ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 15 Μάρτη 2013 - 2η έκδοση
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ ΠΑΣΕΒΕ
Μπροστά με γνώση, αντοχή και επιμονή

Σημαντικά συμπεράσματα από τη συζήτηση για τις μεθόδους δουλειάς, την ανάγκη επαφής άνθρωπο τον άνθρωπο, την ενίσχυση της αλληλεγγύης

Ενα αποφασιστικό και ελπιδοφόρο βήμα για την καλύτερη οργάνωση της δράσης των αγωνιστικών δυνάμεων στους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ στην Αττική, προέκυψε από τη σύσκεψη που οργάνωσε η τοπική Γραμματεία της Πανελλαδικής Αντιμονοπωλιακής Συσπείρωσης ΕΒΕ (ΠΑΣΕΒΕ) το βράδυ της περασμένης Τετάρτης. Γύρω από το βασικό ερώτημα «τι πρέπει να γίνει», αναδείχθηκαν από την εισήγηση αλλά και τις τοποθετήσεις δεκάδων συνδικαλιστικών στελεχών πολύτιμες εμπειρίες, αποτελεσματικές πρακτικές, κύριες προτεραιότητες και μέτωπα πάλης. Η συζήτηση, που πραγματικά ξεχώρισε με τον προσανατολισμό και την έκτασή της, κατέληξε αισιόδοξα, με επίγνωση των δυσκολιών, των αναγκών, αλλά και των μεγάλων δυνατοτήτων. Ξεχώρισαν παραδείγματα πρόσφατων επιτυχιών σε αρχαιρεσίες, έγινε αποτίμηση της θετικής συμμετοχής σε μια σειρά από κινητοποιήσεις του τελευταίου διαστήματος, εκτιμήθηκαν πρωτοβουλίες, αποτιμήθηκαν μέθοδοι.

Πατώντας γερά και «με τα δυο πόδια» στην πραγματικότητα, οι δυνάμεις της ΠΑΣΕΒΕ εξέτασαν διεξοδικά τα προβλήματα της δουλειάς, τις οργανωτικές αδυναμίες, τις αντιλήψεις που συναντούν από τις επαφές με συναδέλφους τους, τα ζητήματα της παραίτησης και τις ηττοπάθειας που εκφράζονται. Το αποτέλεσμα ήταν να επαναδιατυπωθούν δοκιμασμένοι τρόποι προσέγγισης που πάντα έχουν αποτέλεσμα, με μια βασική προϋπόθεση η οποία επιβεβαιώνεται από πολλές πλευρές, όπως φάνηκε στη σύσκεψη: «αυτό που κρίνεται σήμερα και πρέπει να κριθεί, είναι η γραμμή αντιπαράθεσης: Μονοπώλια ή λαός», όπως τόνισε εισηγητικά και ο Μπ. Μαυροθαλασσίτης, συμπληρώνοντας ότι η συμμετοχή των αυτοαπασχολούμενων στον αγώνα πρέπει να έχει ως στόχο την αμφισβήτηση του μεταπολεμικού μοντέλου ανάπτυξης, να είναι ενάντια στα μονοπώλια και την ΕΕ. Γιατί έγινε και πάλι σαφές ότι κυβερνήσεις, τρόικα και ΕΕ έχουν στόχο «να φύγουν από τη μέση χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι, μικροί - φτωχοί επαγγελματίες, έμποροι και αυτοκινητιστές, έτσι ώστε να δημιουργηθεί "χώρος" να επενδύσουν τα μονοπώλια».

Αναφορικά με το τι πρέπει να γίνει, η εισήγηση έθεσε τις εξής προτεραιότητες:

  • «Να πείσουμε ότι είναι μονόδρομος η οργάνωση των χιλιάδων συναδέλφων που υποφέρουν. Οργάνωση παντού, να ζωντανέψουν τα σωματεία, οι ενώσεις, να ενισχυθούν οι Λαϊκές Επιτροπές στις γειτονιές, να στηθούν επιτροπές αγώνα όπου είμαστε μειοψηφία, στις γειτονιές και στους κλάδους, να αλλάξουμε τους συσχετισμούς παραμερίζοντας τους ξεπουλημένους.
  • Συναγωνιστές, με 5% οργανωμένους συναδέλφους δεν μπορούμε να έχουμε αποτελέσματα. Θα είμαστε οι ίδιοι, λίγοι που παλεύουμε και που θα συνεχίζουμε με αυταπάρνηση, αλλά με τη μεγάλη μάζα θεατές, να περιμένουν τη λύση αδρανείς μέσα στις μικροεπιχειρήσεις τους.
  • Χρειάζεται να ενισχυθεί η συμμαχία με την εργατική τάξη, με τους φτωχούς αγρότες όπου υπάρχουν, τις γυναίκες και τα παιδιά μας. Πρόπλασμα στις γειτονιές είναι οι Λαϊκές Επιτροπές. Η συμμαχία αυτή έβαλε εμπόδια στις διακοπές της ΔΕΗ και στο χαράτσι, έδωσε βοήθεια στους συναδέλφους με τον ΕΟΠΥΥ, στάθηκε με αγωνιστική αλληλεγγύη στο πλάι οικογενειών με πρόβλημα βιοπορισμού, έδωσε το χέρι σε όποιον προσπάθησε να σηκωθεί. Αυτή η συμμαχία μπορεί να πολλαπλασιάσει τη δύναμή μας.
  • Χρειάζεται αγωνιστικό πλαίσιο το οποίο να ξεκινάει από οτιδήποτε είναι φαινομενικά μικρό, π.χ. τις πιάτσες για τους ταξιτζήδες, τα πρόστιμα του Δήμου Αθηναίων κ.α. Να προχωράει στη διεκδίκηση επιδόματος ανεργίας για όλους όσοι κλείνουν τα μαγαζιά τους, την παροχή δωρεάν καθολικών παροχών υγείας για όλους και να φτάνει έως την απαίτηση για τη μονομερή διαγραφή όλου του χρέους, με αποδέσμευση από την ΕΕ, με το λαό κυρίαρχο και τη δική μας εξουσία.
  • Χρειάζεται η δουλιά η δική μας να λαμβάνει υπόψη όλους τους παράγοντες, να αξιοποιεί τις δυνατότητες, την πείρα που βγαίνει από κάθε μάχη από κάθε βήμα. Να αξιοποιούμε κάθε χαραμάδα, κάθε αγωνιστή, κάθε άνθρωπο που έχει διάθεση, ανεξάρτητα τι ψήφισε στις προηγούμενες εκλογές, τι ζητήματα βάζει, τι αυταπάτες κουβαλάει. Τα σωματεία που ελέγχουν οι αγωνιστικές δυνάμεις πρέπει να είναι παράδειγμα λειτουργίας και αγωνιστικότητας, να δίνουν το στίγμα».

