Μαζική και μαχητική η χτεσινή συγκέντρωση στο υπουργείο Ανάπτυξης
Από την κινητοποίηση των εργαζομένων της ναυπηγικής βιομηχανίας |
Η κυβέρνηση συνεχίζει τον εμπαιγμό σε βάρος των εργαζομένων, καθώς αρνήθηκε να τους δεχθεί, παρά το γεγονός ότι είχε ενημερωθεί. Να σημειωθεί ότι στη Ζώνη η ανεργία φτάνει στο 90%, στο Σκαραμαγκά οι εργάτες είναι απλήρωτοι 11 μήνες και δουλεύουν μια μέρα την εβδομάδα, στην Ελευσίνα πήραν... 75 ευρώ έναντι το τελευταίο δίμηνο και βρίσκονται σε απεργιακές κινητοποιήσεις. Ενδεικτικό της όλης κυβερνητικής στάσης ήταν η απόπειρα της αστυνομίας να εμποδίσει το «βαν», που ήταν εγκατεστημένη η μικροφωνική, να προσεγγίσει το σημείο της συγκέντρωσης.
Ο Σωτήρης Πουλικόγιαννης, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά, κάλεσε τους εργαζόμενους «να οργανώσουμε την πάλη μας, ενιαία και συντονισμένα». Σημείωσε την ανάγκη πάλης για τη σωτηρία της ναυπηγικής βιομηχανίας, όχι όμως με τη λογική της ισοπέδωσης των λαϊκών δικαιωμάτων, αλλά με όλα τα εργατικά δικαιώματα κατοχυρωμένα. Μας μετατρέπουν σε σκλάβους, σημείωσε, και κάλεσε όλους τους εργαζόμενους να συμμετέχουν μαζικά στις κινητοποιήσεις. Δεν υπάρχει ουδέτερη στάση, τόνισε, γιατί πλέον όποιος δεν συμμετέχει γίνεται σφαίρα στο όπλο του αντιπάλου.
Ο Θανάσης Δανούσης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Ναυπηγείων Ελευσίνας, εστίασε στη στάση της κυβέρνησης, η οποία αναδεικνύει την απαξίωση και εγκατάλειψη της Ναυπηγικής Βιομηχανίας. «Θα είμαστε όλοι εδώ», επισήμανε. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Βασίλης Καρακίτσιος, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Ναυπηγείων Σκαραμαγκά «Η ΤΡΙΑΙΝΑ», σημείωσε πως η κυβέρνηση χαίρεται όσο βλέπει τους εργαζόμενους χωρισμένους. Ο Θανάσης Παναγιωτόπουλος, πρόεδρος του Σωματείου Ηλεκτρολόγων Πλοίων της Ζώνης, τόνισε ότι ο αγώνας είναι μονόδρομος και ότι δε χωράνε άλλες αναβολές: «Να ενώσουμε τις ταξικές μας δυνάμεις», είπε.
Στο χώρο βρέθηκε ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής, ο οποίος εξέφρασε τη συμπαράσταση του Κόμματος στους εργαζόμενους. Σημείωσε πως το μεγάλο κεφάλαιο απαιτεί μισθούς 300 ευρώ και η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί σ' αυτήν την κατεύθυνση, κλιμακώνοντας και τον αυταρχισμό. Η ενότητα των εργαζομένων μπορεί να σπάσει αυτήν την επίθεση, είπε και τους κάλεσε σε πιο μαζικό και αποφασιστικό αγώνα.
Σε αυτό το πλαίσιο, τη Δευτέρα, στις 6 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Ναυπηγικής Βιομηχανίας διοργανώνει ανοιχτή σύσκεψη για να συζητηθούν οι εξελίξεις στον κλάδο και να αποφασιστεί αγωνιστικό πρόγραμμα για το επόμενο διάστημα. Στη σύσκεψη θα συμμετάσχουν Διοικητικά Συμβούλια και εργαζόμενοι από τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και από τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, ενώ το Σωματείο των Ναυπηγείων Ελευσίνας, δεν έχει ακόμη απαντήσει στη σχετική πρόσκληση.
Να σημειωθεί ότι σήμερα οι εργαζόμενοι των Ναυπηγείων Ελευσίνας προχωρούν σε Γενική Συνέλευση, μετά από 46 ημέρες συνεχόμενων απεργιακών κινητοποιήσεων.
