Επίκαιρη Ερώτηση του Κόμματος στη Βουλή
«Η κυβέρνηση με την υποστήριξη των μεγαλεμπόρων και των πολυεθνικών στον κλάδο του εμπορίου σχεδιάζουν να καταργήσουν την Κυριακή αργία, ισχυριζόμενοι ότι η κατάργησή της και τα ωράρια λάστιχο θα ωφελήσουν εργαζόμενους και μικρέμπορους μαζί και θα αποτελέσουν όρο ανάπτυξης.
Η μεθόδευση για την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας έρχεται κάθε φορά με διαφορετικό τρόπο. Την μια λένε ότι για την πτώση του τζίρου φταίνε οι διαδηλώσεις και οι πορείες. Την άλλη ότι αν ανοίξουν τα μαγαζιά όλες τις Κυριακές θα υπάρχει περισσότερος χρόνος, περισσότερο χρήμα για να κινηθεί η αγορά, θα αυξηθούν τα κέρδη των καταστημάτων, θα ανοίξουν νέες θέσεις εργασίας, θα αναβαθμισθεί το κέντρο της Αθήνας.
Οι μεγάλες εμπορικές επιχειρήσεις επιδιώκουν μαζί με τη μερική απασχόληση, το ωρομίσθιο, το απελευθερωμένο ωράριο, τις ατελείωτες ώρες δουλειάς και τώρα την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, να αυξήσουν ακόμα περισσότερο τα κέρδη τους, να μεγαλώσει η εκμετάλλευση της εργατικής τάξης. Θέλουν να μονοπωλήσουν ακόμα περισσότερο την αγορά, να αφαιρέσουν όσο ελεύθερο χρόνο απέμεινε στους εργαζόμενους και ιδιαίτερα στη νεολαία και τις γυναίκες.
Ειδικά η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας συντελεί στην αποδόμηση της εργατικής - λαϊκής οικογένειας. Ιδιαίτερα πλήττει τις εργαζόμενες γυναίκες που περιμένουν μια μέρα την εβδομάδα να φροντίσουν το σπίτι, να δουν τα παιδιά τους. Η μητρότητα μπαίνει άλλη μια φορά στο στόχαστρο.
Η πτώση της αγοράς οφείλεται στη μείωση των μισθών και συντάξεων που ξεπερνά το 20%, στην κατάργηση ουσιαστικά των συλλογικών συμβάσεων, στη γιγάντωση της ανεργίας, στην ακρίβεια και τη φοροληστεία της κάθε εργατικής λαϊκής οικογένειας.
Η κατάργηση της Κυριακής αργίας στο εμπόριο θα ανοίξει το δρόμο για την κατάργησή της και σε όσους κλάδους συνδέονται με το εμπόριο. Πολύ σύντομα θα ισχύει για το σύνολο της εργατικής τάξης σε όλους τους κλάδους.
Δεν είναι η Κυριακή αργία η αιτία που χιλιάδες εμποροϋπάλληλοι είναι απλήρωτοι, "απασχολήσιμοι", άνεργοι.
Οι αυτοαπασχολούμενοι και μικροί έμποροι χρεοκοπούν ο ένας μετά τον άλλον σε όλη την Ελλάδα, εξαιτίας της μονοπώλησης της αγοράς από τις πολυεθνικές και τον καπιταλιστικό ανταγωνισμό. Δεν ισχύει το επιχείρημα ότι αν δουλέψουν παραπάνω ώρες θα φύγουν οι καταναλωτές από τα πολυκαταστήματα και θα αυξηθεί δήθεν ο δικός τους τζίρος.
Με τη συγκεκριμένη πρόθεση της κυβέρνησης διαφωνεί το σύνολο των συνδικαλιστικών οργάνων και των εργαζόμενων και των μικρών εμπόρων.
ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί, τι πρόκειται να κάνει η κυβέρνηση για τη νομοθετική κατοχύρωση της αργίας της Κυριακής».
Ενώ η Alpha Bank ξεκίνησε πρώτη από τις 17 του Μάη τις διαδικασίες αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου, στα πλαίσια της ανακεφαλαιοποίησής της από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (συνολικά οι τέσσερις «συστημικές» τράπεζες θα ενισχυθούν με 27,5 δισ. ευρώ), άγριο κερδοσκοπικό παιγνίδι λαμβάνει χώρα τις τελευταίες εβδομάδες, με επίκεντρο τις μετοχές των τεσσάρων αυτών τραπεζών (Εθνική, Alpha Bank, Eurobank, Πειραιώς).
Χτες πραγματοποιήθηκε συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα και με το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γ. Προβόπουλο, παρουσία και της διοίκησης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, με θέμα την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές του Ιούνη.
Από τις τέσσερις «συστημικές» τράπεζες, η Eurobank, έχει ήδη κάνει γνωστό, ότι αδυνατεί να προσελκύσει ιδιωτικά κεφάλαια και περνάει υπό τον έλεγχο του ΤΧΣ. Από τις υπόλοιπες τρεις, η Alpha Βank και η Πειραιώς ανακοίνωσαν ως ανάδοχους για την αύξηση του μετοχικού τους κεφαλαίου μεγάλες διεθνείς τράπεζες του εξωτερικού - τις JP Morgan, Citigoup, HSBC και Credit Agricole η πρώτη και τις Deutsche Bank, Goldman Sachs, Bank of America και Barcleys η δεύτερη - γεγονός που, κατά τις απόψεις των διοικήσεών τους, διασφαλίζει και προεξοφλεί την επιτυχία της ανακεφαλαιοποίησης.
