ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 21 Δεκέμβρη 2012 - 2η έκδοση
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΔΝΤ
Νέες εστίες έντασης και ανταγωνισμών

Το μείγμα διαχείρισης της κρίσης στην Κύπρο αναδεικνύεται σε κεντρικό ζήτημα της αντιπαράθεσης

Οσο βαθαίνει η κρίση και μεγαλώνουν τα ζόρια στη διαχείριση, τόσο θα πυκνώνουν οι εστίες των ανταγωνισμών στο στρατόπεδο των αστών

ASSOCIATED PRESS

Οσο βαθαίνει η κρίση και μεγαλώνουν τα ζόρια στη διαχείριση, τόσο θα πυκνώνουν οι εστίες των ανταγωνισμών στο στρατόπεδο των αστών
Σε νέα εστία έντασης και ανταγωνισμών ανάμεσα στο ΔΝΤ και την Ευρωζώνη αναδεικνύεται το μείγμα της διαχείρισης της κρίσης στην Κύπρο. Οπως και στην περίπτωση της Ελλάδας, το ΔΝΤ εμφανίζεται να ζητάει «κούρεμα» του κυπριακού χρέους, προκειμένου να συμμετάσχει στη δανειοδότηση της χώρας, μαζί με την ΕΕ και την ΕΚΤ.

Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung, το ΔΝΤ θεωρεί ότι το κυπριακό χρέος δε θα είναι «βιώσιμο» μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος των αναδιαρθρώσεων που περιλαμβάνει το υπό συζήτηση μνημόνιο και ζητάει από την Ευρωζώνη να «κουρέψει» μέρος των όσων οφείλει το κυπριακό δημόσιο.

Σύμφωνα με την Deutsche Welle, τη θέση του ΔΝΤ φαίνεται ότι στηρίζουν κι άλλες χώρες της Ευρωζώνης, που βλέπουν τη σειρά τους να έρχεται, καθώς η κρίση βαθαίνει και πλησιάζει το σκληρό πυρήνα του ευρώ. Ωστόσο, χώρες όπως η Γερμανία και η Ολλανδία, δε συζητούν καν το ενδεχόμενο να μη συμμετέχει το ΔΝΤ στο δανειακό πακέτο προς την Κύπρο, αφού κάτι τέτοιο θα σήμαινε μεγαλύτερο κόστος για τις ίδιες από τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα της ελεγχόμενης χρεοκοπίας κρατών - μελών της Ευρωζώνης.

Στο παρασκήνιο, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, αναζητούνται συμβιβαστικές λύσεις. Μια από αυτές, όπως γράφεται, είναι να μεταβιβάσει η Ρωσία στο ΔΝΤ το ποσό των 5 δισ. ευρώ και εκείνο με τη σειρά του να το διαθέσει στην Κύπρο. Με τον τρόπο αυτό, το Ταμείο θα συμμετείχε στο πρόγραμμα, χωρίς να διακινδυνεύει δικά του κεφάλαια.

Αν τα σενάρια ισχύουν, επαληθεύεται η διάθεση της Ρωσίας να παρέμβει άμεσα στη διαχείριση της κρίσης στην Ευρωζώνη, προσδοκώντας οφέλη για τη δική της αστική τάξη, άμεσα συνδεδεμένα με το φυσικό αέριο που αποδεδειγμένα υπάρχει στην ΑΟΖ της Κύπρου.

Στη Λευκωσία η Μέρκελ

Οπως δήλωσε εκπρόσωπος της ΕΕ στην Suddeutsche Zeitung, «η κατάσταση στην Κύπρο είναι χειρότερη απ' αυτήν της Ελλάδας». Ενδεικτικό της ανησυχίας που έχουν τα αστικά επιτελεία για την εξέλιξη της κρίσης στην Κύπρο και τον αντίκτυπο στην Ευρωζώνη, είναι το γεγονός ότι στις 11 Γενάρη η Α. Μέρκελ θα συμμετάσχει σε συνέδριο στη Λευκωσία και στο περιθώριο θα συναντηθεί με τον Κύπριο πρόεδρο Δ. Χριστόφια, καθώς και με εκπροσώπους της τρόικας.

