ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 14 Νοέμβρη 2012
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ
Φορο-εξόντωση με αναδρομική ισχύ

Νέα φορολογική κλίμακα - καρμανιόλα, κατάργηση αφορολόγητων ορίων, «ελαφρύνσεων». Εξοντώνουν αυτοαπαχολούμενους και φτωχομεσαίους αγρότες

Με ορυμαγδό από νέα φορομπηχτικά μέτρα κλιμακώνεται η επίθεση των μονοπωλίων απέναντι στο λαϊκό εισόδημα, σε μια εξέλιξη που αποτελεί τη συνέχεια των μέτρων που ήδη ψήφισαν και που αφορούν στη διάλυση μισθών, συντάξεων, του συνόλου των κρατικών κονδυλίων που έχουν να κάνουν με τις λαϊκές ανάγκες.

Από την ερχόμενη βδομάδα, αναμένεται η κατάθεση στη Βουλή των φορολογικών ρυθμίσεων, οι οποίες και θα κλιμακωθούν σε 2 ή 3 διαφορετικά νομοσχέδια. Η αντιλαϊκή πρεμούρα της συγκυβέρνησης έχει φτάσει σε σημείο που να εφαρμόσει πολλά από τα νέα μέτρα με αναδρομική ισχύ, πάνω στα εισοδήματα που αποκτήθηκαν από τη 1η Γενάρη του 2012. Η κλιμάκωση της επίθεσης για τη βίαιη απαλλοτρίωση των ήδη διαλυμένων λαϊκών εισοδημάτων και της μικρής ακίνητης περιουσίας αφορά σε μισθωτούς, συνταξιούχους, αυτοπασχολούμενους, μικρομεσαίους.

Συγκεκριμένα:

Καθιερώνεται νέα φορολογική κλίμακα - καρμανιόλα για μισθωτούς και συνταξιούχους. Αποκαλυπτικό είναι το γεγονός ότι θα συμπιεστεί μόλις στα 3 φορολογικά κλιμάκια (από 8 σήμερα), όπως προδιαγράφονται στο προσχέδιο της «έκθεσης αξιολόγησης» της Κομισιόν.

Τα απογειωμένα χαράτσια ξεκινούν με:

  • Συντελεστή 21% για τα πρώτα 25.000 ευρώ του ετησίου εισοδήματος
  • Κλιμακώνονται στο 36% για το εισόδημα 25.000 - 47.000 ευρώ, ενώ
  • για ποσά πάνω από 45.000 ευρώ θα ισχύσει συντελεστής 45%!

Η φορο-εξόντωση συνεχίζεται με την ολοκληρωτική κατάργηση του αφορολόγητου των παιδιών. Στις μεθοδεύσεις τους μπαίνει μέχρι και η πλήρης κατάργηση του αφορολόγητου ακόμη και για τους μισθωτούς - συνταξιούχους. Σύμφωνα με κυβερνητικές «διαρροές» και σενάρια, τάχα σε αντικατάσταση τόσο του γενικού αφορολόγητου ορίου (σήμερα 5.000 ευρώ) όσο και του αφορολόγητου των παιδιών, τα οποία και καταργούνται θα δοθεί μια «σταθερή έκπτωση φόρου» 1.950 ευρώ, για εισοδήματα μέχρι 18.000 ευρώ. Για εισοδήματα πάνω από 18.000 ευρώ η «έκπτωση» θα μειώνεται κατά 50 ευρώ για κάθε 1.000 ευρώ εισοδήματος μέχρι το επίπεδο των 29.000 ευρώ. Για εισοδήματα πάνω από 29.000 ευρώ θα μειώνεται παραπέρα κατά 100 ευρώ για κάθε 1.000 ευρώ εισοδήματος μέχρι να μηδενιστεί στο επίπεδο εισοδήματος των 43.000 ευρώ το χρόνο.

Τέρμα στο αφορολόγητο

Καταργείται και το αφορολόγητο όριο (5.000 ευρώ) για τους αυτοαπασχολούμενους και μικροεπαγγελματίες. Το εγκληματικό σχέδιο προβλέπει «αυτοτελή φορολόγηση» με συντελεστή 26% που θα ξεκινά από το πρώτο ευρώ εισοδήματος και για ποσά μέχρι 50.000 ευρώ, πάνω από τα οποία θα μπαίνει συντελεστής στο 35%. Σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν, η κατάργηση του αφορολογήτου ορίου για τους αυτοαπασχολούμενους θα αποφέρει σημαντικού ύψους πρόσθετα φορολογικά έσοδα δεδομένου ότι πάνω από το 50% των φορολογούμενων αυτών δηλώνουν ετήσιο εισόδημα μέχρι 5.000 ευρώ το χρόνο. Είναι απόλυτα φανερό το γεγονός ότι διαμορφώνουν συνθήκες για μαζικά λουκέτα, προκειμένου να διευκολύνουν τους ισχυρούς ομίλους και επιχειρήσεις στην απόσπαση της πίτας που απομένει.

