ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 11 Δεκέμβρη 2012
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
Αύριο στο δρόμο οι σπουδαστές ΤΕΙ

Κινητοποιήσεις σε πολλές πόλεις της χώρας, μετά από κάλεσμα του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών

Αύριο οι σπουδαστές των ΤΕΙ διαδηλώνουν ενάντια στην εκρηκτική κατάσταση στις σχολές τους, μετά από κάλεσμα του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών. Στην Αθήνα έχουν πάρει αποφάσεις συμμετοχής οι Σύλλογοι ΣΓΤΚΣ του ΤΕΙ Αθήνας, ΑΣΠΑΙΤΕ, Οικοτρόφων της Εστίας ΑΣΠΑΙΤΕ, η ΣΤΕΦ του ΤΕΙ Πειραιά, ΣΔΟ του ΤΕΙ Πειραιά, το 3ο εξάμηνο της Νοσηλευτικής Β' και το 6ο εξάμηνο Αισθητικής της ΣΕΥΠ του ΤΕΙ Αθήνας, ΣΤΕΦ και ΣΔΟ του ΤΕΙ Πειραιά.

Οπως αναφέρεται στο κάλεσμα του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών «τρανή απόδειξη των διαθέσεών τους είναι η σημερινή τραγική κατάσταση:

  • Mε τη συνεχή μείωση των προϋπολογισμών, -53% τα τελευταία 2 χρόνια.
  • Με τα κενά σε έκτακτο εκπαιδευτικό προσωπικό, τη μείωσή του κατά 70% τα τελευταία 2 χρόνια.
  • Με τις τεράστιες ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή, με τους σπουδαστές να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για αναλώσιμα και εργαστηριακό εξοπλισμό.
  • Με τις αίθουσες διδασκαλίας που δε χωράνε οι σπουδαστές αλλά συνεχίζουν αυτήν την άθλια κατάσταση με την προσδοκία ότι ο σπουδαστές θα εγκαταλείψουν!
  • Με τις λίστες αναμονής στα εργαστήρια, που αριθμούν εκατοντάδες σπουδαστές σε κάθε ίδρυμα. Σε συνδυασμό με τα μονά - ζυγά εξάμηνα οδηγούν ως και να χαθεί ένα έτος για το σπουδαστή.
  • Με την ανυπαρξία εστιών για τους σπουδαστές των ΤΕΙ, ενώ οι ήδη υπάρχουσες εστίες των πανεπιστημίων οδηγούνται στο κλείσιμο και την ιδιωτικοποίηση.
  • Με την πρακτική άσκηση να είναι στον «αέρα» για πολλές ειδικότητες, και όπου αυτή γίνεται να είναι κακοπληρωμένη και άσχετη πολλές φορές με το αντικείμενό τους.

Συγκεντρώσεις και πολύμορφες κινητοποιήσεις έχουν οριστεί για αύριο, στις παρακάτω πόλεις:

Αθήνα: Συλλαλητήριο στην Ομόνοια στις 12 το μεσημέρι.

Θεσσαλονίκη: Συγκέντρωση στο ΤΕΙ της πόλης στις 12 το μεσημέρι και πορεία με κατάληξη στο δημαρχείο της Σίνδου.

Πάτρα: Συλλαλητήριο στις 7 μ.μ. στα Ψηλά Αλώνια και συναυλία στο ΤΕΙ Πάτρας.

Λάρισα: Συλλαλητήριο με δυνάμεις του ΠΑΜΕ, στις 10 το πρωί, στην κεντρική πλατεία της πόλης.

Γιάννενα: Συνέντευξη Τύπου και κινητοποιήσεις για τις Εστίες.

Ηράκλειο: Παράσταση διαμαρτυρίας, στις 12 το μεσημέρι, στον πρόεδρο του ΤΕΙ Κρήτης για ζητήματα σίτισης, στέγασης.

Χανιά: Παράσταση διαμαρτυρίας στον προϊστάμενο του παραρτήματος Χανίων για ζητήματα σίτισης, στέγασης.

Ρέθυμνο: Μαζική εξόρμηση της Επιτροπής Αγώνα για την ενημέρωση των σπουδαστών στο ΤΕΙ και στο κέντρο της πόλης για ζητήματα σίτισης, στέγασης και τις απολύσεις των ωρομισθίων.

Πύργος: Κινητοποίηση στη Λέσχη Σίτισης.

Κοζάνη: Συλλαλητήριο στις 5 το απόγευμα στον πεζόδρομο και νωρίτερα, στη 1 το μεσημέρι, στον πρόεδρο του ΤΕΙ.

