ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 21 Μάρτη 2013
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΟΜΠΑΜΑ ΣΕ ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ
Στήριξη της ισραηλινής κατοχής

Από χτεσινή διαδήλωση στη Ραμάλα κατά της πολιτικής των ΗΠΑ οι οποίες στηρίζουν το Ισραήλ
Από χτεσινή διαδήλωση στη Ραμάλα κατά της πολιτικής των ΗΠΑ οι οποίες στηρίζουν το Ισραήλ
ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Αρχισαν χτες οι επαφές του Αμερικανού Προέδρου κατά την πρώτη του επίσκεψη στο Ισραήλ, όπου επανέλαβε, εξαρχής, τα περί «άρρηκτης σχέσης στην αιωνιότητα» μεταξύ ΗΠΑ και Ισραήλ, διευκρινίζοντας ότι αυτή η σχέση είναι «προς το συμφέρον και των ΗΠΑ», για να καταλήξει ότι στόχος παραμένει η επίτευξη ειρήνης «στους Αγιους Τόπους», κάτι που «δεν θα γίνει εις βάρος του Ισραήλ». Ο Νετανιάχου, υποδεχόμενος στο αεροδρόμιο τον Ομπάμα, τον ευχαρίστησε, αρκετές φορές, για τη στάση του.

Ο Ομπάμα, στη συνέχεια, είχε, στην Ιερουσαλήμ, μακροσκελή συνάντηση με τον Νετανιάχου, η οποία ολοκληρώθηκε το βράδυ με κοινή συνέντευξη Τύπου. Ο Νετανιάχου δήλωσε «απόλυτα βέβαιος» για την αποφασιστικότητα και την αποτελεσματικότητα της αμερικανικής πολιτικής απέναντι στο Ιράν, εγκαταλείποντας τα περί μονομερούς πλήγματος κ.λπ., τουλάχιστον μπροστά στις κάμερες. Είχε προηγηθεί η συνάντηση Ομπάμα - Πέρες, με τον δεύτερο να εκφράζει «εμπιστοσύνη» στην αμερικανική διπλωματία ως προς το Ιράν, κάτι που εκλήφθηκε ως «σπόντα» προς τον Νετανιάχου, ο οποίος ως προς το Παλαιστινιακό αρκέστηκε στη «δέσμευση για λύση δύο κρατών».

Ο Αμερικανός Πρόεδρος υπογράμμισε ότι είναι «προς το συμφέρον του Ισραήλ» να υπάρξει ένα ρωμαλέο παλαιστινιακό κράτος και μια αποτελεσματική και ισχυρή Παλαιστινιακή Αρχή και ότι η επίτευξη ειρήνης είναι ο μοναδικός δρόμος διασφάλισης των ισραηλινών συμφερόντων, αποφεύγοντας νύξεις περί εποικισμών. Απαντώντας σε ερώτηση για τη χαμηλή δημοτικότητά του στο Ισραήλ, ο Ομπάμα, εμμέσως, επέρριψε την ευθύνη στο τέλμα «στις ισραηλινο-παλαιστινιακές» διαπραγματεύσεις, για το οποίο απέφυγε να αναλάβει την ευθύνη.

Ο Ομπάμα δήλωσε, επίσης, ότι ΗΠΑ και Ισραήλ «είναι αποφασισμένες να αποτρέψουν το Ιράν ν' αποκτήσει πυρηνικό όπλο», ότι «όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι» αλλά ότι «προτιμάται η διπλωματική επίλυση του ζητήματος», αν και συμπλήρωσε με διπλωματικότητα ότι «η κάθε χώρα, όταν πρόκειται για μείζονα ζητήματα, όπως, π.χ., μια στρατιωτική εμπλοκή, έχει περιθώριο κινήσεων μόνη της». Αναφερόμενος στη Συρία, επικεντρώθηκε στις πληροφορίες περί χρήσης χημικών όπλων, όπου επανέλαβε την επίσημη αμερικανική θέση πως γίνεται προσπάθεια να διασταυρωθεί ότι αληθεύουν.

