ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 11 Δεκέμβρη 2012
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ
Η εγκατάλειψη είναι το όχημα για την ιδιωτικοποίησή της
  • Κινητοποίηση σήμερα στις 12 το μεσημέρι στο υπουργείο Παιδείας
  • Επικίνδυνη η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί για μαθητές και εκπαιδευτικούς στο Ειδικό Σχολείο Καισαριανής «Ρόζα Ιμβριώτη»

Διάβρωση στα ταβάνια παρατηρείται σε διάφορους χώρους του ειδικού σχολείου στην Καισαριανή
Διάβρωση στα ταβάνια παρατηρείται σε διάφορους χώρους του ειδικού σχολείου στην Καισαριανή
Η απάνθρωπη κατάσταση που επικρατεί στην Ειδική Αγωγή, τα σημάδια της σκόπιμης εγκατάλειψης και μεθοδευμένης υπονόμευσης του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της συνολικά, αποτυπώνονται σε κάθε αφορμή και συμβάν, ανοίγοντας διάπλατα το δρόμο σε ιδιώτες και χορηγούς.

Αυτήν τη φορά, από τύχη δεν τραυματίστηκε κάποιος από τους 50 μαθητές του Ειδικού Σχολείου Καισαριανής «Ρόζα Ιμβριώτη», όταν τις προηγούμενες μέρες κατέρρευσαν σοβάδες στο χώρο του σχολείου. Σήμερα, οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές του σχολείου είναι αναγκασμένοι να πηγαίνουν σε μια μόνο τουαλέτα, γεγονός που διογκώνει ακόμη περισσότερο τα ήδη υπάρχοντα προβλήματα, καθώς μόνο σε ό,τι αφορά το ζήτημα της υγιεινής απαιτείται η άμεση τοποθέτηση τουλάχιστον 3-4 ευρύχωρων τουαλετών, για να μπορούν να κινούνται και οι συνοδοί των παιδιών που πρέπει να αλλάζουν συχνά πάνες κ.ά.

Η πτώση των σοβάδων είναι η σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι της εγκατάλειψης στην Ειδική Αγωγή, καθώς το σχολείο όλο το προηγούμενο διάστημα δε λειτουργούσε, καθώς τα παιδιά δεν μπορούσαν να μεταφερθούν στο χώρο του σχολείου.

Μετά από αλλεπάλληλες επισκέψεις στο σχολείο, η Ενωση Γονέων και Κηδεμόνων Καισαριανής, αναφέρει σε ανακοίνωση την πραγματική έκταση των κτιριολογικών προβλημάτων του χώρου: Μία αίθουσα κλειστή από το προηγούμενο σχολικό έτος γιατί έχουν πέσει σοβάδες. Κλειστές όλες οι τουαλέτες. Αλλη μια αίθουσα με πεσμένους σοβάδες. Εκτεταμένα προβλήματα υγρασίας σε δύο αίθουσες (βεστιάριο, σπιτάκι πολλαπλών χρήσεων). Προβλήματα στο χώρο του καυστήρα που βραχυκυκλώνει σε κάθε βροχή. Διαβρωμένες οι απογυμνωμένες σιδηρόβεργες του τσιμέντου στα ταβάνια (τα οποία είχαν βέβαια ... βαφτεί!). Μαρτυρίες για παρέλαση ποντικιών (εξ ου και η μυοκτονία έγινε από ...γονιό!)

Μαζική διαμαρτυρία σήμερα στο υπουργείο

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να καταδικάσει χιλιάδες παιδιά με ειδικές ανάγκες, στερώντάς τους ακόμη και το στοιχειώδες δικαίωμα στην αυτοεξυπηρέτηση, τη στοιχειώδη εκπαίδευση, την εργασία, οδηγώντας τις οικογένειές τους σε απόγνωση και τους εργαζόμενους της ειδικής αγωγής στην ανεργία. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με διαρροές του υπουργείου Παιδείας προωθείται η κατάργηση της Διεύθυνσης Ειδικής Αγωγής και τα ειδικά σχολεία μετατρέπονται σε Κέντρα Υποστήριξης μιας ενότητας σχολικών μονάδων.

Μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις, οι απόφοιτοι του Τμήματος Ειδικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Βόλου και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής πραγματοποιούν κινητοποίηση σήμερα, στις 12 το μεσημέρι, στο υπουργείο Παιδείας ενάντια στη διάλυση της Ειδικής Αγωγής. Στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας συμμετέχει το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων, ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑμΕΑ Αττικής και Νήσων, ενώ τρίωρη στάση εργασίας έχουν προκηρύξει ΔΟΕ και ΟΛΜΕ.

