ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Μάη 2013
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΟΙ ΑΠΕΡΓΟΙ ΤΗΣ «ΜΕΒΓΑΛ» ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Κάλεσαν σε αγωνιστικό συντονισμό τους εργάτες της Θεσσαλονίκης

Στο εργοστάσιο της εταιρείας στη Θεσσαλονίκη πήγε χτες αντιπροσωπεία των απεργών. Στο κενό η προσπάθεια της εργοδοσίας να στήσει απεργοσπαστικό μηχανισμό

Οι απεργοί της ΜΕΒΓΑΛ στο εργοστάσιο της εταιρείας στα Κουφάλια Θεσσαλονίκης
Οι απεργοί της ΜΕΒΓΑΛ στο εργοστάσιο της εταιρείας στα Κουφάλια Θεσσαλονίκης
Στο εργοστάσιο της ΜΕΒΓΑΛ στα Κουφάλια Θεσσαλονίκης, βρέθηκαν χτες από τα ξημερώματα δεκάδες απεργοί εργάτες της επιχείρησης από το υποκατάστημα της Αθήνας, που συνεχίζουν για 19η μέρα σήμερα τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις, απαιτώντας την καταβολή των δεδουλευμένων 4 μηνών που τους οφείλει η εργοδοσία, τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και την υπογραφή ΣΣΕ.

Οι απεργοί εργάτες, έχοντας στο πλευρό τους το Κλαδικό Συνδικάτο Βιομηχανικού Επισιτισμού Κεντρικής Μακεδονίας, εργαζόμενους από άλλους κλάδους δουλειάς που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, στάθηκαν στην πύλη του εργοστασίου και κάλεσαν τους συναδέλφους τους να μπουν κι αυτοί στον αγώνα, ώστε ενωμένοι να παλέψουν και να σταματήσουν την επίθεση της εργοδοσίας που καταδικάζει τους ίδιους στην απλήρωτη δουλειά και τις οικογένειές τους στην ανέχεια. Τους κάλεσαν να απομονώσουν τον εργοδοτικό συνδικαλισμό που διχάζει τους εργαζόμενους και τους αποπροσανατολίζει, υπηρετώντας τα εργοδοτικά σχέδια.

Με το πανό και τα συνθήματά τους κατήγγειλαν, «της εργατιάς δυνάστες κλέφτες και ληστές μεγαλοεργοδότες εκμεταλλευτές», και ξεκαθάριζαν ότι «οι εργάτες στη ΜΕΒΓΑΛ δε σκύβουν το κεφάλι δείχνουνε το δρόμο για ανατροπή και πάλη», «νόμος είναι το δίκιο του εργάτη και όχι τα κέρδη του κεφαλαιοκράτη».

Με την αγωνιστικότητά τους και την επιμονή τους, εμποδίζοντας την είσοδο και την έξοδο οχημάτων, πίεσαν την εργοδοσία και πέτυχαν συνάντηση με τον πρόεδρο της εταιρείας, που εδώ και 18 μέρες αρνείται να συζητήσει μαζί τους. Ο πρόεδρος της ΜΕΒΓΑΛ επικαλέστηκε, για ακόμη μια φορά, έλλειψη ρευστότητας και υποσχέθηκε καταβολή των δεδουλευμένων έως τα τέλη Ιουνίου.

Ο Ανδρέας Σώρης, πρόεδρος του Σωματείου εργαζομένων της ΜΕΒΓΑΛ στο υποκατάστημα της Αθήνας, δήλωσε ότι οι εργαζόμενοι συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους και δίνουν στην εργοδοσία 3 μέρες περιθώριο για να απαντήσει στα αιτήματά τους που είναι άμεση καταβολή των δεδουλευμένων, διασφάλιση των θέσεων εργασίας σε όλες τις μονάδες της εταιρείας και να ισχύσει η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας τους μετά και τη λήξη της μετενέργειας.

Εμπόδισαν απεργοσπαστικό μηχανισμό

Απόπειρα να «σπάσουν» την απεργία των εργαζομένων της ΜΕΒΓΑΛ στο υποκατάστημα της Αττικής, επιχείρησαν εντεταλμένοι της εργοδοσίας. Συγκεκριμένα στις 12.30 π.μ., το βράδυ της Κυριακής προς Δευτέρα, στελέχη της εταιρείας επιχείρησαν να μπουν στο εργοστάσιο και να βγάλουν τα φορτηγά για τη διακίνηση των προϊόντων, με τη «συνδρομή» μάλιστα και αστυνομικών δυνάμεων που κάλεσε η εργοδοσία ισχυριζόμενη ότι ... γίνονται επεισόδια.