Στις 15 Ιανουαρίου αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα η έκθεση της τρόικας για την κυπριακή οικονομία. Μία εβδομάδα αργότερα, στις 21 Γενάρη, θα συνέλθει το Eurogroup για να εγκρίνει το δανειακό πακέτο προς την Κύπρο.

Η Γερμανία θέλει να αποφύγει το «κούρεμα» μέρος του χρέους, επειδή μια τέτοια απόφαση θα ισοδυναμούσε με απώλεια κεφαλαίων για τις τράπεζες και τα μονοπώλιά της, ενώ ταυτόχρονα θα αύξαινε τις ανάγκες της ανακεφαλαιοποίησης των κυπριακών τραπεζών και μεγάλο μέρος του βάρους για τη διάσωσή τους θα μετατοπιζόταν στη γερμανική οικονομία.

Ωστόσο, μιλώντας χτες στη Γερμανική Ραδιοφωνία, ο διευθύνων σύμβουλος της Ενωσης Γερμανικών Τραπεζών Μ. Κέμερ εκτίμησε ότι ενδεχόμενη αναδιάρθρωση του χρέους της Κύπρου δε θα επηρεάσει σοβαρά τις γερμανικές τράπεζες. Διευκρίνισε, πάντως, ότι θα πρέπει να αποτελεί την έσχατη λύση. Οπως είπε, «το καθοριστικό είναι ότι η Κύπρος είναι μια μικρή χώρα» και το ποσό που θα χρειαστεί είναι διαχειρίσιμο. Κάλεσε, ωστόσο, όλους «να είναι προσεκτικοί και να μην ζητούν απερίσκεπτα μια τέτοια λύση».

Στις πλάτες του λαού η επαναγορά

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους ανακοίνωσε την ολοκλήρωση της διαδικασίας επαναγοράς χρέους. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ανταλλάχθηκαν ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου ύψους 31,9 δισ. ευρώ, περίπου, «με εξάμηνα ομόλογα μηδενικού τοκομεριδίου 11,29 δισ. ευρώ του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF)».

Η μέση τιμή της επαναγοράς ήταν το 33,8% επί της ονομαστικής αξίας των ομολόγων. Δηλαδή, για κάθε 100 ευρώ χρέους, το Ελληνικό Δημόσιο έδωσε 33,8 ευρώ. Τα χρήματα για την επαναγορά δόθηκαν στο ελληνικό δημόσιο με τη μορφή δανείου από τον EFSF, που σημαίνει ότι φορτώθηκαν και αυτά στις πλάτες του ελληνικού λαού. Με το πρόγραμμα της επαναγοράς, το οποίο υπήρξε προϊόν συμβιβασμού ανάμεσα στο ΔΝΤ και την Ευρωζώνη, συνεχίζεται η ελεγχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας, με ανεξέλεγκτη χρεοκοπία της λαϊκής οικογένειας.

Χτες, τέλος, δόθηκε στη δημοσιότητα η εξαμηνιαία δημοσκόπηση «Ευρωβαρόμετρο» για το φθινόπωρο του 2012. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, το 99% των Ελλήνων και των Ισπανών πιστεύουν ότι η οικονομική κατάσταση της χώρας τους είναι «κακή». Το 77% των Ελλήνων δηλώνει ότι η οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού του είναι «κακή» (35% στην ΕΕ), έναντι 22% που δηλώνει ότι είναι «καλή» (63% στην ΕΕ). Επίσης, το 100% των Ελλήνων δηλώνουν ότι η κατάσταση της απασχόλησης στη χώρα είναι «κακή», έναντι 79% των Ευρωπαίων.

