ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Απρίλη 2013
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗ»
Εντείνει την επιθετικότητα με 77 απολύσεις

Σε 77 απολύσεις με βάση το δικαίωμα που δίνει ο νόμος για απολύσεις του «5%» (δηλαδή κάθε μήνα το 5% επί του συνόλου του προσωπικού), θα προχωρήσει το επόμενο διάστημα η «ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗ», συμφερόντων Αγγελόπουλου, εντείνοντας την επιθετικότητά της σε βάρος των εργαζομένων.

Η εργοδοσία είχε ανακοινώσει πως θα προχωρήσει σε 170 απολύσεις μέσω της «εθελουσίας» εξόδου. Ωστόσο, 93 εργάτες δέχθηκαν την «εθελουσία» και η εργοδοσία, προκειμένου να μειώσει το προσωπικό στον αριθμό που η ίδια θέλει, προχωρά και σε επιπλέον σε 77 απολύσεις, χωρίς προσχήματα.

Εκτός από τις απολύσεις, η εταιρεία έχει ανακοινώσει και μείωση αποδοχών κατά 20%, κατάργηση των έξτρα δώρων, διευθέτηση του χρόνου εργασίας με 12ωρα σε 40ωρη βάση τη βδομάδα, καθώς και άλλα μέτρα με το ίδιο περιεχόμενο.


ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Στις «ρυθμίσεις» και τα δάνεια του ΟΕΚ

Ανακοίνωση της Ομοσπονδίας με αφορμή την άρνηση των τραπεζών να εντάξουν στις ρυθμίσεις όσους έχουν πάρει δάνειο από τον ΟΕΚ

Την ένταξη των επιδοτούμενων δανείων από τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) στις ρυθμίσεις των «κόκκινων δανείων», απαιτεί με χτεσινή ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας. Συγκεκριμένα, σημειώνει πως οι τραπεζίτες αρνούνται να εντάξουν στις ρυθμίσεις όσους έχουν λάβει επιδοτούμενο δάνειο, ενώ σημαντικές ευθύνες καταλογίζει και στην κυβέρνηση.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας έχει ως εξής:

«Τα αρπακτικά των τραπεζών αρνούνται να εντάξουν στις ρυθμίσεις των "κόκκινων δανείων" όσους έχουν πάρει δάνειο με διπλοεπιδοτούμενο επιτόκιο από τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας. Από την άλλη η κυβέρνηση, που εν μία νυκτί διέλυσε τον Οργανισμό, αφήνει συνειδητά τους δανειολήπτες στα νύχια των τραπεζών.

Οι τραπεζίτες βάζουν τους δανειολήπτες στο δίλημμα: Ρύθμιση και να χάσεις την επιδότηση του οργανισμού ή τρέχουσα δόση και με κίνδυνο να χάσεις το σπίτι σου; Οι τραπεζίτες όμως και στη μία και στην άλλη περίπτωση θα συνεχίσουν να εισπράττουν την επιδότηση του δανείου από τον Οργανισμό.

Η κυβέρνηση έχει τεράστιες ευθύνες πρώτα από όλα για την κατάργηση του οργανισμού και δεύτερον γιατί έχουν μείνει στον αέρα οι δικαιούχοι που έχουν πάρει δάνεια από διάφορα προγράμματα, οι δικαιούχοι επιδότησης ενοικίου, τα χιλιάδες παραχωρητήρια που δεν έχουν δοθεί, ο καθορισμός της αξίας κατοικιών σε διάφορους οικισμούς, οι αίθουσες και τα καταστήματα που ενοικιάζονται ή παραμένουν κλειστά κ.ά.

Στον αέρα, επίσης, είναι το ζήτημα της περιουσίας του Οργανισμού, ενώ έχει αρχίσει η αξιοποίηση των γραφείων του από διάφορες κρατικές υπηρεσίες.

Ο υπουργός Εργασίας και η κυβέρνηση έχουν ακέραια την ευθύνη. Δε θα βγουν λάδι πετώντας το μπαλάκι στον ΟΑΕΔ. Δε θα είναι οι δικαιούχοι τα θύματα στον "πόλεμο των βουβαλιών".

