ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Φλεβάρη 2013
Σελ. /32
ΥΓΕΙΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΨΝΑ - ΔΡΟΜΟΚΑΪΤΕΙΟΥ
Η Ψυχική Υγεία ανήκει στο λαό

Μαχητική συγκέντρωση και διαμαρτυρία στο υπουργείο Υγείας, για να μην κλείσουν τα ψυχιατρεία, όπως επιτάσσει η Ευρωπαϊκή Ενωση

Με το κλείσιμο των ψυχιατρικών νοσοκομείων μέχρι το 2015, όπως είναι οι ειλημμένες δεσμεύσεις της χώρας απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ενωση απ' το 1999, συνοδεύει τις συγχωνεύσεις των δημόσιων νοσοκομείων η συγκυβέρνηση ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ.

Ακολουθώντας τη διαβόητη, πια, ψυχιατρική μεταρρύθμιση οι προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν χρηματοδοτηθεί με κοινοτικά κονδύλια για την ανάπτυξη κοινοτικών δομών και τη σταδιακή συρρίκνωση των ψυχιατρείων - ασύλων. Ομως, δεν έγινε τίποτε από αυτά και η περίφημη αποασυλοποίηση κατέληξε σε άγρια εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας με την εκχώρησή των δομών σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και αστικές εταιρείες.

Τώρα η συγκυβέρνηση, στο όνομα του «περιορισμού της σπατάλης», σταματά τη χρηματοδότηση και ετοιμάζεται να βάλει και λουκέτο στα δημόσια ψυχιατρεία, παρά την απειλή να οδηγηθούν οι ψυχικά άρρωστοι κάτω από γέφυρες, όπως συμβαίνει στη Γαλλία και την Ιταλία, όπου εφαρμόστηκε πριν η διαβόητη, πια, αποασυλοποίηση.

Με ασπίδα την Αστυνομία

Την απόφαση να εφαρμόσει η συγκυβέρνηση την ψυχιατρική μεταρρύθμιση, όπως γίνεται σε όλη την Ευρωπαϊκή Ενωση, επαναβεβαίωσε χτες ο υπουργός Υγείας Αντρέας Λυκουρέντζος, σε συνάντηση που είχε με εκπροσώπους των εργαζομένων στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής (ΨΝΑ) και του Δρομοκαΐτειου, που είχαν στάση εργασίας και έκαναν δυναμική συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας.

Είχε προηγηθεί, την περασμένη βδομάδα, συνάντηση με την υφυπουργό Υγείας Φωτεινή Σκοπούλη, απ' την οποία διαφάνηκαν καθαρά οι προθέσεις της κυβέρνησης, γεγονός που ξεσήκωσε τους εργαζόμενους και χτες έκαναν συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας.

Αρχικά, η υφυπουργός Υγείας αρνήθηκε να συναντηθεί μαζί τους. Τότε οι εργαζόμενοι, φωνάζοντας συνθήματα όπως οι «υγειονομικοί δεν είναι συντεχνία, παλεύουν για δημόσια και δωρεάν Υγεία» και «η Ψυχική Υγεία ανήκει στο λαό και όχι στο κεφάλαιο το ιδιωτικό» αποφάσισαν να μπουν μέσα στο υπουργείο και να περιμένουν την υφυπουργό στο αμφιθέατρο, όπου θα απαντούσε στα ερωτήματα των εργαζομένων και των γιατρών. Η αστυνομία κατέβασε τα ρολά του υπουργείου, τα οποία οι εργαζόμενοι κράτησαν ανοιχτά δεχόμενοι προκλητικά χτυπήματα απ' τους αστυνομικούς, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τρεις. Στο υπουργείο έφτασε, επί πλέον, και μια διμοιρία ΜΑΤ.

Τελικά, η Φωτεινή Σκοπούλη δέχτηκε αντιπροσωπεία, όπου οι ηγεσίες των σωματείων έθεσαν, «ως μίνιμουμ πλαίσιο», το θέμα της υπογραφής των νέων οργανισμών των δύο ψυχιατρείων, οι οποίοι, όπως και ίδιοι αναγνωρίζουν, περικόπτουν υπηρεσίες, αλλά διατηρούν τις δημόσιες εξωνοσοκομειακές δομές. Η υφυπουργός Υγείας δε δεσμεύτηκε ούτε για την υπογραφή των οργανισμών, ενώ δήλωσε ότι θα διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας χωρίς να διευκρινίσει με ποιο τρόπο.

Οταν η αντιπροσωπεία ανακοίνωσε τις απαντήσεις, οι εργαζόμενοι αποδοκίμασαν ενώ τα σωματεία αποφάσισαν να ζητήσουν συνάντηση με τον Ανδρέα Λυκουρέντζο, ο οποίος και δέχτηκε. Στη συνάντηση ο υπουργός Υγείας εμφανίστηκε πρόθυμος να υπογραφούν οι οργανισμοί, ωστόσο όμως διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα εφαρμόσει την ψυχιατρική μεταρρύθμιση όπως γίνεται σε όλη την Ευρώπη. Δηλαδή, θα κλείσουν τα ψυχιατρεία και οι ασθενείς θα βρεθούν είτε στο δρόμο είτε θα αποτελέσουν αντικείμενο εκμετάλλευσης απ' τις ΜΚΟ.