Ο Ομπάμα, σήμερα, θα μεταβεί με ελικόπτερο στη Ραμάλα για να συναντήσει τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο. Οι ισραηλινές αρχές συνεχίζουν να πιέζουν τους δημοσιογράφους να αποφύγουν την οδική μετακίνηση και ν' αρκεστούν στη συνεχή ροή που τους εξασφαλίζει το ισραηλινό κέντρο Τύπου, προκειμένου να μην υπάρξει καμία άμεση οπτική επαφή με την κατοχή. Αργά το βράδυ, ο ισραηλινός στρατός έδωσε εντολή σε Παλαιστινίους διαδηλωτές που είχαν κατασκηνώσει σε σημείο της ζώνης Ε1 - ανάμεσα σε Ανατολική Ιερουσαλήμ και Δ. Οχθη - διαμαρτυρόμενοι για τα σχέδια ανέγερσης εκεί εποικισμών, να εγκαταλείψουν άμεσα την περιοχή, κάτι που δεν έγινε και δεν αποκλειόταν κάποια βίαιη επέμβαση. Διαμαρτυρίες κατά της αμερικανικής μεροληπτικής στήριξης υπέρ του Ισραήλ έγιναν χτες και στη Δ. Οχθη και στη Λωρίδα της Γάζας.

ΣΕΡΒΙΑ - ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Ακαρπες οι συναντήσεις της Αστον στις Βρυξέλλες

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Χωρίς ορατό αποτέλεσμα ολοκληρώθηκαν χτες στις Βρυξέλλες οι συναντήσεις της Υπατης Εκπροσώπου της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια, Κάθριν Αστον, με τους πρωθυπουργούς Σερβίας Ιβιτσα Ντάσιτς και των Κοσσοβάρων Αλβανών Χασίμ Θάτσι, καθώς οι δύο πλευρές δεν μπόρεσαν να τα βρουν κυρίως πάνω στο θέμα της ίδρυσης και των αρμοδιοτήτων μιας Ενωσης σερβικών δήμων του βορείου Κοσσυφοπεδίου.

Στη συνέχεια, ακολούθησαν οι κατ' ιδίαν συναντήσεις της Αστον με τους Ντάσιτς και Θάτσι, ενώ νωρίτερα χτες το πρωί ο Σέρβος πρωθυπουργός είχε συναντηθεί και με τον Αμερικανό υφυπουργό Εξωτερικών Φίλιπ Ρίκερ.

Ο τελευταίος γύρος επαφών πραγματοποιήθηκε μετά από έντονες διεργασίες που προηγήθηκαν το τελευταίο τριήμερο σε Βατικανό, Βελιγράδι και Πρίστινα με σημαντικότερες τις συναντήσεις του αντιπροέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στο Βατικανό με το Σέρβο Πρόεδρο Τόμισλαβ Νίκολιτς και τον πρωθυπουργό των Κοσσοβάρων Αλβανών Χασίμ Θάτσι.

Στη συνάντηση με τον Μπάιντεν, ο Νίκολιτς εξήγησε τις θέσεις του Βελιγραδίου για το καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου, διαπιστώνοντας ότι στην Ουάσιγκτον «δεν αποτιμήθηκε σωστά» η πορεία των συνομιλιών Βελιγραδίου - Πρίστινας. Ο Θάτσι, μετά τη συνάντησή του με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο δεν απέκλεισε μία «συμφωνία» με τη Σερβία «εάν το Βελιγράδι παραιτηθεί από το αίτημα για εκτελεστικές και νομοθετικές αρμοδιότητες». Μάλιστα, ο τελευταίος ζήτησε αργότερα από το νέο Πάπα Φραγκίσκο Α' να αναγνωρίσει το κράτος του Βατικανού το ΝΑΤΟικό προτεκτοράτο...

