ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 3 Μάρτη 2013
Σελ. /32
Η βρετανική «εξαίρεση» προκαλεί τις Βρυξέλλες

Παπαγεωργίου Βασίλης

H ΠΑΡΑΤΕΤΑΜΕΝΗ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ, με κύριο χαρακτηριστικό την ύφεση στην Ευρωζώνη, ευνοεί την όξυνση των αντιθέσεων στο εσωτερικό της, οι οποίες εκφράζονται και με την εκδήλωση φυγόκεντρων τάσεων.

ΤΟ ΠΙΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙ Η ΒΡΕΤΑΝΙΑ, όπου η κυβέρνηση Κάμερον δηλώνει την κατηγορηματική της αντίθεση στα σχέδια «ομοσπονδοποίησης» που προωθούν Βερολίνο και Παρίσι και απειλεί με δημοψήφισμα, στο οποίο πιθανότατα οι Βρετανοί θα πουν «όχι» στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Η συμμετοχή της Βρετανίας στο εγχείρημα της οικονομικής και νομισματικής ένωσης (ΟΝΕ) ήταν εξ αρχής προβληματική. Οι βρετανικές κυβερνήσεις, είτε του Συντηρητικού, είτε του Εργατικού Κόμματος, διατηρώντας το ρόλο του «μακριού βραχίονα» των ΗΠΑ στην Ευρώπη, συμμετείχαν σε ό,τι προσπόριζε κέρδος για τα βρετανικά μονοπώλια και εξαιρούνταν από οποιαδήποτε κοινή πολιτική απαιτούσε εκχώρηση κυριαρχίας και οικονομική συνεισφορά. Ετσι εναντιώνονταν σταθερά σε οποιαδήποτε πολιτική προωθούσε την περαιτέρω οικονομική και πολιτική ενοποίηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ακολουθούσαν την πολιτική που ονομάστηκε «ευρωσκεπτικισμός», η οποία στην ουσία της απηχούσε τα συμφέροντα και τη στρατηγική του βρετανικού κεφαλαίου στο πλαίσιο των ισχυρών οικονομικών και πολιτικών δεσμών με την αμερικανική πολιτική και τις επιδιώξεις των αμερικανικών διεθνικών μονοπωλίων.

Η ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ, η οποία επιβεβαιώθηκε και από τα στοιχεία για το τέταρτο τρίμηνο του 2012, οδήγησε τη βρετανική κυβέρνηση σε ακόμη μεγαλύτερη αποστασιοποίηση. Η βρετανική οικονομία αξιοποιώντας τη στερλίνα και την εξαίρεσή της από τις υποχρεώσεις της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης ακολούθησε το δικό της δρόμο για το ξεπέρασμα της κρίσης. Οι συνέπειες για τους Βρετανούς εργαζόμενους δε διέφεραν από τις συνέπειες στα άλλα κράτη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όμως το βρετανικό κεφάλαιο δηλώνει ότι δε διατίθεται να μοιραστεί τα όποια κέρδη ανακτήσει στην ανάκαμψη.

ΕΤΣΙ, Η ΕΠΙΜΟΝΗ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ για την προώθηση του σχεδίου που οδηγεί σε ομοσπονδία της Ευρωπαϊκής Ενωσης προκάλεσε την αντίδραση της κυβέρνησης του Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος δεσμεύτηκε το Γενάρη να οργανώσει έως το τέλος του 2017 δημοψήφισμα σχετικά με την παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου σε μια μεταρρυθμισμένη Ευρωπαϊκή Ενωση. Ο Κάμερον, όπως δήλωσε, σκοπεύει να «επαναπατρίσει» έως τότε προνόμια από τις Βρυξέλλες στο Λονδίνο, ιδίως στον τομέα των «κοινωνικών και ποινικών υποθέσεων».

«Η αποχώρηση είναι μια απόφαση που λαμβάνεται εθελοντικά, ελεύθερα και είναι απολύτως θεμιτή, αλλά αυτό έχει ένα τίμημα», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπάι, στο Λονδίνο, κατά τη διάρκεια μιας ευρωπαϊκής διάσκεψης σχετικά με τους τρόπους αναζωογόνησης της ζώνης του ευρώ και τη θέση της Βρετανίας στην Ευρώπη.

«Υποθέτω ότι» στις άλλες χώρες της ΕΕ «δεν αρέσει ιδιαίτερα αυτή η ιδέα», αλλά «δεν φοβούνται», σημείωσε ο βαν Ρομπάι.

«Πώς να πείσεις ένα δωμάτιο γεμάτο από ανθρώπους, όταν το χέρι σου κρατά το πόμολο της πόρτας», σημείωσε.

ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΑΝ ΒΡΕΘΕΙ Ο ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΣ για την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ, οι πρόσφατες εξελίξεις αποδεικνύουν το μέγεθος και την οξύτητα των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων στο εσωτερικό της ΕΕ που οδηγούν στην «ανακατασκευή» της Ευρωζώνης.

