ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 26 Απρίλη 2013
Σελ. /32
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ
Υποχρεωτικές μεταθέσεις και πανελλαδικής εμβέλειας!

Σχέδιο υποχρεωτικών μεταθέσεων (και πανελλαδικά κι όχι μόνο στην ίδια περιφέρεια) στην εκπαίδευση προωθεί η κυβέρνηση, όπως προκύπτει από Προεδρικό Διάταγμα που κατατέθηκε για νομοπαρασκευαστική επεξεργασία στο Ε' Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας. Σε αυτό διατυπώνονται οι προϋποθέσεις μετάθεσης των λεγόμενων υπεράριθμων εκπαιδευτικών στα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, αλλά και των εκπαιδευτικών που δεν έχουν οργανική θέση. Να σημειωθεί πως υπάρχει προοπτική κατάργησης οργανικών θέσεων και ορισμού νέων σύμφωνα με το μαθητικό δυναμικό (25 μαθητές ανά τάξη).

Στο πλαίσιο του λεγόμενου «εξορθολογισμού» επιδιώκεται να καλυφθούν κενά, τα οποία πρακτικά προκύπτουν λόγω έλλειψης εκπαιδευτικών. Το «παραμύθι» όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων για τους πολλούς εκπαιδευτικούς της χώρας έχει πέσει στο κενό και η λύση που τώρα προβάλλεται είναι η ομηρία των εκπαιδευτικών, οι οποίοι θα μετακινούνται από το ένα μέρος στο άλλο.

Η διαδικασία που προβλέπεται να ακολουθηθεί, σύμφωνα με αυτό το σχέδιο, είναι η εξής: Οι λεγόμενοι υπεράριθμοι εκπαιδευτικοί (που δεν καλύπτουν ένα ποσοστό των ωρών τους σε ένα ή περισσότερα σχολεία της περιοχής) και αυτοί που δεν έχουν οργανική θέση θα κατατάσσονται σε πίνακες υποχρεωτικής μετάθεσης που συντάσσονται από τα υπηρεσιακά συμβούλια ανά περιοχή μετάθεσης, ανά κλάδο και ειδικότητα.

Οι εκπαιδευτικοί θα υποβάλουν δηλώσεις για μετάθεση εντός της περιφέρειας. Οσοι δε συναινούν στην υποχρεωτική μετάθεσή τους και όσοι δεν υποβάλουν δήλωση θα κατατάσσονται στους πίνακες υποχρεωτικών μεταθέσεων πανελλαδικής εμβέλειας! Οι πίνακες υποχρεωτικής μετάθεσης θα κυρώνονται το αργότερο έως 15 Ιουνίου κάθε έτους. Μετά την έκδοση των τελικών πινάκων υποχρεωτικής μετάθεσης περιφερειακής εμβέλειας, οι περιφερειακοί διευθυντές εκπαίδευσης θα καλούν τους εκπαιδευτικούς να υποβάλουν δήλωση προτίμησης σχολείων ή ομάδων σχολείων των περιοχών μετάθεσης της περιφερειακής διεύθυνσης εκπαίδευσης στις οποίες υπάρχουν οργανικά κενά και επιθυμούν να μετατεθούν. Οσοι δεν δηλώνουν καμία προτίμηση θεωρείται ότι συναινούν στη μετακίνησή τους σε όλες τις περιοχές μετάθεσης της περιφερειακής διεύθυνσης εκπαίδευσης.

ΜΑΘΗΤΙΚΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΗΣ ΚΝΕ
Με τη ζωντάνια και τη δημιουργικότητα των μαθητών

Γκράφιτι...
Γκράφιτι...
Γεμάτο Μαθητικά Φεστιβάλ θα είναι το Σαββατοκύριακο που έρχεται, με τις Οργανώσεις της ΚΝΕ να απευθύνουν το κάλεσμα «Αλλαξε τον κόσμο: Το 'χει ανακη...» μέσα από πολύμορφες εκδηλώσεις. Οι Κνίτες, οι Κνίτισσες και πολλοί μαθητές που ένωσαν δυνάμεις μαζί τους γύρω από τη διοργάνωση των φεστιβάλ, ετοίμασαν ένα πλούσιο, πρωτότυπο και ζωντανό πρόγραμμα τόσο στο πολιτικό όσο και στο καλλιτεχνικό τους κομμάτι.

