Σάββατο 13 Απρίλη 2013 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Να τους κόψουμε τη φόρα

Παπαγεωργίου Βασίλης

Η κρίση δεν αφορά όλους το ίδιο. Ούτε μπορούμε να μιλάμε για χτυπήματα που δέχονται όλοι. Αυτά είναι παραμύθια για (πολύ) μικρά παιδιά. Τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης, τις πληρώνουν πανάκριβα οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα. Ολοι αυτοί που αιμορραγούν στην κυριολεξία για να κρατηθούν - όσο μπορούν να κρατηθούν - όρθιοι. Και δεν είναι μόνο αυτό. Το χειρότερο είναι ότι οι αρνητικές επιπτώσεις της κρίσης για το λαό εντείνονται και διευρύνονται όλο και περισσότερο, με αποτέλεσμα σημαντικά τμήματα του πληθυσμού να βρίσκονται σε καθεστώς απόλυτης χρεοκοπίας, αφού αναγκάζονται να «ζουν» χωρίς δουλειά, χωρίς μεροκάματο, χωρίς ρεύμα, χωρίς καμιά προοπτική.

Την ίδια στιγμή η εικόνα φαίνεται να εξελίσσεται διαφορετικά για τμήματα και ομάδες της άρχουσας τάξης. Οχι ότι αυτοί οι ίδιοι κατάλαβαν έστω και κάποια στιγμή τι ακριβώς σημαίνει φτώχεια, αλλά φαίνεται ότι οι επιχειρήσεις τους, κάποιες από τις επιχειρήσεις τους, αρχίζουν και εμφανίζουν θετικά αποτελέσματα. Ενδεικτική είναι έρευνα της ICAP που δείχνει ότι για την περίοδο Ιούλης 2011 - Ιούνης 2012, ένα σύνολο 762 μεγάλων επιχειρήσεων εμφάνισαν στους ισολογισμούς τους κέρδη ύψους 10,6 εκατ. ευρώ, από ζημίες 15,2 εκατ. ευρώ που είχαν την προηγούμενη χρονιά.

Συμπέρασμα: Σε πλήρη αντίθεση με τα όσα λέγονται, κύρια από αναμένοντες να καταλάβουν κυβερνητικούς θώκους (λέγε με ΣΥΡΙΖΑ), για συνεχείς αποτυχίες της κυβερνητικής πολιτικής, τα μέτρα των κυβερνήσεων πιάνουν τόπο και έχουν απτά αποτελέσματα. Ετσι, την ώρα που οι εργαζόμενοι στενάζουν κάτω από τα φιλομονοπωλιακού χαρακτήρα μέτρα, πολλά μονοπώλια φαίνεται ότι ανακτούν τις δυνάμεις τους, και μαζί με αυτό πιέζουν για νέα αντιλαϊκά μέτρα και ρυθμίσεις ώστε να μην ανακοπεί η φόρα τους...

Αποκαλυπτική η στάση τους

Αντιμέτωποι με ένα ακόμα χτύπημα βρίσκεται η δημόσια δωρεάν Παιδεία καθώς δρομολογείται κατάργηση οργανικών θέσεων εκπαιδευτικών που σημαίνει σύμπτυξη τμημάτων και καταργήσεις σχολείων. Με συνέπειες τις οποίες δεν θα υποστούν μόνο οι εκπαιδευτικοί αλλά και οι μαθητές, τα παιδιά της λαϊκής οικογένειας.

