Ο Ομπάμα σε δεύτερη θητεία διαχείρισης του καπιταλισμού και νέων ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων
Ο Ομπάμα αποδείχτηκε το πιο δυνατό χαρτί του κεφαλαίου για τη χειραγώγηση του αμερικανικού λαού, που εγκλωβίζεται δεκαετίες στη λογική του μικρότερου κακού |
Η πλέον δαπανηρή προεκλογική εκστρατεία στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών, όπου δαπανήθηκαν 2,6 δισεκατομμύρια δολάρια, έληξε επιτυχώς για τον Μπαράκ Ομπάμα, που κατόρθωσε να ανανεώσει για μία ακόμη τετραετία τη θητεία του στο Λευκό Οίκο.
Παρά το γεγονός ότι από πολύ νωρίς διαφάνηκε μία πολύ «άνετη νίκη» για τον Μπαράκ Ομπάμα, η πραγματικότητα είναι διαφορετική και αποτυπώνεται στην κατανομή της λαϊκής ψήφου, όπου οι διαφορές είναι «οριακές». Σε επίπεδο εκλεκτόρων η διαφορά είναι μεγάλη, καθώς ο Ομπάμα αποσπά 303 έναντι 206 - απομένουν οι 29 εκλέκτορες της Φλόριντα όπου η διαφορά είναι ακόμη πιο οριακή - αλλά σε ψήφους η νίκη μεταφράζεται μέχρι στιγμής σε 59.943.537 (50,3%) για τον «Δημοκρατικό» Μπαράκ Ομπάμα, έναντι 57.261.042 (48,1%) για τον «Ρεπουμπλικάνο» Μιτ Ρόμνεϊ.
Η «λογική του μικρότερου κακού» επικράτησε για άλλη μία φορά και η συμμετοχή σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες ενδέχεται να έχει αυξηθεί σημαντικά και λαϊκά στρώματα και μετανάστες ψήφισαν κυρίως Ομπάμα.
Οσον αφορά στις εκλογές για την αναπλήρωση των μελών του Κογκρέσου και της Γερουσίας, οι Ρεπουμπλικανοί εξακολουθούν να έχουν τον έλεγχο της 435μελούς Βουλής των Αντιπροσώπων που κατέκτησαν κατά τις ενδιάμεσες εκλογές το 2010, ενώ οι Δημοκρατικοί διατηρούν τον έλεγχο της Γερουσίας.
Η σκόνη των εκλογών ακόμη δεν έχει καθίσει αλλά όλοι οι αναλυτές θέτουν πλέον στο επίκεντρο το ερώτημα: Τι θα γίνει με το «δημοσιονομικό τοίχο» (Fiscal Cliff). Οι «επενδυτές» και οι «διαχειριστές κεφαλαίων», που έτσι κι αλλιώς σε μία ωμή παρέμβασή τους είχαν απευθύνει «επείγουσα προειδοποίηση» για άμεσο χειρισμό της απειλούμενης κρίσης στον αμερικανικό προϋπολογισμό, υπογραμμίζοντας τις ανησυχίες που έχει η αγορά για τη ζημιογόνα πολιτική αντιπαράθεση που θα ακολουθήσει σε περίπτωση οριακής νίκης του Μπαράκ Ομπάμα - κάτι που επιβεβαιώθηκε ήδη - «πιέζουν» ώστε το Κογκρέσο να συνάψει συμφωνία για να αποτραπεί ο «δημοσιονομικός γκρεμός», δηλαδή τα 600 δισ. δολάρια σε περικοπές δαπανών και αυξήσεις φόρων που θα επιβληθούν αυτόματα από την 1η Γενάρη.
Δεδομένης της πάγιας θέσης «για συναίνεση» αλλά και της πολιτικής Ομπάμα, όλοι ευελπιστούν ότι «λύση θα εξευρεθεί». Οχι μόνο στις ΗΠΑ αλλά και παγκοσμίως. Εξ ου και οι διθυραμβικές δηλώσεις και η υποδοχή της επανεκλογής του. Ανάμεσα στους πρώτους ηγέτες που έστειλαν τα συγχαρητήριά τους ήταν ο πρωθυπουργός της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντιεφ, που δήλωσε ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, είναι ένας «κατανοητός και προβλέψιμος εταίρος» κι είναι ευχαριστημένος επειδή επικεφαλής των ΗΠΑ δεν έγινε ένας άνθρωπος «που θεωρεί τη Ρωσία ως υπ' αριθμόν 1 εχθρό». Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, τόνισε ότι «αναμένουμε εναγωνίως να συνεχίσουμε τη συνεργασία». Εξίσου γρήγορη ήταν και η αντίδραση της Γερμανίδας καγκελαρίου, Α. Μέρκελ, που στο μήνυμά της σημειώνει πως «χαίρεται» για τη δυνατότητα να συνεχίσει «τη στενή και φιλική συνεργασία των τελευταίων χρόνων». Ωστόσο, πιο σαφής στις δηλώσεις του ήταν ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Γκίντο Βεστερβέλε, που αποτέλεσε παραφωνία χαρακτηρίζοντας αμέσως την επανεκλογή Ομπάμα ως «ευκαιρία προκειμένου οι ΗΠΑ να προχωρήσουν με μεγαλύτερη δύναμη στη δημοσιονομική εξυγίανση», ενώ το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel» σημείωσε ότι ελάχιστα θα αλλάξουν ως προς την πολιτική Ομπάμα έναντι της Ευρωζώνης, με μεγάλη πιθανότητα να οξυνθούν οι σχέσεις με το Βερολίνο όσον αφορά στις αντιθέσεις για την ακολουθούμενη πολιτική λιτότητας. Ωστόσο, η ΕΕ ευελπιστεί στην επίτευξη συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου ΕΕ και ΗΠΑ.
Ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, συνεχάρη τον Μπαράκ Ομπάμα χαιρετίζοντας την «ξεκάθαρη επιλογή» των Αμερικανών για μια «ανοιχτή και αλληλέγγυα Αμερική, δεσμευμένη πλήρως στη διεθνή σκηνή και με πλήρη συνείδηση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο πλανήτης μας, όπως η ειρήνη, η οικονομία, το περιβάλλον».
Ικανοποιημένη εμφανίζεται και η ηγεσία της ΕΕ, ενώ ο Πρόεδρος και ο πρωθυπουργός της Κίνας, Χου Τζιντάο και Γουέν Τζιαμπάο, αντίστοιχα, τηλεφώνησαν στον Μπαράκ Ομπάμα για να τον συγχαρούν για τη νίκη, όπως ανέφερε το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών.
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΝΤΟΧΑ.-
Μπαράζ επιθέσεων με όλμους έπληξε, χτες, πολλές συνοικίες της Δαμασκού, με κύριο στόχο τα κυβερνητικά και στρατιωτικά κτίρια, ενώ ο Βρετανός πρωθυπουργός Κάμερον ανέβαζε περαιτέρω τους τόνους της παρέμβασης του βρετανικού ιμπεριαλισμού στη Συρία τασσόμενος υπέρ της «έναρξης επικοινωνίας» με τις ηγεσίες των ενόπλων αντικαθεστωτικών από «τους συμμάχους» προκειμένου, όπως είπε απροκάλυπτα, «να διαμορφώσουμε τη συριακή αντιπολίτευση».
Οι δηλώσεις Κάμερον έγιναν κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στον καταυλισμό Σύρων προσφύγων Ζαατάρι στην Ιορδανία. Μεταξύ άλλων, ο Βρετανός πρωθυπουργός έθεσε ως στόχο τη «δημιουργία μιας Συρίας χωρίς τον Ασαντ» υποστηρίζοντας, μάλιστα, ότι την άποψη αυτήν τη συμμερίζονται τόσο οι αντικαθεστωτικοί όσο και όσες δυνάμεις συντάσσονται με αυτούς. Κάλεσε, μάλιστα, τον Ομπάμα, αμέσως μετά την επανεκλογή του, να «εργαστεί από κοινού με τους υπολοίπους στην κατεύθυνση αυτή».
Η απροκάλυπτη παρέμβαση Κάμερον έρχεται ενώ στην Ντόχα του Κατάρ είχε αρχίσει η διαδικασία ανάδειξης της νέας ηγεσίας του «Εθνικού Συριακού Συμβουλίου», της οργάνωσης, με ραχοκοκαλιά τους ισλαμιστές «Αδελφούς Μουσουλμάνους», που μέχρι σήμερα προβάλλεται ως κύριος εκπρόσωπος των αντικαθεστωτικών. Τα πνεύματα στην Ντόχα, από την έναρξη της συνόδου την Κυριακή, είναι ιδιαίτερα τεταμένα καθώς η Ουάσιγκτον πιέζει για ανάδειξη μιας «νέας οργάνωσης ομπρέλας» που θα είναι πιο «αντιπροσωπευτική και θα περιλαμβάνει όλες τις εθνοτικές και θρησκευτικές κοινότητες της χώρας», γεγονός που έχει προκαλέσει οργή στο «Εθνικό Συριακό Συμβούλιο» που επιμένει ότι αποτελεί «το θεμέλιο των αντικαθεστωτικών». Σήμερα, στην Ντόχα θα αρχίσει η συζήτηση για τη δυνατότητα δημιουργίας μιας 50μελούς οργάνωσης - «ομπρέλας».
Την ίδια ώρα, στη Δαμασκό στόχος επίθεσης με όλμους γινόταν το γραφείο του πρωθυπουργού και ένας στρατιωτικός αεροδιάδρομος στη συνοικία Μεζάχ, πολύ κοντά σε ένα από τα προεδρικά μέγαρα. Πρόκειται για την ίδια συνοικία όπου την Τρίτη είχε εκραγεί παγιδευμένο αυτοκίνητο, σκοτώνοντας τρεις ανθρώπους και τραυματίζοντας 11 ακόμη. Επίθεση με όλμους σημειώθηκε και στη συνοικία Χατζάρ αλ Ασουάντ, ενώ εκπρόσωποι των αντικαθεστωτικών άφηναν να εννοηθεί ότι έχει αρχίσει μια νέα επίθεση για τον έλεγχο της πρωτεύουσας.
