση» των κυρώσεων σε βάρος των βιομηχανιών που παραβαίνουν τη νομοθεσία ασφάλειας των τροφίμων, αλλά και νέες επιβαρύνσεις των αγροτών μέσω της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων, όπως και «απελευθέρωση» του γεωπονικού επαγγέλματος, είναι τα βασικά χαρακτηριστικά του πολυνομοσχεδίου - «σκούπα» του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που κατατέθηκε χτες στην Κεντρική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή της Βουλής.

Πιο συγκεκριμένα, με τα άρθρα 41 και 42 η συγκυβέρνηση προχωρά στη ρύθμιση των μη εξυπηρετούμενων αγροτικών δανείων που έχουν περάσει στο χαρτοφυλάκιο της υπό εκκαθάριση ΑΤΕ - το «υγιές» της τμήμα, ως γνωστόν, έχει παραδοθεί στην Τράπεζα Πειραιώς. Εκεί αναφέρεται ότι «το ποσό του δανείου, για το οποίο έχει εγγραφεί υποθήκη, περιορίζεται σε ποσοστό εκατόν είκοσι τοις εκατό (120%), εφόσον δεν υπερβαίνει το διπλάσιο αυτού, ενώ περιορίζεται στο διπλάσιο αυτού, αν είναι ανώτερο, κατά το χρόνο έναρξης ισχύος του παρόντος».

Ορίζεται ακόμη ότι η ληξιπρόθεσμη οφειλή πρέπει να εξοφληθεί εφάπαξ με καταβολή ολόκληρου του ποσού. Αν για οποιονδήποτε λόγο ο υπόχρεος δεν προχωρήσει στην εξόφληση της οφειλής αυτής, εντός δύο ετών, αυτό θεωρείται ως νέο μεσοπρόθεσμο δάνειο διάρκειας 5 - 15 ετών με επιτόκιο 3%. Ακόμη, η τράπεζα μπορεί να απαιτεί το δικαίωμα εκμίσθωσης του ακινήτου για λογαριασμό της μέχρι την εξόφληση του δανείου. Με απλά λόγια, ο αγρότης χάνει ουσιαστικά την κυριότητα επί του ακινήτου του, η οποία περνά στην τράπεζα με σκοπό να το νοικιάζει, ενώ το ποσό του ενοικίου θα «πηγαίνει» προς εξόφληση του δανείου. Επίσης προβλέπεται ότι σε περίπτωση που το ακίνητο δεν γίνει κατορθωτό να ενοικιασθεί, ή αν τα ενοίκια δεν είναι αρκετά για την αποπληρωμή του δανείου, τότε κινείται η διαδικασία κατάσχεσής του.

Πιο ειδικά για το νομοσχέδιο που παρουσιάστηκε χτες, καταρχήν ενοποιείται η σημερινή πολυδιασπασμένη νομοθεσία για την ασφάλεια των τροφίμων, των ζωοτροφών και τη μεταφορά ζώων, στο πλαίσιο πάντα της ευρωενωσιακής νομοθεσίας. Ωστόσο, όπως φαίνεται ξεκάθαρα στο άρθρο 6, «χαλαρώνουν» οι κυρώσεις στις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στους παραπάνω τομείς, αφού μόνο κατόπιν της τρίτης έγγραφης παρατήρησης από τους αρμόδιους ελεγκτικούς φορείς «κινούνται» διαδικασίες επιβολής χρηματικών και ποινικών κυρώσεων κατά περίπτωση.

Αναφορικά με την εμπορία φυτοπροστατευτικών σκευασμάτων, το άρθρο 53 υποκαθιστά τους γεωπόνους, οι οποίοι μέχρι σήμερα είναι αρμόδιοι για τη χορήγηση και παροχή συμβουλών χρήσης τους, με τον όρο «υπεύθυνο επιστήμονα». Το ίδιο άρθρο προβλέπει επίσης την ηλεκτρονική συνταγογράφηση των φυτοπροστατευτικών σκευασμάτων, η οποία μπορεί να φαίνεται ότι βάζει «τάξη» στο σημερινό καθεστώς εμπορίας τους, ωστόσο πρόκειται για μέτρο που δημιουργεί επιπρόσθετο κόστος το οποίο σίγουρα θα μετακυλιστεί στους παραγωγούς.