Στον αγώνα για την απόκρουση αυτού του σχεδίου καλεί από την πρώτη στιγμή το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών που πρωτοστάτησε στην άμεση κινητοποίηση των εκπαιδευτικών στις 10 Απρίλη και καλεί εκ νέου και στις 16 Απρίλη. Αποκαλυπτική ωστόσο ήταν η στάση των «Παρεμβάσεων» που μπροστά στην κινητοποίηση της περασμένης Τετάρτης, εξέδωσαν ανακοίνωση. Οχι για να καλέσουν σε συμμετοχή στη συγκέντρωση των εκπαιδευτικών, αλλά για να καταγγείλουν το ΠΑΜΕ που πρωτοστάτησε στην επιτυχία της. Δεν κάλεσαν τους εκπαιδευτικούς στη συγκέντρωση και στάση εργασίας, αλλά απηύθυναν κάλεσμα για τη... μεθεπόμενη κινητοποίηση, στις 16 του μήνα.

Στην ανακοίνωσή τους δε, καταφεύγουν σε ψεύδη και συκοφαντίες κατηγορώντας το ΠΑΜΕ γιατί πάει χέρι χέρι με την ΠΑΣΚ και ΔΑΚΕ στη ΔΟΕ. Χρόνια τώρα κατηγορούν το ΠΑΜΕ ότι «διασπά το κίνημα» γιατί οι ταξικές δυνάμεις έχουν κηρύξει στην πράξη πόλεμο στον κυβερνητικό συνδικαλισμό. Οι ίδιοι που είναι χρόνια μόνιμο αποκούμπι της ΑΔΕΔΥ και της ΔΟΕ. Που για 20 χρόνια είναι στο τιμόνι της ΟΛΜΕ πότε με την ΠΑΣΚ πότε με τη ΔΑΚΕ...

Προετοιμάζουν το έδαφος για ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ

Στο πλαίσιο, προφανώς, της προσέλκυσης ιδιωτών επιχειρηματιών για το ξεπούλημα της Εταιρείας στο μεγάλο κεφάλαιο, πραγματοποιήθηκε προχτές σε αίθουσα κεντρικού ξενοδοχείου της Αθήνας εταιρική παρουσίαση της ΕΥΔΑΠ ΑΕ σε θεσμικούς επενδυτές και σε εκπροσώπους των χρηματιστηριακών εταιρειών.

Στην παρουσίαση έγινε, μεταξύ άλλων, σύντομη αναφορά στις ενέργειες που έκανε η διοίκηση της Εταιρείας για την είσπραξη των χρεών των Δήμων, παρουσιάστηκαν αναλυτικά τα οικονομικά αποτελέσματα του έτους, και αναλύθηκαν οι στόχοι, ο στρατηγικός σχεδιασμός (επέκταση στα νησιά κ.ά.), η βελτίωση της εταιρικής λειτουργίας και ο εκσυγχρονισμός της Εταιρείας που έχει πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα.

Σημειώνουμε ότι τα μετά από φόρους κέρδη της ΕΥΔΑΠ ΑΕ το 2012 ανήλθαν στα 46,84 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση 79,23% σε σύγκριση με το 2011, οπότε και είχαν διαμορφωθεί στα 26,14 εκατ. ευρώ, γεγονός που δεν αφήνει ασυγκίνητους ντόπιους και ξένους επιχειρηματικούς ομίλους, που θέλουν να βγάλουν τεράστια κέρδη από έναν πολύτιμο φυσικό πόρο όπως το νερό, σε βάρος των λαϊκών οικογενειών που το πληρώνουν ήδη για... χρυσάφι.

Για τα στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστών

Απαράδεκτες συνθήκες επικρατούν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστών. Χιλιάδες άνθρωποι που συνελήφθησαν στις επιχειρήσεις - «σκούπα» της Αστυνομίας, στοιβάζονται τουλάχιστον ένα χρόνο μέχρι να απελαθούν ή να εξεταστεί αίτημά τους για παροχή ασύλου. Απελπισμένοι οδηγούνται σε απεργίες πείνας, ακόμα και απόπειρες αυτοκτονίας καταγγέλλοντας: Τη μακρόχρονη κράτησή τους χωρίς να έχουν εγκληματήσει, παρά μόνο γιατί μετανάστευσαν μήπως ξεφύγουν από πείνα και πολέμους. Τη φυλάκιση ακόμη και αιτούντων άσυλο, κατά παράβαση διεθνών συνθηκών. Ασχημες συνθήκες διαβίωσης. Επίσης, βιαιοπραγίες από πλευράς αστυνομικών.