Το ίδιο διάστημα, πιέσεις για «εξομάλυνση» των σχέσεων Βελιγραδίου - Πρίστινας άσκησε και ο Ευρωενωσιακός επίτροπος για τη Διεύρυνση Στέφαν Φούλε, ενώ ακόμη πιο πιεστική στο Βελιγράδι ήταν προχτές η αντιπροσωπεία Γερμανών βουλευτών, με επικεφαλής τον Αντρέα Σόκενχοφ (από τον κυβερνητικό συνασπισμό CDU/CSU).

ΣΥΡΙΑ
«Χαμηλώνουν οι τόνοι» για τα χημικά όπλα

Κλυδωνισμοί στους αντικαθεστωτικούς λόγω του ξενόφερτου «πρωθυπουργού»

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Ανεξάρτητη έρευνα για το κατά πόσο χρησιμοποιήθηκαν χημικά όπλα και από ποιους στην περιοχή Κχαν αλ Ασαλ, κοντά στο Χαλέπι ζήτησε η συριακή ηγεσία από τον ΟΗΕ, όπως δήλωνε ο πρέσβης της στον Οργανισμό. Για ανεξάρτητη έρευνα έκαναν λόγο και οι αντικαθεστωτικοί, αν και εκπρόσωπος του ΟΗΕ δήλωνε, το απόγευμα χτες, ότι μέχρι εκείνη τη στιγμή τουλάχιστον δεν είχε κατατεθεί κανένα επίσημο αίτημα.

Από την πλευρά τους, επίσης, οι διπλωμάτες της Ρωσίας και των ΗΠΑ ζητούν ενδελεχή έρευνα για να διαπιστωθεί η πραγματικότητα.

Σε μια ακόμη ένδειξη ότι οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, ασχέτως απειλών και αντιπαραθέσεων, «ζυγίζουν» όλες τις εξελίξεις, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, χτες, δήλωνε ότι «αν τελικά αποφασιστεί να αρθεί το εμπάργκο όπλων κατά της Συρίας, δε θα πρέπει να γίνουν τα λάθη που έγιναν στη Λιβύη και τα όπλα έφτασαν σε χέρια ισλαμιστών». Και όλα αυτά, λίγες μέρες μόνο μετά τις πιέσεις Γαλλίας, και Βρετανίας, για «αναγκαία άμεση άρση του εμπάργκο», αλλά ακόμη και για μονομερή «παράκμψή» του, εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο.

Οι ιμπεριαλιστικές αυτές αναδιπλώσεις συνδυάζονται, κατά πολλούς, με τις εξελίξεις στην αντικαθεστωτική Εθνική Συριακή Συμμαχία, όπου εκλέχτηκε ως «πρωθυπουργός» ο επί δεκαετίες εγκατεστημένος στις ΗΠΑ Γκχασάν Χίτο. Η επιλογή του προκαλεί τριγμούς στη Συμμαχία από όπου αποχώρησαν χτες 12 επιφανή στελέχη της, διαρρέοντας ότι ένα «μη εκλεγμένο σώμα δεν μπορεί να εκλέγει πρωθυπουργούς αλλά μόνο να καταλήγει σε επιλογές προσώπων διά της συναίνεσης», αλλά και ότι ο «Χίτο δεν εκπροσωπεί κανέναν παρά μόνο τις 35 ψήφους που έλαβε», ενώ δεν έλειψαν οι νύξεις για το ότι δεν έχει καμία επαφή με τη Συρία εδώ και δεκαετίες.