Ο Θωμάς Δημουλάς, στέλεχος του ΠΑΜΕ και μέλος του ΔΣ του σωματείου των εργαζομένων στο ΨΝΑ τόνισε: «Είναι δυνατόν να υπάρξει μίνιμουμ πλαίσιο όταν και οι νέοι οργανισμοί θα είναι προσωρινοί και ο υπουργός δεσμεύεται για την υλοποίηση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης σε όλη την Ευρώπη; Πρέπει να κλιμακώσουμε τους αγώνες, με αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων, ώστε να μην κλείσει κανένα ψυχιατρείο, να μην κλείσει καμία κλινική και κανένα κρεβάτι και να διεκδικήσουμε την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, που θα καλύπτει τις ανάγκες των ασθενών».

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΦΟΡΕΩΝ ΠΑΡΟΥ - ΑΝΤΙΠΑΡΟΥ
Κινδυνεύουμε, θέλουμε γιατρούς

Κινητοποίηση κατοίκων που ήρθαν στην Αθήνα

Η πορεία ανεβαίνει τη Σταδίου με κατεύθυνση το Σύνταγμα
Η πορεία ανεβαίνει τη Σταδίου με κατεύθυνση το Σύνταγμα
«Το Κέντρο Υγείας κατέβασε ρολά. Χωρίς παιδίατρο 2.500 παιδιά». Με αυτό το πανό - σύνθημα πλήθος κάτοικοι από την Πάρο και την Αντίπαρο διεκδίκησαν χτες το πρωί το δικαίωμά τους σε δωρεάν υπηρεσίες υγείας με τη δυναμική συγκέντρωσή τους στο υπουργείο Υγείας, διαμαρτυρόμενοι για τις τραγικές ελλείψεις του μοναδικού Κέντρου Υγείας του νησιού, με αποτέλεσμα η κατάσταση να έχει φτάσει στο απροχώρητο και να παίρνει άκρως επικίνδυνες διαστάσεις για την υγεία τους.

Συγκεκριμένα, το Συντονιστικό Φορέων Πάρου - Αντίπαρου που οργάνωσε την κινητοποίηση έδωσε το στίγμα του με τα πανό που κυριαρχούσαν στη συγκέντρωση μπροστά από το υπουργείο. «Φροντίδα πρωτοβάθμια διεκδικούμε. Να μην πεθαίνουμε στο δρόμο απαιτούμε», «Ζητάμε τα αυτονόητα. Δικαίωμα στην Δημόσια Υγεία και Παιδεία».

Οπως κατήγγειλαν εκπρόσωποι του Συντονιστικού Φορέων τα τελευταία χρόνια το Κέντρο Υγείας δεν έχει κανένα παιδίατρο αντί για δύο, όπως προβλέπεται, δεν έχει ορθοπεδικό αντί για έναν, δεν έχει γενικό γιατρό αντί για δύο, δεν έχει νοσηλευτές αντί για δύο, δεν έχει μαίες αντί για δύο. Επιπρόσθετα αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα με τις βάρδιες του ΕΚΑΒ από τη στιγμή που δεν υπάρχει το απαραίτητο προσωπικό, με αποτέλεσμα να μένουν οι νησιώτες ακάλυπτοι, καθώς επίσης και με τις διακομιδές των ασθενών προς τα νοσοκομεία, είτε προς Σύρο, είτε προς Αττική.

Μάλιστα για το θέμα αυτό υπάρχει το εξής «παράδοξο». Ενώ το νησί διαθέτει ειδικό αεροσκάφος (δωρεά κοινωφελούς ιδρύματος) για διακομιδή (κατά βάση προς το νοσοκομείο της Σύρου), το οποίο όχι μόνο δεν το εντάσσουν στο σχεδιασμό του ΕΚΑΒ αλλά και υπολειτουργεί, παρά το γεγονός ότι το κόστος διακομιδής ανέρχεται στα 500 ευρώ, «προτιμούν» τις διακομιδές να τις δίνουν σε ιδιώτη ο οποίος χρησιμοποιεί θαλάσσιο σκάφος, κι όχι αεροσκάφος, με το κόστος διακομιδής κάθε φορά να φτάνει περίπου στα 3.500 ευρώ!

Αντιπροσωπεία του Συντονιστικού Φορέων συναντήθηκε με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζο ο οποίος επί της ουσίας δεν δεσμεύτηκε για τίποτα, παρά αρκέστηκε να υποσχεθεί πως στο επόμενο δίμηνο είναι πιθανό να υπάρξουν κάποια... μπαλώματα.

