Συνάντηση με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ, Αντρο Κυπριανού, είχε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ
Από τη χτεσινή συνάντηση στα γραφεία του ΚΚΕ στη Βουλή |
Η Αλ. Παπαρήγα σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση ανέφερε: «Με πολύ μεγάλη χαρά συναντηθήκαμε με τον Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ, τον σ. Κυπριανού, ανταλλάξαμε εμπειρίες πια και για τα θέματα της κρίσης, των μνημονίων, μια και οι δυο χώρες βρίσκονται σε μία παράλληλη πορεία.
Εμείς βεβαίως δεν μπορούμε να ξεχάσουμε την υποχρέωσή μας σ' αυτή την περίοδο, μαζί με τα θέματα της κρίσης να σκεφτόμαστε την κατάσταση στην περιοχή και το άλυτο ακόμα Κυπριακό πρόβλημα, που οπωσδήποτε σε συνθήκες κρίσης μπορεί να δημιουργήσει και περισσότερες παρενέργειες, μια και η περιοχή έχει και μεγάλους ανταγωνισμούς. Και σ' αυτήν την περίπτωση, είναι μεν αυτονόητο, αλλά δεν το θεωρούμε καθόλου περιττό και ρουτίνα, να επαναλαμβάνουμε τη σταθερή μας θέση για τη δίκαιη επίλυση του Κυπριακού έτσι όπως το διεκδικεί η Κυπριακή Προεδρία».
Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ από την πλευρά του ανέφερε για τη συνάντηση με την Αλ. Παπαρήγα ότι «έχουμε συμφωνήσει σε όλες τις αναλύσεις των θεμάτων τα οποία έχουμε συζητήσει. Οπως έχει αναφέρει και η ίδια, έχουμε συζητήσει πλέον την κατάσταση της κυπριακής οικονομίας όπως εξελίσσεται μετά από την προσφυγή μας για στήριξη από το μηχανισμό από την τρόικα και πρέπει να πω ότι οι ανησυχίες τις οποίες είχαμε διατυπώσει από το αρχικό στάδιο αυτών των συζητήσεων που είχαν ξεκινήσει με την τρόικα, δυστυχώς επιβεβαιώνονται».
Αναφερόμενος στο Κυπριακό, τόνισε ότι «και εδώ είναι πλήρης η ταύτισή μας στην ανάλυση του θέματος», υπογραμμίζοντας ότι «μας ανησυχεί πάρα πολύ το γεγονός ότι κάποιοι καταβάλλουν προσπάθειες δυστυχώς και από το εξωτερικό, αλλά φαίνεται και στο εσωτερικό του νησιού, να ξεφύγει το Κυπριακό από τη συμφωνημένη βάση λύσης».
Ο Α. Κυπριανού συναντήθηκε επίσης με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, με τον υπουργό Εξωτερικών, Δημήτρη Αβραμόπουλο, τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ και τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, Φώτη Κουβέλη. Το βράδυ μίλησε σε προεκλογική συγκέντρωση στο οίκημα της «Προοδευτικής», στους Αμπελόκηπους.
Σήμερα αναμένεται να αποφασιστεί αν την Πέμπτη θα στηθούν τρεις ή τέσσερις κάλπες στη Βουλή
Στη σημερινή διάσκεψη των προέδρων της Βουλής, αναμένεται τελικά να ληφθεί η απόφαση για το πόσες κάλπες θα στηθούν την Πέμπτη, στην ψηφοφορία για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, αναφορικά με τη λίστα Λαγκάρντ.
Κυβερνητικές πηγές επιβεβαίωναν ότι υπάρχει διχογνωμία ανάμεσα στο Μέγαρο Μαξίμου και τον πρόεδρο της Βουλής Β. Μεϊμαράκη. Συνεργάτες του προέδρου της Βουλής διέρρεαν ότι ο Ε. Μεϊμαράκης θέλει να υπάρξουν τέσσερις κάλπες (όσοι και οι προτεινόμενοι για παραπομπή) και να εφαρμοστεί πρακτική ανάλογη με παλιότερες περιπτώσεις, αφού «οι κατηγορίες είναι προσωπικές και η Βουλή αναλαμβάνει εισαγγελικό έργο». Αλλες πηγές διέρρεαν ότι ενδεχόμενα ο Ε. Μεϊμαράκης να παραπέμψει στην Ολομέλεια την απόφαση για το πόσες κάλπες θα στηθούν.
Σύμφωνα με άλλες πηγές, ο πρωθυπουργός θέλει να στηθούν τρεις κάλπες (όσες και οι προτάσεις των κομμάτων) και τη θέση του υιοθετούν τόσο το ΠΑΣΟΚ, όσο και η ΔΗΜΑΡ. Συνεργάτες του πρωθυπουργού εκτιμούσαν ότι, στην περίπτωση που στηθούν τέσσερις κάλπες, υπάρχει το ενδεχόμενο «κάποιοι βουλευτές της ΝΔ να υπερψηφίσουν την πρόταση τόσο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και των "Ανεξάρτητων Ελλήνων" - "Χρυσής Αυγής"» για παραπομπή των Ευάγ. Βενιζέλου, Γ. Παπανδρέου και Λ. Παπαδήμου».