Τέλος, όπως σημείωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αθ. Τσαυτάρης, τα τρία κόμματα της συγκυβέρνησης έχουν συμφωνήσει στην άμεση εφαρμογή του νόμου 4015/2011 για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς.

Ο παραπάνω νόμος ψηφίστηκε επί υπουργίας Σκανδαλίδη με στόχο τη μετατροπή των υγιών οικονομικά συνεταιρισμών σε ενώσεις κεφαλαίων και την εκκαθάριση των υπολοίπων μαζί φυσικά και των περιουσιακών τους στοιχείων. Ο Αθ. Τσαυτάρης υπογράμμισε σε σχέση με αυτό ότι τα τρία κόμματα της συγκυβέρνησης αποφάσισαν το επόμενο τρίμηνο να ολοκληρωθεί η διαδικασία εκκαθάρισης των ανενεργών συνεταιρισμών. Μέχρι στιγμής, έχουν αποστείλει οικονομικά στοιχεία για το Μητρώο Αγροτικών Συνεταιρισμών περίπου 1.000 συνεταιρισμοί, από ένα σύνολο πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων σε ολόκληρη τη χώρα που μπορεί να φτάνει και τις 6.000. Παράλληλα, μέχρι τις 31/12/2013 θα έχει προωθηθεί νέος νόμος - πλαίσιο που θα διέπει τη λειτουργία των νέων συνεταιρισμών - επιχειρήσεων, στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ και των επιθυμιών των μονοπωλίων του αγροτοδιατροφικού τομέα.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Κάλεσμα στην κινητοποίηση για το Ασφαλιστικό στις 12 Ιούνη

Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στην κινητοποίηση που διοργανώνει η ΠΑΣΕΒΕ για το Ασφαλιστικό, την ερχόμενη Τετάρτη 7 μ.μ. στην πλ. Κάνιγγος, απευθύνει με ανακοίνωσή της, η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ) στους μικρούς και αυτοαπασχολούμενους επαγγελματοβιοτέχνες.

Η ΟΒΣΑ αναφέρει ανάμεσα σε άλλα: «Το Ασφαλιστικό δεν είναι πρόβλημα οικονομικό - λογιστικό, είναι κατεξοχήν πολιτικό, κοινωνικό. Δεν είναι θέμα που αφορά μόνο τους συνταξιούχους ή μόνο τους συναδέλφους που έχουν προβλήματα υγείας. Mας αφορά όλους. Ο ΟΑΕΕ άμεσα δεν θα έχει να πληρώσει τις συντάξεις, τα χρέη του προς τον ΕΟΠΥΥ είναι τεράστια. Με νόμους και διατάγματα ληστεύτηκαν τα δισεκατομμύρια αποθεματικά των Ταμείων και δόθηκαν στους Τραπεζίτες και στους μεγαλοβιομήχανους. Αποφάσεις της ΕΕ υλοποίησαν και υλοποιούν όλες οι κυβερνήσεις από το 1992 και δώθε, με τις οποίες ο δημόσιος τομέας της Ασφάλισης και της Υγείας θα συρρικνώνεται, θα είναι βοηθητικός και θα συμπληρώνεται από τον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος θα γιγαντώνεται με εξασφαλισμένα και γρήγορα κέρδη».

Η ΟΒΣΑ υπογραμμίζει ότι όλα τα παραπάνω αποτελούν «συνειδητή πολιτική επιλογή. Από τη μια, η προκλητική μείωση της κρατικής χρηματοδότησης στην Ασφάλιση και στην Υγεία και από την άλλη η χρηματοδότηση, μόνο των Τραπεζών, το τελευταίο διάστημα με 186 δισεκατομμύρια. Μην ξεχνάμε επίσης ότι οι υψηλές ασφαλιστικές εισφορές χρησιμοποιούνται από την κυβέρνηση σαν ένα ακόμη μέσον για να φύγουν από τη μέση οι μικροί και αυτοαπασχολούμενοι ΕΒΕ σε όφελος των μεγάλων επιχειρήσεων. Πολλοί από εμάς θα χάσουμε τα λεφτά που τόσα χρόνια δίναμε στο Ταμείο. Πολλοί δεν θα πάρουμε ούτε σύνταξη επειδή χρωστάμε. Η δωρεάν Υγεία - Πρόνοια για εμάς και τις οικογένειές μας φαντάζει μακρινό όνειρο. Η κυβέρνηση με την πολιτική της, είναι αποφασισμένη να τελειώνει μαζί μας. Συζητάει την ποινικοποίηση των οφειλών μας, προς το Ταμείο και τη μεταφορά τους, στην Εφορία. Αν επιτρέψουμε να γίνει αυτό, τότε οι μισοί θα χάσουμε τα σπίτια μας, και οι υπόλοιποι που δεν θα μπορούμε να πληρώσουμε θα πηγαίνουμε φυλακή».

