ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 6 Ιούνη 2013
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Τρίτος νεκρός θύμα της κρατικής βίας

Νέες μεγάλες διαδηλώσεις σε πολλές πόλεις

Από τη χτεσινή συγκέντρωση στην Κωνσταντινούπολη με τη συμμετοχή συνδικάτων
Από τη χτεσινή συγκέντρωση στην Κωνσταντινούπολη με τη συμμετοχή συνδικάτων
ΑΓΚΥΡΑ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.--

Με μαζική την παρουσία των διαδηλωτών συνεχίστηκαν για έκτη μέρα χτες οι διαδηλώσεις σε όλη την Τουρκία, καταγγέλλοντας την πολιτική της κυβέρνησης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και απαιτώντας την παραίτησή της, εκφράζοντας συσσωρευμένη οργή απέναντι στις πολιτικές που προωθούν ανάπτυξη για το κεφάλαιο, συμμετοχή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, φτώχεια και καταπίεση για το λαό. Χτες η Τουρκική Ιατρική Ενωση, ανακοίνωσε το θάνατο ενός ακόμα διαδηλωτή στην Αγκυρα, του Ετέμ Σαρισουλούκ, ο οποίος είχε δεχθεί χτύπημα στο κεφάλι και νοσηλευόταν σε κωματώδη κατάσταση.

Χτες δεύτερη μέρα της 48ωρης απεργίας που κήρυξε η Ομοσπονδία Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Δημοσίου Τομέα (KESK), στις κινητοποιήσεις μπήκε μαζικά και η Ομοσπονδία Εργατικών Συνδικάτων (DISK), με τους εργαζόμενους να ανταποκρίνονται μαζικά, ενώ δυναμικά είναι και τα μπλοκ του ΚΚ Τουρκίας σε πολλές πόλεις. Ηδη από χτες το απόγευμα έγινε γνωστό ότι οι αστυνομικές δυνάμεις επιτέθηκαν στις συγκεντρώσεις στην Αγκυρα, ενώ πλήθος κόσμου έδωσε για ακόμα μία φορά το «παρών» τόσο στην πλατεία Ταξίμ και στις άλλες πόλεις της χώρας.

Στο πλαίσιο της λογοκρισίας και της βίας με την οποία η τουρκική κυβέρνηση έχει επιλέξει να αντιμετωπίσει τους διαδηλωτές, το βράδυ της Τρίτης τουλάχιστον 25 άνθρωποι συνελήφθησαν στη Σμύρνη, με την κατηγορία της «διάδοσης ψευδών και δυσφημιστικών πληροφοριών» μέσω του διαδικτύου, γιατί καλούσαν το λαό να συμμετέχει στις διαδηλώσεις, ενώ ανεστάλη και η μετάδοση τηλεπαιχνιδιού, γιατί ο παρουσιαστής έκανε αναφορά στις κινητοποιήσεις...

Το ΑΚΡ καλεί τους «πιστούς»

Από λαϊκή διαδήλωση στη Σμύρνη χτες
Από λαϊκή διαδήλωση στη Σμύρνη χτες
Το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) κάλεσε τους Τούρκους «πιστούς», χτες, να βγουν στο δρόμο για να προσευχηθούν, για τη λεγόμενη γιορτή του Μιράτς, ως μία απάντηση στους διαδηλωτές. Το κάλεσμα του ΑΚΡ συνοδεύτηκε από δημοσιεύματα που εξέφραζαν «ανησυχία» για ενδεχόμενα επεισόδια και επιθέσεις κατά των «πιστών», με τους διαδηλωτές ωστόσο να δηλώνουν ότι δεν έχουν καμία διάθεση πρόκλησης.

Χτες αντιπροσωπεία των διαδηλωτών συναντήθηκε με τον αντιπρόεδρο της τουρκικής κυβέρνησης, Μπουλέντ Αρίντς, στον οποίο παρέδωσε τα αιτήματά της, χωρίς ωστόσο να υπάρξει κάποιο αποτέλεσμα.

Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν κάλεσε την τουρκική κυβέρνηση να «σεβαστεί» τα δικαιώματα των πολιτικών της αντιπάλων, ενώ Λευκός Οίκος και Στέιτ Ντιπάρτμεντ χαιρέτισαν τη δήθεν «συγγνώμη» του Τούρκου αντιπροέδρου της κυβέρνησης και τη στάση του προέδρου Αμπντουλάχ Γκιουλ, με στόχο «την αποκλιμάκωση» της κατάστασης. Το βράδυ της Τρίτης, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, είχε επικοινωνία με τον Τούρκο ομόλογό του, Αχμέτ Νταβούτογλου, προκειμένου να συστήσει «αυτοσυγκράτηση» και να «καταδικάσει» την αστυνομική βία. Σύμφωνα με τουρκικές πηγές, ο Α. Νταβούτογλου εξέφρασε τη δυσαρέσκεια της Αγκυρας για τη στάση των ΗΠΑ απέναντι στα γεγονότα, θυμίζοντας τη στάση της αμερικανικής κυβέρνησης κατά τις διαδηλώσεις του λεγόμενου κινήματος «Καταλάβατε τη Γουόλ Στριτ».

Ο Ρ. Τ. Ερντογάν επιστρέφει σήμερα στη χώρα από περιοδεία στη Βόρεια Αφρική και πληροφορίες αναφέρουν ότι το ΑΚΡ προετοιμάζει υποδοχή σε μία προσπάθεια επίδειξης δύναμης απέναντι στους αντιπάλους του.

Τέλος, μήνυμα στήριξης των διαδηλώσεων εξέδωσε το Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν, που μέχρι χτες δε συμμετείχε, επικαλούμενο τις εν εξελίξει ειρηνευτικές συνομιλίες για το Κουρδικό. Σε ανακοίνωση της πολιτικής πτέρυγας του κόμματος, καλούνται οι Κούρδοι να «αναλάβουν πρωτοβουλία ενωμένοι με τις δημοκρατικές δυνάμεις της Τουρκίας και να αναλάβουν τις ευθύνες τους για να προχωρήσει στη σωστή κατεύθυνση η πρωτοβουλία που θα μεταμορφώσει την Τουρκία σε δημοκρατική χώρα», καλώντας παράλληλα τους εργαζόμενους να ενισχύσουν τις προσπάθειες δημοκρατικής λύσης και στο Κουρδικό.

ΕΕΔΥΕ - ΕΕΔΔΑ
Συμπαράσταση κι αλληλεγγύη στον τουρκικό λαό

Αντιπροσωπεία τους εμποδίστηκε χτες από τα ΜΑΤ να προσεγγίσει την πρεσβεία της Τουρκίας

Από την παράσταση διαμαρτυρίας στην τουρκική πρεσβεία που φρουρούνταν από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις
Από την παράσταση διαμαρτυρίας στην τουρκική πρεσβεία που φρουρούνταν από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις
Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) και η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ) καταγγέλλουν την κυβέρνηση, την αστυνομία και τις δυνάμεις των ΜΑΤ, που όχι μόνο εμπόδισαν, αλλά βίαια απώθησαν και δεν επέτρεψαν μια ολιγομελή αντιπροσωπεία τους να σταθεί στο πεζοδρόμιο μπροστά από την τουρκική πρεσβεία και να επιδώσει, αλλά ούτε και να θυροκολλήσει, ένα κείμενο διαμαρτυρίας με το οποίο καταδικάζουν την άγρια καταστολή και τον αυταρχισμό της τουρκικής κυβέρνησης, ενάντια στο λαό, στους εργαζόμενους, στους νέους και τις νέες της Τουρκίας.

Στο κείμενό τους εκφράζουν την έντονη διαμαρτυρία τους για τις απρόκλητες επιθέσεις που δέχθηκε ο τουρκικός λαός σε διάφορες πόλεις από τις δυνάμεις καταστολής της κυβέρνησης Ερντογάν, καταδικάζουν με αγανάκτηση την εισβολή των δυνάμεων καταστολής στα γραφεία του Κομμουνιστικού Κόμματος στην Αγκυρα καθώς και στο Κέντρο Πολιτισμού «Ναζίμ Χικμέτ». Στέλνουν, τέλος, μήνυμα συμπαράστασης και αλληλεγγύης στον αγωνιζόμενο λαό της Τουρκίας και καλούν τον ελληνικό λαό πιο συντονισμένα και αποφασιστικά με το υπόλοιπο ταξικό κίνημα να δυναμώσει τη διεθνιστική δράση και να υψώσει φωνή ενάντια σε κάθε είδους αντιλαϊκές επιλογές που μετατρέπουν τους λαούς σε θύματα.

Το ΚΚ Τουρκίας καλεί σε κλιμάκωση της πάλης

Το ΚΚ Τουρκίας, με ανακοίνωση της ΚΕ του, σχετικά με τις εξελίξεις στη χώρα, σημειώνει ότι θα συνεχίζει να είναι μέσα στις λαϊκές κινητοποιήσεις, ενώ τονίζει ιδιαίτερα ότι «το πιο σημαντικό από όλα είναι η εντυπωσιακή αλλαγή στη διάθεση του λαού» και ότι «ο φόβος και η απάθεια έχουν ξεπεραστεί και ο λαός απέκτησε αυτοπεποίθηση».