Ωστόσο, η ομάδα περιφρούρησης της απεργίας, αντέδρασε άμεσα και με τη συμπαράσταση συνδικαλιστών από άλλους χώρους, απέτρεψε τα εργοδοτικά σχέδια. Η απεργία συνεχίζεται κανονικά με την ενεργή συμπαράσταση εργαζομένων από χώρους δουλειάς.

Την Παρασκευή το πρωί οι εργαζόμενοι θα κάνουν νέα γενική συνέλευση.

ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΟΣΥΠΑ
Απεργοσπασία για ... να μην πληγεί ο τουρισμός

Τη στάση της πλειοψηφίας καταγγέλλουν οι ταξικές δυνάμεις

Την πλειοψηφία της Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΟΣΥΠΑ) καταγγέλλουν οι ταξικές δυνάμεις, η ΕΣΚ, για την απόφασή της να μη συμμετάσχει στην 24ωρη απεργία την Πρωτομαγιά.

Η πλειοψηφία (που αποτελούν οι ΣΥΠΡΟΣΥΠΑ - πρώην ΠΑΣΚΕ - και ΔΑΚΕ), σημειώνει η ΕΣΚ, «επιχειρώντας να προστατέψει τα κέρδη των οικονομικών κολοσσών των αερομεταφορών και των γιγάντων της τουριστικής βιομηχανίας, κάλεσε τους υπαλλήλους της ΥΠΑ να μην απεργήσουν την Πρωτομαγιά, επικαλούμενη και πάλι τα προβλήματα που δήθεν θα προκληθούν στον τουρισμό από την απεργιακή κινητοποίηση, χύνοντας μάλιστα κροκοδείλια δάκρυα για τις δύσκολες στιγμές που περνάνε οι επιχειρήσεις του κλάδου στην περιφέρεια και τα λαϊκά στρώματα που δεν θα μπορέσουν να ταξιδέψουν στους τόπους καταγωγής τους. Η πλειοψηφία της ΟΣΥΠΑ όμως δεν διαμαρτυρήθηκε ποτέ για την καταστροφική για την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ που τους απαγορεύει ουσιαστικά να πάρουν μια ανάσα από τον καθημερινό τους μόχθο πηγαίνοντας διακοπές και που οδηγεί στο κλείσιμο των μικρών τουριστικών επιχειρήσεων και την αύξηση της ανεργίας στον κλάδο του τουρισμού.

(...) Ακόμη, καλώντας τους υπαλλήλους να μην απεργήσουν, το προεδρείο της ΟΣΥΠΑ, συμπορευόμενο με τους σχεδιασμούς της συγκυβέρνησης για εκφυλισμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς, επιχείρησε να πλήξει ό,τι σηματοδοτεί αυτή. Η ΕΣΚ καλεί τους υπαλλήλους της ΥΠΑ να παραμερίσουν επιτέλους τους συμβιβασμένους και εργοδοτικούς συνδικαλιστές».

Απολύθηκε μωρομάνα από φαρμακευτική εταιρεία

Παράνομη και εκδικητική απόλυση εργαζόμενης που είχε γεννήσει πριν 10 μήνες καταγγέλλει η Ομοσπονδία Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας, ενώ ο εργοδότης δεν μπορεί να προχωρήσει σε απόλυση μέχρι και 18 μήνες από την ημέρα του τοκετού.

Η Κατερίνα Δανδρή εργαζόταν σαν ιατρική επισκέπτης στην εταιρία «Nutrimedica» και μόλις επέστρεψε στη δουλειά το Μάρτη του 2013 της ανακοινώθηκε η απόλυσή της. Οπως καταγγέλλει στον «Ρ», «τη χαρακτηρίζω εκδικητική απόλυση επειδή λίγες μέρες πριν είχα καταθέσει στο δικαστήριο σα μάρτυρας υπέρ δυο συναδέλφων μου. Αυτοί είχαν απολυθεί τον Γενάρη του 2012 χωρίς να το ξέρουν, χωρίς να τους δοθεί χαρτί απόλυσης. Απλά ο εργοδότης ανακοίνωσε στον ΟΑΕΔ την απόλυσή τους και τους το είπε 2 μήνες μετά. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να χάσουν το Ταμείο ανεργίας. Εγώ απλά κατέθεσα στο δικαστήριο ότι αυτούς τους 2 μήνες, εκείνοι έρχονταν κανονικά στη δουλειά».