Φλώρινα: Παράσταση διαμαρτυρίας στη 1 το μεσημέρι στην προϊσταμένη των τμημάτων.

Καστοριά: Συλλαλητήριο στις 2 το μεσημέρι στην κεντρική πλατεία.

Γρεβενά: Εξόρμηση στο ΤΕΙ.

Πτολεμαΐδα: Παράσταση διαμαρτυρίας στον πρόεδρο.

Σέρρες: Συγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι στο ΤΕΙ και πορεία στην πόλη.

Κινητοποίηση με αίτημα τη δωρεάν μετακίνηση των σπουδαστών πραγματοποίησαν χτες το μεσημέρι οι δυνάμεις του ΜΑΣ στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης. Αρχικά έκαναν μαζική εξόρμηση στην αφετηρία των λεωφορείων του ΟΑΣΘ που κινούνται από το ΤΕΙ της Σίνδου προς την πόλη της Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια κατά ομάδες ανέβαιναν στα λεωφορεία και έκλειναν τα ακυρωτικά μηχανήματα, επιβάλλοντας τη δωρεάν μετακίνηση των σπουδαστών. Στη διάρκεια της κινητοποίησης καλούσαν τους σπουδαστές να δυναμώσουν τον αγώνα, μαζί με το ΜΑΣ, για το δικαίωμα στη δωρεάν σίτιση, στέγαση και μεταφορά.

Μέχρι το Φλεβάρη ο νέος «χάρτης» της Ανώτατης Εκπαίδευσης

Συνάντηση με τους πρυτάνεις είχε χτες ο υπουργός Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος, ενώ σήμερα θα συναντηθεί με τους προέδρους ΤΕΙ

Το υπουργείο Παιδείας δηλώνει αποφασισμένο να προωθήσει το σχέδιο «Αθηνά» που αφορά σε συγχωνεύσεις, καταργήσεις τμημάτων σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου, μέχρι το Φλεβάρη πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ο «διάλογος» και οι υποψήφιοι των φετινών πανελλαδικών να συμπληρώσουν το μηχανογραφικό τους με το νέο «χάρτη».

Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος έγινε χτες συνάντηση υπουργείου - πρυτάνεων και σήμερα θα γίνει συνάντηση με τους προέδρους ΤΕΙ. Οπως προέκυψε από τη χτεσινή συνάντηση θα συνεχιστούν οι συναντήσεις, με κάθε πανεπιστήμιο ή ομάδες πανεπιστημίων, ώστε να ειδικευτούν τα επιμέρους θέματα. Οι πρυτάνεις, από την πλευρά τους επιμένουν ότι το χρονοδιάγραμμα για τέτοιου είδους αλλαγές είναι ασφυκτικό και προσανατολίζονται σε έκτακτη σύνοδο το Σαββατοκύριακο 22 - 23 Δεκέμβρη.

Να σημειώσουμε ότι το υπουργείο Παιδείας το επόμενο διάστημα θα δώσει στη δημοσιότητα τα κριτήρια σύμφωνα με τα οποία θα γίνουν οι συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων. Σύμφωνα με πληροφορίες μεταξύ των κριτηρίων θα είναι ο αριθμός διδασκόντων και φοιτητών, ο βαθμός επαγγελματικής αποκατάστασης, η κτιριακή υποδομή, ενώ θα υπάρχουν και... κριτήρια, όπως η συμβολή του τμήματος στην τοπική κοινωνία. Σε κάθε περίπτωση, δηλαδή το κριτήριο δεν θα είναι αν κάποιο τμήμα ως φορέας επιστημονικής μόρφωσης και έρευνας είναι απαραίτητο για το λαό. Αυτό που θα κριθεί πρακτικά είναι η... βιωσιμότητα των Τμημάτων με τους όρους της «αγοράς». Ενδεικτικό είναι, επίσης, το κριτήριο του «κόστους ανά φοιτητή», που ανέφερε ο υπουργός σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή».

Επιπλέον, δεν έχει διασαφηνιστεί τι θα γίνει με τους φοιτητές και το προσωπικό των τμημάτων που θα συγχωνευθούν. Ο υπουργός στην ίδια συνέντευξη είπε απλά ότι... «οι φοιτητές θα συνεχίσουν, όπου υπάρχουν συγχωνεύσεις, σε ισχυρότερα τμήματα με αναβαθμισμένα πτυχία». Πάντως, το θέμα των μεταβατικών διατάξεων δημιουργεί ανησυχία και αφορά εκατοντάδες φοιτητές και τις οικογένειές τους.

