ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 22 Νοέμβρη 2012
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΣΚΕΨΗ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ
Γόνιμη κουβέντα για την κλιμάκωση της πάλης

Από τη σύσκεψη στη Λάρισα
Από τη σύσκεψη στη Λάρισα
Ο απολογισμός της πρόσφατης απεργιακής, αγωνιστικής δράσης και η οργάνωση της πάλης για να εμποδιστεί, στην πράξη, η εφαρμογή των νέων βάρβαρων αντεργατικών μέτρων συζητήθηκε στη σύσκεψη ΔΣ Σωματείων και αντιπροσώπων που συγκάλεσε το Εργατικό Κέντρο Λάρισας.

Στη εισήγησή του, ο Τ. Τσιαπλές, πρόεδρος του ΕΚΛ, υπογράμμισε ότι «απαιτείται γερή οργάνωση στους τόπους δουλειάς, στους κλάδους», σημειώνοντας ότι «η διαφωτιστική και οργανωτική δουλειά αρκετών σωματείων, είναι ακόμα αδύνατη, καμπανιακή, χωρίς να μπαίνουν στη μάχη όλοι οι συνδικαλιστές, χωρίς να γίνονται ουσιαστικά βήματα στην οργάνωση των εργαζομένων στα σωματεία και στους τόπους δουλειάς».

Αναφερόμενος στην ανάγκη συνέχισης της πάλης με καλύτερη οργάνωση, επεσήμανε: «Η ψήφιση των νέων μέτρων και του προϋπολογισμού, δεν σημαίνει ότι τέλειωσε ο πόλεμος. Η επίθεση του κεφαλαίου, της κυβέρνησης και της ΕΕ δεν θα έχει τελειωμό, αν δεν τους ανατρέψουμε συνολικά. Τώρα θα πάνε να υλοποιήσουν αυτά που ψήφισαν. Μια σειρά απ' αυτά θα πάνε να τα υλοποιήσουν οι εργοδότες. Επομένως, πρέπει να δούμε πώς θα τους εμποδίσουμε.

Ασφαλώς, χρειάζεται η ενότητα των εργαζομένων, όμως αυτή πρέπει να είναι στη βάση των ταξικών συμφερόντων τους και όχι με τους ξεπουλημένους της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ που συνειδητά τα προδίδουν, ή πίσω από τον ΣΥΡΙΖΑ που θέλει να εκμεταλλευτεί τους αγώνες για να γίνει κυβέρνηση και να συνεχίσει να διαχειρίζεται τα καπιταλιστικά συμφέροντα».

Παρεμβάσεις

Γόνιμες και ουσιαστικές ήταν οι παρεμβάσεις που ακολούθησαν.

Ο Π. Λιόλιος, πρόεδρος του Συνδικάτου Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Ν. Λάρισας, στάθηκε, ιδιαίτερα, στην ανάγκη να δυναμώσει η δουλειά για το ξεπέρασμα του φόβου που νιώθουν οι εργαζόμενοι μπροστά στην οξύτατη εργοδοτική επίθεση, καθώς και για την καταπολέμηση της αντίληψης περί αναποτελεσματικότητας των αγώνων. Αναφέρθηκε σε δυο παραδείγματα από τον κλάδο: Στη «ΦΑΓΕ» όπου η μαζικότητα και ο δυναμισμός της συνέλευσης των εργαζομένων - συμμετείχαν πάνω από 500 άτομα - ανάγκασε την επιχείρηση να πάρει πίσω την απόφαση για μείωση μισθών και στην «ΑΓΝΟ», όπου η εργοδοσία πήρε πίσω την απόφαση για απολύσεις, λόγω της αγωνιστικής αντίδρασης των εργαζομένων. «Τέτοια παραδείγματα», είπε, «πρέπει να τα χρησιμοποιούμε συνεχώς στην κουβέντα που κάνουμε με εργαζόμενους, ώστε να μπορέσουν να ξεπεράσουν το φόβο και την τρομοκρατία που υπάρχουν στους χώρους δουλειάς».

Ο Θ. Βάιος, μέλος του ΔΣ του Συνδικάτου Οικοδόμων Ν. Λάρισας, αναφέρθηκε στο μεγάλο πρόβλημα της ανεργίας, τονίζοντας την ανάγκη να δοθεί ιδιαίτερο βάρος στην οργάνωση του αγώνα των ανέργων, υπογραμμίζοντας ότι οι πρωτοβουλίες ταξικής αλληλεγγύης του ΕΚΛ πρέπει να συνεχιστούν και να ενταθούν.

