ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 30 Μάη 2013
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Τετράωρη πανελλαδική στάση εργασίας σήμερα

Από τις 11 το πρωί μέχρι τις 3 το μεσημέρι. Συγκεντρώσεις στις 12 το μεσημέρι στο υπουργείο Υγείας και στις Υγειονομικές Περιφέρειες

Με την πανελλαδική στάση εργασίας (11 π.μ. - 3 μ.μ.) και τις συγκεντρώσεις των εργαζομένων σήμερα και την 24ωρη απεργία στις 7 Ιούνη 2013 απαντούν οι εργαζόμενοι και οι γιατροί στα δημόσια νοσοκομεία στην πολιτική της συγκυβέρνησης που συνθλίβει τις παρεχόμενες υπηρεσίες και κατακρεουργεί τα ασφαλιστικά και εργατικά δικαιώματα.

Στη διάρκεια της σημερινής στάσης εργασίας - που αποφάσισε το Γενικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) - και στις 12 το μεσημέρι θα γίνουν συγκεντρώσεις στο υπουργείο Υγείας και στις έδρες των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ) για την υπόλοιποι Ελλάδα. Στις 7/6/2013 απεργούν εργαζόμενοι και γιατροί με αποφάσεις των ΓΣ της ΠΟΕΔΗΝ και της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ).

ΠΑΜΕ: «Λέμε ΟΧΙ στο νοσοκομείο της αγοράς»

Με το σύνθημα «Τώρα να σημάνει παντού συναγερμός! Τώρα ξεσηκωμός! Ολοι μαζικά στις κινητοποιήσεις!!» η Πανελλαδική Γραμματεία Υγείας - Πρόνοιας του ΠΑΜΕ καλεί εργαζόμενους και γιατρούς να πάρουν μέρος στις κινητοποιήσεις στα δημόσια νοσοκομεία που αρχίζουν σήμερα και θα κλιμακωθούν την επόμενη βδομάδα.

«Να στείλουμε μήνυμα στην κυβέρνηση, τονίζει στην ανακοίνωσή της η Γραμματεία Υγείας - Πρόνοιας του ΠΑΜΕ. Να σταματήσουν τώρα οι μετακινήσεις των υγειονομικών από νοσοκομείο σε νοσοκομείο, από προνοιακό ίδρυμα σε προνοιακό ίδρυμα, από τα ΚΥ στα νοσοκομεία, σαν να είμαστε περιοδεύων θίασος! Να σταματήσουν οι συγχωνεύσεις και καταργήσεις νοσοκομείων, κλινικών, οι πληρωμές των ασθενών. Να σταματήσουν να διώκουν τους ασθενείς που δεν έχουν λεφτά να πληρώσουν και απειλούνται με την αποστολή των οφειλών τους στην εφορία. Λέμε ΟΧΙ στο νοσοκομείο της αγοράς, της κρατικής υποχρηματοδότησης, στο νοσοκομείο που ψάχνει να βρει έσοδα από τους εργαζόμενους και όχι από το κράτος, που τα μαζεύει από μας και το λαό για να πλουτίζουν οι τραπεζίτες και τα μονοπώλια!».

Διπλή κινητοποίηση ενάντια στις συγχωνεύσεις σε Σάμο - Ικαρία

Με συγκεντρώσεις στην Αθήνα και στον Εύδηλο Ικαρίας αύριο οι κάτοικοι της Σάμου και της Ικαρίας θα διαδηλώσουν την αντίθεσή τους στη συγχώνευση των νοσοκομείων στα δύο νησιά.

Στην Αθήνα η συγκέντρωση θα γίνει στις 7 μ.μ. στο Μουσείο και θα ακολουθήσει πορεία στο υπουργείο Υγείας. Την ίδια μέρα θα γίνει συγκέντρωση στον Εύδηλο Ικαρίας στις 8.30 μ.μ.

Την πρωτοβουλία για τις κινητοποιήσεις έχουν: Εργατικό Κέντρο Σάμου, Συνδικάτο Οικοδόμων, Σωματείο Επισιτισμού, Σωματείο ΕΤΕ/ ΔΕΗ, Σωματείο μισθωτών συνταξιούχων, Σύλλογος αυτοαπασχολουμένων Δήμου Ικαρίας, Ενωση Δημοκρατικών Γυναικών Ικαρίας και Λαϊκές Επιτροπές Ικαρίας. Διεκδικούν να μη συνενωθούν τα νοσοκομεία Ικαρίας και Σάμου, να μη μείνει χωρίς ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό καμία μονάδα Υγείας των νησιών και να καλυφθούν όλα τα κενά στα αγροτικά ιατρεία, στο Κέντρο Υγείας και στο Νοσοκομείο.

1ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΟΣΕΑΔΕ
Κάλεσμα για ενίσχυση των ταξικών δυνάμεων

Την ανάγκη ενίσχυσης της γραμμής της ταξικής πάλης στο 1ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων Αποκεντρωμένων Διοικήσεων Ελλάδας (ΟΣΕΑΔΕ), που γίνεται σήμερα και αύριο, υπογραμμίζει η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» (ΔΑΣ, συσπειρώνεται στο ΠΑΜΕ) καλώντας σε στήριξη του ψηφοδελτίου της. Η Ομοσπονδία ιδρύθηκε στα τέλη του 2012 για να καλύψει την ανάγκη έκφρασης των εργαζομένων του κλάδου καθώς η παλαιότερη Ομοσπονδία (ΠΟΣΥΠ) έχει πέσει σε αδράνεια και παραμένει σε αυτή με ευθύνη των δυνάμεων των ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και «Αυτόνομης Παρέμβασης» (ΣΥΡΙΖΑ).

Στη διακήρυξή της η ΔΑΣ μιλώντας ειδικότερα για τις αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις στο αστικό κράτος σημειώνει ότι στόχος είναι ένα κράτος «πιο υποστηριχτικό στην ανταγωνιστικότητα». Αναδεικνύει τις ευθύνες των πλειοψηφιών σε ΑΔΕΔΥ και ΓΣΕΕ, οι οποίες έβαλαν πλάτη στο πέρασμα των αντιλαϊκών μέτρων και για την ΠΟΣΥΠ επισημαίνει ότι πρόκειται για «μία καθαρά κυβερνητική Ομοσπονδία, η οποία με τη στάση της τελικά κατάφερε να απαξιωθεί από όλους τους εργαζόμενους, πλην ελάχιστων εξαιρέσεων». Ωστόσο, το τελευταίο «εκφυλιστικό συνέδριό της» των 17 συνέδρων νομιμοποίησαν με την παρουσία τους η ΔΗΜΑΡ και ο ΣΥΡΙΖΑ. «Η πρόσκληση - συνεχίζει η ΔΑΣ - των δυνάμεων του ΠΑΜΕ προς όλους τους Συλλόγους για νέα Ομοσπονδία τελικά έγινε αποδεκτή από 8 Συλλόγους σε σύνολο 11, που είναι ενεργοί. Η δημιουργία της νέας Ομοσπονδίας από μόνη της δεν θα λύσει κανένα πρόβλημα, αν παραμείνουν οι ίδιοι συσχετισμοί (...) Αυτό που κρίνεται σήμερα στο συνέδριο της ΟΣΕΑΔΕ, που αποτελεί ένα μικρό κρίκο στο όλο συνδικαλιστικό κίνημα, είναι το τι Ομοσπονδία και τι κίνημα έχουμε ανάγκη».

Το 70% των ναυτεργατών στα ακτοπλοϊκά πλοία είναι απλήρωτοι

Δράση για την καταβολή των δεδουλευμένων, την υπεράσπιση των ΣΣΕ, της Κοινωνικής Ασφάλισης αναλαμβάνουν τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία

Δράση για την καταβολή των δεδουλευμένων των ναυτεργατών στα πλοία της ακτοπλοΐας, την υπεράσπιση των Συλλογικών Συμβάσεων, της Κοινωνικής Ασφάλισης, της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης αναλαμβάνουν τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΠΡΝ (Πληρωμάτων Ρυμουλκών) και η Επιτροπή Ανέργων. Την Τετάρτη, 5 Ιούνη, έχουν προγραμματιστεί αγωνιστικές παρεμβάσεις σε όλα τα πλοία της ακτοπλοΐας που βρίσκονται στα λιμάνια της Αττικής και τα πληρώματά τους είναι απλήρωτα. Στηρίζουν και συμμετέχουν στην καλύτερη προετοιμασία της συγκέντρωσης που διοργανώνει η ΠΕΣ/ΝΑΤ την Τρίτη 4 Ιούνη στις 10.30 το πρωί στον Οίκο Ναύτου, ενώ καλούν τους ναυτεργάτες σε μαζική συμμετοχή στην παναττική κινητοποίηση των συνταξιούχων στις 6 Ιούνη.

Σε ό,τι αφορά τους απλήρωτους ναυτεργάτες, σύμφωνα με στοιχεία των σωματείων υπολογίζεται ότι στο 70% των πληρωμάτων στην επιβατηγό ναυτιλία οφείλονται, αναδρομικά, δουλευμένα μηνών και όλα αυτά ενώ έχει ανοίξει η θερινή, τουριστική περίοδος και έχει ήδη αυξηθεί η επιβατική κίνηση.

