«Ελα να δεις» του Ελεμ Κλίμοφ |
Στο πλαίσιο του αφιερώματος θα προβάλλονται καθημερινά (5 μ.μ. - 1 π.μ.) ευρωπαϊκές και αμερικανικές παραγωγές και συμπαραγωγές, μεταξύ των οποίων και ταινίες μεγάλων σκηνοθετών, όπως οι Αλάν Ρενέ («Νύχτα και Καταχνιά»), Πιερ Πάολο Παζολίνι («Σαλό, 120 μέρες στα Σόδομα»), Βόλκερ Σλέντορφ («Το ταμπούρλο»), Αντρέι Ταρκόφσκι («Τα παιδικά χρόνια του Ιβάν»)...
Οι νεότεροι αξίζει να γνωρίσουν την ιστορία της Αντιφασιστικής Νίκης της ΕΣΣΔ, με ταινίες όπως η «Ζόγια», του Λεφ Αρνσταμ (βραβείο σεναρίου Φεστιβάλ Κανών, 1946), διάσημη σοβιετική ταινία για τη ζωή της ηρωίδας Ζόγια Κοσμοντεμιάνσκαγια, που απαγχονίστηκε σε ηλικία μόλις 18 ετών από τους ναζί, και το «Ημίχρονο του θανάτου», του Γιεβγκένι Καρέλοφ (1960), που αφηγείται μια αληθινή ιστορία που συνέβη το καλοκαίρι του 1942 στην κατεχόμενη από τους ναζί Ουκρανία, όπου ο Γερμανός διοικητής θέλοντας να «συσφίξει» τις σχέσεις των στρατευμάτων κατοχής με τους ντόπιους, διοργάνωσε προπαγανδιστικό ποδοσφαιρικό αγώνα. Παρά τους αρχικούς ενδοιασμούς και το ολοφάνερα προκαθορισμένο σκορ, οι Σοβιετικοί συμμετείχαν, μετατρέποντας το παιχνίδι σε εφιάλτη για τους ναζί.
Για κάθε μέρα του αφιερώματος ισχύει ενιαίο ημερήσιο εισιτήριο των 5 ευρώ και 3 ευρώ για ανέργους.
Σήμερα, 4.30 μ.μ.: «Νύχτα και καταχνιά» Αλάν Ρενέ - Μισέλ Μπουκέ (Γαλλία 1955), 5 μ.μ.: «TAXI» Κάρλος Σάουρα (Ισπανία 1996), 7 μ.μ.: «Ο αληθινός φασισμός» Μιχαήλ Ρομ (ΕΣΣΔ, 1965), 9.15 μ.μ.: «Το αυγό του φιδιού» Ιγκμαρ Μπέργκμαν (Δ. Γερμανία, 1977), 11 μ.μ.: «Γκερνίκα» Αλάν Ρενέ (Ισπανία, 1998).
Παρασκευή, 4.30 μμ: «Γκερνίκα», 5 μ.μ.: «Φασιστικές μπότες» (κινούμενα σχέδια), 5.45 μ.μ.: «Η πτώση του Βερολίνου» Γιούρι Ράιζμαν, 7 μ.μ.: «MACHUCA» Andres Wood (Χιλή, 2004), 9.15 μ.μ.: «PUNISHMENT PARK» Peter Watkins, 10.30 μ.μ.: «Σαλό, 120 μέρες στα Σόδομα» Πιερ Πάολο Παζολίνι (1975).
Από το ερχόμενο Σάββατο ξεκινάνε προβολές από τις 12 το μεσημέρι. Το πρόγραμμα στις 10 και 11/11 έχει ως εξής: 10/11, 12 μ.: «Ελα να δεις» του Ελεμ Κλίμοφ, 2.30 μ.μ.: «Το κορίτσι των ονείρων σου» του Φερνάντο Τρουέμπα, 5 μ.μ.: «Προσοχή λύκοι» (αντιφασιστικά κινούμενα σχέδια), 6 μ.μ.: «Ρώμη, ανοχύρωτη πόλη» του Ρομπέρτο Ροσελίνι, 8 μ.μ.: «Ο αληθινός φασισμός» του Μιχαήλ Ρομ, 10.30 μ.μ.: «Το ταμπούρλο» του Βόλκερ Σλέντορφ. 11/11 12 μ.: «Ο μεγάλος δικτάτωρ» του Τσάρλι Τσάπλιν, 2 μ.μ.: «Ελα να δεις», 5 μ.μ.: «Οι αγώνες των πρωτοπόρων» (αντιφασιστικά κινούμενα σχέδια), 5.45 μ.μ.: «Νύχτα και καταχνιά» των Αλάν Ρενέ, Μισέλ Μπουκέ, «Η μάχη του Στάλινγκραντ» του Σ. Πουμιάνσκαγια, 8.30 μ.μ.: «Τα παιδικά χρόνια του Ιβάν» του Αντρέι Ταρκόφσκι, 10.15 μ.μ.: «Η σφαγή» των Monika Borgmann, Lokman Slim, Hermann Theissen.