Κατά τη διάρκεια της ημέρας, μεγάλα ειδησεογραφικά δίκτυα μετέδιδαν, επικαλούμενα αξιωματούχους της τουρκικής κυβέρνησης, ότι η Αγκυρα έχει ζητήσει ν' αναπτυχθούν αντιπυραυλικά συστήματα «Πάτριοτ» στη μεθόριο με τη Συρία, κάτι που αργότερα διέψευσε κατηγορηματικά ο Τούρκος πρωθυπουργός. Ο δε υπουργός Εξωτερικών, Νταβούτογλου, από τις Βρυξέλλες, δήλωνε ότι η σχετική συζήτηση σε επίπεδο πιθανότητας γίνεται στους κόλπους του ΝΑΤΟ, χωρίς να υπάρχει τουρκικό αίτημα.
ΠΑΡΙΣΙ.-
Το κατευθυντήριο πλαίσιο της πολιτικής της κυβέρνησης Ολάντ για την τόνωση της «ανταγωνιστικότητας» του γαλλικού κεφαλαίου, ιδιαίτερα στη βιομηχανία, παρουσίασε ο πρωθυπουργός Ζαν Μαρκ Ερό, ο οποίος, παρά τους ελιγμούς, κατέστησε σαφές ότι το βάρος θα κληθούν να πληρώσουν τα συνήθη υποζύγια, δηλαδή οι Γάλλοι εργαζόμενοι. Ο Ερό ανακοίνωσε ότι σε βάθος τριετίας θα ληφθούν μέτρα «μείωσης του εργατικού κόστους» ύψους 20 δισεκατομμυρίων ευρώ. Ως πρώτα βήματα ανέφερε την υιοθέτηση κινήτρων για επενδύσεις στην καινοτομία και για κατάρτιση σε μικρές επιχειρήσεις, καθώς και τις φοροαπαλλαγές στις μεγάλες επιχειρήσεις για διατήρηση των θέσεων εργασίας. Προανήγγειλε περιστολή δαπανών ύψους 10 δισεκατομμυρίων ευρώ και αύξηση στους φόρους κατανάλωσης κατά 10 δισεκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 2/3 θα καλυφθούν από την αύξηση του ΦΠΑ στο 20% από 19,6% από τις αρχές του 2014. Λεπτομέρειες δεν δόθηκαν.
Οι ανακοινώσεις Ερό βασίζονται στις 22 προτάσεις ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας που του παρέδωσε, μία μέρα νωρίτερα, ο πρώην επικεφαλής της αεροναυπηγικής εταιρείας EADS, Λουί Γκαλουά, βασικό σημείο των οποίων είναι η «μεταφορά» των φορολογικών βαρών -είτε υπό τη μορφή εργοδοτικών εισφορών είτε υπό τη μορφή της φορολογίας επιχειρήσεων- στους εργαζόμενους. Το ΔΝΤ κάλεσε τη γαλλική κυβέρνηση να λάβει άμεσα μέτρα τόνωσης της ανταγωνιστικότητας «ανάλογα με αυτά που έλαβαν η Ιταλία και η Ισπανία» υπονοώντας ότι δεν είναι επαρκές το πακέτο που ανακοίνωσε ο Ερό.
ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΟΥΑΤΕΜΑΛΑΣ.-
Μια πολύ ισχυρή υποθαλάσσια σεισμική δόνηση μεγέθους 7,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με μικρό εστιακό βάθος 33 χιλιομέτρων και επίκεντρο σε απόσταση 45 χιλιομέτρων νοτιοδυτικά της πόλης Τσαμπέρικο της Γουατεμάλας έγινε αισθητή χτες από την Πόλη της Γουατεμάλας μέχρι την πρωτεύουσα του Ελ Σαλβαδόρ, Σαν Σαλβαδόρ, και την πρωτεύουσα του Μεξικού, Πόλη του Μεξικού. Λίγη ώρα αργότερα ακολούθησε και δεύτερη σεισμική δόνηση 6,3 βαθμών Ρίχτερ.
Μέχρι αργά χτες υπήρχαν επιβεβαιωμένες πληροφορίες για 10 νεκρούς σε κτίρια που υπέστησαν μεγάλες ζημιές. Οι πρώτες αναφορές στη Γουατεμάλα ανέφεραν ότι ολόκληρες περιοχές έμειναν χωρίς ηλεκτροδότηση και τηλεπικοινωνίες, ενώ υπάρχουν αναφορές για καταρρεύσεις κατοικιών και ενός σχολείου στην περιοχή του Σαν Μάρκος. Η Γουατεμάλα βρίσκεται ήδη σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού όπως και οι παράκτιες περιοχές του νότιου Μεξικού και του Σαν Σαλβαδόρ για την πιθανότητα τσουνάμι.