Διαλύουν ή καταργούν όλες τις «ελαφρύνσεις» που έχουν απομείνει από τις προηγούμενες παρεμβάσεις τους και που αφορούν στις στοιχειώδεις δαπάνες διαβίωσης των λαϊκών νοικοκυριών, όπως για ενοίκια, τόκους δανείων α' κατοικίας, φροντιστήρια παιδιών, Υγεία κ.ά. Για τη διαχείριση ακραίων φαινομένων φτώχειας, προσανατολίζονται στη χορήγηση κάποιων ελάχιστων ψευτοεπιδομάτων, κατά το πρότυπο του πετρελαίου θέρμανσης των λαϊκών νοικοκυριών.

Καταργούν και τις ισχύουσες σήμερα φορο-«απαλλαγές» στα κοινωνικά επιδόματα, όπως της ανεργίας, ΕΚΑΣ, πολυτεκνικά, αναπηρικά, φοιτητικά. Στο εξής (με αναδρομική εφαρμογή για το 12μηνο του 2012) θα προστίθενται στα άλλα εισοδήματα, είτε αυτά είναι πραγματικά είτε και τους προκύπτουν με το κόλπο των λεγόμενων «τεκμηρίων διαβίωσης».

Θέμα χρόνου είναι και η κατάργηση του αφορολόγητου ορίου για τους φτωχομεσαίους αγρότες, δηλαδή αν θα το εφαρμόσουν πάνω στα εισοδήματα του 2013 ή λίγο αργότερα, το 2014, με την κατάργηση του σημερινού «ειδικού φορολογικού καθεστώτος» που ισχύει για τη μεγάλη μάζα των αγροτών. Σε κάθε περίπτωση, από το 2013 ή και αναδρομικά από το 2012 θα ισχύσουν τα νέα χαράτσια, που θα εφαρμόζουν και για μισθωτούς - συνταξιούχους.

Το νέο λεγόμενο «ενιαίο τέλος ακινήτων», επεκτείνεται σε κάθε σπιθαμή γης, όπως σε αγροτεμάχια και εκτός σχεδίου ακόμη και αμελητέας αξίας ιδιοκτησίες. Σε αυτό θα ενσωματώσουν τα χαράτσια μέσω ΔΕΗ (για τα οποία δεν υπάρχει αφορολόγητο) και το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας (που σήμερα έχει αφορολόγητο όριο στα 200.000 ευρώ).

Οι φόροι και ο ΣΥΡΙΖΑ

Οσο περνάει ο καιρός και ορισμένοι πλασάρουν τον ΣΥΡΙΖΑ ως την επόμενη εναλλακτική επιλογή του συστήματος, τόσο το συγκεκριμένο κόμμα πασχίζει να αποδείξει ότι διαθέτει θέσεις και προτάσεις, ώστε να αντεπεξέλθει στις διαχειριστικές ανάγκες του κεφαλαίου.

Το παράδειγμα, με τη φορολογική πολιτική, είναι από τα πιο χαρακτηριστικά. Την προηγούμενη βδομάδα, στα πλαίσια ημερίδας του ΙΟΒΕ, κλήθηκε ο αρμόδιος για την οικονομική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Σταθάκης, να παρουσιάσει τις απόψεις του κόμματός του και εκείνος μιλώντας για την ανάγκη φορολογικής μεταρρύθμισης, παρέπεμψε σε επεξεργασίες για τα φορολογικά του ακαδημαϊκού Βαρβαρέσου, που μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του '50, τον περασμένο αιώνα, υπηρέτησε από διάφορα πόστα την άρχουσα τάξη της χώρας εξέπεμψε μύδρους ενάντια στους αυτοαπασχολούμενους και μικροεπιχειρηματίες που φοροδιαφεύγουν και επανέλαβε το τετριμμένο επιχείρημα των κομμάτων εξουσίας ότι οι φοροεισπρακτικές υπηρεσίες δε λειτουργούν κανονικά.

