ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 15 Γενάρη 2013
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Ασφαλείς» επενδύσεις με τρομοκράτηση του λαού

Κήρυγμα ταξικής συναίνεσης με αφορμή την ένοπλη επίθεση στα γραφεία της ΝΔ

Για την κυβέρνηση και τα επιτελεία της, προτεραιότητα ήταν και παραμένει η συκοφάντηση των εργατικών λαϊκών αγώνων, που μπήγουν καρφί στο μάτι της μεγαλοεργοδοσίας
Για την κυβέρνηση και τα επιτελεία της, προτεραιότητα ήταν και παραμένει η συκοφάντηση των εργατικών λαϊκών αγώνων, που μπήγουν καρφί στο μάτι της μεγαλοεργοδοσίας
Η αξιοποίηση των βομβιστικών επιθέσεων των τελευταίων ημερών, με αποκορύφωμα τη χτεσινή επίθεση στα κεντρικά γραφεία της ΝΔ, αναδεικνύεται ως βασική προτεραιότητα στην προπαγάνδα της κυβέρνησης, προκειμένου να περάσει διά πυρός και σιδήρου τα μέτρα που κάνουν κόλαση τη ζωή του λαού και να πλήξει τους αγώνες του, κλιμακώνοντας την επιχείρηση τρομοκράτησης και εκφοβισμού.

Αποκαλυπτική για τις διαθέσεις της ηγεσίας της ΝΔ, είναι η δήλωση του γραμματέα της ΝΔ. Με αφορμή την επίθεση στα κεντρικά γραφεία της ΝΔ, επανέφερε την αντιδραστική θεωρία των άκρων, που θέλει να εξισώσει τους μαζικούς αγώνες του λαού και την πρωτοπορία τους, με τη δράση των συμμοριών της Χρυσής Αυγής και των διαφόρων μηχανισμών που έχουν στόχο να τσακίσουν το εργατικό - λαϊκό κίνημα. Με περίσσιο θράσος, ο Μ. Κεφαλογιάννης ζήτησε από όλες τις πολιτικές δυνάμεις να καταδικάσουν «τα άκρα και τις ακρότητες, από όπου και αν προέρχονται, από την άκρα δεξιά έως την άκρα αριστερά».

Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Ν. Δένδιας, με αφορμή το περιστατικό, μιλώντας (στο «Realfm») ζήτησε «ενότητα όλων των νομίμων πολιτικών κομμάτων, πίσω από το αίτημα για την εφαρμογή της νομιμότητας», αξιώνοντας ουσιαστικά πολιτική συναίνεση στην υλοποίηση της κυρίαρχης πολιτικής και των νόμων που την εφαρμόζουν. Δεν έκρυψε ότι απώτερος στόχος είναι να μπει το εργατικό - λαϊκό κίνημα στο γύψο, αξιοποιώντας και τέτοιες ενέργειες, για την ολοένα αυξανόμενη κρατική καταστολή ενάντια στο λαϊκό κίνημα, προκειμένου να υπάρξει ασφάλεια για τους επενδυτές, δηλαδή για τα μονοπώλια.

«Εάν δεν υπάρχει κοινωνική ειρήνη, θα γίνουν ποτέ επενδύσεις στην Ελλάδα; Θα υπάρξει οικονομική ανάπτυξη; Οχι βέβαια. Το κέντρο της Αθήνας, αν δεν υπάρξει ηρεμία θα αναπτυχθεί ποτέ ξανά οικονομικά; Οχι βέβαια», είπε χαρακτηριστικά. Μόνο που στην «κοινωνική ειρήνη» εντάσσουν πρώτο στη λίστα το σιωπητήριο των εργατικών λαϊκών αγώνων. Ο ίδιος έσπευσε να προκαταβάλλει ότι «δε βοηθάει ούτε την έρευνα των διωκτικών αρχών, ούτε το πολιτικό κλίμα, η αναφορά γενικά και αόριστα σε παρακρατικούς».

Μιλώντας στον ανταποκριτή του BBC, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σ. Κεδίκογλου, αποφάνθηκε ότι για την επίθεση στα γραφεία της ΝΔ ευθύνονται «ακροαριστεροί αναρχικοί», υποστηρίζοντας μάλιστα ότι υπάρχουν αποδείξεις για αυτό.

