ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 20 Μάρτη 2013
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Στοχεύουν τα δικαιώματα της νεολαίας με δόλωμα τη «μαθητεία»

Στους νέους και τις νέες της κατάρτισης και της μαθητείας απευθύνεται η ΚΝΕ, με αφορμή το πρόγραμμα «Μαθητεία για Αποφοίτους» του υπουργείου Παιδείας, με ανακοίνωση που έχει ως εξής:

«Το υπουργείο Παιδείας παίρνει τη "σκυτάλη" από τον υπουργό της μεγαλοεργοδοσίας Γ. Βρούτση. Με βάση το σχέδιο υπερεκμετάλλευσης των νέων ανακοίνωσε θέσεις μαθητείας για αποφοίτους των ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ Υπ. Παιδείας, με μισθό 300 ευρώ για 6 μήνες με ασφάλιση μόνο έναντι κινδύνου.

Προσφέρουνε κατάρτιση και τσάμπα εργασία και μετά σε στέλνουν ξανά στην ανεργία

Οι νέοι και οι νέες από τα ΕΠΑΛ, από τις ΕΠΑΣ, από τις σχολές μαθητείας και κατάρτισης έχουν πείρα τι σημαίνει να δουλεύεις σχεδόν τσάμπα στην πρακτική, χωρίς ωράριο, ανασφάλιστος, σε δουλειές που πολλές φορές δεν έχουν καμία σχέση με το επάγγελμα που σπουδάζουν. Γνωρίζουν τι σημαίνει μισή δουλειά - μισή ζωή.

Αξιοποίησε την πείρα σου και σκέψου: Γιατί κυβέρνηση - επιχειρηματικοί όμιλοι - ΕΕ καλούν συναδέλφους σου που τελείωσαν το σχολείο, τη σχολή να ξαναγίνουν "μαθητευόμενοι";

Μετά τον απαράδεκτο νομοθετικό διαχωρισμό των νέων σε άνω των 25 ετών, με μισθό 460 ευρώ, και κάτω των 25 ετών, με μισθό 420 ευρώ, η κυβέρνηση προσπαθεί να καταργήσει τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, για να στηρίξει την "ανάπτυξη", δηλαδή τα κέρδη των μεγαλοεπιχειρηματιών. Τώρα τους δίνει τη δυνατότητα να κερδίζουν ακόμα περισσότερο από τη δική σου, ακόμα μεγαλύτερη, απλήρωτη δουλειά.

Αντί να δουλεύεις με βάση το μισθό, το ωράριο, την ασφάλιση που προβλέπει η κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για τους νεοπροσλαμβανόμενους της ειδικότητάς σου, σε καταδικάζουν στην ανασφάλιστη δουλειά με ημερομηνία λήξης, με μεροκάματο πείνας. Σου στερούν το δικαίωμα στη δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, το επίδομα ανεργίας του ΟΑΕΔ.

Προβληματίσου: Γιατί αυτοί που σε "έδιωξαν" από νωρίς μακριά από τη γενική μόρφωση, να μάθεις μια ειδικότητα, μια τέχνη για να βγεις γρήγορα στο μεροκάματο, λένε ότι "θα αποκτήσεις επαγγελματική εμπειρία"; Τα ίδια λένε και στους σπουδαστές των ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ. Αφού τελειώσουν τη σχολή, όπου κάνουν μαθητεία με 18 ευρώ μεροκάματο, τους ξανακαλούν να δουλεύουν τσάμπα για τα αφεντικά για να "μάθουν καλύτερα την ειδικότητα".

Εκμεταλλεύονται την ανάγκη να μάθεις καλύτερα την ειδικότητά σου, την ανάγκη να εξασφαλίσεις και το ένα ευρώ, για να παραιτηθείς από το δικαίωμα στη μόρφωση, στη σταθερή δουλειά, στη ζωή. Σου πετάνε το δόλωμα της εργασιακής εμπειρίας και της μαθητείας.

Η πρακτική άσκηση πρέπει να γίνεται στα πλαίσια της σχολής. Οι σπουδαστές να αμείβονται με το 80% του μεροκάματου του ανειδίκευτου εργάτη, με πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα. Με ευθύνη του υπουργείου Παιδείας και της σχολής να βρίσκει ο σπουδαστής/στρια πού θα κάνει μαθητεία. Να υπάρχει εποπτεία από τη σχολή και το υπουργείο Παιδείας κατά τη διάρκεια της πρακτικής, για να μην είναι οι σπουδαστές έρμαια στις απαιτήσεις των αφεντικών.

Αν τους ενδιέφερε να μάθουν οι σπουδαστές την ειδικότητα θα είχαν ήδη καλύψει τα κενά και τις ελλείψεις σε καθηγητές με μόνιμη και σταθερή δουλειά, εργαστήρια, εργαλεία και άλλα αναλώσιμα. Οσα είναι απαραίτητα για τη μόρφωση να παρέχονται σε όλους τους σπουδαστές δωρεάν.