Στην ίδια ομιλία, απαντώντας στο ερώτημα που ο ίδιος έθεσε «τι να κάνουμε», ο Γ. Σταθάκης πρότεινε (αυτολεξεί) ...λύσεις όπως:

  • Εκμηδενισμός και νέα αρχή
  • Ενιαίο καθολικό φόρο εισοδήματος ανεξαρτήτως πηγής
  • Ενιαίος καθολικός φόρος επιχειρήσεων ανεξαρτήτως κλάδου και τύπου
  • Ολοι οι συντελεστές στον ευρωπαϊκό μέσο όρο
  • Διαφάνεια παντού

***

Είναι ολοφάνερο ότι η λογική του στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ κινείται συνολικά μέσα στο πλαίσιο των συζητήσεων που κατά καιρούς γίνονται στη χώρα και αφορούν περισσότερο την ανταλλαγή πείρας των κομμάτων εξουσίας για το πώς μπορούν, με το φορολογικό σύστημα, να εξυπηρετούν καλύτερα τους εκπροσώπους του κεφαλαίου, διαθέτοντας ένα σύστημα που δε θα είναι ...κραγμένο και θα εισπράττει απρόσκοπτα φόρους από εκείνους που πρέπει να πληρώσουν. Από τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους αυτοαπασχολούμενους μικρο-επαγγελματίες.

Χωρίς ίχνος υπερβολής, μπορούμε να πούμε ότι μία προς μία οι διαπιστώσεις που κάνει ο Γ. Σταθάκης είναι επισημάνσεις που κάνουν - και με την ίδια περίπου φρασεολογία - η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Αποτελούν τη βάση της επιχειρηματολογίας τους, για να προκαλούν αντιθέσεις ανάμεσα στα διάφορα κοινωνικά στρώματα, να εμποδίζουν τη δημιουργία λαϊκού μετώπου των θυμάτων της φιλομονοπωλιακής πολιτικής, για να παίρνουν συνεχώς πιο αντιλαϊκά μέτρα. Εδώ και μερικά χρόνια, μάλιστα, κάτω από το βάρος της οικονομικής κρίσης και την καθίζηση των κρατικών εσόδων, κύρια όμως για να εξυπηρετήσουν ακόμα πιο αντιδραστικές σκοπιμότητες (τρομοκρατία των φορολογουμένων, υιοθέτηση ακόμα πιο αντιλαϊκών φορολογικών μέτρων στο όνομα της υστέρησης, νομιμοποίηση ιδιωτικών εισπρακτικών εταιρειών κ.ο.κ.) τα κόμματα εξουσίας κλιμακώνουν το διασυρμό συγκεκριμένων ομάδων φορολογουμένων, ταυτίζοντάς τους με τη φοροδιαφυγή όπως κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ με τους ΕΒΕ, αμφισβητούν τη φερεγγυότητα και την αποτελεσματικότητα των φοροεισπρακτικών μηχανισμών όπως κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, υψώνουν τους τόνους για τη διαφθορά των δικών τους μηχανισμών, όπως κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

***

Σε ό,τι αφορά τις θέσεις - προτάσεις που ανέλυσε, αυτές δεν υποδηλώνουν απλά την πλήρη υιοθέτηση της αστικής αντίληψης για το φορολογικό σύστημα, αλλά προχωρούν ακόμα πιο μπροστά. Εισάγει την αντιδραστική ιδέα του «καθολικού φόρου εισοδήματος ανεξαρτήτως πηγής», βάζοντας σε μια ενιαία ομάδα όλους τους φορολογούμενους, μικρούς και μεγάλους, επιχειρηματίες και συνταξιούχους, άνεργους και αγρότες, αδιαφορώντας για τα ταξικά χαρακτηριστικά του φορο-συστήματος και δείχνοντας ότι το μόνο που ενδιαφέρει είναι η αύξηση των φορολογικών εσόδων, κάτι που πάντα συμβαίνει με την πρόσθετη φορολογική επιβάρυνση των λαϊκών στρωμάτων.

Το ίδιο αντιδραστική επιλογή είναι η ενιαία φορολόγηση για τις εταιρείες «ανεξάρτητα από τα χαρακτηριστικά τους». Πέρα από το γεγονός ότι ένα παρόμοιο σχέδιο ετοιμάζει και η συγκυβέρνηση, η ουσία βρίσκεται στο ότι αυτό το φραστικό περιτύλιγμα ...«ανεξάρτητα από τα χαρακτηριστικά τους», είναι μια θέση παραπέρα ενίσχυσης του μεγάλου, πολύ μεγάλου, κεφαλαίου, αφού στην πράξη μεταφράζεται τόσο με την κατάργηση του αφορολόγητου των αυτοαπασχολούμενων, όσο και την ίδια φορολόγηση του μικρού μπακάλικου της γειτονιάς με την πολυεθνική, στον τομέα των τροφίμων. Πρακτικά, η πρόταση οδηγεί στην «ενιαία» φορολόγηση του μεροκάματου που βγάζει ο μπακάλης, με τα υπερκέρδη της πολυεθνικής.

