ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Μάη 2013
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«Στον αέρα» η σύνδεση Σαλαμίνας - Περάματος!

Ναυτεργάτες και νησιώτες στο έλεος των εφοπλιστών και του ανταγωνισμού για την κυριαρχία στον κλάδο

«Στον αέρα» βρίσκεται από χτες τα μεσάνυχτα το μεγαλύτερο πορθμείο της χώρας και το δεύτερο της Ευρώπης, αυτό του Περάματος - Σαλαμίνας και Σαλαμίνας - Μεγαρίδας, ενώ ήδη μέχρι χτες το απόγευμα είχαν απολυθεί πάνω από 50 ναυτεργάτες από τα επιβατηγά - οχηματαγωγά πλοία (παντόφλες) της πορθμειακής γραμμής!

Οι απολυμένοι ναυτεργάτες και γενικά τα πληρώματα των 28 συνολικά πλοίων που είναι δρομολογημένα στη γραμμή, αλλά και ο λαός της Σαλαμίνας, που βλέπει να είναι σε άμεσο κίνδυνο η θαλάσσια σύνδεση του νησιού με την Αττική, είναι αυτοί που καλούνται να πληρώσουν τη νύφη της αντιπαράθεσης που έχει ξεσπάσει μεταξύ της κυβέρνησης και πλοιοκτητών σχετικά με τη συμμόρφωση των τελευταίων με οδηγία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που έχει ενσωματωθεί στην ελληνική νομοθεσία με το ΠΔ 6/2012 και αφορά στην ασφαλιστική κάλυψη επιβατών και οχημάτων σε περίπτωση ναυτικού ατυχήματος.

Προχτές τα μεσάνυχτα, έληξε η παράταση που είχε δώσει ο υπουργός Ναυτιλίας, Κ. Μουσουρούλης, στους πλοιοκτήτες να εφαρμόσουν το ΠΔ και ήδη από χτες το απόγευμα πλωτά του Λιμενικού βρίσκονταν στο λιμάνι του Περάματος όσο και της Σαλαμίνας προκειμένου να διευκολύνουν τον κατάπλου πλοίων που έχουν επιστρατευτεί από άλλες γραμμές, για να καλύψουν το «κενό» που θα αφήσουν τα πλοία που θα αποδρομολογηθούν.

Από την άλλη οι πλοιοκτήτες άρχισαν τις απολύσεις ως μορφή πίεσης και έχουν ξεκαθαρίσει ότι αν τελικά εφαρμόσουν το ΠΔ, την αύξηση των ασφαλίστρων που επιβάλλει το ΠΔ θα τη μετακυλήσουν στα εισιτήρια επιβατών και στα ναύλα οχημάτων.

Χτες το απόγευμα, έγινε και ανοιχτό Δημοτικό Συμβούλιο στη Σαλαμίνα, το οποίο ήταν σε εξέλιξη μέχρι αργά το βράδυ. Ο δήμαρχος Σαλαμίνας κατέθεσε πρόταση να δοθεί νέα παράταση για την εφαρμογή του ΠΔ και να ξεκινήσει διάλογος μεταξύ δήμου, πλοιοκτητών, υπουργείου, για να βρεθεί λύση.

Στη συνεδρίαση έκανε παρέμβαση η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος.

Η Δ. Μανωλάκου ανέφερε ότι ο «καυγάς» μεταξύ κυβέρνησης και πλοιοκτητών δεν έχει σχέση με την υπεράσπιση των λαϊκών συμφερόντων, με την πραγματική προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα. Η κοινοτική οδηγία αυτό που κάνει είναι να ευνοεί τα μεγάλα συμφέροντα τόσο σε ό,τι αφορά τις ασφαλιστικές εταιρείες όσο και τους εφοπλιστές.

Επικαλούνται την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής όταν ολόκληρο νησί, με πληθυσμό που στις γιορτές και το καλοκαίρι ξεπερνάει τις 300 χιλιάδες κατοίκους, έχει ένα Κέντρο Υγείας το οποίο υπολειτουργεί.