Πολλαπλά μηνύματα στο κεφάλαιο

Από την πλευρά του, ο Α. Σαμαράς στέλνει μήνυμα ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει ακάθεκτη τη μετωπική επίθεση κατά του λαού, διαβεβαιώνοντας πλουτοκρατία και ξένους δανειστές ότι δεν πρόκειται να χαλαρώσει τους ρυθμούς. «Καμία χαλάρωση της προσπάθειάς μας! Γιατί υπάρχει κίνδυνος να... ξανακυλήσουμε! Κανένας εφησυχασμός! Ολοι μπορούν να αισιοδοξούν. Εμείς δε θα ησυχάσουμε αν δε βγούμε από την κρίση οριστικά», είπε σε συνέντευξη στο «Βήμα της Κυριακής».

Στην προσπάθειά του να παραπλανήσει το λαό, ώστε να βάλει πλάτες στην εφαρμοζόμενη πολιτική, δε διστάζει να ισχυριστεί ότι όσο πιο γρήγορα εφαρμοστούν τα άγρια μέτρα και επιτευχθούν οι στόχοι των μνημονίων, τόσο πιο γρήγορα η κυβέρνηση θα αποκαταστήσει τάχα τις αδικίες και θα βελτιωθεί η ζωή του λαού. «Εχουμε πει ότι επιδιώκουμε να ξεπεράσουμε τους στόχους μας ώστε να μπορέσουμε να διορθώσουμε και αδικίες που έχουν γίνει, όπως άλλωστε το προβλέπει για πρώτη φορά η νέα δανειακή σύμβαση», τόνισε προκλητικά, κακοποιώντας βάναυσα την πραγματικότητα.

Παράλληλα, συνεχίζει την καλλιέργεια κλίματος τεχνητής αισιοδοξίας, καλώντας το λαό να στηρίξει τις μεταρρυθμίσεις που ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα των μονοπωλίων, με φτηνή εργατική δύναμη και ιδιωτικοποίηση των πάντων. «Πιστεύω ότι η ανάκαμψη θα φανεί στα τέλη του 2013 ώστε η επόμενη να είναι η πρώτη χρονιά με "θετικό πρόσημο", δηλαδή με άνοδο του ΑΕΠ», επαναλαμβάνει, αξιώνοντας ταυτόχρονα από το λαό να στηρίξει ενεργά τις ιδιωτικοποιήσεις που προωθεί η κυβέρνηση, που δεν κρύβει ότι γίνονται με γνώμονα την απρόσκοπτη κερδοφορία των επενδυτών.

«Κάνουμε ό,τι μπορούμε να επιταχύνουμε τη διαδικασία "ωρίμανσης", να παρακάμψουμε και τελικά να εξαλείψουμε τη γραφειοκρατία», διαβεβαιώνει τους επίδοξους επενδυτές ο Α. Σαμαράς. Περιγράφοντας τους τομείς της οικονομίας στους οποίους η κυβέρνηση προωθεί τις επενδύσεις, αναφέρει μεταξύ άλλων «ποιοτικό τουρισμό, θεματικά πάρκα και μαρίνες, ναυτιλία και αξιοποίηση ολόκληρου του δυναμικού της με μετατροπή της Ελλάδας σε διεθνές ναυτιλιακό κέντρο, συμπεριλαμβανομένων και των ναυπηγείων, ενεργειακά έργα, επικοινωνίες και υψηλή τεχνολογία».

Για σήμερα το απόγευμα είναι προγραμματισμένη στο Μέγαρο Μαξίμου νέα σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση.

ΣΕΒ
Ζητά μεγαλύτερη ενίσχυση του ντόπιου κεφαλαίου

Συνάντηση με τον πρωθυπουργό είχαν χτες οι βιομήχανοι

Μετά τις λίστες «Λαγκάρντ», κατέφτασαν και οι λίστες του ΣΕΒ, τις οποίες παρέδωσε χτες σε «στικάκι» ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλος στον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά, τον οποίο συνάντησε για να του ζητήσει την ολοκλήρωση «σε βάθος διετίας» των «αναγκαίων αλλαγών και μεταρρυθμίσεων που είτε χωλαίνουν είτε λιμνάζουν» και φυσικά την προώθηση των ελληνικών μεγάλων επιχειρήσεων.

Η μία λίστα περιέχει 100 μεγάλες επιχειρήσεις που υλοποίησαν ή υλοποιούν ακόμη επενδύσεις ύψους 12 δισ. ευρώ, έχοντας και κέρδη και περίσσευμα στον καιρό της κρίσης. Η δεύτερη λίστα αφορά 200 «καινοτόμες» ιδέες που προέκυψαν από σχετικό διαγωνισμό που διενήργησε ο ΣΕΒ με τη «Γιούρομπανκ». Η τρίτη λίστα περιέχει τα ονόματα 200 επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε τεχνολογίες αιχμής, προφανώς για να «πράξει τα δέοντα» η κυβέρνηση με την πρώτη ευκαιρία.

