Στην απεργιακή συγκέντρωση των εργαζομένων στο ΤΤ και τις τράπεζες μίλησε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ
Σημειώνεται ότι οι εργαζόμενοι στο ΤΤ βρίσκονται σε απεργιακές κινητοποιήσεις από την περασμένη Παρασκευή, ενώ έχουν προχωρήσει και σε κατάληψη των κεντρικών γραφείων. Τη συμπαράστασή τους στον αγώνα των εργαζομένων εξέφρασαν η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας (που επίσης είχε απεργία χτες), η Ομοσπονδία Εργαζομένων στο Φάρμακο, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής Ν. Αττικής, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και άλλες δυνάμεις του ΠΑΜΕ.
Μετά τη συγκέντρωση ακολούθησε πορεία στα γραφεία του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (Τ.Χ.Σ.) και το υπουργείο Οικονομικών.
Με χειροκροτήματα υποδέχτηκαν οι απεργοί στο βήμα της συγκέντρωσης έξω από το κεντρικό κατάστημα του ΤΤ στην Αθήνα την Αλέκα Παπαρήγα. Παίρνοντας το λόγο η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ είπε:
«Πραγματικά δε θέλω να επεκταθώ σε πάρα πολλά λόγια γιατί τούτη την ώρα χρειάζονται πολύ συγκεκριμένα και πρακτικά πράγματα. Να σας πω πως το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας θα παλέψει μαζί σας και θα χειριστεί το όλο ζήτημα. Δε θα κάνω ούτε ιστορικές αναδρομές πώς έφτασαν τα πράγματα ως εδώ, παρότι πάντα υπάρχει το χτες, το προχτές και το σήμερα. Το σήμερα δεν έρχεται απότομα. Πού πάνε τα πράγματα και ποιες είναι οι αποφάσεις πρέπει να το έχετε καθαρό, όχι για να το δείτε το θέμα μοιρολατρικά, αλλά γιατί όταν ξέρεις τι έχεις να αντιμετωπίσεις πεισμώνεις και το να ξέρεις σε κάνει ακόμα πιο αγωνιστικό από το να έχεις άγνοια ή να νομίζεις ότι αρκεί ο άλφα ή ο βήτα χειρισμός, η άλφα ή η βήτα, τάχα λύση που λένε για ένα πρόβλημα.
Αυτή τη στιγμή εδώ και πολλά χρόνια, ιδιαίτερα τώρα με την κορύφωση της κρίσης, δρομολογούνται οι συγχωνεύσεις τραπεζών σε εθνικό επίπεδο και ταυτόχρονα σε ευρωπαϊκό. Συγχωνεύσεις και ενοποίηση και διαμόρφωση όσο γίνεται ενός ενιαίου ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος και βεβαίως, εδώ πρέπει να ξέρετε ότι συγχωνεύουν ή κλείνουν ή καταστρέφουν και τμήματα των τραπεζών που είναι μικρά, μικρές τράπεζες και μεσαίες αλλά και κολοσσούς, ανεξάρτητα αν έχουν επισφάλειες ή όχι. Οπωσδήποτε το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο ξέρουμε ότι είναι η τράπεζα με τις λιγότερες επισφάλειες και σε συνθήκες κρίσης. Είναι μια τράπεζα με χιλιάδες εργαζόμενους, με καταστήματα σε όλη την Ελλάδα και με 72.000 στη μεγάλη τους πλειοψηφία, μικρομέτοχους. Νοιαζόμαστε και για σας και για τους μικρομετόχους. Δεν έχει το Ταμιευτήριο τους μεγάλους μετόχους που επένδυαν στις Τράπεζες για να πάρουν δάνεια και να κάνουν επιχειρήσεις, να φτιάξουν πλοία ή να κερδοσκοπήσουν.