Η καπιταλιστική κρίση, το περιεχόμενο του σχολείου σήμερα, το σχολείο που φτιάχνεται και εκείνο που έχουν ανάγκη οι νέοι, η απάντηση στους φασίστες που προσπαθούν να προσεγγίσουν τους μαθητές, στιγμές από τους αγώνες του λαού, η σοσιαλιστική προοπτική περιλαμβάνονται στη θεματολογία των Φεστιβάλ που παρουσιάζει μεγάλη ποικιλία ανά περιοχή.

Στο πλαίσιο αυτό, στο Φεστιβάλ στο Πέραμα οι μαθητές θα παρουσιάσουν τα αποτελέσματα ερωτηματολογίου που διακίνησαν οι Οργανώσεις της ΚΝΕ στα σχολεία της περιοχής για την ανεργία και τον υποσιτισμό, ενώ η κεντρική συζήτηση είναι αφιερωμένη στην ανεργία. Στο Μπραχάμι θα γίνει συζήτηση με εκπαιδευτικούς για το σχολείο του μέλλοντος και την πείρα από το σοσιαλισμό. Στην Γκράβα οι μαθητές θα συζητήσουν εκθέσεις και πρότζεκτ γύρω από την οικονομική κρίση. Στην Ηλιούπολη θα κάνουν γκράφιτι με θέμα «Εξω η Χρυσή Αυγή από τα σχολεία». Στη Ν. Ιωνία διοργανώνεται «κυνήγι θησαυρού» με θέμα «Ψάχνοντας το μυστικό του μπλόκου της Καλογρέζας». Στην Καλλιθέα οι μαθητές παρουσιάζουν τις εργασίες τους κόντρα στη διδασκαλία της υποταγής και του ψέματος. Πρόκειται για ένα μικρό μόνο δείγμα του τι θα παρουσιάσουν οι μαθητές αυτό το Σαββατοκύριακο στα Φεστιβάλ, μαζί με συναυλίες από πλήθος μαθητικά συγκροτήματα, επιδείξεις αθλημάτων, τουρνουά μπάσκετ, ποδοσφαίρου και σκάκι, εκθέσεις φωτογραφίας και σκίτσου κ.ά. Αντίστοιχα και στις υπόλοιπες περιοχές, τα φεστιβάλ που έγιναν και που είναι προγραμματισμένα να γίνουν, ξεχωρίζουν για τη ζωντάνια του περιεχομένου τους.

Σκάκι...
Σκάκι...
Μαθητικά φεστιβάλ διοργανώνονται τις επόμενες μέρες στις εξής περιοχές:

Στην Αττική

Αύριο Σάββατο: Πειραιάς (πλ. Κοραή), Περιστέρι (πλ. Εθνικής Αντιστάσεως - θεατράκι ΟΤΕ), Σεπόλια (Βότρυς), Μενίδι (κεντρική πλατεία), Καισαριανή (Σκοπευτήριο), Μαρούσι (γήπεδο μπάσκετ Ιερού Λόχου), Λαύριο (κτίριο ΑΚΕΛ).

Κυριακή 28 Απρίλη: Πετρούπολη (πλ. «Ηρώ»), Αιγάλεω (Μπαρουτάδικο), Πέραμα (πλ. Ηρώων), Γκράβα (θεατράκι), Ηλιούπολη (κεντρική πλατεία), Ελευσίνα (πλ. Ηρώων), Γέρακας (κεντρική πλατεία).

27 και 28 Απρίλη: Κοκκινιά («Ηράκλειτος»), Μπραχάμι (πλ. Παναγούλη), Καλλιθέα (πλ. Δαβάκη). Επίσης, σε Νέα Φιλαδέλφεια - Νέα Ιωνία (την πρώτη μέρα στην πλ. Ελ. Βενιζέλου - τη δεύτερη στο ΚΕΠ).