Σε ό,τι αφορά την Εθνική Τράπεζα, αυτή θα πρέπει να αναζητήσει ιδιωτικά κεφάλαια 975 εκατ. ευρώ, προκειμένου να καλύψει την ελάχιστη ιδιωτική συμμετοχή του 10%, ενώ η διοίκησή της στοχεύει στα 1,17 δισ. ευρώ, ήτοι στο 12% της αύξησης. Σύμφωνα με πληροφορίες από το πρωθυπουργικό περιβάλλον, στη διάρκεια της επίσκεψης του Αντ. Σαμαρά στην Κίνα, εκδηλώθηκε ενδιαφέρον από κινέζικα «επενδυτικά» κεφάλαια, να συμμετάσχουν στην επικείμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής με 50 - 100 εκατ. ευρώ.
Παράταση μέχρι 10 Ιούνη δόθηκε από το υπουργείο Οικονομικών στην προθεσμία υποβολής των εκκαθαριστικών δηλώσεων ΦΠΑ (έτους 2012) από τους αυτοαπασχολούμενους, επαγγελματίες και επιχειρήσεις.
Το αργότερο μέχρι 4 Ιούνη, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, θα πρέπει να υποβληθούν όλες οι περιοδικές δηλώσεις και να έχει καταβληθεί το οφειλόμενο ποσό ΦΠΑ.
«Βελτίωση του οικονομικού κλίματος» βλέπει η κυβέρνηση στο αυξημένο ενδιαφέρον (23.000 αιτήσεις) «μικρομεσαίων» επιχειρήσεων να ενισχυθούν μέσα από το σχετικό πρόγραμμα Μεταποίησης, Τουρισμού, Εμπορίου - Υπηρεσιών, που την περασμένη Πέμπτη «έκλεισε» ως προς την ηλεκτρονική αποδοχή αιτήσεων. Ωστόσο, η οικονομική πραγματικότητα παραπέμπει απλώς στο «πάγωμα» των χρηματοδοτήσεων, με αποτέλεσμα τη συσσώρευση αναγκών που είναι επόμενο να οδηγήσει σε αυξημένο ενδιαφέρον για κάθε είδους επιχορηγήσεις.
Παρ' όλα αυτά, παραμένει σχετικά μικρός ο αριθμός των αιτήσεων, αφού οι αυτοαπασχολούμενοι και οι πραγματικά μικροί επαγγελματοβιοτέχνες και έμποροι αποφεύγουν το δανεισμό, ακόμη κι αν τον χρειάζονται πολύ, αφού δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες αποπληρωμής, ακόμη και αν πάει «καλά» η δουλειά τους. Η αδυναμία τους να εκμεταλλευτούν προγράμματα που υλοποιούνται στο όνομά τους, αλλά ουσιαστικά τους αποκλείουν από ενισχύσεις, αναδεικνύει και πάλι το στόχο της εφαρμοζόμενης πολιτικής για αφανισμό των περισσότερων αυτοαπασχολούμενων.
Σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης, υποβλήθηκαν 23.045 αιτήσεις συνολικού προϋπολογισμού επενδύσεων 3.756.042.033 ευρώ. Η συνολική επιχορήγηση που αιτήθηκε είναι 1.568.117.007 ευρώ, έναντι 456 εκατ. ευρώ που είναι ο διαθέσιμος προϋπολογισμός. Δηλαδή, ο προϋπολογισμός του προγράμματος υπερκαλύφθηκε 4 φορές περίπου.
Η προθεσμία υποβολής φυσικών φακέλων λήγει στις 20 του Μάη.
Επιδείνωση της κρίσης των βιομηχανικών κλάδων καταδεικνύουν τα στοιχεία για το μήνα Μάρτη, του κύκλου εργασιών και των νέων παραγγελιών, που αποτελεί και το δείκτη για τη δυναμική της βιομηχανίας το επόμενο διάστημα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ ο κύκλος εργασιών (τζίρος) στη βιομηχανία σε ετήσια βάση το Μάρτη του 2013, εμφανίζει πτώση 11,5% (έναντι μείωσης 4,8% την αντίστοιχη περσινή περίοδο), ενώ από τη σύγκριση της μέσης δωδεκάμηνης περιόδου προκύπτει επίσης μείωση του τζίρου κατά 0,2% έναντι αύξησης 5,8% που σημειώθηκε από τη σύγκριση των αντίστοιχων προηγούμενων δωδεκάμηνων. Η μείωση του βιομηχανικού τζίρου κατά 11,5% το Μάρτη του 2013 (σε σχέση με το Μάρτη του 2012) οφείλεται στην αντίστοιχη μείωση του τζίρου σε Ορυχεία - Λατομεία κατά 51,1% και στη μείωση του τζίρου στη μεταποίηση κατά 10,7%.
Την ίδια περίοδο οι νέες παραγγελίες στη βιομηχανία παρουσιάζουν εντυπωσιακή μείωση κατά 12,7%, έναντι μείωση 1,9% που σημειώθηκε την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Από τη σύγκριση της μέσης δωδεκάμηνης περιόδου προκύπτει επίσης μείωση κατά 7,1%, έναντι μείωσης 2,5% που καταγράφηκε την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Η συνολική μείωση κατά 12,7% των νέων παραγγελιών, οφείλεται στην αντίστοιχη υποχώρηση στην εγχώρια αγορά κατά 14% και στην εξωτερική αγορά κατά 12,7%