Νωρίτερα, οι εργαζόμενοι της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης προχώρησαν σε συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εργασίας, στη Σταδίου. Αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με την ηγεσία του υπουργείου χωρίς να τους δοθεί καμία ουσιαστική απάντηση. Το πρωί πραγματοποίησαν συγκεντρώσεις στην Ομόνοια, αλλά και στο υπουργείο Εργασίας στην Πειραιώς. Απαιτούν άμεσα μέτρα προστασίας των ανέργων και των οικογενειών τους. Στο πλευρό των εργαζομένων της Ζώνης, ήταν η Επιτροπή Ανέργων Νίκαιας, το Συνδικάτο Οικοδόμων Πειραιά, αλλά και το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας.
Από την πλευρά τους οι εργαζόμενοι των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά προχώρησαν σε κινητοποίηση στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, όπου συναντήθηκαν με τον ειδικό του γραμματέα Α. Οικονόμου. Η συνάντηση ήταν άκαρπη και οι εργαζόμενοι θα περιμένουν απαντήσεις για το μέλλον των Ναυπηγείων την επόμενη βδομάδα. Οι εργαζόμενοι έγιναν «δεκτοί» με Στρατό στον προαύλιο χώρο, αλλά και μέσα στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας.
Απάντηση στις απαιτήσεις των πολυεθνικών που θέλουν τη χώρα ...φιλικότερη προς τις επενδύσεις
Απάντηση στην επιθετικότητα του κεφαλαίου που απαιτεί μισθούς μέχρι και ...300 ευρώ για να διασφαλίσει την κερδοφορία του, δίνει με ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Αττικής. Με αφορμή τα πρόσφατα δημοσιεύματα που εμφάνιζαν 11 πολυεθνικές (σ.σ.: εκ των οποίων οι πέντε από αυτές δραστηριοποιούνται στον κλάδο Τροφίμων - Ποτών) να απαιτούν ευνοϊκότερο κλίμα για επενδύσεις, δηλαδή επιπρόσθετο χτύπημα στα εργατικά δικαιώματα, το Συνδικάτο τονίζει:
«ΝΟΜΟΘΕΤΗΣΤΕ 300 ΕΥΡΩ ΜΙΣΘΟ ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΕΝΔΥΣΟΥΜΕ
'Η πιο κομψά στη γλώσσα των βιομηχάνων: "Θα επεκτεινόμασταν και άλλο, αν η Ελλάδα ήταν φιλικότερη προς τις επενδύσεις". "Σε μια χώρα όπου η ανεργία στους νέους έχει φθάσει σε απίστευτα επίπεδα, δεν αντιλαμβανόμαστε γιατί πρέπει να υπάρχει δέσμευση του κατώτατου μισθού". "Θα μπορούσαμε να καταβάλλουμε από 250 έως 300 ευρώ για ολιγόωρη απασχόληση τρεις ή τέσσερις ημέρες την εβδομάδα"... "Πρέπει να μειωθεί η περίοδος της προμήνυσης (σ.σ.: της προειδοποίησης για να απολυθεί ένας υπάλληλος για να του καταβληθεί μικρότερη αποζημίωση). Είναι απαγορευτική".
Αυτά μεταξύ άλλων, τόνισαν εκπρόσωποι 11 πολυεθνικών, λειτουργώντας ως λαγοί, στη συνάντηση με τον υπουργό Ανάπτυξης πριν από λίγες μέρες έτσι όπως γράφτηκε σε δημοσίευμα κυριακάτικης εφημερίδας. Ανάμεσα στις εταιρείες αυτές οι 5 ήταν από τον κλάδο τροφίμων ποτών και συγκεκριμένα οι ΑΘΗΝΑΙΚΗ ΖΥΘΟΠΟΙΙΑ, NESTLE, FRIESLANDCAMPINA-NOYNOY, BARILLA, KRAFT.
Ολες οι εταιρείες μετά τη συνάντηση έσπευσαν με ανακοινώσεις τους να διαψεύσουν τα παραπάνω λέγοντας "ο δικός μου ο διευθύνων δεν είπε αυτό, εμείς προσλαμβάνουμε, εμείς επενδύουμε στην Ελλάδα 60 χρόνια" και άλλα παρόμοια. Οσες διαψεύσεις και να κάνουν δεν μπορούν να κρύψουν πως μαζί πήγανε και μαζί φύγανε από το γραφείο του υπουργού ο οποίος ανέλαβε να προωθήσει τα αιτήματά τους στην τρικομματική κυβέρνηση. Οπως και δεν μπορούν να κρύψουν και το εξής:
"Φιλική" χώρα για επενδύσεις θα γίνει η Ελλάδα όταν γίνει ανταγωνιστικότερη της Βουλγαρίας και της Κίνας, δηλαδή να ξεμπερδέψει με εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα και ρίξει τους μισθούς κάτω από τα 300 ευρώ. Οταν οι βιομηχανίες θα μπορούν χωρίς "γραφειοκρατία" να ανοιγοκλείνουν τα εργοστάσιά τους, να απολύουν "παλιούς" και να προσλαμβάνουν "νέους", να έχουν δηλ. φθηνό ευέλικτο εργατικό δυναμικό που θα δουλεύει και θα μετακινείται ανάλογα με τις ανάγκες της εταιρείας. Οταν θα τσεπώνουν ζεστό κρατικό χρήμα από το ΕΣΠΑ και άλλα αναπτυξιακά προγράμματα ενώ δηλώνουν "αυτοδημιούργητοι". Οταν θα αγοράζουν κοψοχρονιάς το γάλα, το κριθάρι, το σιτάρι από τους παραγωγούς ενώ κατά τα άλλα δηλώνουν "στηρίζουμε την ελληνική γεωργία και κτηνοτροφία".