Επειτα από 25 χρόνια αδιάλειπτης λειτουργίας της η Πειραματική Σκηνή της «Τέχνης», ασφυκτιώντας οικονομικά, αναγκάζεται να εγκαταλείψει το θέατρο «Αμαλία». Ωστόσο, παρά τις αντίξοες συνθήκες, θα συμμετέχει στη θεατρική ζωή της πόλης. Φέτος, παρότι ανέστια, θα είναι παρούσα με σποραδικές εμφανίσεις, με τη σκέψη ότι «την εποχή της κρίσης και της γενικής αποκαρδίωσης η παραίτηση είναι η χειρότερη λύση».
Το πρόγραμμα των («νομαδικών» και αναγκαστικά σποραδικών) εμφανίσεών τους κατά τη χειμερινή θεατρική περίοδο 2012 - 2013 είναι: Το Γενάρη με τις «Ευτυχισμένες μέρες» του Μπέκετ, θα φιλοξενηθεί στο δημοτικό θέατρο «Ανετον». Σε μη θεατρικό χώρο το Φλεβάρη θα παρουσιάσει τον τσεχοφικό «Βυσσινόκηπο». Πρόκειται για τη βίλα Καπαντζή (αρχοντικό του τέλους του 19ου αιώνα, περίπου συνομήλικο του έργου, σήμερα Πολιτιστικό Κέντρο του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης). Η βίλα Καπαντζή θα φιλοξενήσει για πρώτη φορά θεατρική παράσταση. Τέλος, η έξοδος από το θεατρικό χώρο ισχύει και για την παράσταση για παιδιά και εφήβους, «Ιστορία του Βίκτορα και της Μαρίας», συμπαραγωγή με την ομάδα Παπαλάγκι. Ενα δρώμενο 35 λεπτών με θέμα την ενδοσχολική βία (bullying), που θα παίζεται μόνο σε σχολεία, για τους μαθητές ενός τμήματος κάθε φορά.
Σάμουελ Μπέκετ «Ευτυχισμένες μέρες». Μετάφραση Διονύση Καψάλη, σκηνοθεσία Δήμητρας Χουμέτη, σκηνικά - κοστούμια Μαρίας Καβαλιώτη. Παίζει η Ελένη Δημοπούλου. Πρεμιέρα στις 9/1/2013.
Αντον Τσέχοφ «Ο βυσσινόκηπος». Μετάφραση Χρύσας Προκοπάκη, σκηνοθεσία Χριστίνας Χατζηβασιλείου, σκηνικός χώρος Αλεξάνδρας Μπουσουλέγκα - Ράνιας Υφαντίδου, φωτισμοί Μαρίας Λαζαρίδου. Παίζουν: Εφη Σταμούλη, Μένη Κυριάκογλου, Στάθης Μαυρόπουλος, Γιώργος Φράγκογλου, Σοφία Βούλγαρη, Κυριάκος Δανιηλίδης, Γιώργος Δημητριάδης, Αννα Ευθυμίου, Μάριος Μεβουλιώτης, Ηλίας Παπαδόπουλος, Μιχάλης Συριόπουλος, Μαρίτα Τσαλκιτζόγλου. Πρεμιέρα 1/2/2013.
Μετά από ενενήντα χρόνια ο λόγος του Βάρναλη παραμένει επίκαιρος. Ο Προμηθέας του Βάρναλη λέει: «Τόσο μοιάζουν το χθες με το σήμερα που μου φαίνεται πως τώρα δα έχω γεννηθεί και βλέπω το σήμερα». «Μέσα στη γενικότερη αθλιότητα του καιρού μας η απόφασή μας για το ανέβασμα του έργου "Το φως που καίει" είναι μια απάντηση δικαίωσης της ύπαρξής μας, ως ανθρώπων και καλλιτεχνών μέσα από το διαχρονικό λόγο του Βάρναλη» - σημειώνει ο Βασίλης Κολοβός.
Σκηνικά - κουστούμια: Στράτος Σαραντίδης. Μουσική επιμέλεια: Κική Κουτζανίδου. Φωτισμοί: Γιώργος Σηφάκης. Ηχοι: Δημήτρης Λαμπράκης. Παίζουν: Βασίλης Κολοβός, Ολγα Μουργελά, Τάσος Αλαφάκης, Νίκος Μαυρουδής, Χάρης Αρώνης. Ακούγεται η φωνή της Αντριανής Τσουντοπούλου στη «Μάνα Γη». Παραστάσεις κάθε Παρασκευή, Σάββατο (9 μ.μ.).