Ο υπουργός Παιδείας, είπε ακόμα ότι παρά τις συγχωνεύσεις ο «στόχος είναι να διατηρηθεί ο αριθμός των εισακτέων στα ΑΕΙ». Αυτό, πρακτικά, σημαίνει πως, αφού τα τμήματα θα λιγοστέψουν, θα αυξηθεί ο αριθμός των φοιτητών ανά τμήμα, την ίδια στιγμή που οι καθηγητές δεν επαρκούν και το υπουργείο μειώνει διαρκώς τα κονδύλια.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΙΚΟΤΡΟΦΩΝ ΕΣΤΙΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Σημαντική άνοδος στις εκλογές

Σημαντική άνοδο πέτυχε το ψηφοδέλτιο της Πανσπουδαστικής Κ.Σ. στις εκλογές του Συλλόγου Οικοτρόφων Φοιτητών Εστιών Θεσσαλονίκης (εστίες Α', Β', Γ', Δ', Ε') που πραγματοποιήθηκαν την Τρίτη 4 Δεκέμβρη.

Στις εκλογές ψήφισαν 276 φοιτητές. Ακυρα βρέθηκαν 15 και λευκά 7. Η ΠΚΣ πήρε 92 ψήφους (είχε 33) και η Πρωτοβουλία Εστιών πήρε 162 ψήφους.

Η άνοδος της ΠΚΣ ήταν αποτέλεσμα της πλούσιας δράσης που έχουν αναπτύξει όλο το προηγούμενο διάστημα το ΜΑΣ και η Επιτροπή Αγώνα εστιών γύρω από την οργάνωση του αγώνα των εστιακών φοιτητών απέναντι στα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Η προσπάθεια αυτή της Επιτροπής Αγώνα έφερε και ως αποτέλεσμα την επαναλειτουργία του εστιατορίου της εστίας Δ', στην οποία είχε μπει λουκέτο πριν από περίπου 1 μήνα. Η πείρα που συγκεντρώθηκε από αυτές τις κινητοποιήσεις, από το γεγονός ότι οι εστιακοί φοιτητές αψήφησαν όσους τους έλεγαν ότι ο αγώνας τους δε θα φέρει αποτελέσματα, αποτελεί παρακαταθήκη και για τους αγώνες που έχουν μπροστά τους.

ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ ΑΣΠΑΙΤΕ
Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις

Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι σπουδαστές της ΑΣΠΑΙΤΕ, ενάντια στις συγχωνεύσεις - καταργήσεις τμημάτων στη σχολή τους. Με απόφαση της Γενικής τους Συνέλευσης προχωρούν στις παρακάτω δραστηριότητες: Σήμερα θα κάνουν κινητοποίηση ενημέρωσης στον ΗΣΑΠ (Νερατζιώτισσα), αύριο θα συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο για τα προβλήματα των ΤΕΙ που έχει καλέσει το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (12 ώρα στην Ομόνοια). Την Πέμπτη θα δώσουν συνέντευξη Τύπου και την Παρασκευή θα πραγματοποιήσουν παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας.

Υπενθυμίζουμε πως στην τελευταία Γενική Συνέλευση με συντριπτική πλειοψηφία πέρασε ψήφισμα με το οποίο καθαίρεσε το ΔΣ, που έχει πλειοψηφία η ΠΑΣΠ, και αποφάσισε νέες εκλογές. Η ΠΑΣΠ, λειτουργώντας σαν εκπρόσωπος της κυβέρνησης πρότεινε τη συγχώνευση των τμημάτων Ηλεκτρολογίας και Μηχανολογίας, όπως και των τμημάτων Εργων Υποδομής με Δομικών Εργων.

Στο ψήφισμα αναφέρεται πως «οι υπάρχοντες συσχετισμοί που διαμορφώθηκαν πέρσι το Μάη στις εκλογές, από τους σπουδαστές, δεν μας αντιπροσωπεύουν, δεν αντιπροσωπεύουν τις διαθέσεις μας (...) Η ΠΑΣΠ έχει την πλειοψηφία στο ΔΣ και δεν συνεδριάζει, δεν παίρνει αποφάσεις για Γενικές Συνελεύσεις». Ετσι, προτάθηκε και αποφασίστηκε η καθαίρεση του ΔΣ και η δημιουργία Συντονιστικής Επιτροπής, η οποία έχει την ευθύνη να υλοποιήσει τις αποφάσεις της ΓΣ για 10 μέρες μέχρι να γίνουν νέες εκλογές του σπουδαστικού συλλόγου.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