ΠΑΜΕ - ΠΑΣΕΒΕ - ΜΑΣ - ΠΑΣΥ - ΟΓΕ
Για τα ελληνικά σχολεία στη Γερμανία

Αντιπροσωπεία της συμμαχίας πήγε χτες στο υπουργείο Παιδείας

Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας έκαναν, χτες, το ΠΑΜΕ, η ΠΑΣΕΒΕ, το ΜΑΣ, η ΠΑΣΥ και η ΟΓΕ για την υποχρηματοδότηση και τις ελλείψεις εκπαιδευτικού προσωπικού στα ελληνικά σχολεία στη Γερμανία.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ: «Στη συνάντηση, η αντιπροσωπεία της κοινωνικής συμμαχίας, έθεσε το φλέγον θέμα της υπολειτουργίας των ελληνικών σχολείων στη Γερμανία και στο Μονάχο που οι μαθητές πραγματοποιούν κατάληψη λόγω έλλειψης καθηγητών, υποδομών και οικονομικής στήριξης.

Ηδη το ένα τρίτο της σχολικής χρονιάς έχει κυλήσει και στα σχολεία δεν έχουν σταλεί ακόμη καθηγητές Μαθηματικών και Φυσικής. Η παραδοχή από τη μεριά της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου ότι η προηγούμενη νομοθεσία για τις τοποθετήσεις εκπαιδευτικών στα συγκεκριμένα σχολεία ευθύνεται για τα κενά, είναι υποκρισία. Το ζητούμενο για μας είναι να φτάνουν οι εκπαιδευτικοί σε όλα τα σχολεία έγκαιρα και να μη δημιουργούνται κενά και ελλείψεις.

Οι νόμοι που φτιάχνονται από την τωρινή και τις προηγούμενες κυβερνήσεις φτιάχνονται ακριβώς για να διευκολύνουν τη λογική της μείωσης κόστους, της συρρίκνωσης και του υποβιβασμού όλων των παροχών και των αγαθών. Η γ. γραμματέας δεσμεύτηκε ότι σε 4-5 μέρες οι ελλείψεις θα καλυφθούν, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για την ανάθεση των μαθημάτων και σε εθελοντές, επιλογές που οδηγούν τα σχολεία σε ιδιώτες.

Η κοινωνική Συμμαχία θα συνεχίσει να αγωνίζεται για το δικαίωμα των παιδιών των Ελλήνων μεταναστών να παίρνουν τη γενική μόρφωση, τη γνώση, να κατακτούν την ελληνική γλώσσα, την ιστορία και τον ελληνικό πολιτισμό, ώστε να είναι σε θέση να συνεχίσουν τη ζωή τους στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό.

Τα προβλήματα που επαναλαμβάνονται κάθε χρόνο με τα κενά και τις ελλείψεις ειδικοτήτων δεν μπορούν να λυθούν με συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων.

Καλούμε τα συνδικάτα, τους γονείς και μαθητές να συνεχίσουν τον αγώνα για να εξασφαλιστεί η ένταξη των Ελλήνων μαθητών σε ενιαίο, δημόσιο, αποκλειστικά δωρεάν εκπαιδευτικό σύστημα της κάθε χώρας με ταυτόχρονη παροχή μαθημάτων ελληνικής γλώσσας, ιστορίας, εθίμων και παραδόσεων της χώρας μας με αποκλειστική ευθύνη του ελληνικού υπουργείου Παιδείας».

Ζητούν εθελοντές εκπαιδευτικούς για να καλύψουν τα κενά!

Αξίζει να σημειωθεί πως σε νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή από το υπουργείο Παιδείας, την Παρασκευή, αναφέρεται, μεταξύ άλλων, πως θα υπάρχει δυνατότητα, «για έκτακτες περιοδικές ανάγκες» να προσλαμβάνεται εκπαιδευτικό - διδακτικό ή διοικητικό προσωπικό με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, αλλά και προσωπικό «που επιθυμεί να προσφέρει εθελοντικά τις υπηρεσίες του χωρίς αμοιβή, καθώς και ωρομίσθιο εκπαιδευτικό προσωπικό»!

Τέλος, να σημειώσουμε, πως σύμφωνα με συνέντευξη του υπουργού Παιδείας στο ομογενειακό διαδικτυακό ιστότοπο «EUROPOLITIS ONLINE», του χρόνου θα λειτουργήσει κανονικά η Α' Λυκείου στα σχολεία του εξωτερικού.

Εκδήλωση ΜΑΣ - ΕΕΔΥΕ

«Τα σύννεφα του ιμπεριαλιστικού πολέμου πυκνώνουν στην περιοχή μας - Η απάντηση της νεολαίας και των φοιτητών» είναι ο τίτλος της εκδήλωσης που διοργανώνουν, αύριο Τετάρτη, οι Επιτροπές Αγώνα του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών στην ΑΣΟΕΕ και η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ). Η εκδήλωση θα γίνει στη 1 μ.μ., στο αμφιθέατρο «Αντωνιάδου». Ομιλητής Χρήστος Μαργανέλης, απ' την Γραμματεία της ΕΕΔΥΕ.