Οι ίδιοι που στέλνουν τους νέους, τους εργαζόμενους στις λίστες της ανεργίας, λένε ότι θα αντιμετωπίσουν τα υψηλά ποσοστά ανεργίας με προγράμματα υπερεκμετάλλευσης των νέων.

Κυβέρνηση και ΕΕ αντί για επιδόματα και μέτρα προστασίας των ανέργων, ανακυκλώνουν την ανεργία που συνεχίζει να αυξάνεται, με μια βόμβα που τινάζει στον αέρα συνολικά τους μισθούς, τις εργασιακές σχέσεις, τις Συλλογικές Συμβάσεις. Βάζει, επιπλέον, εμπόδια στην επιλογή κάθε νέου να μείνει μόνος του, να δημιουργήσει οικογένεια.

Τζάμπα εργασία για τα αφεντικά - Οργάνωση και αντίσταση στη σύγχρονη σκλαβιά

Κάθε σχολείο και σχολή να γίνει κάστρο οργάνωσης, καταδίκης της υπερεκμετάλλευσης των νέων. Με γενικές συνελεύσεις παντού να γίνει συζήτηση για το χαρακτήρα του προγράμματος, τα οξυμένα προβλήματα κάθε χώρου, με γνώμη για τα αιτήματα και τις μορφές οργάνωσης και πάλης από κάθε νέο και νέα.

Εκεί κρίνεται και κάθε εκλεγμένος μαθητής, σπουδαστής: Αν θα οργανώσει τη διεκδικητική πάλη σε κάθε τάξη, σχολείο και σχολή για το δικαίωμα των νέων στη σταθερή δουλειά, στη μόρφωση, στη ζωή ή αν θα κάνει την "πάπια".

Οσοι νέοι μπουν στο πρόγραμμα μαθητείας να πάνε με το κεφάλι ψηλά, με τη δύναμη του οργανωμένου αγώνα μέσα από τα σωματεία, τις επιτροπές αγώνα σε κάθε χώρο δουλειάς.

Να αλλάξουμε τις συνθήκες που οδηγούν τους σπουδαστές της επαγγελματικής εκπαίδευσης και τις οικογένειές τους σε αδιέξοδο.

Υπάρχουν δυνάμεις που μπορείς να στηριχθείς. Είναι το ΚΚΕ και η ΚΝΕ, οι ταξικές δυνάμεις στα σωματεία.

Η οργή και αγανάκτησή μας να μετατραπούν σε οργανωμένη δύναμη ανατροπής, κόντρα στα συμφέροντα των αφεντικών.

Ο πλούτος που παράγεται από τους εργαζόμενους είναι τεράστιος και τον καρπώνονται μια χούφτα κεφαλαιοκράτες. Οργανωθείτε - παλέψτε για την ανατροπή τους. Δυναμώστε τη λαϊκή συμμαχία. Μόνιμη λύση είναι η εξουσία και τα μέσα παραγωγής στα χέρια των εργατών».

ΔΗΜΟΣΙΟ ΙΕΚ ΠΑΤΡΑΣ
Οργανώνονται ενάντια στις απειλές

Την ...επικήρυξη των σπουδαστών που δεν έχουν πληρώσει δίδακτρα σχολιάζει η Επιτροπή για την Ανασύσταση του Συλλόγου με τρικάκι που μοίρασε
Την ...επικήρυξη των σπουδαστών που δεν έχουν πληρώσει δίδακτρα σχολιάζει η Επιτροπή για την Ανασύσταση του Συλλόγου με τρικάκι που μοίρασε
Αντιμέτωποι με τα δίδακτρα των 367 ευρώ το εξάμηνο, βρίσκονται οι σπουδαστές των Δημοσίων ΙΕΚ, καθώς το νέο εξάμηνο έχει ξεκινήσει και τα περιθώρια για την καταβολή τους στενεύουν. Μπροστά στην κατάσταση αυτή, αλλά και στο σύνολο των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν, οι σπουδαστές στο δημόσιο ΙΕΚ της Πάτρας προσπαθούν να ανασυστήσουν το Σύλλογό τους και να οργανώσουν την πάλη τους. Συναντούν όμως τις απειλές του διευθυντή, που την προηγούμενη βδομάδα λίγο - πολύ δήλωσε πως θα εκδιώξει από το ΙΕΚ όποιον δεν είναι ταμειακώς εντάξει. Στην ανακοίνωσή τους οι σπουδαστές που συγκροτούν την Επιτροπή Ανασύστασης του Συλλόγου σημειώνουν ότι στις 12 Μάρτη ο διευθυντής του δημόσιου ΙΕΚ «απείλησε σπουδαστές ότι "από εδώ και πέρα όποιος δεν έχει πληρώσει τα δίδακτρα, θα φεύγει με την αστυνομία γιατί δεν θεωρείται σπουδαστής του ΙΕΚ". Υλοποιώντας πιστά τις διαταγές της συγκυβέρνησης και της ΕΕ που θέλουν τη δημόσια Παιδεία εμπόρευμα, προκαλεί τους σπουδαστές προσπαθώντας να τους φοβίσει και να τους τρομοκρατήσει, ώστε οι σπουδαστές να μη σηκώσουν κεφάλι. Είναι ενοχλημένος με την προοπτική, ότι οι σπουδαστές των ΙΕΚ ετοιμάζονται να αποκτήσουν το δικό τους σύλλογο, που θα εξυπηρετεί τα συμφέροντά τους, θα είναι μπροστάρης για κάθε μικρό και μεγάλο πρόβλημα των σπουδαστών.