Ο κ. Μπράιζα και οι αγωγοί

Συνεχίζονται στο προσκήνιο, ή το παρασκήνιο, οι ανταγωνισμοί για τους αγωγούς φυσικού αερίου στην περιοχή μας. Οπως είναι γνωστό, πριν από λίγες μέρες η ελληνική κυβέρνηση υπέγραψε συμφωνία για την κατασκευή του αγωγού ΤΑΡ, ο οποίος διά μέσου της Τουρκίας, της Ελλάδας, της Αλβανίας και της Ιταλίας θα μεταφέρει στην κεντρική και τη δυτική Ευρώπη φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν.

Ωστόσο, δεν είναι ακόμη βέβαιη η κατασκευή του συγκεκριμένου αγωγού, αφού υπάρχει κατατεθειμένη μια άλλη ανταγωνιστική πρόταση για την κατασκευή του αγωγού «Ναμπούκο» που θα μεταφέρει το αζέρικο αέριο μέσω Βουλγαρίας και Ρουμανίας.

Την περασμένη βδομάδα, σε συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, η εκπρόσωπος του Κέντρου Στρατηγικών Ερευνών του Αζερμπαϊτζάν, Γκιαμάρα Ρζάγιεβα, δήλωσε: «Το Αζερμπαϊτζάν ενδιαφέρεται για έναν ισχυρό TAP και έναν ισχυρό Nabucco West. Eάν έχεις δύο σθεναρές προτάσεις, μπορείς να πάρεις τις σωστές αποφάσεις».

Εντύπωση προκάλεσε η τοποθέτηση του πρώην πρέσβη των ΗΠΑ στο Αζερμπαϊτζάν, Μάθιου Μπράιζα, ο οποίος προεξόφλησε την επιλογή του «Ναμπούκο», τόνισε ότι τόσο η κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν όσο και η ΕΕ κλίνουν υπέρ του «Ναμπούκο» και υποστήριξε ότι μπορεί ο ΤΑP να είναι οικονομικότερο έργο, αλλά ο «Ναμπούκο» έχει πρόσβαση σε περισσότερες χώρες και αυτό είναι που ενδιαφέρει το Αζερμπαϊτζάν. Ο ίδιος τοποθετήθηκε και στο θέμα της αποκρατικοποίησης της ΔΕΠΑ, αφήνοντας σαφείς αιχμές κατά πιθανής πρόκρισης της ρωσικής Gazprom στο διαγωνισμό. «Εάν η Ελλάδα θέλει να αναβαθμίσει τον γεωπολιτικό της ρόλο στην Ευρώπη και να μετατραπεί σε ενεργειακό κόμβο, θα πρέπει όποιος αποκτήσει τις ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ να είναι προσηλωμένος στις δυνάμεις της ανοιχτής αγοράς και όχι στη λογική της μονοπωλιακής αγοράς», τόνισε χαρακτηριστικά.

ΙΣΠΑΝΙΑ - ΥΦΕΣΗ Η ύφεση βάθυνε στην Ισπανία κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2012, καθώς το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν μειώθηκε κατά 0,8% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την περασμένη Πέμπτη. Σύμφωνα με αυτά, κατά τη διάρκεια ολόκληρου του έτους, η ισπανική οικονομία υποχώρησε κατά 1,4%, ήτοι λιγότερο των προβλέψεων της κυβέρνησης, η οποία έκανε λόγο για -1,5%.

ΒΕΛΓΙΟ - ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ Ο γιγαντιαίος όμιλος κατασκευαστικού εξοπλισμού και άλλων ειδών Caterpillar ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι σχεδιάζει να περικόψει 1.400 θέσεις εργασίας στο εργοστάσιό του στο Βέλγιο. Οι περικοπές αυτές θέσεων εργασίας προστίθενται σε μια σειρά παρόμοιων ανακοινώσεων από μεγάλες επιχειρήσεις, οι οποίες δραστηριοποιούνται στο Βέλγιο. Ηδη, η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία «Ford» και η γιγαντιαία χαλυβουργία Arcelor Mittal έχουν ανακοινώσει ότι πρόκειται να απολύσουν χιλιάδες εργαζόμενους.

ΗΠΑ - ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ Η αμερικανική τράπεζα JP Morgan Chase ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να περικόψει από 16.000 έως 19.000 θέσεις εργασίας έως το τέλος του 2014. Το τμήμα ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων, που απασχολούσε τα τελευταία χρόνια χιλιάδες ανθρώπους οι οποίοι ήταν υπεύθυνοι για τη διαχείριση των στάσεων πληρωμών, θα δει το δυναμικό του να μειώνεται από 13.000 έως 15.000 πρόσωπα μέσα σε δύο χρόνια.



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