Επομένως, αυτός είναι ο στόχος. Εχουν την εξής δυσκολία, και αν στέκομαι σε αυτό είναι γιατί έχει σημασία, ότι μπορεί να κερδίσετε χρόνο. Εχουν την εξής δυσκολία, οι συγχωνεύσεις δεν είναι και απόλυτα εύκολες, πρέπει να συμφωνήσουν οι κεφαλαιοκράτες που είναι μέσα και γύρω, υπάρχουν ανταγωνισμοί, ποιος τραπεζικός όμιλος θα υπερισχύσει έναντι του άλλου, ποια ιεραρχία θα μπει στη νέα τράπεζα, υπάρχουν πολλά. Και υπάρχουν τάχα και αυτοί οι λεγόμενοι κανόνες ανταγωνισμού όπου περιμένουν πώς θα πάει η συγχώνευση Εθνικής και "Γιούρομπανγκ", η "Αλφα Μπανγκ" με τα δικά της μαγαζιά και να δούμε πού θα πουλήσουν το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και ποια θα είναι η καλύτερη προσφορά.
Η επιλογή όμως της συγχώνευσης υπάρχει. Πριν χρόνια, πριν την κρίση, οι ίδιοι οι τραπεζίτες είχαν βγει και είχαν πει ότι χρειαζόμαστε 2 με 2,5 τράπεζες στην Ελλάδα και όπως ενοποιούνται οι αερογραμμές, οι αεροπορικές και τα λοιπά, τα έχετε δει, τα ξέρετε. Αυτή είναι η πορεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Ας αξιοποιήσουμε τις όποιες οργανωτικές ή τεχνικές δυσκολίες έχουν. Ας αξιοποιήσουμε και ακόμα το γεγονός ότι μέσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση υπάρχουν ενδοκαπιταλιστικές, όπως λέμε εμείς, αντιθέσεις όπου δεν τα έχει βρει ακόμα η Γαλλία και η Γερμανία. Να ξέρετε όμως, ότι μπορεί να τα βρουν, μπορεί και να μην τα βρουν. Αλλά θα τα βρουν για τα δικά τους στενά συμφέροντα, ή δε θα τα βρουν, αλλά όχι γιατί ενδιαφέρονται για τους εργαζόμενους του Ταμιευτηρίου.
Επομένως, εμείς βλέπουμε τη μάχη ενιαία. Συγκρουόμαστε με τη γενική γραμμή που προβλέπει τη συγκεντροποίηση και αυτή δεν πρέπει να την εγκαταλείψουμε, αλλά ταυτόχρονα, επειδή ξέρουμε ότι αυτή τη στιγμή και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη δεν έχουν δημιουργηθεί τέτοιοι συσχετισμοί ανατροπής, ξεκαθαρίζουμε το εξής πράγμα και δεν πρόκειται να μας κάνει να διστάσουμε κανένα επιχείρημα που θα φέρουν μέσα στη Βουλή, κυβέρνηση ή οποιαδήποτε κόμματα. Οι 3.200 εργαζόμενοι του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου δεν πρέπει να χάσουν τη δουλειά τους. Μην πιστέψετε σε μετατάξεις και όχι μόνο να μη χάσετε τη δουλειά, και τα εργασιακά δικαιώματα, συν οι 72.000 μικρομέτοχοι.
Κοιτάξτε να δείτε, μπορεί να περάσετε ένα μεταβατικό στάδιο σχετικής αυτονομίας, αφού τεμαχίσουν το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο σε υγιές και μη υγιές, σε καλό και κακό, τα γνωστά. Και αυτό θα είναι εντελώς μεταβατικό, σύντομο και μην υποκύψετε και σταματήσετε τον αγώνα πιστεύοντας ότι το μεταβατικό, η μεταβατική φάση θα σας διασώσει.