Συνέπεια της κυβερνητικής πολιτικής, οι άσχημες συνθήκες ισχύουν και για τους εκεί εργαζόμενους. Κατά μαρτυρίες, π.χ., στην Αμυγδαλέζα, αντιμετωπίζουν μεγάλη έλλειψη κονδυλίων (τώρα πρόκειται να εισπράξουν αυτά του 2011!). Το κέντρο έφτασε στα όριά του, δεν υπάρχουν εκεί υποδομές για άλλους μετανάστες. Εληξε η σύμβαση με τον ιδιώτη που καθάριζε και τώρα καθαρίζουν «εθελοντές» μετανάστες. Υπάρχουν ορισμένες μόνο ειδικότητες γιατρών, που φτάνουν να εξετάζουν έως 250 περιστατικά ημερησίως με ασθενείς να στοιβάζονται σε ουρές. Τα σοβαρά περιστατικά δεν γίνονται δεκτά στα νοσοκομεία καθώς οι μετανάστες είναι ανασφάλιστοι ή/και δίχως χαρτιά. Δεν υπήρχε κονδύλι για πετρέλαιο για το χώρο όπου κρατούνται τα ανήλικα κ.λπ. Η εικόνα αυτή συναντάται και σε άλλα «κέντρα κράτησης» και στα κρατητήρια Αστυνομικών Τμημάτων, όπου επίσης στοιβάζονται πρόσφυγες και μετανάστες κάτω από απάνθρωπες συνθήκες.

Το ΚΚΕ έχει επανειλημμένα τονίσει πως αυτή η βαρβαρότητα πρέπει να σταματήσει. Εχει επεξεργαστεί πλαίσιο αιτημάτων άμεσης αντιμετώπισης του προβλήματος με έμφαση στο να δοθούν ταξιδιωτικά έγγραφα στους εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που εγκλωβίζονται στην Ελλάδα: Να δημιουργηθούν ανθρώπινοι, αξιοπρεπείς, ανοιχτοί, δημόσιοι προσωρινοί χώροι υποδοχής και φιλοξενίας μεταναστών - προσφύγων, με πλήρη ιατροφαρμακευτική φροντίδα, δωρεάν σίτιση και στέγαση, διερμηνεία, νομική αρωγή, ειδική μέριμνα από κρατικούς φορείς για ανήλικους, μητέρες και παιδιά, θύματα κυκλωμάτων διακίνησης και όχι στρατόπεδα συγκέντρωσης όπως είναι τώρα. Να δοθεί άσυλο ή προσωρινό ανθρωπιστικό καθεστώς στους πρόσφυγες και όσους προέρχονται από χώρες ιμπεριαλιστικής κατοχής ή εμφυλίων. Να δοθούν ταξιδιωτικά έγγραφα σε όσους θέλουν να πάνε αλλού στην ΕΕ, με ανυπακοή σε Συνθήκη Σένγκεν, «Δουβλίνο 2». Να νομιμοποιηθούν οι μετανάστες που ζουν κι εργάζονται στην Ελλάδα, με πλήρη εργατικά, κοινωνικά και δημοκρατικά δικαιώματα. Να σταματήσουν οι τρομοκρατικές επιχειρήσεις «Ξένιος Ζευς», τα νέα μέτρα καταστολής μεταναστών στα σύνορα, η ανάθεση μέρους φρούρησής τους στους μηχανισμούς της ΕΕ (FRONTEX κ.ά.). Να σταματήσει η συμμετοχή της Ελλάδας στις ιμπεριαλιστικές αποστολές σε ξένες χώρες.

