ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Απρίλη 2013
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΑΠΘ
Kινητοποίηση ενάντια στα δίδακτρα στα μεταπτυχιακά

Από τη χθεσινή δράση μεταπτυχιακών και προπτυχιακών φοιτητών
Από τη χθεσινή δράση μεταπτυχιακών και προπτυχιακών φοιτητών
Μαχητική κινητοποίηση στο κτίριο διοίκησης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια πορεία στις σχολές, πραγματοποίησαν χτες το πρωί φοιτητές, μεταπτυχιακοί και υποψήφιοι διδάκτορες, αντιδρώντας στους σχεδιασμούς της διοίκησης να επιβάλει δίδακτρα στα μεταπτυχιακά προγράμματα.

Η κινητοποίηση οργανώθηκε με πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ, του ΜΑΣ και του Συντονιστικού μεταπτυχιακών και υποψήφιων διδακτόρων ΑΠΘ και ΠΑΜΑΚ, με αφορμή τη χτεσινή συνεδρίαση της Συγκλήτου, όπου αρχικά ήταν προγραμματισμένο να συζητηθεί η τροποποίηση και ίδρυση 21 μεταπτυχιακών προγραμμάτων, με παράλληλη επιβολή διδάκτρων. Τελικά, το θέμα δε συζητήθηκε, καθώς ο πρύτανης Γ. Μυλόπουλος ισχυρίστηκε ότι η πρυτανεία δεν είναι έτοιμη να το συζητήσει, αλλά και ότι το υπουργείο αποκλείει την ίδρυση ΠΜΣ σε τμήματα που δεν έχουν περάσει τη διαδικασία της εξωτερικής αξιολόγησης. Το θέμα θα τεθεί στη σύγκλητο, αφού ο πρύτανης συναντηθεί με τον υπουργό.

Το Συντονιστικό μεταπτυχιακών και υποψήφιων διδακτόρων ΑΠΘ και ΠΑΜΑΚ και το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, με ανακοίνωσή τους σημειώνουν: «Η διοίκηση του πανεπιστημίου είναι λογικό να ζυγίζει τις αντιδράσεις, να προσπαθεί να τις ξεφουσκώσει. Η σημερινή αναβολή της συζήτησης δεν είναι παρά ένας κακότεχνος ελιγμός των πρυτανικών αρχών, αφού η δικαιολογία πως δεν ήταν έτοιμοι για κατάθεση προτάσεων αναιρείται από το γεγονός πως τα περισσότερα τμήματα έχουν ήδη συζητήσει το θέμα και κυρίως αφού δηλώνουμε απερίφραστα πως οι αγώνες θα συνεχιστούν και στην επόμενη σύγκλητο θα είμαστε παρόντες ακόμα μαζικότερα, ακόμα πιο μαχητικά, για να μην περάσει το απαράδεκτο μέτρο της επιβολής διδάκτρων στα μεταπτυχιακά.

Ασχολίαστο δεν μπορεί να μείνει και το γεγονός πως το υπουργείο πιέζει και η πρυτανεία συναινεί τα παραπάνω να γίνουν και με τη βούλα του πολυεργαλείου της αξιολόγησης, αξιολόγηση για την οποία πολύ μελάνι έχει χύσει η κυβέρνηση και οι διοικήσεις των πανεπιστημίων, πολλοί αγώνες έχουν γίνει για να μην περάσει.

Τώρα, για άλλη μια φορά, αποκαλύπτεται το πραγματικό πρόσωπο των αναδιαρθρώσεων στα ΑΕΙ, που αποτελούν συνολικά κομμάτια ενός παζλ ιδιωτικοοικονομικής λειτουργίας και μπαίνουν κάτω από τον τίτλο "Πανεπιστήμιο ΑΕ".

Είναι προφανές πως η δύναμη των συλλογικών οργανωμένων αγώνων μπορεί να τους τρομάξει. Σήμερα, μπορούμε να προβάλλουμε αντιστάσεις και αναχώματα, έχουμε χρέος να βγούμε διεκδικητικά στο προσκήνιο, για επιστήμη και έρευνα στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών.