Δεν είμαστε καθόλου αντίθετοι στον εκσυγχρονισμό των μέσων παραγωγής και της αυτοματοποίησης της γραμμής παραγωγής. Ομως, στον καπιταλισμό επένδυση σημαίνει λιγότερα χέρια για δουλειά, αύξηση της εντατικοποίησης και περισσότερη ανεργία. Και αυτό το ξέρουν πάρα πολύ καλά οι εποχιακές που δεν προσλήφθηκαν πέρυσι, οι εποχιακοί που κάνανε λιγότερα μεροκάματα, το ζουν στο πετσί τους οι εργολαβικοί που το τηλέφωνο για δουλειά έχει σταματήσει να χτυπάει, το καταλαβαίνουν οι μόνιμοι με το συνεχές τρέξιμο και τα εργατικά ατυχήματα. Μπορεί όντως όλοι αυτοί οι "ευεργέτες" να μην έχουν μειώσει μισθούς, να μην έχουν κάνει απολύσεις. Το ερώτημα είναι για πόσο ακόμα...
Το συνδικάτο διεκδικεί πρώτα και κύρια υπογραφή Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης, με αφετηρία τα 751 ευρώ ως βάση για συζήτηση και διαπραγμάτευση για αυξήσεις, με υπεράσπιση των κλαδικών συμβάσεων και πάλη για την υπογραφή νέων με βάση τους υπάρχοντες κλαδικούς μισθούς».
«Οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν ότι λύση για τους εργαζόμενους και το λαό είναι ο Δημόσιος Φορέας Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας», σημειώνεται
Η Αχτίδα Μετάλλου της Κομματικής Οργάνωσης Αττικής του ΚΚΕ, με ανακοίνωσή της χαιρετίζει και συμπαραστέκεται στον αγώνα των εργαζομένων της Ναυπηγικής Βιομηχανίας.
Ανάμεσα στα άλλα τονίζει:
«Συνάδελφοι εργαζόμενοι στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και Ελευσίνας, άνεργοι στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη του Περάματος.
Το ΚΚΕ χαιρετίζει τον αγώνα που κάνετε για να μην πληρώσετε εσείς και όλη η εργατική τάξη τα σπασμένα της οικονομικής καπιταλιστικής κρίσης, που δημιούργησαν τα μεγάλα κέρδη των μονοπωλίων, οι βιομήχανοι, που μαζί με την κυβέρνηση και την ΕΕ κάνουν τη ζωή των εργαζομένων κόλαση και δύσκολη.
(...)
Από τη δική σας πείρα μπορείτε να κατανοήσετε καλύτερα ότι η πρόταση του ΚΚΕ για άλλο δρόμο ανάπτυξης, για ναυπηγική βιομηχανία στην υπηρεσία του λαού, είναι η μοναδική διέξοδος που υπηρετεί τα συμφέροντα των εργαζομένων. Τώρα ο αγώνας όλων των εργαζομένων και ανέργων στη ναυπηγική βιομηχανία, μαζί με τα άμεσα αιτήματα που σχετίζονται με τη διαβίωσή μας, να δεθούν με την απαίτηση της προοπτικής. Για να γίνει ο τεράστιος πλούτος που παράγουν οι εργαζόμενοι εργατική λαϊκή περιουσία, στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών, για μια εξουσία χωρίς μονοπώλια και εκμεταλλευτές.
Σήμερα, οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν ότι λύση για τους εργαζόμενους και το λαό είναι ο Δημόσιος Φορέας Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας, η πάλη ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ που υπηρετούν τα μονοπώλια, ντόπια και ξένα.
Σε αυτό το δρόμο, οι εργαζόμενοι μπορούν να έχουν αποτελέσματα σε άμεσα ζητήματα και ανάγκες και κυρίως να πάνε τα πράγματα προς τα μπρος, στο δρόμο που ανοίγει προοπτική για ανάπτυξη προς όφελος των εργαζομένων και των συμμάχων τους».