Η Γεωργία Καντέλια, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Ιδιωτικών Κλινικών, Γηροκομείων, Διαγνωστικών Κέντρων και Συναφών Χώρων Ν. Λάρισας, αναφέρθηκε στην εργοδοτική τρομοκρατία των κλινικαρχών και μίλησε για το παράδειγμα της κλινικής «ΝΤΙΝΑ», όπου η αντίσταση των εργαζομένων δεν επέτρεψε τη μείωση μισθών.

«Η αγωνιστική δράση του ταξικού σωματείου» - είπε - «προκαλεί τη λυσσασμένη αντίδραση των εργοδοτών, που επιχειρούν, με κάθε τρόπο, να ξεκόψουν τους εργαζόμενους από τον ταξικό συνδικαλισμό. Χαρακτηριστικά, ένας από αυτούς έλεγε : «σταθείτε μακριά από το σωματείο και το ΠΑΜΕ και όλα θα πάνε καλά για σας, θα είμαστε σαν μια οικογένεια».

Σημειώνοντας ότι, στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, στη Λάρισα αυξάνεται και πληθύνεται ο αριθμός των ιδιωτικών επιχειρήσεων στην Υγεία - τα τελευταία 3 χρόνια άνοιξαν άλλες τρεις νέες κλινικές - επεσήμανε ότι οι μισθοί των εργαζομένων έχουν μειωθεί πάνω από 40%, πάρα πολλοί παραμένουν απλήρωτοι μέχρι και 7 μήνες και οι συνθήκες εργασίας είναι άθλιες.

Αναφορά έκανε και στις προσπάθειες κλινικαρχών για να «βάλουν μπροστά» τους εργαζόμενους στη διεκδίκηση των χρηματοδοτήσεών τους από το κράτος. Μάλιστα, κάποιοι, στη διάρκεια της τελευταίας 48ωρης απεργίας, θέλησαν να ναυλώσουν πούλμαν για μεταφορά των εργαζομένων στην Αθήνα, για να διαδηλώσουν έξω από τον ΕΟΠΥΥ, υπέρ «του δίκιου του αφεντικού».

Ο Τ. Τσιλιμίγκας, αντιπρόσωπος στο ΕΚΛ από το Σωματείο Ιατρικών Επισκεπτών, στάθηκε στο θέμα της ταξικής και κοινωνικής αλληλεγγύης, τονίζοντας ότι πρέπει να γίνει υπόθεση κάθε σωματείου, κάθε συνδικαλιστική, αλλά και κάθε εργαζόμενου.

Η Ευτυχία Λουτριώτη, συνταξιούχος κλωστοϋφάντρια, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Γυναικών Λάρισας και του σωματείου συνταξιούχων ΙΚΑ, ανέδειξε την ανάγκη οι συνταξιούχοι να συστρατευτούν στον αγώνα με τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους φτωχούς αγρότες, τους μικρούς ΕΒΕ, τη νεολαία και τις γυναίκες, καθώς τα προβλήματα είναι κοινά και ίδιος ο αντίπαλος.

Πρόγραμμα δράσης

Στον προγραμματισμό δράσης του ΕΚΛ, για το επόμενο διάστημα, περιλαμβάνονται:

  • Αμεσες συνεδριάσεις των διοικήσεων των σωματείων, γενικές συνελεύσεις και συσκέψεις εργαζομένων για να συζητηθούν τα συμπεράσματα και η οργάνωση της πάλης μέσα στους χώρους δουλειάς για να παρεμποδιστούν τα αντεργατικά μέτρα. Αυτή η συζήτηση να συνοδεύεται και από βήματα οργάνωσης των εργαζομένων στα σωματεία, τη συγκρότηση σωματειακών επιτροπών σε τόπους δουλειάς.
  • Εκφραση από τα σωματεία της ταξικής αλληλεγγύης και στήριξης του αγώνα των εργαζομένων στους Δήμους και την Περιφέρεια, στο ΕΘΙΑΓΕ, στο ΤΕΙ, μην επιτρέποντας να περάσει ο διαχωρισμός μεταξύ εργαζομένων.
  • Οργάνωση της πάλης των ανέργων, μέσα από επιτροπές ανέργων σε επίπεδο σωματείου και συνοικίας, καθώς τις Λαϊκές Επιτροπές Αγώνα. Κινητοποιήσεις στον ΟΑΕΔ για χορήγηση σε όλους επιδόματος ανεργίας για όσο είναι άνεργοι, στους Δήμους για κατάργηση δημοτικών τελών, στην ΔΕΗ για να μην κόβεται το ρεύμα σε όσους δεν έχουν να πληρώσουν, στο ΙΚΑ και στα νοσοκομεία για να έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Την Κυριακή 16 Δεκέμβρη, το ΕΚΛ θα οργανώσει εκδήλωση για τα παιδιά των ανέργων.