Στην υπόλοιπη χώρα

Σήμερα: Τούμπα (Κέντρο Πολιτισμού), Λαγκαδάς, Κοζάνη, Αλεξανδρούπολη, Λαμία, Λιβαδειά, Καλαμάτα, Τρίπολη.

Σήμερα και αύριο: Πάτρα (στο παλιό «Αρσάκειο»), Γιάννενα (πάρκο Λιθαρίτσια), Αρτα (πλ. Σκουφά), Σπάρτη, Αργος, Πύργος, Αγ. Θεόδωροι, Ζάκυνθος.

Αύριο: Θέρμη Θεσσαλονίκης, Σέρρες (πλ. Ελευθερίας), Κιλκίς (πεζόδρομος), Γιαννιτσά (Πολιτιστικό Πολύκεντρο), Βέροια, Ξάνθη, Καβάλα, Δράμα, Κέρκυρα (πάνω πλατεία), Λάρισα (πλ. Λαμπρούλη), Τρίκαλα (πλ. Ρήγα Φεραίου), Βόλος (παραλία, έξω από το Θόλο), Καρδίτσα (Παυσίλυπο), Πύργος, Ρόδος, Χανιά.

...Αθλητικοί αγώνες και πολλές άλλες δραστηριότητες περιλαμβάνονται στα προγράμματα των Φεστιβάλ
...Αθλητικοί αγώνες και πολλές άλλες δραστηριότητες περιλαμβάνονται στα προγράμματα των Φεστιβάλ
28 Απρίλη: Πολύγυρος Χαλκιδικής, Κομοτηνή, Σάμος (Εργατικό Κέντρο).

29 Απρίλη: Πρέβεζα (πεζόδρομος λαϊκής αγοράς).

ΣΥΝΤΟΜΑ ΝΕΑ

*** Μέχρι 30 Απριλίου δίνεται παράταση για την υποβολή του ετήσιου στεγαστικού φοιτητικού επιδόματος των 1.000 ευρώ. Επιπλέον, οι διαδικασίες για την παροχή του απλοποιούνται, αφού με εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών ορίζεται πως όλα τα δικαιολογητικά (συμβόλαιο ενοικίασης σπιτιού, αντίγραφο εκκαθαριστικού κ.ά.) μπορούν να είναι απλές φωτοτυπίες των πρωτότυπων, αρκεί να συνοδεύονται από υπεύθυνη δήλωση ότι είναι ακριβή αντίγραφα.

*** Παρατείνονται οι ημερομηνίες που μπορούν οι υποψήφιοι των πανελλαδικών να παραλάβουν, από τα Λύκειά τους, τον προσωπικό τους κωδικό ασφαλείας, αλλά και να καταθέσουν τα σχετικά δικαιολογητικά για να υπαχθούν στο καθεστώς των ειδικών περιπτώσεων (πολύτεκνοι κ.ά.). Η διαδικασία θα διακοπεί αύριο και θα συνεχιστεί κανονικά από τη Δευτέρα 3 Ιούνη έως την Παρασκευή 28 Ιούνη. Υπενθυμίζουμε πως οι πανελλαδικές εξετάσεις ξεκινούν την Παρασκευή 17 Μάη.

ΚΑΒΑΛΑ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Η αξιολόγηση ως εργαλείο για το νέο σχολείο της αγοράς

Η αξιολόγηση σχολείων και εκπαιδευτικών ως εργαλείο για το νέο σχολείο της «αγοράς» βρέθηκε στο επίκεντρο των εκδηλώσεων του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών Καβάλας και της Λαϊκής Επιτροπής Τούμπας Θεσσαλονίκης, που πραγματοποιήθηκαν στις αρχές της βδομάδας.