***

Ο ΣΥΡΙΖΑ με τις θέσεις που παρουσιάζει είναι σαφές ότι δε συμμερίζεται την απαίτηση των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, το στόχο του ταξικού κινήματος για απαλλαγή, για ανατροπή και πλήρη λύτρωση από το άδικο φορολογικό σύστημα, αλλά προτείνει επιμέρους προσαρμογές, οι οποίες όμως - επειδή φόροι στον καπιταλισμό σημαίνει ανακατανομή των εισοδημάτων υπέρ του κεφαλαίου - φτάνουν να είναι χειρότερες και από εκείνες των αστών.


Γ. Κ.

ΜΥΤΙΛΗΝΗ
Εκδήλωση για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Η ΝΕ Λέσβου του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση αύριο Πέμπτη, 15/11, στις 6 μ.μ. στην αίθουσα του θεάτρου του Φιλοτεχνικού Ομίλου Μυτιλήνης (ΦΟΜ), με θέμα: «Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σε όφελος του λαού ή των μονοπωλίων; Θέση - πρόταση του ΚΚΕ». Θα μιλήσει ο Μάκης Παπαδόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Θα ακολουθήσουν συζήτηση και τοποθετήσεις πάνω στο θέμα.

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Πολιτικές υπέρ των μνηστήρων της ΔΕΠΑ

Τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης ότι θα διευκολύνει τη δραστηριότητα των ...ανταγωνιστών της Δημόσιας Υπηρεσίας (ΔΕΠΑ) ανακοίνωσε χτες η Επιτροπή Ανταγωνισμού, επιβεβαιώνοντας με τον πιο αποκαλυπτικό τρόπο ότι η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, είναι ταυτόσημη με τις πολιτικές ενίσχυσης των υποψήφιων μνηστήρων της κρατικής περιουσίας. Αυτό ακριβώς γίνεται και στη συγκεκριμένη περίπτωση, αφού η κυβέρνηση δεσμεύεται να περιορίσει τη δράση της ΔΕΠΑ, προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα σχέδια των ενεργειακών κολοσσών που είναι ανταγωνιστές της ΔΕΠΑ, αλλά προσδοκούν να βάλουν τη ΔΕΠΑ στο χέρι!

Πρόκειται για επτά δεσμεύσεις δεκαετούς διάρκειας που αφορούν τη δραστηριοποίηση της επιχείρησης με στόχο, όπως με θράσος το ομολογούν και δημόσια, την ...«αποτελεσματικότερη πρόσβαση των ανταγωνιστών στην αγορά».

Η κυβέρνηση ανέλαβε την «παύση των πιθανολογούμενων παραβάσεων» στην αγορά προμήθειας φυσικού αερίου και στην αγορά πρόσβασης στο δίκτυο, με στόχο το διαχωρισμό της προμήθειας από τη μεταφορά και με πρόσχημα την παροχή μεγαλύτερης ρευστότητας και την «αυξημένη ευελιξία των πελατών ως προς τη διαχείριση των συμβάσεών τους με τη ΔΕΠΑ». Στόχος είναι, ακόμη, η σταδιακή μείωση της δυναμικότητας που δεσμεύει η ΔΕΠΑ στα σημεία εισόδου του δικτύου και, στο διά ταύτα «η αποτελεσματικότερη πρόσβαση των ανταγωνιστών στην αγορά».

ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΧΑΝΙΩΝ
Κάλεσμα σε Γενική Συνέλευση

Κάλεσμα για μαζική συμμετοχή απευθύνει ο Σύλλογος Κτηνοτρόφων Ν. Χανίων στη Γενική Συνέλευση που θα πραγματοποιήσει την Παρασκευή 16 Νοέμβρη στο Εργατικό Κέντρο Χανίων.

Η σύσκεψη θα ξεκινήσει στις 12 το μεσημέρι με σκοπό να κουβεντιαστούν τα οξυμένα προβλήματα του κλάδου και πως θα οργανωθεί ο αγώνας ενάντια στο ξεκλήρισμα των κτηνοτρόφων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