Το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, μαζί με τα σωματεία και τις Λαϊκές Επιτροπές, θα συνεχίσει και θα δυναμώσει την ιδιαίτερη και πρωτοποριακή δράση του για την έκφραση ταξικής αλληλεγγύης στους πιο εξαθλιωμένους. Τη δράση για να μην κόβεται το ρεύμα, το νερό, να μην γίνονται κατασχέσεις σπιτιών, μικρομάγαζων. Να υπενθυμίσουμε ότι, στο πλαίσιο αυτό, το ΕΚΛ, μαζί με το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, ξεκίνησε δωρεάν μαθήματα σε παιδιά λυκείου - γυμνασίου, αποφάσισε τη δημιουργία Τράπεζας Αίματος που χρειάζεται να στηριχθεί με αιμοδότες από σωματεία, ώστε σύντομα να γίνει η πρώτη αιμοδοσία, καθώς και τη νομική στήριξη ανέργων και εργαζομένων και αναμένεται να ξεκινήσει μέχρι το τέλος του χρόνου.

ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΠΕΜΕΝ
Ετοιμάζονται για νέες κινητοποιήσεις

Από τη συνέλευση
Από τη συνέλευση
Να πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα και να αποφασίσει απεργιακές κινητοποιήσεις εξουσιοδότησαν τη διοίκηση της Ενωσής τους, οι μηχανικοί, στη χτεσινή συνέλευση της ΠΕΜΕΝ.

Δεσμεύτηκαν ότι είναι καθήκον των πρωτοπόρων μηχανικών, ο καθένας ξεχωριστά, με εφόδιο την πλούσια πείρα της ΠΕΜΕΝ, που κωδικοποιήθηκε στην εισήγηση της γενικής συνέλευσης, που παρουσίασε ο πρόεδρος της Ενωσης Σάββας Τσιμπόγλου, να συμβάλει στην προσωποποιημένη δουλειά στο καράβι, στο λιμάνι, ναυτεργάτη το ναυτεργάτη για ουσιαστική συζήτηση και ανάδειξη της ανάγκης για συσπείρωση στα σωματεία του, για οργάνωση και ανάπτυξη της πάλης.

Η πλειοψηφία των παρόντων στη συνέλευση ανήκε στη νεολαία, στη νέα βάρδια του μηχανοστασίου.

Ο Αγγελος, δόκιμος μηχανικός, ανέφερε ότι «δόκιμοι που πρέπει να κάνουν το εκπαιδευτικό ταξίδι τους, για να μη χάσουν το έτος τους, αναγκάζονται για να βρουν μπάρκο να πέφτουν στα νύχια κάθε πράκτορα δουλέμπορα και να υπογράφουν ατομική σύμβαση για μισθό μόλις 500 ευρώ. Ενώ, όπως προβλέπεται, θα πρέπει να πληρώνονται με βάση τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Παίρνουν ψίχουλα για να κάνουν στα καράβια τα πάντα, δουλεύοντας ασταμάτητα, μέχρις εξάντλησης. Τους μετατρέπουν σε φτηνό εργατικό δυναμικό δηλαδή για τους εφοπλιστές». Ο Δημήτρης, α' μηχανικός, σημείωσε: «Προσοχή συνάδελφοι, μην περάσει η προπαγάνδα στους μηχανικούς. που λέει "κοίτα τη δουλίτσα σου μην τη χάσεις και άσε τους άλλους"... Οποιος είναι μόνος του θα τον φάνε. Θα δουλεύεις ασταμάτητα, θα σου τσακίζουν τα δικαιώματα και θα σε τρομοκρατούν από πάνω. Οι ναυτεργάτες, οι εργάτες έχουμε το δίκιο με το μέρος μας. Οι εφοπλιστές είναι που μας έχουν ανάγκη όχι εμείς», ενώ, όπως αναφέρθηκε από άλλον μηχανικό, «το καράβι χωρίς εφοπλιστή πάει, χωρίς ναυτεργάτη δεν πάει»...

Εκδήλωση για τη λαϊκή κατοικία σήμερα

Εκδήλωση - συζήτηση με θέμα: «Οι εργατικές - λαϊκές ανάγκες σε κατοικία και άλλα έργα υποδομής, επείγουσα ανάγκη και συμβολή στον περιορισμό της ανεργίας στον κλάδο των κατασκευών», οργανώνουν, την Πέμπτη, 29 Νοέμβρη, στις 6 μ.μ., στην αίθουσα του ΕΚΛ, το Εργατικό Κέντρο Λάρισας και το Συνδικάτο Οικοδόμων Ν. Λάρισας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