Καλεί σε κλιμάκωση της πάλης και σημειώνει ότι προετοιμάζεται για πεισματικό και μακρόχρονο αγώνα που απαιτεί οργάνωση, πειθαρχία, αποφυγή των παγίδων που θα στηθούν. Σημειώνει ότι θα συμβάλει στην αποκάλυψη της προσπάθειας να εξαπατηθούν οι εργαζόμενες μάζες με δήθεν λύσεις του τύπου «σχηματισμός μιας εθνικής κυβέρνησης».

Αναφέρει χαρακτηριστικά: «Ολοι γνωρίζουν ότι το λαϊκό κίνημα δεν είναι προϊόν της ευαισθησίας προς τα δέντρα στο πάρκο Gezi. Η οργή του λαού είναι πάνω από τα έργα αστικής ανάπλασης, είναι ο τρόμος της αγοράς, οι ανοικτές παρεμβάσεις σε διαφορετικούς τρόπους ζωής, ο αμερικανισμός και η υποταγή στις ΗΠΑ, οι αντιδραστικές πολιτικές, η εχθρότητα προς το λαό της Συρίας» και σημειώνει ότι το κίνημα πρέπει να προβάλλει συγκεκριμένα αιτήματα που σταχυολογεί: «Οσοι συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια της αντίστασης πρέπει να απελευθερωθούν και όλες οι κατηγορίες εναντίον τους πρέπει να σταματήσουν αμέσως, όλες οι απαγορεύσεις που αφορούν συναθροίσεις, διαδηλώσεις και πορείες πρέπει να καταργηθούν, όλα τα de facto ή de jure εμπόδια που κλειδώνουν την πολιτική συμμετοχή των πολιτών, συμπεριλαμβανομένου του ορίου του 10 τοις εκατό στις εκλογές και τα αντιδημοκρατικά άρθρα του "νόμου για τα πολιτικά κόμματα", πρέπει να καταργηθούν». Το ΚΚ Τουρκίας υπογραμμίζει ότι θα βρίσκεται πάντα στην πρώτη γραμμή του λαϊκού αγώνα.

ΤΕ ΠΙΕΡΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Συγκέντρωση αλληλεγγύης

Συγκέντρωση αλληλεγγύης στον τούρκικο λαό και καταδίκης της καταστολής του αστικού κράτους της Τουρκίας, διοργανώνει η Τομεακή Επιτροπή Πιερίας του ΚΚΕ, σήμερα Πέμπτη στις 7.30 μ.μ., στο Σιντριβάνι (πλατάνι) στην Κατερίνη.

Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ στην Τουρκία

Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Γιώργο Τούσσα, μέλος της ΚΕ και ευρωβουλευτή του Κόμματος, αναχωρεί σήμερα Πέμπτη για την Κωνσταντινούπολη, για να εκφράσει την αλληλεγγύη του ΚΚΕ προς τον τουρκικό λαό. Κατά την παραμονή της στην Τουρκία θα συναντηθεί με αντιπροσωπεία του Κομμουνιστικού Κόμματος Τουρκίας και άλλες εργατικές οργανώσεις.

ΕΝΩΣΗ ΤΟΥΡΚΩΝ ΙΑΤΡΩΝ
Ο απολογισμός των θυμάτων της βίας

Χιλιάδες άνθρωποι έχουν τραυματιστεί από την έναρξη των διαδηλώσεων στην Τουρκία, που ξεκίνησαν με αφορμή το Πάρκο Γκεζί και εξαπλώθηκαν σε όλη τη χώρα, λόγω της βίας με την οποία τους αντιμετώπισε η κυβέρνηση του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ). Μετά τις επιθέσεις που διέταξε η κυβέρνηση του ΑΚΡ εναντίον των διαδηλωτών, η κατάσταση, σύμφωνα με στοιχεία που έχει στη διάθεση της και ανακοίνωσε η Ενωση Τούρκων Ιατρών (ΤΤΒ), έχει ως εξής:

-- Εχει αναφερθεί ότι υπάρχουν τραυματίες σε 12 πόλεις, ενώ εκκρεμούν στοιχεία για τις περιοχές Μέρσιν, Αντάκια και Τσανάκαλε.

-- Συνολικά 4.177 άτομα χρειάστηκαν πρώτες βοήθειες, κατά τον τραυματισμό τους.

-- Δύο τραυματίες έχασαν τη ζωή τους.

-- 43 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί σοβαρά.

-- Τρεις τραυματίες είναι σε κρίσιμη κατάσταση, δύο στην Αγκυρα και ένας στο Εσκισεχίρ.

-- Υπάρχουν ακόμα 15 περιπτώσεις σοβαρών τραυματισμών στο κεφάλι με πολλαπλά κατάγματα.

-- 10 τραυματίες έχουν χάσει τα μάτια τους.

Οι οικοδόμοι στο πλευρό των Τούρκων εργατών

Η Ομοσπονδία Οικοδόμων & Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας καταδικάζει τη βάρβαρη καταστολή ενάντια στο λαό της Τουρκίας από την κυβέρνηση Ερντογάν και σημειώνει:

«Εκφράζουμε τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη μας στην εργατική τάξη, στα φτωχά λαϊκά στρώματα της Τουρκίας, που βιώνουν τη σκληρή πραγματικότητα της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, τους μισθούς πείνας των 150 ευρώ, την ανεργία, την εξαθλίωση, τη ζωή και δουλειά χωρίς δικαιώματα.

Πέρα από τις υπάρχουσες θρησκευτικές και άλλες αντιθέσεις στο εσωτερικό της Τουρκίας, το ξέσπασμα της συσσωρευμένης αγανάκτησης του λαού οφείλεται στα μεγάλα οικονομικά προβλήματα που βιώνει.

Παρόλο που στην Τουρκία οι ρυθμοί ανάπτυξης είναι υψηλοί, οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα οδηγούνται στην εξαθλίωση, επιβεβαιώνοντας στην πράξη ότι φιλολαϊκή πολιτική και διέξοδος δεν μπορεί να υπάρξει εντός των καπιταλιστικών τειχών, ούτε στην περίοδο της κρίσης, ούτε στην περίοδο της ανάπτυξης.

Καλούμε τους εργαζόμενους,

Nα εκφράσουν την καταδίκη τους στη βία, στον αυταρχισμό της κυβέρνησης Ερντογάν.

Να βρίσκονται σε ετοιμότητα και επαγρύπνηση. Οι εξελίξεις στη Συρία, στην Τουρκία, φανερώνουν κινδύνους για γενικευμένες εμπλοκές στην ευρύτερη περιοχή που αποτελεί πεδίο ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών γιατί είναι το σταυροδρόμι των ενεργειακών δρόμων.

Nα υπερασπιστούν τη ζωή τους, την ασφάλεια των οικογενειών τους, την ειρήνη και τη φιλία με τους άλλους λαούς απέναντι στην εγκληματική δράση των μονοπωλίων και της εξουσίας του κεφαλαίου.

Απαιτούμε:

Να κλείσει άμεσα η βάση της Σούδας.

Η ελληνική κυβέρνηση να γυρίσει πίσω όλες τις στρατιωτικές αποστολές που βρίσκονται στο εξωτερικό».

Ανάλογη ανακοίνωση εξέδωσε και το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
Μήνυμα στήριξης του αγωνιζόμενου τουρκικού λαού

Η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία εκφράζει για μια ακόμη φορά την αλληλεγγύη της στον αγώνα των εργαζομένων και του λαού της Τουρκίας. Η ΠΣΟ καταδικάζει την ωμή κρατική βία του τουρκικού κράτους κατά των διαδηλωτών, που έχει -μέχρι σήμερα- σαν αποτέλεσμα δύο διαδηλωτές νεκρούς και χιλιάδες τραυματίες. Η ΠΣΟ, μια οργάνωση που ενώνει 126 εκατομμύρια εργαζόμενους σε περισσότερες από 120 χώρες του κόσμου απαιτεί από την τουρκική κυβέρνηση να σταματήσει τη βία κατά του λαού. Οι συγκεντρώσεις, οι διαδηλώσεις και οι απεργίες και η μαζική συμμετοχή των εργαζομένων και του λαού, ο αγώνας που πραγματοποιείται κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών είναι ο καρπός των βαθιών ανισοτήτων στην τουρκική κοινωνία όπου πραγματοποιείται επίθεση στην εργασία και στα κοινωνικά δικαιώματα. Η ΠΣΟ εκφράζει την πλήρη υποστήριξή της και την ταξική της αλληλεγγύη προς τον τουρκικό λαό και την εργατική τάξη της Τουρκίας και καλεί τα μέλη και τους φίλους της σε όλο τον κόσμο να δείξουν την υποστήριξη και την αλληλεγγύη τους προς τον τουρκικό λαό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