Σε εκδήλωση στη μνήμη παιδιών που σκοτώθηκαν μέσα στα σχολεία τους, στην ανατολική Δαμασκό, συμμετείχε ο Πρόεδρος Ασαντ, ενώ παράλληλα σκληρές μάχες και αεροπορικοί βομβαρδισμοί σημειώνονταν στα νότια προάστια της πρωτεύουσας, αλλά και σε πολλές άλλες περιοχές της χώρας - Χαλέπι, Ράκκα, Χάμα, Χομς. Ο συριακός στρατός δε σχολίασε τις νέες καταγγελίες από το Λίβανο περί ρίψης, για δεύτερη φορά χτες, όλμων επί λιβανικού εδάφους, στην ευρύτερη περιοχή της κοιλάδας Μπεκάα, που κανείς δεν ξέρει με βεβαιότητα από ποιον εκτοξεύτηκαν.

ΕΕΔΔΑ - ΕΕΔΥΕ
Σήμερα εκδήλωση για την ιμπεριαλιστική επέμβαση στο Μάλι

Eκδήλωση με θέμα την ιμπεριαλιστική επέμβαση της Γαλλίας στο Μάλι και τις τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή, με ομιλητή τον πρέσβη επί τιμή Θέμο Στοφορόπουλο πραγματοποιείται σήμερα στις 18.30 στα γραφεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λογιστών (ΠΟΛ), Κάνιγγος 27 (5ος όροφος).

Η εκδήλωση γίνεται με πρωτοβουλία της Ελληνικής Επιτροπής Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ) και της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ).

ΑΙΓΥΠΤΟΣ - ΙΝΔΙΑ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Περιοδεία Μούρσι με επίκεντρο τις επενδύσεις

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ, ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.--

Διήμερη επίσκεψη στην Ινδία ξεκίνησε την Τρίτη, ο Πρόεδρος της Αιγύπτου, Μοχάμεντ Μούρσι, με θέμα τις εξελίξεις στη Συρία, το Παλαιστινιακό, αλλά και διμερή θέματα. Ο Μ. Μούρσι στις συνομιλίες του με τον Ινδό Πρωθυπουργό, Μανμόχαν Σινγκχ, ο Πρόεδρος της Αιγύπτου αναφέρθηκε στα «δίκαια - όπως είπε - δικαιώματα του Παλαιστινιακού λαού, να αποκτήσει το δικό του κράτος», με την Ινδία να εξαίρει το ρόλο της Αιγύπτου στις προσπάθειες για «ενότητα» μεταξύ των Παλαιστινιακών δυνάμεων. Οσον αφορά τη Συρία, ο Μ. Μούρσι ζήτησε τη συμμετοχή και ανάμειξη της Ινδίας για «τον τερματισμό της αιματοχυσίας», στο πλαίσιο φυσικά των θέσεων του Καΐρου.

Την ίδια στιγμή, ο Αιγύπτιος Πρόεδρος, που είχε μαζί του πολυπληθή αντιπροσωπεία επιχειρηματιών, τόνισε τη σημασία ενίσχυσης των διμερών εμπορικών σχέσεων Αιγύπτου - Ινδίας, καλώντας τους Ινδούς επενδυτές να αυξήσουν τις επενδύσεις τους στην Αίγυπτο, ιδιαίτερα όσον αφορά τα σχέδια ανάπτυξης της Διώρυγας του Σουέζ, ενώ υπογράφτηκαν και πέντε μνημόνια κατανόησης που αφορούν την τεχνολογία, τον πολιτισμό κ.ά.

Τη Δευτέρα, ο Μ. Μόρσι βρέθηκε στο Πακιστάν, στην πρώτη επίσκεψη Αιγύπτιου Προέδρου στη χώρα, μετά από 50 χρόνια. Στο επίκεντρο των συνομιλιών βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, οι εμπορικές σχέσεις και η ασφάλεια. Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος και ο Πακιστανός ομόλογός του, Ασίφ Αλί Ζαρντάρι υπέγραψαν πέντε μνημόνια διμερούς συνεργασίας, που καλύπτουν τον τομέα της προώθησης των επενδύσεων, το εμπόριο και τη ναυτιλία, ενώ πραγματοποιήθηκαν συνομιλίες με αντιπροσωπείες του υπουργείου Εξωτερικών και Αμυνας του Πακιστάν.



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