Η αφίσα για το Φεστιβάλ στη Λάρισα |
Σε ό,τι αφορά στις εκδηλώσεις που θα γίνουν, σημείωσαν ότι το φεστιβάλ χαρακτηρίζεται από πολυμορφία, με τους μαθητές να το σφραγίζουν με τη ζωντάνια και τη φαντασία τους. Θα υπάρχουν θεατρικά σκετς, συναυλίες, προβολές, παιχνίδια, αθλητικές δραστηριότητες, εκθέσεις φωτογραφίας, γκράφιτι κ.ά.
Ανάμεσα στην πλούσια θεματολογία, ξεχωρίζουν οι εργασίες και τα «πρότζεκτ» σε θέματα που έχουν συζητηθεί στις σχολικές τάξεις και θα παρουσιαστούν με τρόπο που αναδεικνύει τη διαπάλη που γίνεται στο μάθημα, με τους μαθητές να δίνουν τις δικές τους απαντήσεις.
Μαθητικά φεστιβάλ θα γίνουν την ίδια μέρα και στις πρωτεύουσες των άλλων νομών της Θεσσαλίας και συγκεκριμένα στο Βόλο, στην παραλία (έξω από το Θόλο), στα Τρίκαλα, στην πλατεία Ρήγα Φεραίου και στην Καρδίτσα, στο «Παυσίλυπο».
Με εξορμήσεις και συζήτηση με τους μαθητές γίνονται γνωστά τα Μαθητικά Φεστιβάλ που προγραμματίζονται στην Κεντρική Μακεδονία. Ηδη μαθητές και ομάδες σχολείων δηλώνουν συμμετοχή στο ποδοσφαιρικό τουρνουά 5χ5 με τίτλο: «Κλότσα την μπάλα! Οχι τη ζωή σου! Οχι σε όλα τα ναρκωτικά!» που θα πραγματοποιήσουν οι μαθητικές οργανώσεις αυτό το Σαββατοκύριακο στη Νεάπολη Θεσσαλονίκης, ενώ δε λείπουν και οι συμμετοχές μουσικών συγκροτημάτων, θεατρικών ομάδων για το μαθητικό φεστιβάλ που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη βδομάδα.
Το πρόγραμμα του φεστιβάλ θα περιλαμβάνει παιχνίδια και quiz για γυμνάσια και ΕΠΑΛ, βιντεοπροβολές για τη Χρυσή Αυγή, το Facebook, τα ναρκωτικά, το σοσιαλισμό. Διαγωνισμό γκράφιτι με θέμα τον πόλεμο, τουρνουά ping-pong και σκάκι, συναυλίες από μαθητικά συγκροτήματα, θεατρικά. Θα γίνει συζήτηση για το φασισμό, θέμα για το οποίο μάλιστα οι μαθητικές οργανώσεις της ΚΝΕ θα πραγματοποιήσουν διαγωνισμό στίχου και τραγουδιού με τους νικητές να ψηφίζονται στο φεστιβάλ από τους ίδιους τους μαθητές.
Το ερχόμενο διάστημα οι μαθητικές οργανώσεις δυτικής Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ προετοιμάζουν δραστηριότητες σε πλατείες και πάρκα με μικροφωνικές και ηχητικά spot, εξορμήσεις σε σχολεία, συσκέψεις για την καλύτερη προπαγάνδηση του φεστιβάλ, για να φτάσει το μήνυμα του παντού. Τα Φεστιβάλ που προγραμματίζει η Οργάνωση Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ είναι:
Σάββατο 20 Απρίλη: Δυτική Θεσσαλονίκη (πλατεία Ευόσμου), Κατερίνη (πεζόδρομος).
Παρασκευή 26 Απρίλη: Κέντροανατολική Θεσσαλονίκη (πολιτιστικό κέντρο Τούμπας), Λαγκαδάς Θεσσαλονίκης (πλατεία).
Σάββατο 27 Απρίλη: Θέρμη Θεσσαλονίκης (πεζόδρομος), Σέρρες (πλατεία Ελευθερίας), Βέροια (πάρκο Ελιάς), Κιλκίς (πεζόδρομος), Γιαννιτσά (Πολύκεντρο).
Κυριακή 28 Απρίλη: Πολύγυρος (πλατεία Δημαρχείου).
Με ευθύνη των ίδιων των φοιτητών και της επιτροπής που δημιούργησαν, θα διεξαχθούν στις 17 Απρίλη, οι φοιτητικές εκλογές στο σύλλογο του Τμήματος Ιστορίας - Εθνολογίας του ΔΠΘ στην Κομοτηνή.