Τόνισε ότι ο λαός της Σαλαμίνας πρέπει «να βάλει τη σφραγίδα του στις εξελίξεις» και μαζί με ναυτεργάτες, νησιώτες, όλους τους εργαζόμενους της χώρας να αναδείξουν με τον αγώνα τους ότι οι ακτοπλοϊκές - πορθμειακές συγκοινωνίες είναι δημόσιο κοινωνικό αγαθό και όσο θα είναι στα χέρια των εφοπλιστών δεν μπορεί να γίνεται λόγος ούτε για ασφάλεια ούτε για σύγχρονες, φτηνές συγκοινωνίες που θα εξυπηρετούν πραγματικά τις λαϊκές ανάγκες.

Εκ μέρους της «Λαϊκής Συσπείρωσης», η δημοτική σύμβουλος Γεωργία Γκαβογιάννη κατέθεσε συγκεκριμένη πρόταση για να διεκδικήσει ο λαός της Σαλαμίνας τη ζεύξη Περάματος - Σαλαμίνας.

ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΠΡΝ, ΠΕΣ/ΝΑΤ
Καλούν σε σύσκεψη την Πέμπτη

Ενάντια στην πολιτική που αυξάνει τις «πλωτές βόμβες», όπως γίνεται και με το νέο ν/σ του ΥΝΑ

Με στόχο την παραπέρα οργάνωση της πάλης των ναυτεργατών, τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία διοργανώνουν σύσκεψη την Πέμπτη 16 Μάη στις 10.30 το πρωί στα γραφεία της ΠΕΜΕΝ, ενώ απαιτούν την άμεση σύγκληση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΝΟ.

Οπως σημειώνεται σε ανακοίνωση των ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΠΡΝ (Πληρωμάτων Ρυμουλκών), ΠΕΣ/ΝΑΤ, το σκηνικό που διαμορφώνεται από τις απανωτές νομοθετικές ρυθμίσεις της κυβέρνησης σε βάρος των ναυτεργατών, ρυθμίσεις που φέρουν τη βούλα των κανονισμών της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι «πλούτος και χλιδή από την μία, εργασιακό χάος - πλωτές βόμβες από την άλλη». Αυτό ακριβώς προωθείται και με το νέο νομοσχέδιο της κυβέρνησης «Τουριστικά πλοία και άλλες διατάξεις», το οποίο είναι συνέχεια του Ν. 4150/2013 «Ανασυγκρότηση του ΥΝΑ και άλλες διατάξεις».

Το νομοσχέδιο είναι στο πλαίσιο «της επίθεσης που συνεχίζουν ανελέητα κεφάλαιο - κυβέρνηση - ΕΕ σε βάρος των δικαιωμάτων των ναυτεργατών, των εργαζομένων. Με τη βία και την καταστολή καταργούν την ΕΓΣΣΕ και τις κλαδικές ΣΣΕ, να δουλεύουμε στα εργασιακά γκέτο της καπιταλιστικής βαρβαρότητας με μισθούς πείνας και χωρίς κοινωνικοασφαλιστική προστασία».

Οι διατάξεις του νομοσχεδίου είναι σαφείς. Σύμφωνα με τα σωματεία καταργούν τις συμβάσεις ναυτολόγησης, ενώ πλοίαρχο, κυβερνήτη, πλήρωμα τους κατατάσσει ως «Επιβαίνοντες»! Χαρακτηριστικά, δίνει τη δυνατότητα τα πλοία να ναυλώνονται χωρίς να έχουν στη σύνθεση πλοίαρχο και πλήρωμα, ο κυβερνήτης υπάγεται στον ΟΑΕΕ (ασφάλιση με μπλοκάκι) κ.λπ. Επιπλέον, τα επαγγελματικά πλοία αναψυχής απαλλάσσονται από φόρο κατανάλωσης, δασμό καυσίμων και συνολικά όλα τα πλοία αυτών των κατηγοριών (ημερόπλοια, επαγγελματικά πλοία αναψυχής, θαλαμηγοί) απαλλάσσονται από τον ΦΠΑ. Από την άλλη, όπως καταγγέλλουν τα σωματεία, «υποκρίνονται ότι πασχίζουν να μαζέψουν φόρους από τους «έχοντες και κατέχοντες», ενώ στην πράξη αφήνουν ορθάνοιχτη πόρτα διευρύνοντας "το πλυντήριο του μαύρου χρήματος"».