Το ΚΚΕ λέει στο λαό καθαρά ότι δεν μπορούν να υπάρξουν εύκολες λύσεις στο μεταναστευτικό ζήτημα χωρίς σύγκρουση με τις πολιτικές του «ευρωμονόδρομου», σύγκρουση με την πολιτική και την εξουσία που το οξύνει, δηλαδή την πολιτική και την εξουσία των μονοπωλίων και των ιμπεριαλιστικών πολέμων, αλλά και την ΕΕ η αντιμεταναστευτική πολιτική της οποίας οξύνει το πρόβλημα και στην Ελλάδα. Επομένως χρειάζεται πάλη για αποδέσμευση από ΕΕ, έξοδο από το ΝΑΤΟ, ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς. Πάλη που κατευθύνεται στην προοπτική της εργατικής - λαϊκής εξουσίας που θα κοινωνικοποιήσει τα μονοπώλια, θα απαλλάξει το λαό από το βραχνά του καπιταλισμού που μόνο δεινά προκαλεί στους λαούς όλης της Γης, θα σχεδιάσει και εφαρμόσει ανάπτυξη με κριτήριο τις σύγχρονες ανάγκες του εργαζόμενου λαού.


Θανάσης ΜΠΑΛΟΔΗΜΑΣ

Μονοπώλια και Χρυσή Αυγή φοβούνται το λαό

Γρηγοριάδης Κώστας

«(...) οι Ελληνες Εθνικιστές δε θα γίνουν ποτέ οι υπηρέτες μήτε του ντόπιου, μήτε του διεθνούς σιωνιστικού κεφαλαίου» κραυγάζουν οι νεοναζί της Χρυσής Αυγής στην ιστοσελίδα τους, εξαπολύοντας ταυτόχρονα χολή για τα σοσιαλιστικά καθεστώτα, επιχαίροντας που «κατέρρευσαν και γνώρισε ο υπόλοιπος κόσμος τη φρίκη τους», όλο μίσος γιατί «στην Ελλάδα, τα ερυθρά μιάσματα ομιλούν για τα ανθρώπινα δικαιώματα των λαθροεισβολέων» κλπ. Καλά κάνουν και το διευκρινίζουν οι νεοναζί ενάντια σε ποιο κεφάλαιο είναι (το «σιωνιστικό») γιατί τα υπόλοιπα τμήματά του μια χαρά τα υπηρετούν.

Π.χ. όλο αυτό το διάστημα διαφήμιζαν ανερυθρίαστα αμερικάνικα και ρωσικά μονοπώλια του καυσίμου να έρθουν και να βάλουν χέρι στον ορυκτό πλούτο Ελλάδας και Κύπρου. Εξωράιζαν το προφίλ του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης. Δέχονταν τα χαράτσια που επέβαλε και απλά αντιπρότειναν να τα εισπράττει με δόσεις. Ζητούσαν ο λαός να αναλάβει τα χρέη των τραπεζιτών. Να δοθούν νέες φοροαπαλλαγές και επιδοτήσεις σε εφοπλιστές, φαρμακοβιομήχανους και μεγαλοξενοδόχους. Διαφημίζουν πολυεθνικές που δραστηριοποιούνται στο χώρο της Υγείας και τα μηχανήματά τους. Στοχοποιούν και επιτίθενται σε πρωτοπόρους ναυτεργάτες, αγρότες, απεργούς, εκπαιδευτικούς, μαθητές που αντιδρούν στα αντιλαϊκά μέρα συγκυβέρνησης, τρόικας, ΕΕ. Ζητούν ο λαός να πληρώσει το μεγαλύτερο κομμάτι του δημόσιου χρέους, αυτά που εισέπραξαν μεγαλοκεφαλαιούχοι, ενώ ο εργάτης ούτε δυο δεκάρες δεν είδε στην τσέπη του. Τάχα πατριώτες έκαναν στη Βουλή ξεδιάντροπα προτάσεις στην κυβέρνηση πώς να ξεπουλήσει νησιά σε μεγαλολεφτάδες που τα ορέγονται. Σε άλλη ψηφοφορία σιώπησαν... ηχηρά μπρος στην τοποθέτηση από την κυβέρνηση ενός μεγαλοεπιχειρηματία ως επικεφαλής στο διαβόητο ΤΑΙΠΕΔ προκειμένου να ξεπουλήσει στα ξένα και ντόπια μονοπώλια ό,τι απέμεινε ως δημόσια περιουσία. Αναζητούν για εργολάβους, τσιφλικάδες και ξενοδόχους πάμφθηνους εργάτες, δίχως ένσημο και ασφάλιση - ακριβώς ο εργασιακός μεσαίωνας που βολεύει το μεγάλο κεφάλαιο.


