Κατέλαβαν συμβολικά το υπουργείο Εργασίας (Πειραιώς). Συγκεντρώσεις και σε άλλες πόλεις της χώρας
Με συνθήματα «Ορια ηλικίας και συμβάσεις με βάση τις ανάγκες της δικής μας τάξης» και «Πάρτε μέτρα για την ανεργία, την κρίση να πληρώσει η ολιγαρχία», με το κάθε παράρτημα του Συνδικάτου να έχει το πανό του, οι οικοδόμοι πραγματοποίησαν μαζική και μαχητική συγκέντρωση στο κέντρο της Αθήνας.
Απαιτούν την άμεση άρση της κυβερνητικής απόφασης για αύξηση κατά δύο χρόνια των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και διαδήλωσαν ενάντια στην τεράστια ανεργία που «μαστίζει» τον κλάδο, για άμεσα μέτρα προστασίας των ανέργων.
Στο μεταξύ, από τα ξημερώματα οι οικοδόμοι βρέθηκαν στα μεγάλα έργα και στις συμβατικές οικοδομές του λεκανοπεδίου, περιφρουρώντας τους χώρους και ενημερώνοντας τους συναδέλφους τους.
Παρά τις άσχημες καιρικές συνθήκες και την καταρρακτώδη βροχή στο κέντρο της Αθήνας, οι οικοδόμοι έκαναν την απεργιακή τους συγκέντρωση στην αίθουσα του Συνδικάτου στην πλατεία Κάνιγγος. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Σταύρος Λίτσας, Οργανωτικός Γραμματέας του Συνδικάτου.
Στη συγκέντρωση απηύθυνε χαιρετισμό και ο Δημήτρης Κολοβός από την Πανελλαδική Γραμματεία της ΠΑΣΥ, σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Δυναμώνουμε τους κοινούς αγώνες, τη συμμαχία μας για να διεκδικήσουμε αγωνιστικά το δικαίωμα και τη δυνατότητα να διαφεντεύουμε προς όφελός μας και προς όφελος όλου του λαού τον πλούτο που παράγουμε».
Νωρίς το πρωί αγρότες της Πελοποννήσου που συσπειρώνονται στην Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση (ΠΑΣΥ) παρέδωσαν τρόφιμα που συγκέντρωσαν στο Παράρτημα Ιλίου - Αγ. Αναργύρων - Καματερού του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας για τις οικογένειες ανέργων του κλάδου που βρίσκονται σε δύσκολη κατάσταση.
Συγκεντρώσεις και συλλαλητήρια των οικοδόμων έγιναν και σε Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Πάτρα, Γιάννενα και σε άλλες πόλεις της χώρας.
Μαχητική συγκέντρωση έξω από το ΙΚΑ της Αριστοτέλους, στη Θεσσαλονίκη, πραγματοποίησαν χτες το πρωί οικοδόμοι από τη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της πανελλαδικής απεργίας τους, απολυμένοι κλωστοϋφαντουργοί της Νάουσας και απολυμένοι εργαζόμενοι από τα Λιπάσματα Θεσσαλονίκης (ΒΦΛ). Η κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Συνδικάτου Οικοδόμων Θεσσαλονίκης, του Εργατικού Κέντρου Νάουσας, του κλαδικού Σωματείου Κλωστοϋφαντουργών «ΚΛΩΘΩ» και του Συνδικάτου Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας Βόρειας Ελλάδας.
Οι οικοδόμοι κατήγγειλαν την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, που θα έχει ως αποτέλεσμα να μείνουν χωρίς σύνταξη χιλιάδες εργαζόμενοι του κλάδου, και ταυτόχρονα απαίτησαν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους χωρίς όρους και προϋποθέσεις, μέτρα προστασίας των ανέργων και των οικογενειών τους, αναθέρμανση της οικοδομικής δραστηριότητας.
Οι απολυμένοι κλωστοϋφαντουργοί και οι απολυμένοι από τα Λιπάσματα Θεσσαλονίκης απαιτούν από την κυβέρνηση να πάρει πίσω την απόφαση με την οποία καταργεί την ειδική επιδότηση που κέρδισαν μετά από αγώνες και ταυτόχρονα τους κόβει τη δυνατότητα να βγουν στη σύνταξη θεωρώντας ως πλασματικά τα χρόνια ασφάλισης της ειδικής επιδότησης και από όσους ήδη συνταξιοδοτήθηκαν ζητά να επιστρέψουν τα χρήματα της σύνταξης που εισέπραξαν.
Στη διάρκεια της κινητοποίησης αντιπροσωπεία των σωματείων συναντήθηκε με τον περιφερειακό διευθυντή του ΙΚΑ, στον οποίο υπέβαλε τα αιτήματα των εργαζομένων. Σήμερα στις 11 το πρωί, τα προεδρεία του Εργατικού Κέντρου Νάουσας και του κλαδικού σωματείου «ΚΛΩΘΩ» θα πάνε στο υπουργείο Εργασίας, απαιτώντας συνάντηση με την πολιτική ηγεσία.