Στο μεταξύ, σήμερα θα εμφανιστεί στους οικονομικούς εισαγγελείς Γ. Πεπόνη και Σπ. Μουζακίτη, ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ι. Διώτης, που καλείται για συμπληρωματική κατάθεση. Θα δώσει εξηγήσεις με την ιδιότητα του υπόπτου, για το αδίκημα της νόθευσης εγγράφου, μετά την τροπή που πήρε η υπόθεση, καθώς η αντιγραφή του στικ που έδωσε ο Γ. Παπακωνσταντίνου στον Ι. Διώτη, φέρεται να έγινε στα χέρια του δεύτερου. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα παραδώσει και υπόμνημα.
Χτες, εξηγήσεις διά υπομνήματος έδωσε και ο Ι. Καπελέρης, ως ύποπτος για την ίδια υπόθεση. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ εμμένει σε όσα έχει πει αρχικά στους οικονομικούς εισαγγελείς. Οπως υποστηρίζει, δεν πήρε ποτέ στα χέρια του τη λίστα και δεν τον αφορά οποιοδήποτε αδίκημα σε σχέση με αυτό.
Ισχυρίζεται ακόμα ότι ο Γ. Παπακωνσταντίνου τού παρέδωσε μία εκτυπωμένη σελίδα υπολογιστή που δεν μπορούσε να πρωτοκολληθεί ή να αποτελέσει βάση ενδελεχούς ελέγχου και την επέστρεψε στον τότε υπουργό. Τέλος, αναφέρει ότι δεν υπάρχουν «εξ αντανακλάσεως» ευθύνες και υπογραμμίζει ότι από τις θέσεις που κατείχε ενήργησε στο πλαίσιο των καθηκόντων του.
Ενα περίεργο περιστατικό σημειώθηκε χτες το πρωί, την ώρα που ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, έφευγε από το σπίτι του στη Βουλιαγμένη για να κατευθυνθεί στα γραφεία του κόμματος. Κατά τη διάρκεια της διαδρομής, η συνοδεία του αντιλήφθηκε ότι ένας άνδρας σε μια μηχανή μεγάλου κυβισμού, χωρίς πινακίδες, τους παρακολουθούσε. Στη λεωφόρο Συγγρού, στο ύψος του «Διογένη», αστυνομικοί ακινητοποίησαν τον άγνωστο και τον οδήγησαν στο αστυνομικό τμήμα Παλαιού Φαλήρου. Εκεί διαπιστώθηκε ότι είναι αστυνομικός. Ο ίδιος όταν ρωτήθηκε, ισχυρίστηκε ότι ήταν εκτός υπηρεσίας και παρακολουθούσε μια γυναίκα και όχι τον Π. Καμμένο. Με την υπόθεση ασχολείται το τμήμα Εσωτερικών Υποθέσεων της Αστυνομίας. Ο αστυνομικός υπηρετεί στην Κρατική Ασφάλεια και σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία συνεργαζόταν με ιδιωτικό γραφείο ερευνών.
Σε Κοζάνη και Γρεβενά θα περιοδεύσει αύριο Τετάρτη 16 και την Πέμπτη 17 Γενάρη, ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.
Με παρέμβασή της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ έχει τοποθετηθεί έγκαιρα στο ζήτημα της διαδικασίας, απαιτώντας να στηθούν τέσσερις και όχι τρεις κάλπες για την παραπομπή σε προανακριτική. Η Αλέκα Παπαρήγα ξεκαθάρισε την περασμένη Παρασκευή στη Βουλή: «Μεθοδεύεται να πάμε στη διαδικασία της παραπομπής για τη λίστα Λαγκάρντ, με έναν τρόπο ο οποίος μπορεί να μη βγάλει κανένα αποτέλεσμα. Μπορεί ούτε ο κ. Παπακωνσταντίνου να μην παραπεμφθεί (...)
Πρέπει να μπουν τέσσερα ονόματα. Παπακωνσταντίνου, Βενιζέλος, Παπανδρέου και Παπαδήμος. Με όλα τα τετράγωνα που πρέπει να υπάρχουν δίπλα, γιατί τους παραπέμπεις. Γιατί μπορεί να παραπέμπεις για 4 λόγους τον ένα, για 2 ή 3 τον άλλο ή για κανένα, ανάλογα τι θέλει να ψηφίσει ο κάθε βουλευτής.
Θα είναι ένα είδος -θα το πω καθαρά- πραξικοπήματος. Δεν υπάρχει μία πρόταση, υπάρχουν τρεις, και δεν μπορεί να μπει κατά κόμμα και να μας πείτε θα πάτε σε μία κάλπη. Ξαναλέω, εμείς ξέρουμε σε ποια κάλπη θα πάμε, αλλά επί της ουσίας μπορεί να μην έχουμε και καμία παραπομπή. Ατομική είναι η ψηφοφορία, προκαταβολικά εμείς ως κόμμα δεν μπορεί να πάρουμε όρκο για τίποτα, τι μπορεί να βγάλει... Ο καθένας, ο Θεός και η ψυχή του, ξέρει τι και πώς θα ψηφίσει».