ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 2 Νοέμβρη 2012
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΗΝΥΣΗ ΑΠΟ ΧΡΥΣΑΥΓΙΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΣΕ ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Προσπαθούν μάταια να ποινικοποιήσουν τη λαϊκή πάλη

Θίχτηκαν επειδή ο επικεφαλής των εκλεγμένων με το ΚΚΕ δημοτικών συμβούλων στη Θεσσαλονίκη ζήτησε να μην καλεστούν στις εκδηλώσεις για την 28η Οκτώβρη

Μήνυση και αγωγή για οικονομική αποζημίωση, ύψους 450.000 ευρώ, κατά του Σωτήρη Ζαριανόπουλου, στελέχους του ΚΚΕ, επικεφαλής των εκλεγμένων με το ΚΚΕ στο Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης και μέλους της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, κατέθεσαν τρεις βουλευτές της «Χρυσής Αυγής», στοχεύοντας απροκάλυπτα στην ποινικοποίηση της πάλης του εργατικού και λαϊκού κινήματος.

Οι βουλευτές της «Χρυσής Αυγής» Αντώνιος Γρέγος (Α' Θεσσαλονίκης), Πολύβιος Ζησιμόπουλος (Β' Θεσσαλονίκης) και Αρτέμιος Ματθαιόπουλος (Σερρών) απαιτούν τη δίωξη του Σ. Ζαριανόπουλου για τα ποινικά αδικήματα της «εξύβρισης, της συκοφαντικής δυσφήμισης, της απειλής και της διατάραξης κοινής ειρήνης διά της διεγέρσεως των πολιτών σε βιαιοπραγίες και σε αμοιβαία διχόνοια».

Επίσης, ζητούν αποζημίωση 150.000 ευρώ ο καθένας «για την ηθική βλάβη που έχουν υποστεί», καθώς, όπως ισχυρίζονται, θίχτηκε η τιμή και η υπόληψή τους, από τις δηλώσεις που έκανε ο Σ. Ζαριανόπουλος, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου την Τετάρτη 24 Οκτώβρη, ενόψει των εκδηλώσεων για την 28η Οκτώβρη.

Τότε, οι εκλεγμένοι με το ΚΚΕ σύμβουλοι στους δήμους και στην Περιφέρεια της Θεσσαλονίκης είχαν καταγγείλει τους περιφερειάρχες και τους δημάρχους, που κάλεσαν τους εκπροσώπους της «Χρυσής Αυγής» να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις για την 28η Οκτώβρη, επικαλούμενοι «την κοινοβουλευτική τάξη και το σεβασμό των θεσμών».

Στη συνέντευξη Τύπου, ο Σ. Ζαριανόπουλος ανέφερε ότι «οι απόγονοι των προδοτών στον αντιφασιστικό αγώνα τότε, δεν έχουν καμιά δουλειά εκεί που ο λαός θα γιορτάζει τον αντιφασιστικό του αγώνα. Αυτά τα καθάρματα βρώμισαν τότε τον τόπο, τον βρωμίζουν και τώρα. Οποιος τους ανέχεται ή τους καλεί, έχει ευθύνη για την παρουσία τους». Στην ίδια συνέντευξη, κάλεσε το λαό να τους απομονώσει, στις όποιες εκδηλώσεις, να τους καταδικάσει, να μη δείξει καμία απολύτως ανοχή απέναντί τους.

Οι προσπάθειες θα πέσουν στο κενό

Σχολιάζοντας τη μήνυση των βουλευτών της «Χρυσής Αυγής» ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος δήλωσε: «Καταρχήν όλοι γνωρίζουν ότι το ΚΚΕ και τα στελέχη του ποτέ δεν απευθύνονται προσωπικά και δεν χαρακτηρίζουν άτομα, αλλά πολιτικές και πολιτικούς χώρους για τις ιδέες, την πολιτική και την πρακτική τους.