Παπαγεωργίου Βασίλης

Κι επειδή το μεγάλο κεφάλαιο εχθρό του έχει την εργατική τάξη και την οργανωμένη πρωτοπορία του, λογικό είναι να έχει και τους μπράβους της Χρυσής Αυγής τσιράκια του, να τραμπουκίζουν και να απειλούν το λαό. Στην πραγματικότητα όμως στα λόγια τους κρύβεται ο φόβος τους, μην ο λαός αξιοποιώντας τις παρακαταθήκες του παρελθόντος και τις αγωνιστικές διαθέσεις τού σήμερα, διεκδικήσει και κερδίσει, όπως του πρέπει, όλο τον πλούτο που με το μόχθο του παράγει, κόντρα στα παράσιτα και τους τραμπούκους ενός συστήματος σε βαθιά σήψη.

Στη συλλογική λειτουργία η δύναμη του ΚΚΕ

Γρηγοριάδης Κώστας

Το ΚΚΕ είναι κόμμα νέου τύπου, κόμμα επαναστατικό, δεν έχει καμία σχέση με τα άλλα αστικά ή οπορτουνιστικά κόμματα. Αυτό επιβεβαίωσε και όλη η διαδικασία του 19ου Συνεδρίου.

Για τέσσερις ολόκληρους μήνες άνοιξε μια μεγάλη συλλογική συζήτηση, με βάση τις θέσεις της ΚΕ, μέσα στις ΚΟΒ και τα όργανα του Κόμματος, με φίλους και οπαδούς, με συσκέψεις και εκδηλώσεις, μέσα από τις σελίδες του «Ριζοσπάστη» και της «ΚΟΜΕΠ». Οι θέσεις της ΚΕ μπήκαν για ψήφιση σε όλες τις ΚΟΒ και τα όργανα του ΚΚΕ. Κορυφώνεται η διαδικασία με το συνέδριο, όπου θα παρθούν οι τελικές αποφάσεις με τις οποίες θα πορευθεί το Κόμμα τα επόμενα χρόνια, θα εκλεγεί η νέα Κεντρική Επιτροπή.

Αντίστοιχα και οι διαδικασίες είναι συλλογικές. Οι ΚΟΒ εκλέγουν τους αντιπροσώπους τους για τις Νομαρχιακές και Αχτιδικές συνδιασκέψεις οι οποίες με τη σειρά τους εκλέγουν τους αντιπροσώπους για τις συνδιασκέψεις περιοχής. Οι σύνεδροι του 19ου Συνεδρίου εκλέχθηκαν από τις συνδιασκέψεις περιοχής. Σε κάθε συνδιάσκεψη γίνεται επί της ουσίας συζήτηση, εξειδικεύεται η πολιτική και σχεδιάζεται η δράση για τον αντίστοιχο χώρο. Η διαδικασία αυτή διασφαλίζει την ολοκληρωμένη συζήτηση, τη μεταφορά πείρας, τις συλλογικές αποφάσεις.