Επίσης, σημειώνει πως διεκδικεί δεδουλευμένα αλλά και να ανακληθεί η μονομερής μείωση μισθού της τάξεως των 450 ευρώ, που της έγινε, ενώ ήταν σε άδεια λοχείας. «Δεν φτάνουν όλα αυτά, ο εργοδότης μου έκανε μήνυση (!) - όπως και σε κάποιους άλλους συναδέλφους - κι επειδή εκκρεμεί δικαστήριο ο ΟΑΕΔ δεν με βάζει στο Ταμείο ανεργίας! Αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να πάρω επίδομα, ο άντρας μου είναι άνεργος και έχω ένα παιδί 10 μηνών... Ολα αυτά τα έχω αναφέρει και στην Επιθεώρηση Εργασίας. Να σημειωθεί όμως πως κινούνται νομικά άλλοι 3 συνάδελφοι επειδή απολύθηκαν τον Γενάρη του 2013 με παρόμοιο τρόπο», επισημαίνει.

ΟΠΑΔ
Παράσταση αύριο ενάντια στο «Γολγοθά» της θεώρησης

Παράσταση διαμαρτυρίας θα κάνουν αύριο στις 8 το πρωί στον ΟΠΑΔ (Ηπείρου 38) ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων Δημοσίου Αθήνας με τις Επιτροπές εργαζομένων του ΠΑΜΕ Δημοσίου και του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής, με αφορμή την ταλαιπωρία που βιώνουν οι ασφαλισμένοι της Αττικής για να θεωρήσουν τα βιβλιάρια των έμμεσων μελών.

Την ταλαιπωρία των ασφαλισμένων του ΟΠΑΔ καταγγέλλει και το ΠΑΜΕ, τονίζοντας: «Οι εξαγγελίες του υπουργού Βρούτση ότι τα πράγματα θα καλυτερέψουν σε λίγους μήνες, που θα θεωρούνται βιβλιάρια στα καταστήματα του ΙΚΑ, δεν μας καθησυχάζουν. Γνωρίζουμε και τις ουρές στα ΙΚΑ και την τεράστια έλλειψη προσωπικού. Τα νέα οργανογράμματα των υπηρεσιών του Δημοσίου, οι απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων που σχεδιάζονται, τα λεηλατημένα από τις μέχρι τώρα κυβερνήσεις αποθεματικά των Ταμείων αποκαλύπτουν ότι η κατάσταση με την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη θα χειροτερεύει καθημερινά». Το ΠΑΜΕ ζητά: Την άμεση λειτουργία υπηρεσιών που θα διευκολύνουν στη θεώρηση βιβλιαρίων. Την πρόσληψη αναγκαίου διοικητικού και επιστημονικού προσωπικού. Την πλήρη δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ασφαλισμένων και των προστατευόμενων μελών τους. Αποκατάσταση στις κύριες και επικουρικές συντάξεις, δώρα, επιδόματα. Καμιά περικοπή στις κοινωνικές δαπάνες και στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Επίκαιρη Ερώτηση για το θέμα κατέθεσε στη Βουλή το ΚΚΕ.

ΚΑΣΤΟΡΙΑ
Κινητοποίηση των γουνεργατών

Κινητοποίηση με αιχμή την ανασφάλιστη εργασία, τις άθλιες συνθήκες δουλειάς των γουνεργατών καθώς και το αίτημα για υπογραφή νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στον κλάδο της Γούνας πραγματοποίησαν οι γουνεργάτες της Καστοριάς και της Σιάτιστας, το Σάββατο, έξω από το χώρο όπου έγινε η 38η Διεθνής Εκθεση Γούνας.

Την κινητοποίηση διοργάνωσαν το Σωματείο Εργατών - Εργατριών Γούνας Σιάτιστας και η «Ταξική Ενότητα Γουνεργατών» Καστοριάς. Τη μέρα της κινητοποίησης, η Ομοσπονδία των εργαζομένων του κλάδου (ΟΕΚΙΔΕ) απέστειλε πρόσκληση στην Ελληνική Ομοσπονδία Γούνας για υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης.

Οι εργάτες κατήγγειλαν ότι τα τεράστια κέρδη των βιομηχάνων γουνοποιών βγαίνουν από τον ιδρώτα των χιλιάδων εργατών που εργάζονται κάτω από άθλιες συνθήκες. Και δήλωσαν ότι τα προϊόντα της έκθεσης γούνας είναι φτιαγμένα από τα χέρια των εργατών.

Σύμφωνα με στοιχεία του Συνδέσμου Γουνοποιών Καστοριάς η έκθεση ολοκληρώθηκε καταγράφοντας αύξηση πωλήσεων κατά 20% εκτινάσσοντας τον τζίρο στα 60.000.000 ευρώ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