Σελ. /16
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 12 Μάη 2013 - αριθ. φύλλου: 11547

ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΡΟΟΔΟΣ ΣΤΗ ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΣΗ ΤΟΥ ΓΕΝΕΤΙΚΟΥ ΚΩΔΙΚΑ
Δυνατότητες και κίνδυνοι

Αν η πλήρης χαρτογράφηση του γενετικού κώδικα κατ' άτομο γίνει προσιτή σε πολλούς, θα είναι ακόμα πιο προσιτή για εφαρμογή σε μεγαλύτερη κλίμακα από κρατικές υπηρεσίες και μονοπώλια, που με νόμιμο ή παράτυπο τρόπο εξασφαλίζουν λίγο από το DNA ανθρώπων που ενδιαφέρουν. Ενας ορατός κίνδυνος βρίσκεται στην τάση πέρα από τις παθήσεις που αποδεδειγμένα σχετίζονται με βλάβες γονιδίων, να χρεώνονται στο βιολογικό επίπεδο οργάνωσης της ύλης χαρακτηριστικά που αφορούν ανώτερες σύνθετες ανθρώπινες ικανότητες και συμπεριφορές, ακόμα και κοινωνικές. Μέχρι πού μπορεί να φτάσει λοιπόν ο θεμιτός προγεννητικός έλεγχος και από πού αρχίζει η ευγονική; Πώς μπορεί να εξασφαλιστεί η σωστή αξιοποίηση των νέων δυνατοτήτων που δίνει η επιστήμη, σε ένα σύστημα που έχει κίνητρο το κέρδος και γεννάει το φασισμό και τον πόλεμο για να συνεχίσει να το εξασφαλίζει; Αυτά τα ερωτήματα δεν είναι ρητορικά, αλλά απότοκα μιας πραγματικότητας που τη διαμορφώνει η αξιοποίηση και της επιστήμης στον καπιταλισμό σε όφελος των μονοπωλίων.


ΣΕΛ.  9


ΖΙΖΗ ΜΑΚΡΗ
Εκθεση έργων της αγωνίστριας εικαστικού

Με μοναδικά σχέδια και χαρακτικά από τη ζωή στις Γυναικείες Φυλακές Αβέρωφ στις αρχές της δεκαετίας του 1960, η αναδρομική έκθεση για τη γνωστή αγωνίστρια χαράκτρια Ζιζή Μακρή.


ΣΕΛ.  3
ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΒΟΓΙΑΤΖΗΣ
Ενας σπουδαίος «ποιητής» της σκηνής

Μεγάλος δάσκαλος, δύσκολος, απαιτητικός, τελειομανής, ασυμβίβαστος, αλλά πάνω απ' όλα αξιαγάπητος. Το ελληνικό θέατρο και ο σύγχρονος ελληνικός πολιτισμός πενθεί γιατί έχασε έναν από τους πιο άξιους εργάτες του.


ΣΕΛ.  5
ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΙΔΙΑΙΤΕΡΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ
Σοβαρά προβλήματα που απαιτούν λύση

Η μητρότητα στον καπιταλισμό δε στηρίζεται με τις απαραίτητες υπηρεσίες Υγείας, Πρόνοιας και Παιδείας. Ετσι στις περιπτώσεις που το παιδί που έρχεται στον κόσμο έχει ιδιαίτερες ανάγκες, οι μητέρες, οι νέοι γονείς, αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα στην προσπάθειά τους να αντεπεξέλθουν στη φροντίδα που χρειάζονται τα παιδιά τους.


ΣΕΛ.  16
«ΞΕΝΙΑ»
Τους βάζουν αγοραία «ταφόπλακα»

Αγοραία «ταφόπλακα» σε όποια ελπίδα διατήρησης του χαρακτήρα τους αποτελεί η πολύ πρόσφατη εκχώρηση τεσσάρων ξενοδοχείων «Ξενία» στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), μαζί με εκατοντάδες άλλα ακίνητα του Δημοσίου (γη και κτίρια) για ξεπούλημα στο κεφάλαιο.


ΣΕΛ.  4

Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