Απαιτούμε άμεσα:

  • Να λυθεί το πρόβλημα των δανειοληπτών με τις τράπεζες, εντάσσοντας τα επιδοτούμενα δάνεια στη ρύθμιση των "κόκκινων δανείων". Τα δάνεια από κεφάλαια του Οργανισμού να παγώσουν για τους ανέργους. Για τους υπόλοιπους να αυξηθεί ο αριθμός των δόσεων με μείωση του καταβαλλόμενου ποσού, δηλαδή περισσότερες και μικρότερες δόσεις.
  • Να επισπευσθεί το πρόγραμμα της επιδότησης ενοικίου.
  • Να δοθούν τα παραχωρητήρια στους οικιστές.
  • Να σταματήσει κάθε προσπάθεια εκποίησης της περιουσίας του Οργανισμού.
  • Να επανακινηθεί το κατασκευαστικό πρόγραμμα του Οργανισμού.
  • Να δοθούν άτοκα δάνεια από κεφάλαια του ΟΕΚ στους δικαιούχους για απόκτηση κατοικίας.
  • Το ΙΚΑ να εξοφλήσει το χρέος των 3 δισ. ευρώ στον Οργανισμό και να διατεθούν για κατασκευή κατοικιών.
  • Αύξηση της εισφοράς των εργοδοτών και της χρηματοδότησης του κράτους».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΝΑΥΠΗΓΕΙΩΝ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ
Απαιτούν ανοιχτά ναυπηγεία και δουλειά με δικαιώματα

Κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας πραγματοποίησαν χτες

Κινητοποίηση και πορεία στο υπουργείο Εργασίας πραγματοποίησαν χτες οι εργαζόμενοι των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά. Οι εργαζόμενοι συνεχίζουν τη μάχη για δουλειά με δικαιώματα, να βγουν από τον εφιάλτη της εξαθλίωσης που βιώνουν αυτοί και οι οικογένειές τους, καθώς παραμένουν απλήρωτοι εδώ και ένα χρόνο. Απαιτούν, ταυτόχρονα, να δοθεί άμεση οριστική λύση με τη Ναυπηγική Βιομηχανία της χώρας.

Στη συνάντηση που είχαν με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, και συγκεκριμένα με τον υφυπουργό Νίκο Παναγιωτόπουλο, δεν πήραν καμιά επί της ουσίας απάντηση. Οι εργαζόμενοι απαίτησαν από την ηγεσία του υπουργείου αφενός να τους δοθεί έκτακτο επίδομα, για να μπορέσουν να ζήσουν, ενώ απ' την άλλη ενημέρωσαν την κυβέρνηση για την άθλια κατάσταση στην οποία βρίσκονται, ζητώντας ρυθμίσεις για τη ΔΕΗ, την ΕΥΔΑΠ, την εφορία κ.λπ. Η απάντηση του υπουργείου ήταν ότι θα τα ... μεταφέρει στις αρμόδιες ΔΕΚΟ, ενώ όσον αφορά το έκτακτο επίδομα είπε ότι γίνονται ... προσπάθειες.

Ως «εμπαιγμό» χαρακτήρισε τις απαντήσεις της κυβέρνησης ο Πέτρος Αναστασιάδης, εκπρόσωπος της Εργοστασιακής Επιτροπής Ναυπηγείων Σκαραμαγκά (ΕΕΝΣ), αμέσως μετά τη συνάντηση, καθώς, όπως υπογράμμισε, δεν υπήρξε τίποτα το συγκεκριμένο. Αντιθέτως, σημείωσε, η κυβέρνηση κερδίζει χρόνο για να προχωρήσει τα σχέδιά της, ενώ την ίδια στιγμή οι εργαζόμενοι βιώνουν την εξαθλίωση.