Ετσι λειτουργεί το ΚΚΕ, έτσι πρέπει να λειτουργεί ένα επαναστατικό κόμμα, και όχι με τη λογική των συνεδρίων της φιγούρας και των ΜΜΕ, των συνέδρων που είναι είτε φίρμες είτε συμμετέχουν για να καθορίσουν τους συσχετισμούς δύναμης της μίας ή της άλλης ομάδας, που δεν εκλέγονται από καμία βάση και δε λογοδοτούν σε κανέναν.

Μέσα από μια τέτοια λειτουργία το ΚΚΕ βγαίνει πιο ώριμο και ικανό για να αντεπεξέλθει στις σύγχρονες απαιτήσεις της ταξικής πάλης. Αυτός είναι και ο λόγος που κάποιοι, ακριβώς αυτή τη συλλογική λειτουργία, προσπαθούν να συκοφαντήσουν.

Οι προσπάθειές τους θα πέσουν στο κενό.

Τα «Νέα», η πρεσβεία και η δημιουργία συνειρμών

«Οσα δεν είδε ο φακός» ήταν ο τίτλος στο «ρεπορτάζ» της εφημερίδας «Τα Νέα» για το 19ο Συνέδριο του ΚΚΕ. Τίτλος εύστοχος αφού το άρθρο δεν θέλει να μεταφέρει τι πραγματικά έγινε στην έναρξη του Συνεδρίου αλλά να δημιουργήσει συνειρμούς και να διαστρεβλώσει γεγονότα.

Ετσι, για παράδειγμα, συγκρίνει την πρεσβεία των ΗΠΑ με την έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ, σε σχέση με την είσοδο των δημοσιογράφων στην έναρξη του 19ου Συνεδρίου του ΚΚΕ, και βγάζει το συμπέρασμα ότι «ευκολότερα μπαίνεις στην αμερικάνικη πρεσβεία από ό,τι στον Περισσό».

Φυσικά, η εφημερίδα και η δημοσιογράφος ξέρουν πολύ καλά πως τα πράγματα, ιδιαίτερα τις μέρες αυτές, δεν είναι τόσο αθώα. Ξέρουν πως το Συνέδριο είναι η μέγιστη διαδικασία για το ΚΚΕ, ξέρουν πολύ καλά τι κυκλοφορεί στην πιάτσα ως δημοσιογράφοι, ξέρουν πως η έδρα της ΚΕ δεν μπορεί να είναι σκορποχώρι που μπορεί να μπαίνει και να βγαίνει ανεξέλεγκτα ο καθένας, ξέρουν επίσης ότι οι δημοσιογράφοι πιστοποιήθηκαν, μπήκαν και έκαναν ελεύθερα τα ρεπορτάζ τους.

Θέλουν απλά να κάνουν συνειρμούς, ανιστόρητους και απαράδεκτους, να συνδέσουν το ΚΚΕ με την αμερικάνικη πρεσβεία, να πουν ότι το ΚΚΕ είναι κόμμα κλειστό, πρακτορικού τύπου και διάφορα άλλα που χρόνια τώρα πλασάρουν διάφοροι για να διαστρεβλώσουν την εικόνα του ΚΚΕ.

Αλλωστε, τι να πει κανείς όταν φωτογραφίζουν τους καλεσμένους στην τελετή έναρξης και τους παρουσιάζουν σαν αντιπροσώπους του Συνεδρίου και μάλιστα ως βετεράνους για να λοιδορήσουν την ηλικία των αντιπροσώπων!

«Εφημερίδα των Συντακτών»: Μια φορά ψεύτες πάντα ψεύτες

«Η «Εφημερίδα των Συντακτών» δεν παραβρέθηκε στην έναρξη του 19ουΣυνεδρίου του ΚΚΕ, αφού ο Περισσός επεδίωξε να επιβάλει τη σύνθεση της δημοσιογραφικής ομάδας, που θα κάλυπτε το συνέδριο», «Ο συντάκτης της "Εφ. Συν." κόπηκε στο φέις κοντρόλ κι έτσι η εφημερίδα μας δεν παραβρέθηκε στη μοναδική ανοιχτή διαδικασία». Αυτά γράφει η «Εφημερίδα των Συντακτών» εξαπατώντας ακόμα μια φορά το αναγνωστικό της κοινό.