Αυτό που τους φοβίζει τελικά, είναι οι σπουδαστές να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους».

Απάντηση έδωσαν την επόμενη μέρα δεκάδες σπουδαστές που πραγματοποίησαν κινητοποίηση στο ΙΕΚ, κατήγγειλαν τη στάση του διευθυντή και απαίτησαν κανένας σπουδαστής να μην αναγκαστεί να διακόψει τη σχολή, επειδή δεν έχει να πληρώσει.

«Εγκληματίες δεν είμαστε για να μας πάρουν με τις κλούβες. Είμαστε σπουδαστές των ΙΕΚ που ακριβοπληρώνουμε τη δωρεάν Παιδεία τους. Δεν κάνουμε βήμα πίσω! Συνεχίζουμε τον αγώνα για όλα αυτά που μας ανήκουν. Τώρα είναι ανάγκη να οργανωθούμε, να αποκτήσει ο αγώνας μας μαζικότητα», τονίζει η Επιτροπή των σπουδαστών και καλεί τους σπουδαστές σε Γενική Συνέλευση αύριο, Πέμπτη 21 Μαρτίου, στις 16.00, στο χώρο του ΙΕΚ, ώστε να επανασυστήσουν το Σύλλογό τους.

Ανακοίνωση από το ΣΥΣΔΙΕΚ

Σε ανακοίνωσή του, με αφορμή όσα συνέβησαν στο ΙΕΚ της Πάτρας, ο Σύλλογος Σπουδαστών Δημοσίων ΙΕΚ Αττικής (ΣΥΣΔΙΕΚ) αναφέρει: «Η κατάσταση που βιώνουμε μέσα στα ΙΕΚ είναι εκρηκτική! Πάει χέρι χέρι με αυτά που βιώνουμε στα σπίτια μας εμείς και οι οικογένειές μας!». Τονίζει πως η στάση του συγκεκριμένου διευθυντή αποτελεί το κερασάκι στην τούρτα των προβλημάτων των σπουδαστών και χαιρετίζει την κινητοποίηση των σπουδαστών: «Απάντηση στα σχέδια της τρικομματικής κυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ, και στα τσιράκια τους μες τις σχολές (διευθυντάδες, καθηγητάδες) είναι να συσπειρωθούμε στο σύλλογό μας και να οργανωθούμε στα συνδικάτα με ταξικό προσανατολισμό!».

ΑΝΕΡΓΟΙ - ΕΠΙΣΗΜΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΟΑΕΔ
Πάνω από ένα εκατομμύριο στη «μαύρη λίστα»

Το 1.054.655 άτομα έφτασαν οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στον ΟΑΕΔ τον περασμένο Φλεβάρη. Οι εγγεγραμμένοι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 98.416 άτομα σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2012, (ήταν 956.041 άτομα). Από το σύνολο των ανέργων οι 199.369 εμφανίζονται να μην αναζητούν εργασία, ενώ οι υπόλοιποι 855.286 άνεργοι δηλώνουν ότι αναζητούν εργασία.

Από το σύνολο των ανέργων που αναζητούν εργασία, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ, μόνο 230.560 άτομα έλαβαν το επίδομα ανεργίας το Φλεβάρη του 2012, ενώ δικαίωμα επιδότησης συνεχίζουν να έχουν μόλις 206.035 άνεργοι! Επίσης, από το σύνολο των ανέργων που - σύμφωνα με τον ΟΑΕΔ - αναζητούν εργασία τα 357.561 άτομα (ποσοστό 41,81%) είναι εγγεγραμμένα στο μητρώο του ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα ίσο ή και μεγαλύτερο των 12 μηνών και οι υπόλοιποι για χρονικό διάστημα μικρότερο των 12 μηνών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