Οσον αφορά την ουσία του ζητήματος, δηλαδή, τη λειτουργία των ναυπηγείων, φάνηκε η διάθεση της κυβέρνησης για τεμαχισμό των ναυπηγείων, καθώς, όπως καταγγέλλουν οι εκπρόσωποι των ταξικών δυνάμεων, ο υπουργός διερωτήθηκε στη συνάντηση αν «θα σας ενοχλούσε να είναι ανοιχτό το εμπορικό τμήμα με ένα άλλο μοντέλο;», υποστηρίζοντας ταυτόχρονα ότι πρόκειται για ... προσωπική άποψη. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης η ΕΕΝΣ έθεσε το ζήτημα του ενιαίου φορέα ναυπηγικής βιομηχανίας. Αίτημα το οποίο υποσκάπτει η ίδια η πλειοψηφία του σωματείου (ΠΑΣΚΕ), η οποία - σύμφωνα με όσα καταγγέλλουν οι ταξικές δυνάμεις - είπε στον υφυπουργό «αυτά τα λέει η αντιπολίτευση, εμείς θέλουμε απλώς μία λύση».

Στο πλευρό των εργαζομένων στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά βρέθηκε ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής.


ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ» ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΑ
Συνεχίζουν τον αγώνα ενάντια στις απολύσεις

Στο πλευρό των εργαζομένων το ΚΚΕ

Από τη χτεσινή παράσταση των εργαζομένων στο υπουργείο
Από τη χτεσινή παράσταση των εργαζομένων στο υπουργείο
Κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας πραγματοποίησαν χτες το πρωί οι εργαζόμενοι της ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ στα Τσιμέντα Χαλκίδας, απαιτώντας να δουλέψει κανονικά το εργοστάσιο, να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος και να υπογραφεί Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Υπενθυμίζεται ότι η εργοδοσία έχει ανακοινώσει τη διακοπή λειτουργίας του εργοστασίου, πετώντας στην ανεργία τους 236 εργαζόμενους. Χτες, την ώρα της κινητοποίησης συνεδρίαζε το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας (ΑΣΕ), το οποίο και απέρριψε κατά πλειοψηφία (5 - 1, μειοψήφησε ο ΣΕΒ) το αίτημα της εργοδοσίας «ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ» για ομαδικές απολύσεις. Παρά το γεγονός ότι η απόφαση είναι δεσμευτική, εντούτοις, το σύνολο των αντεργατικών νόμων επιτρέπει στην εργοδοσία να προχωρήσει στα σχέδιά της με άλλους τρόπους. Σε αυτό το πλαίσιο, οι εργαζόμενοι δήλωσαν πως συνεχίζουν τον αγώνα τους ενάντια στα σχέδια της εργοδοσίας.

Στο πλευρό των εργαζομένων βρέθηκε ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής, ο οποίος με παρέμβασή του στη συνεδρίαση του ΑΣΕ τόνισε την ανάγκη να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος. Νωρίτερα, με δηλώσεις του τόνισε, ανάμεσα στα άλλα: «Το ΚΚΕ απευθύνεται σε αυτούς τους εργαζόμενους και τους λέει να σκεφτούν την πρόταση του ΚΚΕ, που είναι η πρόταση που μπορεί να οδηγήσει στη διέξοδο, όπου αυτά τα εργοστάσια θα έρθουν στα χέρια των εργαζομένων, η εξουσία να είναι στα δικά τους χέρια και βέβαια όχι μόνο αυτά θα λειτουργήσουν, αλλά θα αξιοποιηθεί και κάθε άλλη παραγωγική δυνατότητα της χώρας, έτσι ώστε μέσα απ' τον κεντρικό σχεδιασμό να έχουν όλοι δουλειά, να έχουν όλοι μισθό, να μπορούν όλοι να ικανοποιήσουν τις σύγχρονες διευρυμένες ανάγκες του λαού μας. Θα πρέπει οι εργαζόμενοι να βάλουν σα στόχο την ανατροπή αυτής της πολιτικής, την αλλαγή τάξης στην εξουσία, την κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων, τη μονομερή διαγραφή του χρέους, την έξοδο από την ΕΕ, γιατί όσο είμαστε σε αυτήν τη διακρατική ένωση τόσο η ζωή του λαού θα γίνεται κόλαση». Προχτές, ο βουλευτής του ΚΚΕ, προχώρησε και σε τηλεφωνική παρέμβαση στο διευθυντή του υπουργού Εργασίας, για το ίδιο θέμα.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