Το πρώτο διεθνές συνέδριο για το αρχαιολογικό έργο στην Πελοπόννησο (7-11/11, στο «Αποστολοπούλειο» Πνευματικό Κέντρο Τρίπολης) πραγματοποιείται εν μέσω της χειρότερης επίθεσης που έχει δεχθεί η Αρχαιολογική Υπηρεσία και ο δημόσιος χαρακτήρας της πολιτιστικής κληρονομιάς από το αστικό κράτος.
Το συνέδριο, που απευθύνεται και στους ειδικούς και στο ευρύ κοινό, θα παρουσιάσει τα αποτελέσματα της παλαιότερης αλλά και της πρόσφατης αρχαιολογικής έρευνας στην Πελοπόννησο. Σκοπός του είναι να δημοσιοποιήσει τα πορίσματα της αρχαιολογικής έρευνας στην Πελοπόννησο, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει εντατικοποιηθεί, ιδίως λόγω των μεγάλων τεχνικών έργων.
Το πρόγραμμα του συνεδρίου περιλαμβάνει περισσότερες από 180 ανακοινώσεις, που διακρίνονται σε τρία τμήματα (Προϊστορικό, Κλασικό, Βυζαντινό - Μεσαιωνικό - Νεότερο), καλύπτοντας ένα ευρύτατο φάσμα αρχαιολογικού έργου και επιστημονικής έρευνας στην Πελοπόννησο, από τα προϊστορικά έως τα νεότερα χρόνια. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.
Την Κυριακή (11/11) θα πραγματοποιηθεί εκδρομή και ξενάγηση από τη ΛΘ' Εφορεία Κλασικών Αρχαιοτήτων και την 25ηΕφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων στους αρχαιολογικούς χώρους Μαντίνειας και Λεονταρίου αντίστοιχα.
ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΟΣ του 53ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης στον Θόδωρο Αγγελόπουλο η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, αύριο (9 μ.μ.) στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης θα δώσει συναυλία με μουσικές και τραγούδια της Ελένης Καραΐνδρου για ταινίες του κορυφαίου σκηνοθέτη. Διευθύνει ο Αλέξανδρος Μυράτ. Τραγουδά η Δήμητρα Γαλάνη με συνοδούς τους: τζαζ τρίο «Human Touch», David Lynch, Σταύρο Λάντσια, Γιώτη Κιουρτσόγλου. Συμμετέχουν οι μουσικοί: Βαγγέλης Χριστόπουλος (όμποε), Ντίνος Χατζηιορδάνου (ακορντεόν), Αριστοτέλης Δημητριάδης (μαντολίνο), Ναταλία Μιχαηλίδου (πιάνο).
ΣΤΟ «ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ» στις 11/11 (8 μ.μ.) θα δοθεί η πρεμιέρα του έργου του Ερίκ Βέστφαλ «Εσύ, εγώ και τα σύννεφά μας». To έργο ανεβάζεται σε απόδοση - διασκευή Βίκυς Ευαγγέλου, σκηνοθεσία - σκηνικά - κοστούμια - μουσική επιμέλεια Γιώργου Γραμματικού, φωτισμούς Γιώργου Σηφάκη, κίνηση Γεωργίας Σακελλάρη. Παίζουν: Εύη Θεοδωρίδου, Βίκυ Ευαγγέλου, Τέλης Ζώτος και Γιώργος Γραμματικός.
ΤΟ ΚΡΑΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ θα χρειαστεί επαγγελματίες ηθοποιούς έως 38 ετών, οι οποίοι πρέπει να χορεύουν και να τραγουδούν, για τη χειμερινή του παραγωγή «Το κοροϊδάκι της πριγκιπέσσας». Η ακρόαση θα γίνει σήμερα (6 μ.μ.) στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών. Επίσης, το ΚΘΒΕ ζητάει επαγγελματίες χορευτές, άνδρες και γυναίκες, για την ίδια παραγωγή. Η ακρόαση για χορευτές θα πραγματοποιηθεί αύριο (10 π.μ.), στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών.
Η ΕΤΑΙΡΕΙΑοργάνωσης θεαμάτων «Texnis» και οι εκδόσεις «Α. Α. Λιβάνη» θα παρουσιάσουν το νέο μυθιστόρημα του τραγουδοποιού Μίλτου Πασχαλίδη «Επόπτης», στις 11/11 (8.30 μ.μ.) στο θέατρο «Εν Αθήναις» (Ιάκχου 19, Γκάζι, 210.9345.378). Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι Μάνος Ελευθερίου και Ελίτα Φώκιαλη. Αποσπάσματα του βιβλίου θα διαβάσει ο Γεράσιμος Γενατάς. Μετά την παρουσίαση ο Μίλτος Πασχαλίδης θα τραγουδήσει.