Στη συνέχεια οι συγκεντρωμένοι με προμετωπίδα το πανό που έγραφε «Η Πάρος και η Αντίπαρος δεν είναι συντεχνία - παλεύουν για δημόσια και δωρεάν υγεία» πορεύτηκαν στους κεντρικούς δρόμους της Αθήνας κι επέδωσαν το ψήφισμά τους στα γραφεία της ΕΕ καθώς και στη Βουλή. Στο πλευρό των κατοίκων του νησιού βρέθηκε και η Λίλα Καφαντάρη, περιφερειακή ςύμβουλος Νοτίου Αιγαίου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΣΑμεΑ
«Πραξικοπηματική» νοθεία των αποτελεσμάτων

Οσοι στηρίζουν τους επιχειρηματίες και την κυβέρνηση δε θα υπερασπιστούν τις ανάγκες των αναπήρων, καταγγέλλει η ΣΕΑΑΝ

Ολοκληρώθηκε την Κυριακή το 8ο Συνέδριο της Εθνικής Συνομοσπονδίας ΑμεΑ, με την ψηφοφορία των αντιπροσώπων για ανάδειξη του νέου Γενικού Συμβουλίου. Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) καταγγέλλει πως στο Συνέδριο κυριάρχησαν η βία και νοθεία, η τακτική «φίμωσης κάθε αγωνιστικής φωνής, που τους καταγγέλλει, που τους αποκαλύπτει, που τάσσεται υπέρ των δικαιωμάτων των αναπήρων και όχι των εταιρειών που εκείνοι πιστά υπηρετούν».

Συγκεκριμένα κατά τη διάρκεια του συνεδρίου η ηγεσία της ΕΣΑμεΑ «ακύρωσε το ψηφοδέλτιο της Ενιαίας Συνδικαλιστικής Κίνησης ΑμεΑ (ΕΣΚ ΑμεΑ) τοποθετώντας τους 8 υποψηφίους της ΕΣΚ ΑμεΑ - Συνδικαλιστές της ΣΕΑΑΝ με "το έτσι θέλω" στο Ενιαίο ψηφοδέλτιο παρά την έγγραφη δήλωσή τους, όπου απαιτούσαν να συμμετάσχουν στις αρχαιρεσίες της ΕΣΑμεΑ μόνο μέσα από το Συνδυασμό της ΕΣΚ ΑμεΑ». Μάλιστα, «ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ και το Προεδρείο απαγόρευσαν στο σώμα του συνεδρίου να τοποθετηθεί και να αποφασίσει όπως ζήτησαν οι εκπρόσωποι της ΕΣΚ ΑμεΑ». Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να ακυρωθούν όλα τα ψηφοδέλτια της ΕΣΚ ΑμεΑ κι επιπλέον απαγόρευσαν από τους αντιπροσώπους της παράταξης να είναι εκλογικοί αντιπρόσωποι και να παραβρεθούν στην καταμέτρηση!

Επίσης, στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων από την ΕΣΑμεΑ απουσιάζει ο αριθμός των ψηφισάντων, των έγκυρων και των άκυρων ψηφοδελτίων και αναφέρεται μόνο η σταυροδοσία.

Η ΣΕΑΑΝ καταγγέλλει πως «πάνω από 200 σύνεδροι στους 720 προέρχονται από ανύπαρκτες εκλογές, ενώ στην πλειοψηφία των σωματείων εγγράφουν τον "οποιονδήποτε δηλώσει ανάπηρος". Οπου παραμένει ο θεσμός των εκλογών γίνονται με πλειοψηφικά εκλογικά συστήματα, που ουσιαστικά αλλοιώνουν τη βούληση των αναπήρων, των χρονίως πασχόντων, των γονέων και κηδεμόνων. Τέτοιες λογικές και πρακτικές είναι έξω και μακριά από τις πραγματικές ανάγκες των αναπήρων και φυσικά δεν έχει στόχους διεκδίκησης και αγώνα μπροστά στα τρομακτικά προβλήματα που βιώνουμε καθημερινά».

Τέλος, καλεί τους ανάπηρους και τις οικογένειές τους να «κατανοήσουν ότι κινδυνεύουν όσο ακολουθούν αυτές τις ηγεσίες που ζουν και αναπνέουν για τα κέρδη των επιχειρηματιών στο χώρο της Υγείας και της Πρόνοιας, για την εξαργύρωση της αξιοπρέπειας και των αναγκών των αναπήρων σε παχυλά κέρδη για αυτούς και τα αφεντικά τους. Μην περιμένετε από αυτούς που μας έφτασαν ως εδώ, που όλο το προηγούμενο διάστημα μας αποπροσανατόλιζαν και μας εφησύχαζαν, να οργανώσουν την αντίσταση την αντεπίθεση. Δεν θα το κάνουν γιατί έχουν ξεκάθαρο τα συμφέροντα ποιων εξυπηρετούν».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