Προηγούμενα, οι φοιτητές, μέσα από γενική συνέλευση, καθαίρεσαν το ΔΣ του Συλλόγου, όπου η ΔΑΠ είχε αυτοδυναμία με 5 στα 7 μέλη του και το κρατούσε σε πλήρη αδράνεια. Διακοσμητικοί ήταν όμως στο ΔΣ του Συλλόγου και ο ένας εκπρόσωπος της ΠΑΣΠ καθώς πέρσι η παράταξη αυτοδιαλύθηκε αλλά και ο εκπρόσωπος της ΑΡΕΝ.
Εν μέσω των κινητοποιήσεων φοιτητών και σπουδαστών ενάντια στο σχέδιο «ΑΘΗΝΑ», η ΔΑΠ εξακολουθούσε να μη λειτουργεί το ΔΣ και να μην οργανώνει γενικές συνελεύσεις. Ετσι, οι φοιτητές αναγνωρίζοντας τη συνειδητή υπονόμευση της συλλογικής δράσης και της οργάνωσης του αγώνα που επιχειρούσε η ΔΑΠ, μέσα από γενική συνέλευση αποφάσισαν την καθαίρεση των μελών του ΔΣ και προγραμμάτισαν εκλογές στις 17 Απρίλη.
Μετά την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης, οι εκλεγμένοι της ΔΑΠ που αρνούνται την καθαίρεσή τους, γαντζώθηκαν στο ΔΣ, γράφοντας στα παλιά τους τα παπούτσια την απόφαση των φοιτητών.
Και σαν να μη φτάνει αυτό, οι ΔΑΠίτες κάλεσαν, εκ των υστέρων, συνεδρίαση του ΔΣ, προσκαλώντας να συμμετάσχει και έναν φοιτητή αυτοαποκαλούμενο ανεξάρτητο που μέχρι πριν εμφανιζόταν ως εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ. Οι 6 από κοινού, αποφάσισαν επίσης να οργανώσουν εκλογές στις 17/4.
Ανακοίνωση της Τομεακής Οργάνωσης ΤΕΙ Πάτρας της ΚΝΕ
Ερευνα για τα επεισόδια που έγιναν προχτές στο ΤΕΙ Πάτρας έχει διατάξει ο εισαγγελέας. Συγκεκριμένα, μετά τη γενική συνέλευση του Συλλόγου της ΣΕΥΠ, μια ομάδα σπουδαστών πήγε για κινητοποίηση στο Συμβούλιο του ιδρύματος, όπου κατέφθασε ύστερα μια ομάδα της ΠΑΣΠ και επιτέθηκε με μπράβους στους σπουδαστές. Σύμφωνα με πληροφορίες τραυματίστηκαν έξι σπουδαστές, μεταξύ των οποίων ο ένας σοβαρά. Μετά από αυτά, η ομάδα σπουδαστών που είχε ξεκινήσει την κινητοποίηση κράτησε αποκλεισμένους τον πρόεδρο και τα μέλη του Συμβουλίου του ΤΕΙ μέχρι αργά το βράδυ απαιτώντας την παραίτησή τους.
Η Τομεακή Οργάνωση ΤΕΙ Πάτρας της ΚΝΕ, σε ανακοίνωση της για τα γεγονότα τονίζει ότι «δεν είναι η πρώτη φορά που η παράταξη του ΠΑΣΟΚ, οργανώνει εγκληματικές επιθέσεις, αξιοποιώντας τον υπόκοσμο της νύχτας ώστε να τρομοκρατήσει και να καταστείλει. Αυτή η επίθεση έχει στόχο τους χιλιάδες σπουδαστές που κινητοποιούνται και εντάσσεται στις μεθοδεύσεις που αποσκοπούν στην απομαζικοποίηση και στον τερματισμό των αγώνων».
Η ΚΝΕ καλεί όλους τους φοιτητές να καταδικάσουν τη βρώμικη επίθεση, σημειώνοντας για την ΠΑΣΠ: «Δεν τρομοκρατούμαστε από κανενός είδους καταστολή είτε προέρχεται από τα ΜΑΤ είτε από την ΠΑΣΠ και τους μπράβους της. Τους προειδοποιούμε: Τα "αλισβερίσια" τους με τον υπόκοσμο δε μας φοβίζουν, ίσα ίσα μας πεισμώνουν ακόμα περισσότερο. Θα βρουν μπροστά τους το οργανωμένο λαϊκό και σπουδαστικό κίνημα».