«Αυτά είναι που πρέπει να γίνουν συνάδελφοι. Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν, ούτε είναι εύκολο αυτό που θέλουμε και πρέπει να κάνουμε», πρόσθεσε ο Μπ. Μαυροθαλασσίτης. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο ζήτημα της αλληλεγγύης και της ανάγκης ενίσχυσης και της σχετικής πρωτοβουλίας που προωθεί η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας. Το σύνθημα «Δεν είσαι μόνος» αποδείχθηκε ότι «μίλησε» στην καρδιά πολλών αυτοαπασχολούμενων το προηγούμενο διάστημα. Οι ερωτήσεις και οι τοποθετήσεις που ακολούθησαν, είχαν σαν αποτέλεσμα μια πλούσια συζήτηση, με την αισιοδοξία να την διαπνέει παρά τις δυσκολίες. Κι ήταν ενδεικτική η τοποθέτηση ενός συνδικαλιστή από την Καλλιθέα, ότι «αργά ή γρήγορα θα μαζικοποιηθούν οι Ενώσεις μας. Να έχουμε εμπιστοσύνη στη γνώση μας, τις αντοχές μας, αλλά και ένα άλλο γνώρισμά μας. Την ανιδιοτέλεια, που δεν τη έχει κανένας άλλος χώρος».

ICAP
Μειώνεται η παραγωγή και η κατανάλωση κρασιού

Μείωση τόσο της εγχώριας παραγωγής όσο και της κατανάλωσης κρασιού τα τελευταία χρόνια διαπιστώνει σχετική κλαδική μελέτη της ICAP σύμφωνα με την οποία η συνολική παραγωγή μειώθηκε το 2010 κατά 13% σε σύγκριση με το 2009 και τον επόμενο χρόνο κατά 9% με παράλληλη μείωση των αποθεμάτων, ενώ η εγχώρια κατανάλωση κινείται πτωτικά όλη την τελευταία πενταετία με μέσο ετήσιο ρυθμό μείωσης 2,9% .

Ο κλάδος της οινοποιίας, διαπιστώνουν οι συντάκτες της μελέτης, αποτελείται ως επί το πλείστον από παραγωγικές επιχειρήσεις, ενώ η παραγωγή είναι μοιρασμένη σε πολλές οινοποιητικές μονάδες, στην πλειοψηφία τους «μικρομεσαίες» που ασχολούνται αποκλειστικά με την οινοποίηση. Οι λιγότερες μεγάλες βιομηχανίες του κλάδου φαίνεται ότι καλύπτουν μεγάλο μέρος της παραγωγής, ενώ σημαντική κρίνεται η παρουσία των Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών. Οι εισαγωγές καλύπτουν ένα μικρό μέρος της συνολικής αγοράς, που διαμορφώθηκε σε 4,5% και 5% την τελευταία διετία, ενώ παρατηρείται αύξηση στις εξαγωγές κρασιού.

Η δραματική μείωση των εισοδημάτων που οδήγησε σε μείωση και της κατανάλωσης, οδήγησε και σε υποκατάσταση των εμφιαλωμένων κρασιών από χύμα, η ζήτηση του οποίου έχει αυξηθεί σημαντικά την τελευταία διετία.

Από το συνολικό μέγεθος της κατανάλωσης, τα εμφιαλωμένα κρασιά εκτιμάται ότι καλύπτουν το 35%, ενώ όσον αφορά στην κατηγοριοποίηση του κρασιού το μεγαλύτερο ποσοστό της τάξης του 63,7% κατέχουν τα κρασιά της κατηγορίας «χωρίς ένδειξη ΠΟΠ/ΠΓΕ». Με βάση το χρώμα τα λευκά κρασιά έχουν την προτίμηση του 68,3% των καταναλωτών για το 2011.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Κρέας αλόγου και σε αλλαντικά

Την ύπαρξη κρέατος αλόγου σε σκευάσματα αλλαντικών εντόπισε το Τμήμα Κτηνιατρικής της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο των ελέγχων που διενεργεί.

Η ποσότητα αλλαντικών (7,640 κιλά) είχε εισαχθεί από τη Ρουμανία και εντοπίστηκε σε κατάστημα πώλησης στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Μετά από σχετική εξέταση στο δείγμα που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών, ανιχνεύθηκε παρουσία DNA αλόγου σε ποσοστό άνω του 50%, αναμεμειγμένο στο βόειο κρέας. Η συγκεκριμένη ποσότητα αλλαντικών δεσμεύθηκε, ενώ θα πραγματοποιηθούν περαιτέρω εξετάσεις του δείγματος, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν εμπεριέχει φενιλβουλταζόνη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