Επαναλαμβάνουμε τα γεγονότα, τα οποία η «Εφημερίδα των Συντακτών» κρύβει από τους αναγνώστες της, αποδεικνύοντας με αυτόν τον τρόπο την αντίληψή της για την «ελευθερία του λόγου» και την αλήθεια: Η «Εφημερίδα των Συντακτών» απέστειλε αιτήσεις για διαπίστευση δυο συντακτών (Φώτης Παπούλιας και Νίκος Σβέρκος) και ενός φωτορεπόρτερ για να καλύψουν την έναρξη των εργασιών του 19ου Συνεδρίου του ΚΚΕ. Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ δεν αποδέχθηκε μόνο την αίτηση του γνωστού συκοφάντη Φώτη Παπούλια, αλλά αποδέχτηκε τις άλλες δυο αιτήσεις. Ο Νίκος Σβέρκος ήταν παρών και κάλυψε την έναρξη των εργασιών του 19ου Συνεδρίου, ως διαπιστευμένος συντάκτης τόσο της «Εφημερίδας των Συντακτών» όσο και του ραδιοσταθμού «Στο Κόκκινο», όπως επίσης κι άλλοι 40 δημοσιογράφοι από πολλά Μέσα. Ο ίδιος δήλωσε στην είσοδο ότι καλύπτει ως εκπρόσωπος του ραδιοσταθμού, προφανώς για να μπορέσει σήμερα η «Εφημερίδα των Συντακτών» να παραστήσει ότι τάχα της επιβλήθηκε λογοκρισία, ωστόσο αυτό δεν αναιρεί το γεγονός ότι συντάκτης της «Εφημερίδας των Συντακτών» ήταν παρών στην έναρξη του 19ουΣυνεδρίου του ΚΚΕ και πως, φυσικά, κανείς δεν «κόπηκε στο φέις κοντρόλ» όπως ισχυρίζεται ψευδόμενη η «Εφημερίδα των Συντακτών».

Ο τρόπος με τον οποίο η «Εφημερίδα των Συντακτών» παραποιεί τα γεγονότα και τα παρουσιάζει όπως την εξυπηρετεί και όχι όπως είναι στην πραγματικότητα, επιβεβαιώνει ότι ήταν ορθή η μη διαπίστευση του Φώτη Παπούλια.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ποια διέξοδος συμφέρει το λαό;

Αντιγερμανικές κορόνες σηκώνει με κάθε ευκαιρία ο ΣΥΡΙΖΑ και το ίδιο κάνουν οι κυβερνήσεις άλλων κρατών - μελών της Ευρωζώνης, που αντιμετωπίζουν μεγάλα ζόρια στη διαχείριση της κρίσης. Τι λένε; Οτι η Γερμανία αξιοποιεί την κρίση για να τις στραγγαλίσει οικονομικά και να ενισχύσει τα δικά της μονοπώλια στο μεταξύ τους ανταγωνισμό. Οτι το κυρίαρχο μείγμα της διαχείρισης είναι επιλογή της Γερμανίας και αξιώνουν ένα άλλο μείγμα, με περισσότερα επεκτατικά μέτρα, προκειμένου να τροφοδοτήσουν με χρήμα την οικονομία τους και να ξεκολλήσει από την κρίση. Στη βάση αυτή ο ΣΥΡΙΖΑ ζητάει συμμαχίες με ισχυρά καπιταλιστικά κράτη ανταγωνιστικά στη Γερμανία, καλώντας το λαό να στοιχηθεί πίσω από την πολιτική διαχείρισης της κρίσης που εφαρμόζει η κυβέρνηση Ομπάμα ή να στηρίξει το αίτημα μερίδων της αστικής τάξης για επαναπροσανατολισμό των διεθνών στρατηγικών συμμαχιών της χώρας.