Οι εφοπλιστές, με την αντιλαϊκή πολιτική να τους φουσκώνει τα πανιά, επιτίθενται με αγριότητα τόσο απέναντι στους ναυτεργάτες επιβάλλοντας ακόμα και απλήρωτη δουλειά, αλλά και στο δικαίωμα των νησιωτών να έχουν ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες. Χτες, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας Μ. Σακέλης, μιλώντας στο Μέγαρο μουσικής στη διοργάνωση: «The Posidonia Sea Tourism Forum», αφού επανέλαβε την αξίωση των εφοπλιστών για αύξηση των επιδοτήσεων, δηλαδή του ζεστού χρήματος που τσεπώνουν οι εφοπλιστές με την πατέντα των άγονων γραμμών πρόσθεσε: «Η αποχώρηση και η πώληση πλοίων φαίνεται επιβεβλημένη», επειδή υπάρχουν γραμμές που «η πληρότητα των πλοίων είναι εξαιρετικά χαμηλή λόγω εκτέλεσης δρομολογίων χωρίς να υπάρχουν αντίστοιχες συγκοινωνιακές ανάγκες»! Ποιο νησί δεν έχει συγκοινωνιακές ανάγκες μόνο ο εφοπλιστής γνωρίζει.

Συνεχίζοντας το ίδιο προκλητικά σημείωσε: «Η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να περιορίσει τις απαιτήσεις στις αναγκαίες ή διαφορετικά να συμμετάσχει στο κόστος κάλυψης των εξόδων των δρομολογίων. Σε μια περίοδο κρίσης δεν μπορούμε να μιλάμε για πολυτέλειες και μάλιστα όταν δεν θέλουμε να τις πληρώνουμε»! Δηλαδή, δε φτάνει που οι νησιώτες και όλοι οι εργαζόμενοι τους πληρώνουν διπλά και τριπλά με τα εισιτήρια, τις φοροαπαλλαγές, τις επιδοτήσεις θέλουν και άλλα από πάνω!

Τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία και η Επιτροπή Ανέργων στην ανακοίνωσή τους τονίζουν: «Συνεχίζουμε στο δρόμο του ταξικού αγώνας, η Κοινωνική Ασφάλιση, η δουλειά με δικαιώματα να γίνει υπόθεση όλων των εργαζομένων και των οικογενειών τους, να μην αποδεχτούμε την καπιταλιστική βαρβαρότητα, μπορούμε με καλύτερη οργάνωση - συσπείρωση δυνάμεων, να τους εμποδίσουμε, να τους ανατρέψουμε, να γίνουμε εμείς οι κυρίαρχοι του πλούτου που παράγουμε».

ΠΟΛΥΚΛΙΝΙΚΗ
Οδηγείται σε επικίνδυνη κατάσταση

Η δραματική κατάσταση στην οποία έχει οδηγήσει η συγκυβέρνηση τα δημόσια νοσοκομεία με τις περικοπές των κονδυλίων αποκαλύφθηκε και πάλι χτες στο Ειρηνοδικείο Αθηνών. Η Πολυκλινική είχε δεσμευτεί να καταβάλει ως χτες 800 ευρώ σε κάθε έναν ειδικευόμενο γιατρό έναντι των χρωστούμενων εφημεριών, που για τους 33 ειδικευόμενους ανέρχεται στο ποσό των 103.000 ευρώ. Από την καταβολή των 800 ευρώ εξαρτιόταν αν το Ειρηνοδικείο θα έκανε δεκτή αίτηση ανακοπής της διαταγής πληρωμής για όλο το χρωστούμενο ποσό. Τα 800 ευρώ δεν δόθηκαν στους γιατρούς κι έτσι τώρα η Πολυκλινική υποχρεούται να τους καταβάλει το σύνολο του ποσού για το οποίο έχουν ήδη δικαιωθεί δικαστικά. Αν το σύνολο του ποσού δεν καταβληθεί, ανοίγει ο δρόμος για κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων του νοσοκομείου.

ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ
Συγκέντρωση σήμερα στο υπουργείο Αμυνας

Συγκέντρωση στο υπουργείο Αμυνας έχουν προγραμματίσει για σήμερα στις 12 το μεσημέρι οι εργαζόμενοι των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, συνεχίζοντας τις κινητοποιήσεις τους για να αρθεί το μέτρο της εκ περιτροπής εργασίας με ένα μεροκάματο τη βδομάδα που έχει επιβάλει η εργοδοσία εδώ και 14 μήνες και διεκδικώντας δουλειά με δικαιώματα και την πλήρη επαναλειτουργία του ναυπηγείου με όλες του τις δραστηριότητες.

ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ
Σήμερα η εκλογοαπολογιστική συνέλευση

Εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση θα πραγματοποιήσει σήμερα, Πέμπτη 30 Μάη, στις 6.30 μ.μ., η Ενωση Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθηνών, στα γραφεία του σωματείου, Αιόλου 104, στον 6ο όροφο (γρ. 606). Θέματα της συνέλευσης θα είναι ο οικονομικός και διοικητικός απολογισμός, οι διαπραγματεύσεις για Συλλογική Σύμβαση στα πρακτορεία και η εκλογή εφορευτικής επιτροπής για τη διενέργεια αρχαιρεσιών. Επίσης, το ΔΣ του Ταμείου Αλληλοβοήθειας θα ενημερώσει τη συνέλευση για την πορεία του Ταμείου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