«Δε θα αφήσουμε να μας πάρουν πίσω ό,τι ματώσαμε για να το κερδίσουμε», είπε από το βήμα της συγκέντρωσης ο Γρηγόρης Τούπος, πρόεδρος του «ΚΛΩΘΩ». «Μια μας έκλεψαν τα παιδικά μας χρόνια, όταν αντί να παίζουμε και να μαθαίνουμε γράμματα, έπρεπε να βγούμε στη δουλειά από τα 14 για να επιβιώσουμε και τώρα πάνε να μας κλέψουν και τη σύνταξη μετά από τόσα χρόνια δουλειάς. Δε θα τους αφήσουμε», πρόσθεσε.
Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε και εξέφρασε την αλληλεγγύη στον αγώνα τους αντιπροσωπεία της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ με την βουλευτή Ελένη Γερασιμίδου και τους περιφερειακούς συμβούλους Κεντρικής Μακεδονίας Γιάννη Ζιώγα και Βασίλη Ρέβα. Στο πλευρό τους βρέθηκε και το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Θεσσαλονίκης.
Να μην κλείσει καμία υπηρεσία του ΣΕΠΕ απαιτεί με ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Λευκάδας - Βόνιτσας. «Η κυβέρνηση - σημειώνει - στα πλαίσια της εφεδρείας-απόλυσης των εργαζομένων, συμπεριλαμβάνει για το νέο οργανόγραμμα που αφορά το υπουργείο Εργασίας, τις υπηρεσίες του και τους εργαζόμενους σ' αυτές και την πρόταση για κατάργηση υπηρεσιών του ΣΕΠΕ σε αρκετές περιοχές με το πρόσχημα της υποστελέχωσής τους».
Υπογραμμίζει ότι η απόφαση αυτή θα οδηγήσει σε πλήρη ασυδοσία τους εργοδότες ειδικά μάλιστα στον κλάδο του τουρισμού - επισιτισμού, όπου απασχολούνται πολλοί εργαζόμενοι στο νησί, ανασφάλιστοι και χωρίς ωράριο.
Απαιτεί από την κυβέρνηση όχι μόνο να μην κλείσει καμιά υπηρεσία του ΣΕΠΕ, αλλά άμεσα να στελεχωθούν με το απαραίτητο προσωπικό, να εξοπλιστούν με τις ανάλογες υπηρεσιακές αρμοδιότητες και να στηριχτούν οικονομικά στις μετακινήσεις για τους ελέγχους.
Σε κινητοποιήσεις βρίσκονται οι 350 καθαρίστριες που εργάζονται στις Εφορίες όλης της χώρας με 4ωρη απασχόληση και συμβάσεις που ανανεώνονται κάθε μήνα από το υπουργείο Οικονομικών. Από 1/1/2013 το υπουργείο δεν ανανέωσε ούτε αυτές τις «δουλεμπορικές» συμβάσεις κι έτσι χτες έγινε συγκέντρωση στο υπουργείο Οικονομικών, για να απαντήσει το υπουργείο πως θα δώσει σε εργολάβο την καθαριότητα των Εφοριών. Στο πλευρό τους βρέθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Μωραΐτης εκφράζοντας τη συμπαράστασή του και τη θέση του Κόμματος για μόνιμη και σταθερή δουλειά. Οι εργαζόμενες και ο σύλλογός τους αντιτίθενται να εργαστούν σε εργολάβο και θα κάνουν νέα κινητοποίηση σήμερα στις 9 π.μ. στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Σε 24ωρη απεργία προχωρούν σήμερα οι εργαζόμενοι στο Μετρό Αττικής, διαμαρτυρόμενοι για την ένταξή τους στο νέο μισθολόγιο του Δημοσίου που επιφέρει περαιτέρω μειώσεις στους μισθούς τους.
Χτες το βράδυ πραγματοποιήθηκε συνάντηση στο υπουργείο Οικονομικών μεταξύ του προέδρου της ΣΤΑΣΥ ΑΕ (εταιρείας διαχείρισης Μετρό, ΗΣΑΠ και Τραμ), Ν. Παπαθανάση, και του υπουργού Οικονομικών, Γ. Στουρνάρα, αναφορικά με το αίτημα εξαίρεσης των εργαζομένων από το νέο μισθολόγιο.
Στο μεταξύ, σε 48ωρη απεργιακή κινητοποίηση κατέβηκαν από χτες, κατόπιν απόφασης των Σωματείων τους, και οι εργαζόμενοι της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ, της Ανώνυμης Εταιρείας που μελετά, δημοπρατεί και επιβλέπει την κατασκευή των έργων Μετρό σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη καθώς και του Τραμ, διαμαρτυρόμενοι για τη συνεχή απαξίωση του έργου της εταιρείας, για τις νέες εξοντωτικές περικοπές των μισθών τους, καθώς και για την αποδυνάμωση της εταιρείας με την αποχώρηση εξειδικευμένου προσωπικού σε μεγάλα τεχνικά έργα στο εξωτερικό.