Στην εκδήλωση του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών Καβάλας, μίλησε η Θεοδώρα Δριμάλα, μέλος της Πανελλαδικής Γραμματείας Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ και μέλος του ΔΣ της ΔΟΕ. Μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι η αξιολόγηση και το νέο σχολείο είναι δεμένα, με δεδομένο ότι η εκπαίδευση βρίσκεται σε συνάρτηση με το εκάστοτε κοινωνικοοικονομικό σύστημα. «Σήμερα στον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης το σχολείο μετατρέπεται σε "σχολείο της αγοράς", με αυριανούς εργαζόμενους χωρίς δικαιώματα, φθηνό ευέλικτο δυναμικό, χωρίς δικαιώματα. Τα σχολειά μετατρέπονται σε ανταγωνιστικές μονάδες, οι όποιες γνώσεις, έστω και αποσπασματικές, που έδινε το σχολείο μέχρι τώρα σταματούν και το σχολείο ουσιαστικά μετατρέπεται σε μονάδα πληροφορίας. Οι εκπαιδευτικοί θα καταλήξουν με τσακισμένα δικαιώματα, ήδη ο μισθός του νεοδιόριστου συναδέλφου είναι 577 ευρώ. Οι επιχειρήσεις και μέσω των περιφερειών και των δήμων θα εισχωρήσουν βαθύτερα στα σχολειά, ο αντικομμουνισμός και η διαστρέβλωση της Ιστορίας θα ενταθούν».

Σημείωσε την ανάγκη εκπαιδευτικοί, γονείς, εργαζόμενοι να παλέψουν για σχολειό που θα παρέχει ολόπλευρη γνώση στους μαθητές, ενιαίο δωδεκάχρονο, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν, σχολειό που όλα τα παιδιά θα μαθαίνουν τα ίδια γράμματα. Να παλέψουν για φιλολαϊκή ανάπτυξη, σε μια κοινωνία που θα σχεδιάζει την ολόπλευρη αξιοποίηση όλων των ανθρώπων, όπου η μόρφωση θα είναι πρώτη προτεραιότητα.

Στην Τούμπα

Στην εκδήλωση της Λαϊκής Επιτροπής Τούμπας, σημειώθηκε πως η «αξιολόγηση» είναι το άλλοθι για χιλιάδες απολύσεις εκπαιδευτικών και ταυτόχρονα στοχεύει στην παραγωγή αναλώσιμων, υποταγμένων και αμόρφωτων νέων εργαζόμενων. Αλλωστε, όπως αναφέρθηκε, αυτοί που τσακίζουν μισθολογικά - ασφαλιστικά εργασιακά δικαιώματα δεν μπορεί σήμερα να κόπτονται για τα παιδιά της εργατικής λαϊκής οικογένειας, δεν μπορεί να νοιάζονται για την αναβάθμιση των σχολείων και των εκπαιδευτικών.

Ο Γιάννης Δελής, εκ μέρους της Λαϊκής Επιτροπής και του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών και μέλος του ΓΣ της ΑΔΕΔΥ, αναφέρθηκε στο πώς προχωρά η «αξιολόγηση» στα σχολεία και ευρύτερα στο δημόσιο τομέα, με την αγαστή συνεργασία των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών.

Η Ειρήνη Τσιρονά, εκπαιδευτικός, ανέδειξε πως η «αξιολόγηση» αξιοποιείται για τη διαμόρφωση του σχολείου - επιχείρηση και πώς κατ' επέκταση ο εκπαιδευτικός θα «αξιολογείται» με βάση τα προγράμματα που θα αναζητά το σχολείο μέσω των χορηγών που θα βρίσκει.

Ο Κώστας Τουλής, μέλος του ΔΣ της Ενωσης Γονέων Δ' Διαμερίσματος, σημείωσε ότι το σχολείο πρέπει να είναι δημόσιο και δωρεάν, ευχάριστο για τους μαθητές και όχι κερδοφόρο. Και κάλεσε σε κοινή πάλη γονιών, εκπαιδευτικών, μαθητών για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση. Επίσης, αναφέρθηκε στο φαινόμενο του υποσιτισμού των μαθητών που γιγαντώνεται και επανέλαβε το αίτημα για ένα τουλάχιστον γεύμα για όλα τα παιδιά καθημερινά που θα εξασφαλιστεί με έκτακτο κρατικό κονδύλι.

ΤΟΥΜΠΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Τα παιδιά φαντάζονται ένα διαφορετικό κόσμο...

Συνεχίζονται οι πετυχημένες δραστηριότητες της ΚΝΕ για μικρά παιδιά κάθε Κυριακή

Συνεχίζονται ολοένα και πιο μαζικά οι δραστηριότητες της ΚΝΕ για παιδιά, στην Τούμπα Θεσσαλονίκης. Στην τελευταία κυριακάτικη συνάντηση, τα παιδιά για ακόμη μια φορά έκλεψαν την παράσταση. Με θέμα «ένας διαφορετικός κόσμος» χωρίστηκαν σε ομάδες - ανάλογα με την ηλικία - και εξέφρασαν μέσα από δικές τους ιστορίες, ποιήματα και τραγούδια, τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους, για έναν κόσμο αλλιώτικο από το σημερινό. Ξεδίπλωσαν τη φαντασία μέσα από πολύχρωμες ζωγραφιές.

Ξεχωρίσαμε και παρουσιάζουμε ορισμένα από όσα έγραψαν. «Υπάρχουν πολλά παραδείγματα από τη ζωή μας που μαρτυρούν το άδικο. Δεν είμαστε μικροί. Είμαστε θυμωμένοι. Είμαστε θυμωμένοι όταν οι συμμαθητές μας λιποθυμούν από την πείνα στους διαδρόμους. Είμαστε θυμωμένοι, όταν τα αφεντικά τσακίζουν τη ζωή των γονιών μας και τη δικιά μας. Είμαστε θυμωμένοι γιατί δεν μπορούμε να εκφραστούμε ελεύθερα. Εμείς, όμως, δεν ανεχόμαστε αυτήν την κατάσταση, θα αγωνιστούμε για τα όνειρά μας».

Επίσης, χαρακτηριστικό είναι το ποίημα από τη β' ομάδα, τριών κοριτσιών Ε' και Δ' Δημοτικού:

«Ας το φανταστούμε κάπως έτσι

Η ζωή μας δεν θα είναι πλέον έτσι και έτσι

Ολοι θα έχουν φαγητό, θα έχουν και γιουβέτσι.

Χαρά και ομορφιά τον κόσμο αγκαλιάζουν

Δίχως αφεντικά όλοι πια γιορτάζουν.

Μεγάλοι και μικροί όλα από την αρχή τα κάνουν

Πετούν το κέρδος μακριά, τα όνειρά τους φτιάχνουν.

Παίρνουν πολλά ζαχαρωτά, γλυκά και καραμέλες

Αρχίζουνε τρελούς χορούς με απίθανες κορδέλες.

Οι ζωές σαν λουλούδια ανθίζουν

Και όλο τον κόσμο με χαρά γεμίζουν.

Η κρίση πια δεν υπάρχει

μονάχα άνθρωποι με χαμόγελα και όρεξη γεμάτοι.

Ο σοσιαλισμός, η φωνή των λαών

η δική μας ελπίδα

δυνατή σαν κροτίδα

φέγγει πάντα εδώ

για ένα μέλλον λαμπρό».

Για την όξυνση της ναρκωεξάρτησης

Εκδήλωση με θέμα «Η Οικονομική κρίση και η όξυνση της Ναρκωεξάρτησης», διοργανώνουν την Κυριακή 28 Απρίλη, στις 6 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, το Παράρτημα Θεσσαλονίκης του ΕΣΥΝ, ο Σύλλογος Εργαζομένων στα Φροντιστήρια Βόρειας Ελλάδας (ΣΕΦΙΕ) και ο Πανδημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών Κέντρου Θεσσαλονίκης. Θα μιλήσουν οι Α. Τσούνης, Ψυχολόγος, μέλος του Σωματείου Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης, Α. Μαντασασβίλι, μέλος του ΕΣΥΝ Θεσσαλονίκης, Γ. Γκρανόπουλος, Κοινωνιολόγος, θεραπευτικό πρόγραμμα ΙΑΝΟΣ, ΨΝΘ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