Στην ερώτηση «πώς πιστεύετε ότι θα είναι η οικονομική κατάσταση της χώρας σας τους επόμενους 12 μήνες;», το 76% των Ελλήνων απαντούν «χειρότερη». Τα τέσσερα κυριότερα προβλήματα που δηλώνουν ότι αντιμετωπίζουν οι Ελληνες σε εθνικό επίπεδο, είναι η ανεργία (58%), η οικονομική κατάσταση (55%), το δημόσιο χρέος (20%) και η φορολογία (17%). Στην ερώτηση αν «σε γενικές γραμμές πιστεύετε ότι τα πράγματα στη χώρα σας πάνε προς καλή ή κακή κατεύθυνση;», το 88% των Ελλήνων δηλώνει «σε κακή».


ΕΡΩΤΗΣΗ - ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Γιατί προβάλλουν τη «γεωστρατηγική σημασία» της Ελλάδας;

-- Τι εννοούν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ όταν λένε ότι η γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας είναι παράγοντας που μπορεί να συντελέσει στο ξεπέρασμα της κρίσης;

Μιλώντας στις Βρυξέλλες μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, ο Αντ. Σαμαράς είπε μεταξύ άλλων: «Εκεί, όπως γνωρίζετε, υπάρχει αυτή τη στιγμή μια αντιπολίτευση η οποία σιγά σιγά αποκτά ταυτότητα. Ανοίγει ο δρόμος για την προώθηση μιας πολιτικής λύσης. Θεωρώ ότι η πτώση του καθεστώτος Ασαντ πλησιάζει (...) Και θα σας έλεγα, ότι ακριβώς επειδή περιοριστήκαμε τελευταία στο να συγκεντρώσουμε την προσοχή μας μόνο στο θέμα της οικονομίας, το κομμάτι της γεωστρατηγικής θέσης της χώρας και των δυνατοτήτων που έχουμε και από το γεγονός ότι βρισκόμαστε αγκυροβολημένοι σε αυτό το καίριο σημείο της Μεσογείου, ιδιαίτερα σε μια εποχή που υπάρχουν αραβικές εξελίξεις, "Ανοιξη", Συριακό, πρόβλημα με το Ιράν, Βαλκάνια, θέματα λαθρομετανάστευσης, αναγκαία συμμαχία μεταξύ των μεσογειακών χωρών για να την αντιμετωπίσουν». Ο ίδιος, λίγους μήνες νωρίτερα, είχε πει απευθυνόμενος στους Ευρωπαίους «εταίρους»: «Κοιτάξτε το οικονομικό πρόβλημα της Ελλάδας, ναι, αλλά υπάρχει και η γεωστρατηγική θέση και ο προβληματισμός γύρω από αυτόν τον περίγυρο, στο επίκεντρο του οποίου βρίσκεται η Ελλάδα. Το λέμε συνεχώς, το λέμε τώρα που φλέγεται η Μέση Ανατολή. Πάρτε το παράδειγμα της Συρίας. Η Ελλάδα θα έπρεπε να είναι "το ισχυρό προπύργιο" της Ευρώπης στην περιοχή».