Αντιγερμανική ρητορική αναπτύσσουν αστικές πολιτικές δυνάμεις και στη Γαλλία ή στην Ιταλία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο Μπερλουσκόνι, ο οποίος εγκαλούσε τον Μόντι ότι υποτάσσεται στην πολιτική της Α. Μέρκελ και έλεγε πως ο ίδιος, αν κυβερνήσει ξανά, θα χτυπήσει το χέρι στο τραπέζι. Ο Γκρίλο είναι ενάντια στην Ευρωζώνη. Τα ίδια λέει στην Ελλάδα ο ΣΥΡΙΖΑ, δείχνοντας πόσο ρηχή και επικίνδυνη για το λαό είναι η «αντιμνημονιακή», «αντιγερμανική» και «αντιμερκελική» ρητορεία, η οποία οδηγεί τους λαούς κατευθείαν στην αγκαλιά μερίδων της αστικής τάξης, που επιζητούν ένα άλλο μείγμα διαχείρισης της κρίσης, ακόμα και την αναμόρφωση της ΕΕ, προκειμένου να διασφαλίσουν τα ιδιαίτερα συμφέροντά τους έναντι των ανταγωνιστών τους. Στην ίδια βάση διαμορφώνεται και η πρόταση για «συμμαχία του Νότου», ενάντια στη Γερμανία, ανάμεσα σε κυβερνήσεις που στις χώρες τους τσακίζουν με μέτρα το λαό, για να σωθεί η ντόπια πλουτοκρατία.

Τι κρύβουν; Οτι οι μεταξύ τους κόντρες γίνονται για το ποια μονοπώλια θα υποστούν τη μικρότερη ζημιά στο πλαίσιο της ελεγχόμενης διαχείρισης της κρίσης, την οποία από κοινού αποφασίζουν και διευθύνουν στις χώρες τους. Ολοι τους συμφωνούν ότι πρέπει να τσακίσουν το λαό για να πληρώσει αυτός την κρίση του καπιταλισμού. Αλλά επειδή το ξεπέρασμά της προϋποθέτει και την καταστροφή κεφαλαίου, τσακώνονται για το ποιος θα πάθει τη μικρότερη ζημιά, για το ποια μονοπώλια θα επιβιώσουν και θα εκκινήσουν από καλύτερη θέση την περίοδο της αναιμικής ανάκαμψης.

Εξαιτίας της κρίσης και της ανισομετρίας που μεγάλωσε στην Ευρωζώνη, ισχυρές καπιταλιστικές οικονομίες, όπως η Ιταλία, η Γαλλία, η Ισπανία, έχουν χάσει έδαφος στον ανταγωνισμό με τα γερμανικά μονοπώλια και αυτό είναι που καθορίζει τη στάση τους στα ενδοϊμπεριαλιστικά παζάρια και τους ανταγωνισμούς. Τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει για το λαό στην Ελλάδα και στις άλλες χώρες αν αναδείξουν κυβερνήσεις που θα εφαρμόσουν ένα άλλο μείγμα διαχείρισης, ενδεχομένως και έξω από το κοινό νόμισμα, ή αν η Ευρωζώνη αποφασίσει να εμπλουτίσει με επεκτατικά μέτρα το μείγμα διαχείρισης της κρίσης. Τα μονοπώλια θα συνεχίσουν να κυριαρχούν στην οικονομία και ο λαός θα συνεχίσει να κατρακυλάει στην ανέχεια. Διέξοδος για το λαό είναι η συμμαχία του σε αντιμονοπωλιακή - αντικαπιταλιστική κατεύθυνση σε κάθε χώρα, για την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων, την αποδέσμευση απ' την ΕΕ με λαϊκή εξουσία, τη μονομερή διαγραφή του χρέους, την κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