Τόσο η τοποθέτηση του Δ. Δασκαλόπουλου στη συνάντηση, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΣΕΒ, όσο και οι δηλώσεις που ακολούθησαν την έξοδό του από το Μαξίμου, δείχνουν ότι το ελληνικό μεγάλο κεφάλαιο πιέζει για μεγαλύτερο ρυθμό υλοποίησης των αντιλαϊκών ρυθμίσεων από το κράτος, που θα εξασφαλίσουν προϋποθέσεις για επένδυση συσσωρευμένων κεφαλαίων. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ντόπιοι μεγαλοεπιχειρηματίες ζητούν ανάλογη αντιμετώπιση από την κυβέρνηση, με αυτή που δείχνει σε μεγάλες πολυεθνικές το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Με το γράμμα ανά χείρας...

Η γαλλική ιστοσελίδα «slate.fr» δημοσιεύει άρθρο του Γ. Παπανδρέου, στο οποίο ο πρώην πρωθυπουργός καλεί τον Πρόεδρο των ΗΠΑ να επισκεφτεί την Ελλάδα, προκειμένου όπως ισχυρίζεται «να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα στήριξης της χώρας μας, και την ίδια στιγμή να βοηθήσει αποφασιστικά την Ευρωπαϊκή Ενωση, ώστε να ξεπεραστεί η κρίση χρέους που ταλαιπωρεί την Ευρωζώνη». Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι «σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη φορά στο παρελθόν, κινδυνεύει το ευρωπαϊκό οικοδόμημα που βοήθησαν οι ΗΠΑ να χτιστεί στην ήπειρό μας, μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Γι' αυτό και πρέπει να βοηθήσουν ξανά την Ευρώπη». Και λίγο παρακάτω σημειώνει: «Το τελευταίο διάστημα, η Ευρώπη έδειξε ξεκάθαρα ότι στηρίζει την Ελλάδα, και ότι θα συμβάλει στην παραμονή της στην Ευρωζώνη. Για να είναι όμως αυτή η δήλωση της Ευρώπης αξιόπιστη, χρειάζεται και η δήλωση του Προέδρου Ομπάμα, μέσω της εφαρμογής μιας επιδέξιας οικονομικής πολιτικής, που μέχρι σήμερα δεν έχει ασκηθεί». Εκεί που δίνει πραγματικά τα ρέστα του, είναι το σημείο όπου αναφέρεται στις εξελίξεις στην ευρύτερη γειτονιά μας.

Γράφει ο Γ. Παπανδρέου: «Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η περιοχή της Νότιας Ευρώπης και της Βόρειας Αφρικής είναι απαραίτητη για την αμερικανική ασφάλεια, και οι ΗΠΑ θα πρέπει να στείλουν στην περιοχή μια δυναμική εμπορική αντιπροσωπεία, για να σταλεί ένα θετικό μήνυμα ενθάρρυνσης των επενδύσεων. Ο Πρόεδρος Ομπάμα έχει τη δύναμη, και θα πρέπει να ασκήσει την επιρροή του, για να ξεκινήσει μια πρωτοβουλία που θα ενώσει τη Μέση Ανατολή, τη Μεσόγειο και την Ευρώπη, γύρω από άξονες όπως την ενέργεια, τη διπλωματία και φυσικά την ειρήνη. Ενα "πράσινο σχέδιο Μάρσαλ", το οποίο θα αξιοποιήσει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας της περιοχής». Στο πλαίσιο των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, η κυβέρνηση Παπανδρέου αξιοποιήθηκε από τις ΗΠΑ για να ασκήσουν πίεση στην Ευρωζώνη και να προωθήσουν τα συμφέροντα των δικών τους μονοπωλίων σε συνθήκες κρίσης. Η τωρινή παρέμβαση συνιστά ύμνο στη διαχείριση Ομπάμα και στα συμφέροντα των ΗΠΑ στην περιοχή. Μόνο τυχαία δεν μπορεί να θεωρούνται ορισμένα πράγματα. Πολύ περισσότερο που το «μείγμα Ομπάμα» αποκτά ολοένα και περισσότερους θιασώτες σε μερίδες της πλουτοκρατίας και κόμματα στην Ελλάδα...


Π.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