ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Απρίλη 2013
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΟΣ
Ερχεται το πρώτο «κούρεμα» στα αποθεματικά των Ταμείων

Κατά 27,5% κουρεύονται οι καταθέσεις τους σε Τράπεζα Κύπρου και Λαϊκή, με τους ασφαλισμένους να βαφτίζονται «επενδυτές»!

Σε συμφωνία για «κούρεμα» κατά 27,5% (σε πρώτη φάση) των αποθεματικών των ασφαλιστικών Ταμείων και των Ταμείων Πρόνοιας στην Τράπεζα Κύπρου και τη Λαϊκή, κατέληξαν χτες η κυπριακή κυβέρνηση και η Κεντρική Τράπεζα. Πολλά από τα Ταμεία που υπόκεινται σε «κούρεμα», είχαν εξαιρεθεί στα αρχικά διατάγματα που εκδόθηκαν για τις δύο μεγάλες τράπεζες. Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, στόχος είναι ο περιορισμός των απωλειών των ανασφάλιστων καταθετών των δύο τραπεζών και ο εξορθολογισμός της διαδικασίας διαμόρφωσης του ισολογισμού της Τράπεζας Κύπρου και της «κακής» Λαϊκής.

Η κυβέρνηση προσπαθεί τώρα να πείσει τους ασφαλισμένους ότι πρέπει να είναι και ευχαριστημένοι, διαρρέοντας ότι παρ' όλο που τα ταμεία είναι επενδυτικά, οι επενδυτές (!) σε αυτά τα ταμεία, θα χάσουν μόνο το 27,5% των καταθέσεων τους! Επίσης, θα εξαιρείται μόνο το 72,5% αντί το 100% των υποχρεώσεων των δύο τραπεζών προς εγχώριους χρηματοοικονομικούς οργανισμούς και φορείς που δεν είναι εγγεγραμμένοι στον έφορο εταιρειών. Το ίδιο θα ισχύει και για τα φιλανθρωπικά ιδρύματα, που είχαν αρχικά εξαιρεθεί πλήρως. Θα «κουρευτεί» επίσης το 27,5% των καταθέσεων σχολείων και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, που είναι εγκεκριμένα από το υπουργείο Παιδείας. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, από τα όποια «κουρέματα» θα πρέπει να εξαιρεθούν οι πρώτες 100.000 ευρώ.

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, παρέμβαση υπέρ ενός νέου διχοτομικού σχεδίου τύπου Ανάν έκανε χτες ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ Κ. Μητσοτάκης, με συνέντευξη στην εφημερίδα «Χουριέτ», ζητώντας ταυτόχρονα την παραπομπή των ελληνοτουρκικών «διαφορών» στο δικαστήριο της Χάγης.

«Το κυπριακό μπορεί να λυθεί ευκολότερα από το κουρδικό», ισχυρίζεται ο πρώην πρωθυπουργός και προσθέτει ότι «ο Ερντογάν είναι ένας ισχυρός και έμπειρος πρωθυπουργός που μπορεί να λαμβάνει δύσκολες αποφάσεις. Γι' αυτό, λέω, ότι θα πρέπει να ελπίζουμε ότι ο Ερντογάν θα μπορέσει να λύσει και το Κυπριακό. Πιστέψτε με, ο Ερντογάν μπορεί να λύσει το Κυπριακό με πολύ λιγότερη προσπάθεια από αυτήν που καταβάλλει για το Κουρδικό».

«Η Κύπρος ήταν πάντα το υπογάστριο της Τουρκίας. Αυτό το συζήτησα πολλές φορές και με τον Οζάλ και αποδεχόταν ότι η Κύπρος είναι μία αδυναμία της Τουρκίας και ήθελε να βρεθεί λύση», είπε στην ίδια συνέντευξη και πρόσθεσε ότι «τώρα πλέον, η Τουρκία μπορεί να παίξει έναν αποφασιστικό ρόλο, για τη λύση. Η Ελλάδα δεν είναι σε θέση να το κάνει αυτό, αλλά η Τουρκία έχει τη δύναμη».

Για τον Ν. Αναστασιάδη λέει ότι «είναι ένας λογικός πολιτικός», που παρά τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα «μπορεί να γίνει ένας εποικοδομητικός διαπραγματευτής». Για τις εκκρεμότητες στα Ελληνοτουρκικά, αποκαλύπτει ότι «οι δύο χώρες συμφώνησαν, πριν από κάποιο διάστημα, να μεταβούν στο Διεθνές Δικαστήριο στη Χάγη, για την επίλυση του θέματος της υφαλοκρηπίδας».

Τέλος, επίσκεψη στην Αθήνα πραγματοποιεί ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Αντρος Κυπριανού, ο οποίος συναντήθηκε χτες με τον Ελληνα πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά.

ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ
Αναθέρμανση με μεγάλη δόση αποπροσανατολισμού

Εγγραφο που δημοσιεύτηκε στον κυριακάτικο Τύπο δίνει τροφή στη συζήτηση

Την αναθέρμανση της συζήτησης για τις γερμανικές αποζημιώσεις και την αποπροσανατολιστική προπαγάνδα που τη συνοδεύει, ως προς το χρέος και τη δυνατότητα συμψηφισμού με τη Γερμανία, προκαλεί το γερμανικό έγγραφο, που παρουσίασε η εφημερίδα «Το Βήμα της Κυριακής», σύμφωνα με το οποίο «η Ελλάδα ουδέποτε παραιτήθηκε από τις αξιώσεις της».

Στο συγκεκριμένο έγγραφο παρουσιάζεται το σύνολο των διακρατικών επαφών Ελλάδας - Γερμανίας για το θέματα των γερμανικών αποζημιώσεων και του κατοχικού δανείου, από το 1958 μέχρι και το Μάρτη του 1967. Σύμφωνα με το έγγραφο, η γερμανική πρεσβεία στην Αθήνα αναφέρει σε ρηματική διακοίνωση (αρ. πρωτοκόλλου «Ν. 68/67», 31/4/1967) προς το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:

«Κατά τη διάρκεια ανταλλαγής ιδεών μεταξύ της αυτού εξοχότητος του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών και του ομοσπονδιακού υπουργού Εξωτερικών δρος Γκέρχαρντ Σρέντερ που έλαβε χώρα στην Αθήνα τη 15η Οκτωβρίου 1966, η ελληνική πλευρά, μεταξύ άλλων, ήγειρε το ζήτημα των αξιώσεων τις οποίες η Τράπεζα της Ελλάδος ισχυρίζεται ότι έχει εναντίον της Γερμανίας και οι οποίες προέρχονται από ορισμένες χρηματοοικονομικές επιχειρήσεις που διενεργήθηκαν κατά τη διάρκεια της Κατοχής της Ελλάδας τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

(...) Οι δηλώσεις των Ελλήνων αντιπροσώπων ήταν της φύσεως που επέτρεψε στη γερμανική πλευρά την ερμηνεία ότι πιθανές ελληνικές αξιώσεις προερχόμενες από την εποχή της γερμανικής Κατοχής δεν θα ακολουθούνταν εν όψει της συμφωνηθείσας γερμανικής οικονομικής βοήθειας. Ωστόσο η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ουδέποτε θεώρησε ότι με δηλώσεις αυτού του είδους, τότε ή σε μεταγενέστερες περιπτώσεις, η ελληνική κυβέρνηση είχε την πρόθεση να παραιτηθεί επισήμως από τις νομικά θεμελιωμένες αξιώσεις που πιστεύει ότι έχει από την εποχή της Κατοχής κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου».

Θυμίζουμε ότι το Γενικό Λογιστήριο του κράτους με έκθεσή του αναφέρει ότι το ύψος των ελληνικών διεκδικήσεων ανέρχεται στα 162 δισ., τα 54 εκ των οποίων αφορούν το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο και τα 108 τις πολεμικές επανορθώσεις.

ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ - ΚΕΡΙ
Τα ενεργειακά «ψηλά» στη σημερινή συνάντηση

Συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζ. Κέρι θα έχει σήμερα ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών Δ. Αβραμόπουλους, στο περιθώριο της Εαρινής Συνόδου υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, που διεξάγεται στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών «οι δύο υπουργοί θα συζητήσουν θέματα διμερούς συνεργασίας, καθώς και τις εξελίξεις στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου». Στην ατζέντα της συνάντησης, σύμφωνα με διπλωματικούς κύκλους, θα βρεθούν και τα ζητήματα της Ενέργειας, ενόψει της επίσκεψης του Δ. Αβραμόπουλου στις 29 και 30 Απρίλη στο Αζερμπαϊτζάν.

Οι ΗΠΑ στηρίζουν τη μεταφορά αζέρικου αερίου προς την κεντρική Ευρώπη και η κυβέρνηση επιδιώκει μέσω του αγωγού ΤΑΡ, που διαπερνά την Ελλάδα, να αναβαθμίσει την ντόπια αστική τάξη στα ενεργειακά «παιχνίδια». Στη συνάντηση αναμένεται να τεθεί και το θέμα της ιδιωτικοποιήσεων των ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ, αφού οι ΗΠΑ έχουν προβάλει «ενστάσεις» για την εξαγορά τους από ρώσικα μονοπώλια. Στις 22 Μάη θα πραγματοποιηθεί και έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ για τα θέματα της Ενέργειας. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Δ. Αβραμόπουλος θα καλέσει τον Αμερικάνο υπουργό να επισκεφτεί την Αθήνα, ενώ δεν αποκλείεται να επιδιώξει να εξασφαλίσει και μία πρόσκληση από το Λευκό Οίκο για τον Αντ. Σαμαρά προκειμένου ο πρωθυπουργός να μεταβεί στην Ουάσιγκτον. Στις 16 Μάη θα επισκεφτεί τις ΗΠΑ ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρ. Τ. Ερντογάν.

ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Β. ΕΥΒΟΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Καταγγέλλει τραμπούκικη επίθεση από χρυσαυγίτες

Επίθεση σε μέλος του ΚΚΕ στο χωριό Γιάλτρα στη Βόρεια Εύβοια, από φασιστοειδή της «Χρυσής Αυγής», με επικεφαλής γνωστό στέλεχός τους στην περιοχή, ανήμερα της 21ης Απρίλη, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Τομεακή Επιτροπή Βόρειας Εύβοιας του ΚΚΕ. Οπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, «οι νοσταλγοί των ταγμάτων ασφαλείας, των "Ες-Ες" και της χούντας των συνταγματαρχών γλεντοκοπούσαν ανήμερα της 21ης Απρίλη με συνθήματα και τραγούδια υπέρ της χούντας και της Χρυσής Αυγής και προκαλούσαν ανοιχτά όποιον δεν τους άρεσε. Επιτέθηκαν με χτυπήματα σε μέλος του ΚΚΕ που τυχαία περνούσε από εκεί. Η συγκεκριμένη ομάδα με επικεφαλής τον Τάσο Καραγάση είναι η ίδια που επιτέθηκε και απείλησε ανοιχτά πριν λίγο καιρό τον δημοτικό σύμβουλο του ΚΚΕ μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο Ιστιαίας (...) Το ΚΚΕ διεξάγει ανειρήνευτη πάλη απέναντι στο μεγάλο κεφάλαιο και σε όλα τα φασιστοειδή που δουλεύουν γι' αυτό. Καλούμε το λαό, τα σωματεία και τους φορείς της περιοχής να απομονώσουν τους φασίστες της "Χρυσής Αυγής" και να καταδικάσουν με ψηφίσματα την εγκληματική δράση τους».

Στην τελική ευθεία η εκποίηση του ΟΠΑΠ

Στην τελική ευθεία μπαίνει η εκχώρηση του ΟΠΑΠ σε ένα από τα δύο επιχειρηματικά σχήματα που έχουν καταθέσει προσφορές για το 33% του κρατικού μετοχικού πακέτου. Πλειοδότης, σύμφωνα με τις πληροφορίες, ανακηρύσσεται η Εmma Delta (συμφερόντων Μελισσανίδη και άλλων μεγαλοεπιχειρηματιών) που κρίθηκε ως η μοναδική έγκυρη. Το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) βρίσκεται στα παζάρια με τον υποψήφιο «επενδυτή» σχετικά με το ύψος του τελικού αντιτίμου της ιδιωτικοποίησης. Η «προσφορά» της αμερικανικών συμφερόντων fund «Third Point» έβαζε όρο τη δυνατότητα να μεταπουλήσει τον ΟΠΑΠ οποτεδήποτε το επιθυμούσε μετά την εξαγορά και για το λόγο αυτό κρίθηκε άκυρη.

«ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ - ΠΡΑΣΙΝΟΙ»
Εσωκομματικές αναταράξεις

Αναταραχή επικρατεί στο εσωτερικό των «Οικολόγων Πράσινων», με 22 στελέχη του, μεταξύ των οποίων και η επικεφαλής της προεκλογικής τους εκστρατείας Ιωάννα Κοντούλη, να αποχωρούν απ' τη συνεδρίαση του Πανελλαδικού Συμβουλίου το περασμένο Σάββατο, καταγγέλλοντας τους Μ. Τρεμόπουλο και Ν. Χρυσόγελο ότι «ανοίγουν την κερκόπορτα στο ΠΑΣΟΚ». Σύμφωνα με τους ίδιους, τα δύο στελέχη του κόμματος επέτρεψαν τη μαζική εγγραφή μελών της ΠΑΣΠ σε πολιτική κίνηση που ανήκει ο Ν. Χρυσόγελος. Καταγγέλλουν ότι έκαναν δεκτές αιτήσεις χωρίς συμπληρωμένα στοιχεία και ότι τις επικύρωσαν παράτυπα. Αποδίδουν τέλος στον πρώην και τον νυν ευρωβουλευτή «συγκροτημένη προσπάθεια πλήρους ελέγχου του κόμματος για προσωπικά οφέλη και μόνιμη - επαγγελματική πρωτοκαθεδρία».

Περιοδεία στα καταστήματα του ΙΚΑ Ιλίου

Περιοδεία στα τοπικά καταστήματα του ΙΚΑ στο Ιλιον θα πραγματοποιήσει την μεθαύριο, Πέμπτη 25 Απρίλη, στις 8.30 το πρωί ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Η περιοδεία αφορά στη δρομολογημένη μεταστέγαση των Διοικητικών Υπηρεσιών του ΙΚΑ Ιλίου και το λουκέτο που πρόκειται να μπει στο υποκατάστημα το επόμενο διάστημα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