«Καλούμε - καταλήγουν - ναυτεργάτες, εργαζόμενους, σωματεία, επιτροπές αγώνα, λαϊκές επιτροπές, να κλιμακώσουμε τη δράση μας, να μην υποκύψουμε στον "κοινωνικό κανιβαλισμό" του κεφαλαίου, να ανατρέψουμε αυτά τα μέτρα, αυτήν την πολιτική. Κανένας μόνος του».

ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΖΩΝΗ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ
Μεγάλη εκδήλωση για τους ανέργους και τις οικογένειές τους

Συνδικάτα και Επιτροπές Ανέργων έστησαν πασχαλινό γλέντι από το υστέρημα λαϊκών οικογενειών

Από τη γιορτή που στήθηκε στο Πέραμα
Από τη γιορτή που στήθηκε στο Πέραμα
Εκατοντάδες οικογένειες ανέργων, εργατικές, λαϊκές οικογένειες μαζί με τα παιδιά τους κατέκλυσαν την περασμένη Κυριακή το μεσημέρι την τεράστια αίθουσα του μηχανουργείου στο χώρο της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, συμμετέχοντας στη μεγάλη πασχαλινή εκδήλωση που διοργάνωσαν ταξικά κλαδικά συνδικάτα του Πειραιά μαζί με τις Λαϊκές Επιτροπές, τις Επιτροπές Ανέργων και τους Γυναικείους Συλλόγους της ΟΓΕ, όλης της πειραιώτικης περιφέρειας.

Περισσότεροι από 100 άνθρωποι για πάνω από μία βδομάδα, ετοίμαζαν με μεράκι και κόκκινα μεροκάματα την εκδήλωση. Από το υστέρημά τους, εργατικές, λαϊκές οικογένειες, αυτοαπασχολούμενοι, μικροί έμποροι, δίνοντας σάρκα και οστά στο σύνθημα «ένας για όλους και όλοι για έναν» εξασφάλισαν ένα πλούσιο γιορτινό τραπέζι για τις άνεργες οικογένειες, για να τους δώσουν κουράγιο να αγωνιστούν και να διεκδικήσουν το δικαίωμά τους στη δουλειά με πλήρη εργασιακά δικαιώματα, για την ανατροπή της βάρβαρης αντιλαϊκής πολιτικής. Ψήθηκαν κοντά 50 αρνιά, μοιράστηκαν αμέτρητες μερίδες μαγειρίτσα. Το πασχαλινό τραπέζι συμπλήρωναν κρασί και χορός από μουσικό λαϊκό συγκρότημα.

Φόντο του γιορτινού κλίματος το τεράστιο πανό που δέσποζε καταμεσής της αίθουσας: «Εργατιά μπροστά τώρα μια γροθιά, γκρέμισε μνημόνια και αφεντικά».

«Ο εργάτης που δεν πιστεύει ότι έχει δικαίωμα στο γλέντι, στο θέατρο, στον πολιτισμό έχει ήδη ρίξει τον πήχη των απαιτήσεών του, έχει παραιτηθεί και πολύ πιο εύκολα θα γίνει αυτό που θέλουν το κεφάλαιο και οι κυβερνήσεις του, ο σκλάβος του 21ου αιώνα», ανέφερε ο Σωτήρης Πουλικόγιαννης, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά καλωσορίζοντας όλον αυτόν τον κόσμο.

Ο αντιπρόεδρος του Σωματείου των εργαζομένων στα Ναυπηγεία Ελευσίνας, Χρήστος Κανακίδης ανέφερε ότι οι εργαζόμενοι του ναυπηγείου, δείχνοντας «την ευγνωμοσύνη τους στα σωματεία και τους εργάτες της Ζώνης», γιατί αν δεν ήταν αυτοί, όπως σημείωσε, δεν θα μπορούσε να κρατήσει τόσο καιρό η απεργία στο ναυπηγείο, πρόσφεραν συμβολικά στο ταμείο των Σωματείων της Ζώνης 3.000 ευρώ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