Εκδήλωση για την ενέργεια

Εκδήλωση με θέμα: «Η αξιοποίηση των ΑΠΕ σήμερα με μοναδικό άξονα το κέρδος των μονοπωλίων. Με αξιοποίηση των ΑΠΕ σε έναν διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης μπαίνουν στην υπηρεσία του λαού, για την ικανοποίηση των αναγκών του», διοργανώνει η Τ.Ο. Πολυτεχνείου Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ, την Πέμπτη 13 Δεκέμβρη, στις 2 μ.μ., στο αμφιθέατρο μηχανολόγων στο Πολυτεχνείο του ΑΠΘ. Θα μιλήσει ο Γιώργος Τσιλιγκιρίδης, αναπληρωτής καθηγητής του τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ.

ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Για την Οχτωβριανή Επανάσταση

Εκδηλώσεις για τα 95 χρόνια από την Οχτωβριανή Επανάσταση προγραμματίζουν μια σειρά Οργανώσεις της ΚΝΕ μέσα στο Δεκέμβρη. Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων αυτών για τις επόμενες μέρες έχει ως εξής:

Σήμερα, Τρίτη

-- Πανεπιστήμιο Πειραιά, 2 μ.μ., Πορτοκαλί Αμφιθέατρο. Ομιλητής Νίκος Μαυροκέφαλος, Γραμματέας ΝΕ Πειραιά του ΚΚΕ.

-- Νομική Αθήνας, 2 μ.μ., αμφιθέατρο 5. Ομιλήτρια Βαγγελιώ Σεφέρη, μέλος της Επιτροπής Περιοχής της ΚΟΑ του ΚΚΕ.

-- Λάρισα (εκδήλωση της ΟΒ ΕΠΑΣ - Κατάρτισης). Ομιλήτρια Χ. Κουβέλα, μέλος του Συμβουλίου Περιοχής Θεσσαλίας της ΚΝΕ.

Πέμπτη, 13 Δεκέμβρη

-- Ε.Μ. Πολυτεχνείο, 1.30 μ.μ., Αμφιθέατρο 2 της ΣΕΜΦΕ. Ομιλήτρια Λουίζα Ράζου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, 1 μ.μ., Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων. Ομιλήτρια Τασία Τσατσούλη, μέλος ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Φυσικομαθηματική, 1 μ.μ., Αμφιθέατρο «Δημόκριτος» Φυσικό. Ομιλητής Γιάννης Πατσής, Γραμματέας Αχτίδας ΑΕΙ - ΤΕΙ της ΚΟΑ του ΚΚΕ.

Ζητούν εκπαιδευτικούς και όχι «μπαλώματα»

Σε κατάληψη της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Γ' Αθήνας στο Αιγάλεω προχώρησαν χτες από το μεσημέρι εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης από τους Συλλόγους Περιστερίου «Ελλη Αλεξίου», Αιγάλεω, Αγ. Βαρβάρας - Κορυδαλλού και Χαϊδαρίου, ζητώντας να μη γίνει καμία σύμπτυξη τμήματος, καμία υποχρεωτική μετακίνηση εκπαιδευτικών, να καλυφθούν τα κενά με προσλήψεις.

Σε συνάντηση που είχαν με την προϊσταμένη της Διεύθυνσης, εκείνη επανέλαβε - σύμφωνα με εκπαιδευτικούς - ότι δεν υπάρχουν πιστώσεις για προσλήψεις εκπαιδευτικών και αναπαρήγαγε την κατεύθυνση που δίνει το υπουργείο για κάλυψη των κενών με συμπτύξεις τμημάτων.

Μαζί με τους συγκεντρωμένους εκπαιδευτικούς, που παρέμειναν στο χώρο, απαιτώντας να παρθούν πίσω οι αποφάσεις για συμπτύξεις και μετακινήσεις εκπαιδευτικών, βρέθηκαν γονείς από τις Ενώσεις των αντίστοιχων περιοχών.

Στο μεταξύ προχτές Κυριακή έγινε σύσκεψη φορέων του Περιστερίου στο 3ο Δημοτικό Σχολείο, όπου ομόφωνα εκφράστηκε η θέληση για συνέχιση του αγώνα μέχρι να πάρει πίσω η Διευθύντρια Εκπαίδευσης ΠΕ Γ' Αθήνας την απόφαση για τη συγχώνευση τμημάτων στα 5ο και 3ο Δημοτικά σχολεία Περιστερίου καθώς και μέχρι να δεσμευτεί για την πλήρη κάλυψη όλων των εκπαιδευτικών κενών.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