Τέλος, επισημαίνεται ότι «το πλαίσιο αιτημάτων της ΠΑΣΕΒΕ δίνει λύση στο Ασφαλιστικό. Απαντάει στις ανάγκες μας, μας ανακουφίζει άμεσα. Απαιτείται η αγανάκτηση και ανησυχία μας, να γίνει οργανωμένη πάλη. Κανένας μόνος του δεν μπορεί να έχει αποτελέσματα. Το κάθε Διοικητικό Συμβούλιο σωματείου, η κάθε Επιτροπή Αγώνα να πάρει μέτρα για τη διαφώτιση, την οργάνωση και την κινητοποίηση των συναδέλφων μας. Να αποδυναμώσουμε τις συνδικαλιστικές ηγεσίες που βάζουν εμπόδια στην πάλη μας, όχι μόνο σε επίπεδο ΓΣΕΒΕΕ - ΕΣΕΕ αλλά και σε Ομοσπονδίες και Σωματεία που καλλιεργούν τον εφησυχασμό και την ηττοπάθεια. Μοναδικός δρόμος για τη σωτηρία του Ασφαλιστικού είναι οι μαζικοί αγώνες μας, σε συμμαχία με την εργατική τάξη και το ΠΑΜΕ, μαζί με τις γυναίκες και τα παιδιά μας, με όλους όσοι υποφέρουν από την πολιτική των μονοπωλίων.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

  • Καμιά μείωση στις συντάξεις.
  • Δωρεάν ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη για όλους, τώρα. Για όσους εργάζονται και όσους είναι άνεργοι, ανεξάρτητα από χρέη στον ΟΑΕΕ.
  • Χρηματοδότηση του ΟΑΕΕ στα 2/3 των εξόδων από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Κατάργηση της ποινικοποίησης των χρεών προς το Ταμείο. ΟΧΙ στη μετατροπή τους σε χρέη προς το Δημόσιο».
ΑΕΠ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Πτώση 1,1% στο Α' τρίμηνο

Σε ρυθμούς υποχώρησης πέρασε και η Γερμανία

Ρυθμοί υποχώρησης στο παραγόμενο ΑΕΠ καταγράφονται στις οικονομίες των κρατών του «σκληρού πυρήνα» της Ευρωζώνης όσο και στην ΕΕ των «27», όπου πλέον γίνονται ορατά η εξάπλωση και το βάθεμα της καπιταλιστικής κρίσης, ταυτόχρονα με τις διευρυνόμενες ανισομετρίες ανάμεσα στις οικονομίες των κρατών της λυκοσυμμαχίας. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι στο Α' τρίμηνο του 2013 η Γερμανία πέρασε με τη σειρά της σε ρυθμούς υποχώρησης (0,3%).

Σύμφωνα με τα στοιχεία από την κοιναγορίτικη στατιστική υπηρεσία (Γιούροστατ) ο ρυθμός υποχώρησης του ΑΕΠ στα 17 κράτη της Ευρωζώνης διαμορφώθηκε στο 1,1% και στην ΕΕ των «27» σε 0,7%. Ειδικότερα, στο Α' τρίμηνο του 2013 οι ρυθμοί υποχώρησης διαμορφώνονται ως εξής: Ελλάδα 5,3%, Κύπρος 4,1%, Πορτογαλία 4%, Ιταλία 2,3%, Τσεχία 2,2%, Ισπανία 2%, Ολλανδία 1,3%, Γαλλία 0,4% κ.ά.

Να σημειωθεί ότι στην 5ετία 2008-2012 η βύθιση του ΑΕΠ στην Ελλάδα έφτασε στο 20,1%, διαδικασία που σύμφωνα με τις προβλέψεις της Κομισιόν θα συνεχιστεί και για το 2013 με ρυθμό 4,4%.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