Ξεκαθαρίζουμε το εξής πράγμα. Ποτέ εμείς δε δεχτήκαμε το διαχωρισμό των εργαζομένων σε ρετιρέ και υπόγεια, σε χαμηλόμισθους και υψηλόμισθους από τη στιγμή που είχαμε να κάνουμε με μισθωτή εργασία. Μπορεί να υπήρχαν διαφορές αμοιβών στους δημόσιους υπάλληλους σε σχέση με το μεγαλύτερο κομμάτι του ιδιωτικού τομέα, αλλά αυτές οι διαφορές αμοιβών δε σήμαιναν ότι και οι μεν και οι δε δεν είναι εκμεταλλευόμενοι.
Τους ήθελαν να είναι σε αντιπαράθεση, όταν απολύονταν ένας από το δημόσιο ή τις ΔΕΚΟ, να λέει ο εργαζόμενος στον ιδιωτικό τομέα τι με νοιάζει εμένα και αντίθετα. Οταν απολύονταν μαζικά οι εργατοϋπάλληλοι να μη νοιάζει τους υπόλοιπους. Αυτά είναι προβλήματα που εμείς τα συζητάμε μέσα στους εργαζόμενους και δεν τα χρησιμοποιούμε στην αντίθεσή μας με την κυβέρνηση, με τους τραπεζίτες, με την Ευρωπαϊκή Ενωση.
Πρέπει όλοι οι εργαζόμενοι να καταλάβουν ότι το 1,5 εκατομμύριο απολυμένοι σήμερα, άνεργοι, δεν έχουν να κερδίσουν τίποτα αν προστεθούν 3.200. Καταλάβατε, όσο περισσότεροι άνεργοι, τόσο μεγαλύτερη εκμετάλλευση, τόσο μεγαλύτεροι εκβιασμοί. Επομένως να είσαστε βέβαιοι ότι όποια επιχειρήματα να μας φέρουν στη Βουλή, στα υπουργεία, στα πεζοδρόμια, ότι εσείς δεν πειράζει αν χάσετε και κάποια δικαιώματα, να πάνε να κολλήσουν ένα μέρος από σας σε μια Τράπεζα με καινούριες συμβάσεις, εμείς δεν πρόκειται να υποκύψουμε σε αυτό που λένε, την υποκρισία, ότι οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα παίρνουν λιγότερο, ότι οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα απολύονται πιο εύκολα από ό,τι εσείς. Αυτούς τους διαχωρισμούς δεν τους δεχόμαστε. Παλεύουμε για την ενότητα δράσης της εργατικής τάξης ανεξάρτητα αν ήταν στο δημόσιο, στις ΔΕΚΟ, στις τράπεζες, στα ταμιευτήρια και όπου να 'ναι. Αντίθετα, η ενότητα δράσης πρέπει να γίνει, είναι η μοναδική λύση και το κοινό μέτωπο των εργαζομένων, των μισθωτών απέναντι σε μια πολιτική η οποία θέλει να κατεβάσει αυτούς που ήταν σε ένα μέσο επίπεδο να τους πάει στα βάραθρα, αντί να γίνει το αντίθετο.
Ξεκαθαρίζουμε λοιπόν, θα παλέψουμε για τα συμφέροντα των 3.200 οικογενειών, μη λέτε μόνο 3.200 εργαζόμενοι, είσαστε 3.200 οικογένειες, για τους μικρομετόχους και τις οικογένειές τους και να μη σας φέρουν καμία περικοκλάδα που να σας κάνουν να πιστέψετε και να διαλέξετε ανάμεσα σε αυτό που λένε αυτοί το μεγαλύτερο ή το μικρότερο κακό. Κατά κανόνα οι εργαζόμενοι διαλέγουν το μικρότερο κακό και ύστερα από λίγα χρόνια τα χάνουν όλα. Είναι μια φάση, που θα σας πω καθαρά, ή όλα ή τίποτε. Αυτή η λογική μπορεί κάτι να διασώσει σήμερα σε εσάς.
