Σάββατο 13 Απρίλη 2013 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Για τα στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστών

Απαράδεκτες συνθήκες επικρατούν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστών. Χιλιάδες άνθρωποι που συνελήφθησαν στις επιχειρήσεις - «σκούπα» της Αστυνομίας, στοιβάζονται τουλάχιστον ένα χρόνο μέχρι να απελαθούν ή να εξεταστεί αίτημά τους για παροχή ασύλου. Απελπισμένοι οδηγούνται σε απεργίες πείνας, ακόμα και απόπειρες αυτοκτονίας καταγγέλλοντας: Τη μακρόχρονη κράτησή τους χωρίς να έχουν εγκληματήσει, παρά μόνο γιατί μετανάστευσαν μήπως ξεφύγουν από πείνα και πολέμους. Τη φυλάκιση ακόμη και αιτούντων άσυλο, κατά παράβαση διεθνών συνθηκών. Ασχημες συνθήκες διαβίωσης. Επίσης, βιαιοπραγίες από πλευράς αστυνομικών.

Συνέπεια της κυβερνητικής πολιτικής, οι άσχημες συνθήκες ισχύουν και για τους εκεί εργαζόμενους. Κατά μαρτυρίες, π.χ., στην Αμυγδαλέζα, αντιμετωπίζουν μεγάλη έλλειψη κονδυλίων (τώρα πρόκειται να εισπράξουν αυτά του 2011!). Το κέντρο έφτασε στα όριά του, δεν υπάρχουν εκεί υποδομές για άλλους μετανάστες. Εληξε η σύμβαση με τον ιδιώτη που καθάριζε και τώρα καθαρίζουν «εθελοντές» μετανάστες. Υπάρχουν ορισμένες μόνο ειδικότητες γιατρών, που φτάνουν να εξετάζουν έως 250 περιστατικά ημερησίως με ασθενείς να στοιβάζονται σε ουρές. Τα σοβαρά περιστατικά δεν γίνονται δεκτά στα νοσοκομεία καθώς οι μετανάστες είναι ανασφάλιστοι ή/και δίχως χαρτιά. Δεν υπήρχε κονδύλι για πετρέλαιο για το χώρο όπου κρατούνται τα ανήλικα κ.λπ. Η εικόνα αυτή συναντάται και σε άλλα «κέντρα κράτησης» και στα κρατητήρια Αστυνομικών Τμημάτων, όπου επίσης στοιβάζονται πρόσφυγες και μετανάστες κάτω από απάνθρωπες συνθήκες.

Το ΚΚΕ έχει επανειλημμένα τονίσει πως αυτή η βαρβαρότητα πρέπει να σταματήσει. Εχει επεξεργαστεί πλαίσιο αιτημάτων άμεσης αντιμετώπισης του προβλήματος με έμφαση στο να δοθούν ταξιδιωτικά έγγραφα στους εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που εγκλωβίζονται στην Ελλάδα: Να δημιουργηθούν ανθρώπινοι, αξιοπρεπείς, ανοιχτοί, δημόσιοι προσωρινοί χώροι υποδοχής και φιλοξενίας μεταναστών - προσφύγων, με πλήρη ιατροφαρμακευτική φροντίδα, δωρεάν σίτιση και στέγαση, διερμηνεία, νομική αρωγή, ειδική μέριμνα από κρατικούς φορείς για ανήλικους, μητέρες και παιδιά, θύματα κυκλωμάτων διακίνησης και όχι στρατόπεδα συγκέντρωσης όπως είναι τώρα. Να δοθεί άσυλο ή προσωρινό ανθρωπιστικό καθεστώς στους πρόσφυγες και όσους προέρχονται από χώρες ιμπεριαλιστικής κατοχής ή εμφυλίων. Να δοθούν ταξιδιωτικά έγγραφα σε όσους θέλουν να πάνε αλλού στην ΕΕ, με ανυπακοή σε Συνθήκη Σένγκεν, «Δουβλίνο 2». Να νομιμοποιηθούν οι μετανάστες που ζουν κι εργάζονται στην Ελλάδα, με πλήρη εργατικά, κοινωνικά και δημοκρατικά δικαιώματα. Να σταματήσουν οι τρομοκρατικές επιχειρήσεις «Ξένιος Ζευς», τα νέα μέτρα καταστολής μεταναστών στα σύνορα, η ανάθεση μέρους φρούρησής τους στους μηχανισμούς της ΕΕ (FRONTEX κ.ά.). Να σταματήσει η συμμετοχή της Ελλάδας στις ιμπεριαλιστικές αποστολές σε ξένες χώρες.

Το ΚΚΕ λέει στο λαό καθαρά ότι δεν μπορούν να υπάρξουν εύκολες λύσεις στο μεταναστευτικό ζήτημα χωρίς σύγκρουση με τις πολιτικές του «ευρωμονόδρομου», σύγκρουση με την πολιτική και την εξουσία που το οξύνει, δηλαδή την πολιτική και την εξουσία των μονοπωλίων και των ιμπεριαλιστικών πολέμων, αλλά και την ΕΕ η αντιμεταναστευτική πολιτική της οποίας οξύνει το πρόβλημα και στην Ελλάδα. Επομένως χρειάζεται πάλη για αποδέσμευση από ΕΕ, έξοδο από το ΝΑΤΟ, ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς. Πάλη που κατευθύνεται στην προοπτική της εργατικής - λαϊκής εξουσίας που θα κοινωνικοποιήσει τα μονοπώλια, θα απαλλάξει το λαό από το βραχνά του καπιταλισμού που μόνο δεινά προκαλεί στους λαούς όλης της Γης, θα σχεδιάσει και εφαρμόσει ανάπτυξη με κριτήριο τις σύγχρονες ανάγκες του εργαζόμενου λαού.


Θανάσης ΜΠΑΛΟΔΗΜΑΣ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