Τι δείχνουν τα παραπάνω; Οτι η ελληνική κυβέρνηση είναι χωμένη με τα μπούνια στα σχέδια των ιμπεριαλιστών συμμάχων της για την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Ανατ. Μεσογείου, διεκδικώντας αναβαθμισμένο ρόλο στην υλοποίησή τους. Προβάλλει τη γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας σαν πλεονέκτημα και κυνικά ζητάει να είναι το ορμητήριο και το προπύργιο της στρατιωτικής και οικονομικής διείσδυσης της ΕΕ και του ΝΑΤΟ στις χώρες της Β. Αφρικής και της ευρύτερης Μέσης Ανατολής. Λέει μάλιστα ότι η γεωστρατηγική θέση της χώρας είναι παράγοντας που μπορεί να συντελέσει στο ξεπέρασμα της κρίσης. Καλεί το λαό να στοιχηθεί πίσω από τις επιδιώξεις της αστικής τάξης, για λογαριασμό της οποίας μιλάει η συγκυβέρνηση. Να δεχτεί δηλαδή ο λαός να συμμετέχει η χώρα σε έναν ιμπεριαλιστικό πόλεμο ή να αποδεχτεί τις «θυσίες» που του ζητούνται, προκειμένου να έρθουν επενδύσεις και να αποτελέσει η Ελλάδα κόμβο για εμπορεύματα και κεφάλαια προς την ΕΕ από τρίτες χώρες. Αυτή είναι η ανάπτυξη που θέλει η συγκυβέρνηση και σημαίνει κόλαση για τους εργαζόμενους και το λαό. Τη γεωστρατηγική θέση της χώρας σαν «αβαντάζ» για το ξεπέρασμα της κρίσης, προβάλλει και ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος αποφεύγει παράλληλα να πει τι θα κάνει με τις βάσεις στην Ελλάδα, αν ξεσπάσει γενικευμένος πόλεμος στην περιοχή. Το ίδιο «θολές» είναι οι θέσεις του και για τη συμμαχία με το Ισραήλ, ενώ δεν λέει «έξω από το ΝΑΤΟ», σε περίπτωση που γίνει κυβέρνηση. Αν η σημερινή κυβέρνηση λέει ανοιχτά ότι είναι ταγμένη στα σχέδια των ιμπεριαλιστών συμμάχων της ντόπιας αστικής τάξης για την περιοχή, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν λέει ότι τα αμφισβητεί ή ότι σκοπεύει σαν κυβέρνηση να τα εμποδίσει. Η στάση του είναι επιζήμια για το λαό, προμηνύει νέους κινδύνους.

Το ΚΚΕ σημειώνει στις Θέσεις της ΚΕ για το 19ο Συνέδριο του Κόμματος: «Η διαπάλη ανάμεσα στα ιμπεριαλιστικά κέντρα, τη συγκεκριμένη περίοδο, εστιάζεται στον έλεγχο των ενεργειακών πηγών και δρόμων μεταφοράς τους, των πηγών νερού, των θαλάσσιων διαδρόμων μεταφοράς εμπορευμάτων, με χαρακτηριστικές εστίες έντασης την Κασπία, την Ανατολική Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή, τον Περσικό Κόλπο, την Αφρική, τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας και την Αρκτική. Δυναμώνει ο κίνδυνος και πιο γενικευμένων περιφερειακών συγκρούσεων, ακόμα και ενός γενικότερου ιμπεριαλιστικού πολέμου. Σε αυτά τα πλαίσια αναδιατάσσονται ιμπεριαλιστικοί άξονες για τον έλεγχο αγορών και εδαφών (...) Ο ελληνικός καπιταλισμός, επιδιώκοντας να βελτιώσει τη θέση του στην ΕΕ, στην περιοχή και γενικότερα στη διεθνή ιμπεριαλιστική πυραμίδα, έχει ως στρατηγικούς στόχους: Την ανάδειξη της Ελλάδας σε κόμβο μεταφοράς ενέργειας και εμπορευμάτων από την Ασία προς την ΕΕ. Τη συνεκμετάλλευση των πλούσιων ενεργειακών κοιτασμάτων (Αιγαίου - Ιονίου - Νότιας Κρήτης). Την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του μεγάλου κεφαλαίου και της διαπραγματευτικής θέσης της Ελλάδας στην ευρωατλαντική ιμπεριαλιστική συμμαχία (...) Μεγαλώνουν οι κίνδυνοι στην ευρύτερη περιοχή, από τα Βαλκάνια έως τη Μέση Ανατολή, για γενικευμένο ιμπεριαλιστικό πόλεμο και εμπλοκή της Ελλάδας». Ο λαός πρέπει να έχει μάτια και αυτιά ανοιχτά. Οπως σημειώνουν και οι θέσεις, «η πάλη για την υπεράσπιση των συνόρων, των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, από τη σκοπιά της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων είναι αναπόσπαστη με την πάλη για την ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου. Δεν έχει καμία σχέση με την υπεράσπιση των σχεδίων του ενός ή άλλου ιμπεριαλιστικού πόλου, της κερδοφορίας του ενός ή του άλλου μονοπωλιακού ομίλου».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