Αν πάτε στη λογική, δε λέω ότι εσείς είστε διατεθειμένοι να πάτε, αλλά έχουμε και εμείς πείρα, αν πάτε στη λογική της διαίρεσης, της υποδιαίρεσης των εργαζομένων, του διχασμού σας, να ξέρετε ότι θα χάσετε όλοι.
Παλεύουμε λοιπόν εμείς να μην πουληθεί, να μη συγχωνευθεί το ΤΤ κι όλα αυτά, αλλά επειδή αυτές οι διαδικασίες είναι διαδικασίες κυρίαρχες σήμερα, και αυτές θα αποκαλύψουμε, αλλά ταυτόχρονα να μην αλλάξει τίποτα από το δικαίωμά σας για δουλειά και τις εργασιακές σας σχέσεις και ό,τι είχατε μέχρι τώρα σαν εργαζόμενοι. Δε θα προσφέρετε καμία υπηρεσία αν παραιτηθείτε από τα δικαιώματά σας. Δε θα ζήσει καλύτερα ούτε ο εργάτης της κλωστοϋφαντουργίας, δε θα τα πάρουν από εσάς για να τα δώσουν στους πιο φτωχούς. Θα τα πάρουν για να τα δώσουν πιο ψηλά.
Επομένως, καμία υποχώρηση, αγώνες, συμπεράσματα, κοινή δράση, να μη σας διχάσουν, να μη σας παραπλανήσουν σε λύσεις πάτε στην "Αττικα" ή πάτε στην Εθνική ή πάτε εκεί. Τα δικαιώματά σας θα σας τα φάνε με κάθε τρόπο. Εμείς θα σταθούμε στο πλευρό σας, μαζί σας και στο κάτω - κάτω αν κάπου σας ξεχνάμε, εμείς δεν έχουμε καμία αντίρρηση όταν ο λαός μας τραβάει το αυτί. Δεν ξεχνάμε αλλά είναι πολλά τα μέτωπα. Αλλά δε δεχόμαστε να μας φοβερίζουν. Εσείς αν σε κάποια στιγμή κάτι θεωρήσετε ότι πρέπει να κάνουμε παραπάνω, εδώ είμαστε και να είστε βέβαιοι ότι θα τα ακούσουμε. Θα είμαστε πραγματικά μαζί σας από γενικότερους λόγους αρχής, όχι συγκυριακά για να μας συμπαθήσετε».
Μαζικές απολύσεις εκατοντάδων εργαζομένων, ταυτόχρονα με τη λεηλασία δεκάδων χιλιάδων μικρομετόχων του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου (ΤΤ), προβλέπει το επιχειρηματικό πλάνο που συντάσσεται από τη διοίκηση του πιστωτικού ιδρύματος από κοινού με τη συγκυβέρνηση και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Θέμα ημερών είναι η απόφαση για την κατάτμηση του ΤΤ σε «καλή» και «κακή» τράπεζα. Στην πρώτη θα ενταχθούν οι κερδοφόρες δραστηριότητες και στη δεύτερη οι 3.200 εργαζόμενοι μαζί με τα «βαρίδια», όπως τα προβληματικά δάνεια και οι υπάρχουσες μετοχές. Αυτόματα λύονται όλες οι ισχύουσες σήμερα συμβάσεις εργασίας. Στη νέα «καλή» τράπεζα αναμένεται να περάσουν πολύ λιγότεροι εργαζόμενοι. Αμεση απομάκρυνση προβλέπεται για τουλάχιστον 500 με κλιμάκωση μέχρι 1.000 εργαζόμενους, δηλαδή πάνω από το 30%.
Με τις κυοφορούμενες εξελίξεις δρομολογείται και η ραγδαία απαξίωση των μετοχών, που θα περάσουν στην υπό εκκαθάριση «κακή τράπεζα», διαδικασία μέσα από την οποία σκοπεύουν να λεηλατήσουν τους δεκάδες χιλιάδες μικρομετόχους, αλλά και ασφαλιστικά ταμεία που έχουν αγοράσει μετοχές του ΤΤ.