Παράλληλα όμως, η ΚΝΕ σχολιάζει και ότι ο ολοήμερος αποκλεισμός του Συμβουλίου και του Προέδρου του ΤΕΙ και η απαίτηση να παραιτηθούν, δεν έχει σχέση με τις συνελεύσεις και τις αποφάσεις των συλλόγων σπουδαστών. «Αυτές οι ενέργειες δίνουν πάτημα στη συκοφάντηση των αγώνων, στους σχεδιασμός για χτύπημα του ασύλου», σημειώνει η ΚΝΕ, καλώντας τους σπουδαστές να αξιοποιήσουν την ψήφο τους στις εκλογές της 17ης Απρίλη, ώστε να αλλάξει ο συσχετισμός, να πετάξουν έξω από τα όργανα τα τσιράκια της συγκυβέρνησης ΠΑΣΠ-ΔΑΠ, να ψηφίσουν τα ψηφοδέλτια της Πανσπουδαστικής Κ.Σ.
Κινητοποίηση των εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης, στον ΟΚΑΝΑ και στην Ψυχική Υγεία
Δυναμική κινητοποίηση για αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης, δημόσιες και δωρεάν παροχές ψυχικής υγείας, ενίσχυση των προγραμμάτων πρόληψης, απεξάρτησης και επανένταξης έκαναν χτες οι εργαζόμενοι στα Κέντρα Πρόληψης, στον ΟΚΑΝΑ και στις δομές Ψυχικής Υγείας που κινδυνεύουν με αφανισμό λόγω των δραματικών περικοπών.
Οι εργαζόμενοι στα Κέντρα Πρόληψης έκαναν συγκεντρώσεις στα υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών και στη συνέχεια συναντήθηκαν έξω από τη Βουλή με τους εργαζόμενους του ΟΚΑΝΑ και της Ψυχικής Υγείας φωνάζοντας συνεχώς συνθήματα. Στη Βουλή παρέδωσαν ψήφισμα με τα αιτήματά τους κι έπειτα πορεύτηκαν όλοι μαζί προς το υπουργείο Υγείας.
Σε ανακοίνωσή του το Εθνικό Συμβούλιο κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ) σημειώνει πως «κεντρικά και με τα παραρτήματά του σε όλη την Ελλάδα, θα συμβάλλει με όλες του τις δυνάμεις στην προβολή των αιτημάτων και τη στήριξη των αγώνων των εργαζομένων. Θα πρωτοστατήσει στην ενίσχυση του αντιναρκωτικού κινήματος και τη συμπόρευσή του με το λαϊκό κίνημα». «Το ΕΣΥΝ στηρίζει και συμπαραστέκεται στους αγώνες των εργαζομένων στο χώρο της πρόληψης και της απεξάρτησης που δίνουν μάχη για την επιβίωση των φορέων πρόληψης και θεραπείας. Στηρίζει τα δίκαια εργασιακά - μισθολογικά - ασφαλιστικά αιτήματά τους» και καταγγέλλει «τις όποιες προσπάθειες των κυβερνήσεων που σταθερά τα τελευταία δύο χρόνια, με πρόσχημα την κρίση, μειώνουν συνεχώς τη χρηματοδότηση προς τον ΟΚΑΝΑ, ΚΕΘΕΑ, Κέντρα Πρόληψης, 18 ΑΝΩ, ΨΝΘ».
Νέα κινητοποίηση την Τρίτη
Με νέα κινητοποίηση, την ερχόμενη Τρίτη, οι εκπαιδευτικοί διεκδικούν να μη μειωθούν οι οργανικές θέσεις στα σχολεία. Η ΔΟΕ, μετά από πρόταση του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, αποφάσισε τρίωρη στάση εργασίας για τις 16 Απρίλη, προκειμένου οι εκπαιδευτικοί να συμμετέχουν στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας στη 1 το μεσημέρι.
Το υπουργείο με έγγραφο (44506 /Δ4/02-04-2013) στους Περιφερειακούς Διευθυντές Εκπαίδευσης αναφέρει πως «μεγάλος αριθμός σχολικών μονάδων διατηρεί αυξημένη οργανικότητα, η οποία είναι δυσανάλογη με το μαθητικό δυναμικό». Επισυνάπτει δε πίνακες με τα σχολεία, αναφέροντας τι οργανικότητα θα έπρεπε να έχει κάθε σχολική μονάδα βάσει του μαθητικού της δυναμικού, ανοίγοντας το δρόμο για σαρωτικές συμπτύξεις τμημάτων, συγχωνεύσεις σχολείων και απώλεια οργανικών θέσεων. Την ίδια στιγμή από τα σχολεία λείπουν δάσκαλοι, νηπιαγωγοί και εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων.