ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 8 Μάη 2013
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ ΣΠΑΝΙΑ ΝΕΟΠΛΑΣΙΑ
Χωρίς θεραπεία εδώ και ένα χρόνο!

Εγκλωβισμένοι στις συμπληγάδες του εμπορίου στο Φάρμακο και των δραματικών περικοπών στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη

«Οχι στο νοσοκομείο επιχείρηση». Από πρόσφατη κινητοποίηση της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων στο Αιγινήτειο νοσοκομείο
«Οχι στο νοσοκομείο επιχείρηση». Από πρόσφατη κινητοποίηση της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων στο Αιγινήτειο νοσοκομείο
Χωρίς θεραπεία έχουν μείνει εδώ και έναν ολόκληρο χρόνο περίπου 20 ασθενείς με νευροενδοκρινείς όγκους, παρότι - σύμφωνα με ειδικούς επιστήμονες - πρόκειται για μια ασθένεια (σ.σ. είδος νεοπλασίας) που αντιμετωπίζεται σε μεγάλο βαθμό.

Οι κίνδυνοι για την ίδια τη ζωή τους μεγαλώνουν από κάθε μέρα αναστολής της ειδικής ραδιομοριακής θεραπείας που κάνουν κι αυτό επειδή το κόστος είναι υψηλό και ο ΕΟΠΥΥ δεν καταβάλλει τα απαραίτητα κονδύλια για την κάλυψή του. Κάθε θεραπεία με το συγκεκριμένο, εξειδικευμένο, ραδιοσκεύασμα κοστίζει 15.000 ευρώ και κάθε ασθενής μπορεί να χρειαστεί από μία έως και 8 θεραπείες το χρόνο.

Οι ασθενείς βρίσκονται στον «αέρα» από τον Απρίλη του 2012, όμηροι από τη μια του αδυσώπητου εμπορίου «ζωής και θανάτου» που διεξάγουν οι φαρμακευτικές εταιρείες και από την άλλη των δραματικών περικοπών στις δαπάνες για ιατροφαρμακευτική κάλυψη του λαού.

Μέχρι το 2008 το νοσοκομείο «Αρεταίειο» - όπου παρακολουθείται το 90% των περιστατικών με τη συγκεκριμένη σπάνια ασθένεια - διέθετε τα χρήματα για την εισαγωγή της θεραπείας και την κάλυπτε το ίδιο. Δεν άργησαν όμως να φανούν και στους συγκεκριμένους ασθενείς οι τραγικές επιπτώσεις της λειτουργίας των νοσοκομείων σαν επιχειρήσεις, με μειωμένες κρατικές δαπάνες και έσοδα που θα εξασφαλίζονται από πώληση υπηρεσιών υγείας, χορηγίες, περικοπές: Το Αρεταίειο σταμάτησε τη συγκεκριμένη θεραπεία καθώς τα ραδιοσκευάσματα είναι εξαιρετικά δαπανηρά και θεωρείται ότι επιβαρύνουν κατά πολύ τον προϋπολογισμό ενός νοσοκομείου που μάλιστα αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα.

Ετσι το κόστος φορτώθηκε στα ασφαλιστικά Ταμεία. Από τον Απρίλη του 2012 άλλαξε η πολυεθνική εταιρεία που παράγει το φάρμακο (patent protected) αλλά και η εισαγωγική εταιρεία που το προμηθεύει στην Ελλάδα. Οι φαρμακευτικές εταιρείες άρχισαν να πιέζουν να πληρωθούν απευθείας είτε από τους ασφαλισμένους, είτε από τον ΕΟΠΥΥ, προκειμένου να εξασφαλίσουν τα κέρδη τους. Πλέον, το υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΦ παραπέμπουν τους ασθενείς για θεραπεία στο νοσοκομείο «Αττικόν», όμως ούτε εκεί γίνονται θεραπείες, αφού ο εισαγωγέας εξακολουθεί να πιέζει να πληρωθεί επί τόπου, ώστε να προμηθεύσει την ελληνική αγορά!

Φυσικά, όταν οι επιχειρηματικοί όμιλοι επενδύουν στον κλάδο του φαρμάκου, το κάνουν για να βγάλουν κέρδη και όχι για να θεραπεύεται ο κόσμος. Η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Υγεία και στο Φάρμακο, όχι μόνο δεν διασφαλίζει την έγκαιρη και ασφαλή θεραπεία για όλους ανεξάρτητα από το «πορτοφόλι» τους, αντίθετα τη θυσιάζει χωρίς κανένα δισταγμό. Η παραγωγή, εισαγωγή, διανομή και έρευνα των φαρμάκων δε γίνεται αποκλειστικά με επιστημονικούς όρους, αλλά πρώτα και κύρια με οικονομικούς, με όρους «αγοράς».

Δεν είναι ούτε η πρώτη ούτε η μοναδική φορά που ασθενείς με σπάνιες ασθένειες και υψηλού κόστους θεραπεία μένουν ξεκρέμαστοι, ενώ η επιστήμη προσφέρει τις δυνατότητες είτε να θεραπευτούν, είτε να ζήσουν περισσότερο ή να βελτιωθεί η ζωή τους. Μάλιστα, συγγενείς των ασθενών με νευροενδοκρινείς όγκους καταγγέλλουν πως η θεραπεία είχε θεαματικά αποτελέσματα και από τη στιγμή που τη διέκοψαν δυο άνθρωποι έχουν υποτροπιάσει και χάσει τη ζωή τους, γεγονός που ενδεχομένως να συνδέεται και με τη διακοπή.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ
Συνάντηση με την επίτροπο Θαλάσσιων Υποθέσεων

Πώς θα διευκολύνουν τις μπίζνες των μεγάλων επιχειρηματικών και εφοπλιστικών ομίλων σε βάρος των εσωτερικών θαλάσσιων μεταφορών, των λιμανιών, των πλουτοπαραγωγικών πηγών των νησιών, ήταν το θέμα της συνάντησης του υπουργού Ναυτιλίας, Κ. Μουσουρούλη, με την επίτροπο Θαλασσίων Υποθέσεων και Αλιείας, Μ. Δαμανάκη, που έγινε τη Μ. Πέμπτη στο υπουργείο στη Δραπετσώνα.

Το δελτίο Τύπου που εξέδωσε χτες το υπουργείο ήταν σαφές για το θέμα της συνάντησης. «Η Ελλάδα έχει εντοπίσει ορισμένους τομείς που έχουν σχέση με τη θάλασσα, όπου μπορεί να υπάρξουν θέσεις εργασίας και ανάπτυξη», επισήμανε η Μ. Δαμανάκη, και αναφέρθηκε στις «δυνατότητες που υπάρχουν προκειμένου να υπάρξει ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, όπως ο θαλάσσιος τουρισμός, το σύστημα παρακολούθησης δραστηριοτήτων για το βυθό της θάλασσας και τις δυνατότητες εξόρυξης που μπορεί να υπάρχουν, αλλά και ο τομέας των ιχθυοκαλλιεργειών».

Ο υπουργός Ναυτιλίας αφού ενημέρωσε την επίτροπο για το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης σημείωσε: «Η θαλάσσια οικονομία κρύβει ένα τεράστιο δυναμικό ανάπτυξης και χρέος μας είναι να το αξιοποιήσουμε και να το μετατρέψουμε σε πυλώνα στήριξης της ελληνικής οικονομίας», δηλαδή του κεφαλαίου.

Η επίτροπος, συνεχίζοντας να δείχνει τη βαρβαρότητα της πολιτικής της ΕΕ, «εξέφρασε την ικανοποίησή της για την αντιμετώπιση των φαινομένων της λαθρομετανάστευσης από τα θαλάσσια σύνορα» - εννοώντας προφανώς τους εκατοντάδες πνιγμένους μετανάστες ή αυτούς που στοιβάζονται σαν τα ζώα στα στρατόπεδα συγκέντρωσης - και «ενημερώθηκε να προωθήσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή την ενίσχυση της παρουσίας της Frontex (σ.σ. της πολυεθνικής δηλαδή κατασταλτικής δύναμης) στην Ελλάδα»!

ΝΕΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΙΜΩΝ
Αυξήσεις σε φάρμακα υψηλού κόστους

Καταγγελίες του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής

Αυξήσεις μέχρι και 9% στις τιμές των πολύ ακριβών σκευασμάτων που διατίθενται μέσω των νοσοκομείων περιλαμβάνει το νέο «διορθωτικό» δελτίο τιμών, σύμφωνα με καταγγελίες από το Φαρμακευτικό Σύλλογο Αττικής. Το νέο δελτίο τιμών θα ισχύσει από τις 15 Μάη και περιλαμβάνει μειώσεις σε τιμές ορισμένων σκευασμάτων - κυρίως λόγω της απώλειας πατέντας σε αρκετές δραστικές ουσίες - και για πρώτη φορά τιμολόγηση ορισμένων νέων γενόσημων φαρμάκων. Περιλαμβάνει όμως και τσουχτερές αυξήσεις σε φαρμακευτικά σκευάσματα που κοστίζουν εκατοντάδες ή χιλιάδες ευρώ για ασθένειες όπως νεοπλασίες, αυτοάνοσα νοσήματα, λευχαιμία, πνευμονική υπέρταση κ.ά. Δηλαδή, νέα αφαίμαξη για τα ασφαλιστικά ταμεία από τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις, οι οποίες κατά καιρούς καταφεύγουν σε εκβιαστικές αποσύρσεις φαρμάκων από την ελληνική αγορά αν δεν τους ικανοποιούν οι τιμές στα προϊόντα τους.

Η συνολική πολιτική φαρμάκου και η περιστολή της φαρμακευτικής δαπάνης που αποκλείει όλο και μεγαλύτερο τμήμα του λαού, θα είναι και το πλαίσιο, μέσα στο οποίο θα κινηθεί το νέο σύστημα παρακολούθησης και ελέγχου των φαρμακευτικών προϊόντων, που ανακοίνωσε χτες το υπουργείο Υγείας. Πρόκειται για ένα σύστημα παρακολούθησης και ελέγχου των φαρμάκων μέσω νέων ταινιών γνησιότητας που θα εκδίδει ο ΕΟΦ και θα ελέγχονται ηλεκτρονικά. Επίσης, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Μ. Σαλμάς προανήγγειλε και την εισαγωγή στη Βουλή νομοσχεδίου ποινών την ερχόμενη Δευτέρα.

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Τιμά τους νεκρούς του Μάη του '36

Εκδήλωση για την εξέγερση των εργατών το Μάη του '36, διοργανώνει η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ, την Πέμπτη 9 Μάη, στις 9.30 π.μ., στο Αγαλμα Βενιζέλου. Καλεί σε μαζική συμμετοχή τα σωματεία και τους εργαζόμενους της πόλης.

ΣΑΜΟΣ
Διαδήλωση για δωρεάν Υγεία για όλους

Διαδήλωση για δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη όλων διοργανώνει το Εργατικό Κέντρο Σάμου, αύριο, Πέμπτη στις 7 μ.μ. στο νοσοκομείο του νησιού. Το ΕΚ Σάμου καλεί σε μαζική συμμετοχή στην κινητοποίηση για: Αποκλειστικά Δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας - Πρόνοιας, υψηλού επιπέδου για όλους χωρίς επιχειρηματική δράση. Οχι στη συγχώνευση των νοσοκομείων Σάμου - Ικαρίας. Επαρκή εξοπλισμό και στελέχωση όλων των δημόσιων μονάδων Υγείας του νομού. Κανένας άνεργος, ΑμεΑ, ανασφάλιστος χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

ΠΕΡΑΜΑ
Εκδήλωση αλληλεγγύης για τους ανέργους

Πασχαλινό τραπέζι για τους ανέργους και τις οικογένειές τους με μπόλικο φαγητό, κρασί και γλέντι με λαϊκό, μουσικό συγκρότημα, θα «στρωθεί» την Κυριακή 12 Μάη στη 1 το μεσημέρι στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη στο Πέραμα. Πρόκειται για εκδήλωση αλληλεγγύης που διοργανώνουν τα σωματεία της Ζώνης (Ηλεκτρολόγοι Πλοίων, Ναυπηγοξυλουργοί, Αμμοβολιστές - Καθαριστές), τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ΠΕΕΜΑΓΕΝ, η Επιτροπή Ανέργων Ναυτεργατών, το Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά, ο Σύνδεσμος Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Πειραιά, το Παράρτημα Πειραιά του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού, Γυναικείοι Σύλλογοι Πειραιά της ΟΓΕ, Λαϊκές Επιτροπές και Επιτροπές Ανέργων από όλη την περιφέρεια του Πειραιά. Σύνθημα της εκδήλωσης: «Απλώνουμε το χέρι για να αγωνιστούμε. Οργανώνουμε την ταξική αλληλεγγύη. Ενας για όλους και όλοι για έναν!».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