Απαιτούμε κανένας φοιτητής να μην πληρώνει ούτε ευρώ για τις σπουδές του».

Νέα σοβαρά προβλήματα με την καθαριότητα στο «Αριστοτέλειο»

Η διοίκηση ρίχνει την ευθύνη στους απλήρωτους εργολαβικούς εργαζόμενους

Χωρίς υπηρεσίες καθαριότητας εξακολουθούν να παραμένουν από το Σεπτέμβρη σχολές του ΑΠΘ καθώς η Πρυτανεία δεν έχει ολοκληρώσει ακόμη το διαγωνισμό για την εργολαβία καθαριότητας. Η πρυτανεία προχώρησε σε ανάθεση μιας εργολαβίας περιορισμένου κόστους για την καθαριότητα κοινόχρηστων χώρων και τουαλετών στα κτίρια του Πανεπιστημίου. Τμήματα, που έχουν έσοδα, όπως της Οδοντιατρικής, κάνουν απευθείας αναθέσεις πληρώνοντας συνεργεία καθαριότητας.

Οπως έγινε γνωστό, το Συμβούλιο Διοίκησης του ΑΠΘ απέρριψε τον προϋπολογισμό που κατέθεσε η Σύγκλητος αντιδρώντας μεταξύ άλλων και στη δαπάνη για τις εργολαβίες καθαριότητας και φύλαξης. Μετά από ένα παζάρι που ακολούθησε, συμφωνήθηκε το ποσό που θα δοθεί στις εργολαβίες να συμπιεστεί στα 7,5 εκατ. ευρώ, δηλαδή να μειωθεί περίπου κατά 60% σε σχέση με πέρσι. Αυτό σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι που θα προσληφθούν μέσω των εργολάβων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, θα απασχολούνται με την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και με 6ωρη απασχόληση, δηλαδή ο καθαρός μισθός τους δεν θα υπερβαίνει τα 400 ευρώ. Αυτό το μέλλον προετοιμάζει η πρυτανεία του ΑΠΘ και για τους εργολαβικούς στην καθαριότητα, για όσους απασχολούνται σήμερα στην εργολαβία φύλαξης η οποία λήγει στις 30 Απρίλη αλλά και για όσους εργάζονται στις διοικητικές υπηρεσίες του ΑΠΘ, αλλά προσλαμβάνονται μέσω της εργολαβίας καθαριότητας. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Σύγκλητος αναζητά νομικό τρόπο ώστε να προκηρύξει εργολαβία και για την πρόσληψη υπαλλήλων γραφείων.

Την ίδια ώρα, η πρυτανεία, αντί να αναλάβει τις ευθύνες της για την άθλια κατάσταση που επικρατεί στους χώρους του πανεπιστημίου, τους κινδύνους για την υγεία εργαζομένων και φοιτητών, ρίχνει την ευθύνη στους εργολαβικούς εργαζόμενους. Με ανακοίνωση που έστειλε προς τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας ενημερώνει ότι «το κενό στην παροχή των υπηρεσιών καθαριότητας δημιουργήθηκε μετά την άρνηση των εργαζομένων να υπογράψουν την ανανέωση των συμβάσεών τους στις 15/11/2012, καθ' υπόδειξη της ηγεσίας του σωματείου τους». Δεν λέει όμως ότι ακόμη εκείνοι οι εργαζόμενοι δεν έχουν πληρωθεί τα δεδουλευμένα τους, αν και από το Φλεβάρη το Πανεπιστήμιο αξιοποίησε το Νόμο 3863/10 για να παρακάμψει τον εργολάβο, αναλαμβάνοντας την ευθύνη της εξόφλησης των δεδουλευμένων.

