Βέβαια, αυτή η «σταυροφορία» ξεχειλίζει από υποκρισία, αφού τόσο οι «φορολογικοί παράδεισοι», όσο και οι offshore εταιρείες είναι γεννήματα και θρέμματα του ίδιου του καπιταλισμού και της ανάγκης των καπιταλιστών να κρατούν τα κεφάλαιά τους μακριά από έλεγχο των αρχών και την ενοχλητική φορολόγηση, πολλαπλασιάζοντάς τα. Είναι ακόμη σαν τους οίκους ανοχής όπου οι υπεράνω πάσης υποψίας επιχειρήσεις (και επιχειρηματίες) έρχονται σε επαφή με το «βρώμικο χρήμα» που λατρεύουν.
Η ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ, λοιπόν, του G20, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, του ΟΟΣΑ, της Ευρωπαϊκής Ενωσης κατά των «φορολογικών παραδείσων» και των offshore εταιρειών μοιάζει με την προσπάθεια του σκύλου που γυρνάει γύρω από τον εαυτό του για να πιάσει την... ουρά του.
ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΥ ΕΔΩΣΕ ΠΡΟΣΦΑΤΑ στη δημοσιότητα η Oxfam, διεθνής οργάνωση για την καταπολέμηση της φτώχειας, είναι εντυπωσιακά.
Τουλάχιστον 14,3 τρισεκατομμύρια ευρώ έχουν φυγαδευτεί στους δεκάδες «φορολογικούς παραδείσους». Περισσότερα από τα δύο τρίτα αυτού του ποσού, δηλαδή 9,2 τρισ. ευρώ, όσο και το ΑΕΠ της Ευρωζώνης το 2008, βρίσκονται σε «παραδείσους» που σχετίζονται με την Ευρωπαϊκή Ενωση, όπως το Λουξεμβούργο, η Ανδόρα και η Μάλτα.
Η ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ «εκτός συστήματος» απαλλάσσει τους ιδιοκτήτες τους από φόρους άνω των 120,5 δισ. ευρώ το χρόνο και αφαιρεί το ποσό αυτό από τα φορολογικά έσοδα των κρατών.
Η Oxfam υπολογίζει ότι αυτό το ποσό είναι υπερδιπλάσιο από αυτό που απαιτείται προκειμένου να ξεπεραστεί το φαινόμενο της ακραίας φτώχειας που πλήττει 1,2 δισεκατομμύρια ανθρώπους σ' όλο τον κόσμο, οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι να «ζουν» με λιγότερα από 1,25 δολάρια τη μέρα.
Η οργάνωση Oxfam χρησιμοποιεί την εκτίμηση της ελβετικής τράπεζας Credit Suisse, σύμφωνα με την οποία το 2012 ο παγκόσμιος συνολικός καθαρός πλούτος ήταν 73,2 τρισ. ευρώ (εξαιρουμένης της ακίνητης περιουσίας). Σύμφωνα με στοιχεία από οργανισμούς όπως η Διεθνής Τράπεζα Διακανονισμών (BIS), η ολλανδική κεντρική τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το 19,5% των παγκόσμιων καταθέσεων ανήκει σε ξένους και βρίσκεται σε «φορολογικούς παραδείσους», εξ ου και ο υπολογισμός για τα 14,3 τρισ. ευρώ.
«Πράσινο φως» για τη δημιουργία Ζώνης Ελεύθερου Εμπορίου μεταξύ ΗΠΑ και Ευρωπαϊκής Ενωσης έδωσε την περασμένη Τετάρτη το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Την πρόταση για τη δημιουργία της Ζώνης διατύπωσε η αμερικανική κυβέρνηση πριν ένα μήνα στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για το ξεπέρασμα των προβλημάτων στον εμπορικό τομέα, που πήραν αρκετές φορές τη μορφή «εμπορικών πολέμων».
