Πέμπτη 21 Μάρτη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
«Χαμηλώνουν οι τόνοι» για τα χημικά όπλα

Κλυδωνισμοί στους αντικαθεστωτικούς λόγω του ξενόφερτου «πρωθυπουργού»

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Ανεξάρτητη έρευνα για το κατά πόσο χρησιμοποιήθηκαν χημικά όπλα και από ποιους στην περιοχή Κχαν αλ Ασαλ, κοντά στο Χαλέπι ζήτησε η συριακή ηγεσία από τον ΟΗΕ, όπως δήλωνε ο πρέσβης της στον Οργανισμό. Για ανεξάρτητη έρευνα έκαναν λόγο και οι αντικαθεστωτικοί, αν και εκπρόσωπος του ΟΗΕ δήλωνε, το απόγευμα χτες, ότι μέχρι εκείνη τη στιγμή τουλάχιστον δεν είχε κατατεθεί κανένα επίσημο αίτημα.

Από την πλευρά τους, επίσης, οι διπλωμάτες της Ρωσίας και των ΗΠΑ ζητούν ενδελεχή έρευνα για να διαπιστωθεί η πραγματικότητα.

Σε μια ακόμη ένδειξη ότι οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, ασχέτως απειλών και αντιπαραθέσεων, «ζυγίζουν» όλες τις εξελίξεις, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, χτες, δήλωνε ότι «αν τελικά αποφασιστεί να αρθεί το εμπάργκο όπλων κατά της Συρίας, δε θα πρέπει να γίνουν τα λάθη που έγιναν στη Λιβύη και τα όπλα έφτασαν σε χέρια ισλαμιστών». Και όλα αυτά, λίγες μέρες μόνο μετά τις πιέσεις Γαλλίας, και Βρετανίας, για «αναγκαία άμεση άρση του εμπάργκο», αλλά ακόμη και για μονομερή «παράκμψή» του, εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο.

Οι ιμπεριαλιστικές αυτές αναδιπλώσεις συνδυάζονται, κατά πολλούς, με τις εξελίξεις στην αντικαθεστωτική Εθνική Συριακή Συμμαχία, όπου εκλέχτηκε ως «πρωθυπουργός» ο επί δεκαετίες εγκατεστημένος στις ΗΠΑ Γκχασάν Χίτο. Η επιλογή του προκαλεί τριγμούς στη Συμμαχία από όπου αποχώρησαν χτες 12 επιφανή στελέχη της, διαρρέοντας ότι ένα «μη εκλεγμένο σώμα δεν μπορεί να εκλέγει πρωθυπουργούς αλλά μόνο να καταλήγει σε επιλογές προσώπων διά της συναίνεσης», αλλά και ότι ο «Χίτο δεν εκπροσωπεί κανέναν παρά μόνο τις 35 ψήφους που έλαβε», ενώ δεν έλειψαν οι νύξεις για το ότι δεν έχει καμία επαφή με τη Συρία εδώ και δεκαετίες.

Σε εκδήλωση στη μνήμη παιδιών που σκοτώθηκαν μέσα στα σχολεία τους, στην ανατολική Δαμασκό, συμμετείχε ο Πρόεδρος Ασαντ, ενώ παράλληλα σκληρές μάχες και αεροπορικοί βομβαρδισμοί σημειώνονταν στα νότια προάστια της πρωτεύουσας, αλλά και σε πολλές άλλες περιοχές της χώρας - Χαλέπι, Ράκκα, Χάμα, Χομς. Ο συριακός στρατός δε σχολίασε τις νέες καταγγελίες από το Λίβανο περί ρίψης, για δεύτερη φορά χτες, όλμων επί λιβανικού εδάφους, στην ευρύτερη περιοχή της κοιλάδας Μπεκάα, που κανείς δεν ξέρει με βεβαιότητα από ποιον εκτοξεύτηκαν.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σφοδρές συγκρούσεις και βομβαρδισμοί στο Χαλέπι(2014-05-02 00:00:00.0)
Προς περαιτέρω εξοπλισμό των αντικαθεστωτικών(2013-06-22 00:00:00.0)
Τεταμένη η κατάσταση(2013-04-17 00:00:00.0)
Ενταση στα συρο-λιβανικά σύνορα(2013-03-22 00:00:00.0)
«Ανεβαίνουν» οι τόνοι και οι αντιπαραθέσεις(2013-03-20 00:00:00.0)
Συγκρούσεις πέριξ της Δαμασκού(2012-12-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