Πέμπτη 25 Απρίλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΑΙΔΕΙΑ
Νέα σοβαρά προβλήματα με την καθαριότητα στο «Αριστοτέλειο»

Η διοίκηση ρίχνει την ευθύνη στους απλήρωτους εργολαβικούς εργαζόμενους

Χωρίς υπηρεσίες καθαριότητας εξακολουθούν να παραμένουν από το Σεπτέμβρη σχολές του ΑΠΘ καθώς η Πρυτανεία δεν έχει ολοκληρώσει ακόμη το διαγωνισμό για την εργολαβία καθαριότητας. Η πρυτανεία προχώρησε σε ανάθεση μιας εργολαβίας περιορισμένου κόστους για την καθαριότητα κοινόχρηστων χώρων και τουαλετών στα κτίρια του Πανεπιστημίου. Τμήματα, που έχουν έσοδα, όπως της Οδοντιατρικής, κάνουν απευθείας αναθέσεις πληρώνοντας συνεργεία καθαριότητας.

Οπως έγινε γνωστό, το Συμβούλιο Διοίκησης του ΑΠΘ απέρριψε τον προϋπολογισμό που κατέθεσε η Σύγκλητος αντιδρώντας μεταξύ άλλων και στη δαπάνη για τις εργολαβίες καθαριότητας και φύλαξης. Μετά από ένα παζάρι που ακολούθησε, συμφωνήθηκε το ποσό που θα δοθεί στις εργολαβίες να συμπιεστεί στα 7,5 εκατ. ευρώ, δηλαδή να μειωθεί περίπου κατά 60% σε σχέση με πέρσι. Αυτό σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι που θα προσληφθούν μέσω των εργολάβων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, θα απασχολούνται με την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και με 6ωρη απασχόληση, δηλαδή ο καθαρός μισθός τους δεν θα υπερβαίνει τα 400 ευρώ. Αυτό το μέλλον προετοιμάζει η πρυτανεία του ΑΠΘ και για τους εργολαβικούς στην καθαριότητα, για όσους απασχολούνται σήμερα στην εργολαβία φύλαξης η οποία λήγει στις 30 Απρίλη αλλά και για όσους εργάζονται στις διοικητικές υπηρεσίες του ΑΠΘ, αλλά προσλαμβάνονται μέσω της εργολαβίας καθαριότητας. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Σύγκλητος αναζητά νομικό τρόπο ώστε να προκηρύξει εργολαβία και για την πρόσληψη υπαλλήλων γραφείων.

Την ίδια ώρα, η πρυτανεία, αντί να αναλάβει τις ευθύνες της για την άθλια κατάσταση που επικρατεί στους χώρους του πανεπιστημίου, τους κινδύνους για την υγεία εργαζομένων και φοιτητών, ρίχνει την ευθύνη στους εργολαβικούς εργαζόμενους. Με ανακοίνωση που έστειλε προς τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας ενημερώνει ότι «το κενό στην παροχή των υπηρεσιών καθαριότητας δημιουργήθηκε μετά την άρνηση των εργαζομένων να υπογράψουν την ανανέωση των συμβάσεών τους στις 15/11/2012, καθ' υπόδειξη της ηγεσίας του σωματείου τους». Δεν λέει όμως ότι ακόμη εκείνοι οι εργαζόμενοι δεν έχουν πληρωθεί τα δεδουλευμένα τους, αν και από το Φλεβάρη το Πανεπιστήμιο αξιοποίησε το Νόμο 3863/10 για να παρακάμψει τον εργολάβο, αναλαμβάνοντας την ευθύνη της εξόφλησης των δεδουλευμένων.

Αυτήν την πρυτανική αρχή στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ. Την πρυτανεία που λέει ότι φταίνε οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα -όμηροι για χρόνια των εργολάβων και του Πανεπιστημίου- γιατί αντέδρασαν στο πετσόκομμα μισθών και δικαιωμάτων και γιατί πάλεψαν για να φύγουν οι εργολάβοι από το ΑΠΘ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