Αυτήν την πρυτανική αρχή στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ. Την πρυτανεία που λέει ότι φταίνε οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα -όμηροι για χρόνια των εργολάβων και του Πανεπιστημίου- γιατί αντέδρασαν στο πετσόκομμα μισθών και δικαιωμάτων και γιατί πάλεψαν για να φύγουν οι εργολάβοι από το ΑΠΘ.

ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Κάλεσμα επαγρύπνησης για την Παιδεία

Κινητοποίηση χτες από εκπαιδευτικούς και γονείς

Από τη χτεσινή κινητοποίηση
Από τη χτεσινή κινητοποίηση
Συγκέντρωση στην πλατεία Κοραή και πορεία στο κέντρο του Πειραιά έκαναν χτες το μεσημέρι εκπαιδευτικοί και γονείς. Την κινητοποίηση διοργάνωσαν η ΕΛΜΕ Πειραιά και οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης: Κερατσινίου - Περάματος «Ν. Πλουμπίδης», Νίκαιας «Η Πρόοδος» και «Ρήγας Φεραίος», ο Σύλλογος Δασκάλων - Νηπιαγωγών Σαλαμίνας και η Ομοσπονδία Γονέων Πειραιά.

Οπως επισημάνθηκε και από την πλευρά των συγκεντρωμένων, η χτεσινή συγκέντρωση αποτέλεσε συνέχεια των αγώνων που δόθηκαν όλο το προηγούμενο διάστημα ενάντια στις συμπτύξεις τμημάτων, για τη μεταφορά και τη σίτιση των μαθητών, για τα ζητήματα λειτουργίας των σχολείων. Ηταν παράλληλα ένα κάλεσμα στους εργαζόμενους να βρίσκονται σε ετοιμότητα απέναντι στα νέα σκληρά μέτρα που έρχονται στην εκπαίδευση, με την προωθούμενη αξιολόγηση, νέες συμπτύξεις και άλλες αρνητικές εξελίξεις. Θύμισαν ότι, όπως φαίνεται περίτρανα στα τέλη και αυτής της σχολικής χρονιάς, αυτή η πολιτική όχι μόνο δε λύνει τα προβλήματα της Παιδείας αλλά δημιουργεί νέα φτιάχνοντας ένα σχολείο ακριβότερο για τους γονείς, φτηνό για το κράτος και κερδοφόρο για τις επιχειρήσεις.

ΛΑΡΙΣΑ
Συγκέντρωση για τον υποσιτισμό μαθητών

Το πρόβλημα του υποσιτισμού μαθητών που απλώνεται και στη Λάρισα, όπως σε όλη τη χώρα, συζητήθηκε στη συγκέντρωση που οργάνωσαν οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων των σχολείων που λειτουργούν στις συνοικίες «Ιπποκράτη» και «Αλκαζάρ», η οποία πραγματοποιήθηκε στο χώρο του 14ου Δημοτικού Σχολείου.

Μιλώντας στη συγκέντρωση ο Ζήσης Γκαραλιάκος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων και Κηδεμόνων Ν. Λάρισας, υπογράμμισε ότι η αντιμετώπιση του προβλήματος του υποσιτισμού στα σχολεία πρέπει να γίνει υπόθεση της πάλης του λαϊκού κινήματος και το κακό να χτυπηθεί στη ρίζα του, που είναι το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα, το οποίο αυξάνει τη φτώχεια των πολλών για ν' αυγαταίνει ο πλούτος των λίγων.

Στο «φούντωμα» του προβλήματος στη Λάρισα και στην ανάγκη να ληφθούν μέτρα για την αντιμετώπισή του αναφέρθηκαν στις παρεμβάσεις τους εκπρόσωποι Συλλόγων Γονέων δημοτικών σχολείων, γυμνασίων και λυκείων, ενώ διευθυντές σχολείων στάθηκαν στις επιπτώσεις που το συγκεκριμένο πρόβλημα έχει στην πνευματική ανάπτυξη του μαθητή, αλλά και στην κοινωνία.



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