Η θετική ανταπόκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην αμερικανική πρόταση δεν σημαίνει και αίσια έκβαση του εγχειρήματος. Τέτοιες συμφωνίες είχαν υπογραφεί και στο παρελθόν, όμως όλες παραβιάστηκαν όταν οξύνθηκαν οι μεταξύ τους αντιθέσεις και οι δύο πλευρές υποχρεώθηκαν να πάρουν μέτρα προστασίας των δικών τους μονοπωλίων.
Τέτοιοι «εμπορικοί πόλεμοι» έχουν ξεσπάσει μεταξύ ΗΠΑ και Ευρωπαϊκής Ενωσης σε μια σειρά κλάδων και προϊόντων, από τις μπανάνες ως την αεροναυπηγική βιομηχανία.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση η αμερικανική πρόταση δεν αφορά μόνο στην εξομάλυνση των εμπορικών σχέσεων με τους Ευρωπαίους, αλλά και στη διαμόρφωση ενός ισχυρού άξονα για την αντιμετώπιση της πρόκλησης των BRICS, των «αναδυόμενων οικονομιών» (Κίνας, Ρωσίας, Βραζιλίας, Ινδίας, Νότιας Αφρικής), που απειλούν να γίνουν η πρώτη εμπορική δύναμη του πλανήτη.
Η τύχη μιας ζώνης ελεύθερου εμπορίου και ειδικά σε περιβάλλον διεθνούς καπιταλιστικής κρίσης είναι προδιαγεγραμμένη. Η πρώτη σύγκρουση μεταξύ των μονοπωλίων ενός κλάδου θα σημάνει και το τέλος του εγχειρήματος. Πολύ περισσότερο όταν σε έναν τέτοιο συνεταιρισμό ο ένας εκ των εταίρων διατηρεί, αποκλειστικά για τον εαυτό του, το δικαίωμα να αντιμετωπίζει τα δημοσιονομικά προβλήματά του (και αυτά που προκύπτουν από το εμπορικό ισοζύγιο) με ανεξέλεγκτη κοπή χρήματος.
ΟΗΕ - «ΑΝΑΚΑΜΨΗ» Αδύναμη ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας αναμένει από φέτος ο ΟΗΕ, που πάντως θεωρεί πως η Ιαπωνία είναι αντιμέτωπη με κινδύνους, ενώ προβλέπει ότι η ανεργία στην Ευρωζώνη, που έχει φτάσει στο ιστορικό υψηλό του 12,1%, θα αυξηθεί στο 12,8% το 2014. Ειδικότερα, βάσει των νέων προβλέψεων η παγκόσμια οικονομία εκτιμάται ότι δεν θα ξεπεράσει το 2,3% το 2013, μένοντας στο ίδιο επίπεδο με το ρυθμό του 2012, πριν επιταχυνθεί στο 3,1% το 2014.
ΗΠΑ - ΕΞΑΣΘΕΝΗΣΗ Στα χαμηλότερα επίπεδα από τον περασμένο Οκτώβρη υποχώρησε ο δείκτης μεταποίησης στις ΗΠΑ το Μάη, ο οποίος διαμορφώθηκε στις 51,9 μονάδες από 52,1 μονάδες τον Απρίλη. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Markit, οι νέες παραγγελίες παρουσίασαν αύξηση, ενώ η απασχόληση παρουσίασε το χαμηλότερο ρυθμό αύξησης των τελευταίων επτά μηνών. Οπως επισημαίνει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Markit, Κρις Ουίλιαμσον, η μεταποιητική δραστηριότητα στις ΗΠΑ εξακολουθεί να παρουσιάζει ενδείξεις εξασθένησης.
Ν. ΑΦΡΙΚΗ - ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ Σε υποβάθμιση της πρόβλεψής της για το ρυθμό ανάπτυξης στη Νότια Αφρική το 2014, σε 3,5% από 3,7% που αρχικά εκτιμούσε, προχώρησε η κεντρική τράπεζα της χώρας. Η κεντρική τράπεζα επισημαίνει, εξάλλου, πως ο τομέας της εξόρυξης παραμένει αδύναμος, γεγονός που ενδεχομένως να φέρει τη χώρα αντιμέτωπη με κλείσιμο μονάδων, απολύσεις και παρατεταμένες απεργίες.