Οπότε, ας αφήσουν οι βουλευτές της "Χρυσής Αυγής" τα όσα λένε ότι θίχτηκαν ατομικά. Την ώρα που οι δηλώσεις και οι πρακτικές των χρυσαυγιτών μπορούν να εγείρουν εναντίον τους 10 τουλάχιστον μηνύσεις τη μέρα, αυτοί απλά θέλουν να ποινικοποιήσουν την πάλη του εργατικού και λαϊκού κινήματος. Χιλιάδες κόσμος εκφράζεται καθημερινά για το πραγματικό πρόσωπο της "Χρυσής Αυγής", ακριβώς αυτό που είναι.

Αλλωστε, πώς μπορεί αλλιώς να χαρακτηρίσει κάποιος οργανώσεις που είναι υποστηρικτές του Χίτλερ, πολιτικοί απόγονοι των συνεργατών των ναζί, αυτούς που διενεργούν εγκληματικές πράξεις κατά εργαζομένων, μεταναστών, που στήνουν δουλεμπορικά γραφεία για να εμπορεύονται εργαζόμενους με τους εργοδότες...

Το ΚΚΕ, επίσημα, έχει χαρακτηρίσει τη "Χρυσή Αυγή" ναζιστικό, ρατσιστικό, εγκληματικό μόρφωμα με όλα τα χαρακτηριστικά που αυτό σημαίνει. Παρά τις μηνύσεις των χρυσαυγιτών, όλα αυτά ισχύουν. Τίποτα δε θα μας σταματήσει, μαζί με το λαό, να αποκαλύπτουμε το ρόλο τους. Οι προσπάθειές τους θα πέσουν στο κενό. Ο λαός θα τους απομονώσει».

Διαμαρτυρία στην ΕΡΤ με αιχμή τη λογοκρισία

Συγκέντρωση των εργαζομένων χτες. Τη στήριξη του ΚΚΕ μετέφερε ο Π. Μεντρέκας, μέλος της ΚΕ

Από τη χθεσινή συγκέντρωση στο προαύλιο του ραδιομέγαρου

Eurokinissi

Από τη χθεσινή συγκέντρωση στο προαύλιο του ραδιομέγαρου
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο προαύλιο χώρο της ΕΡΤ στην Αγία Παρασκευή, πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοί της - οι οποίοι βρίσκονται σε απεργιακές κινητοποιήσεις - αντιδρώντας στα συνεχόμενα κρούσματα λογοκρισίας αλλά και στις προσπάθειες ιδιωτικοποίησης της κρατικής ραδιοτηλεόρασης.

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων εξέφρασαν την αντίθεσή τους στο «κόψιμο» της εκπομπής «Πρωινή ενημέρωση» της ΝΕΤ με τους Κώστα Αρβανίτη και Μαριλένα Κατσίμη, αλλά και στα μέτρα σε βάρος δημοσιογράφου της ΕΤ-3, επειδή σχολίασε τα μέτρα ασφάλειας τη μέρα της παρέλασης στη Θεσσαλονίκη.

Καταγγέλλουν ακόμα την προωθούμενη εκχώρηση κτιρίων της ΕΡΤ στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ζητούν να σταματήσει το καθεστώς των εξωτερικών παραγωγών και να βρεθεί άμεσα λύση για τους εργαζόμενους που οι συμβάσεις τους λήγουν τους επόμενους δύο μήνες.

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν και δήλωσαν συμπαράσταση εκπρόσωποι κομμάτων, κοινωνικών και συνδικαλιστικών φορέων. Από το βήμα της συγκέντρωσης, ο δημοσιογράφος Κώστας Αρβανίτης σημείωσε ότι σε καμιά περίπτωση αυτή η ιστορία δεν πρέπει να προσωποποιηθεί και πρόσθεσε: «Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η διοίκηση της ΕΡΤ θα πάρει πίσω αυτή την άδικη απόφαση. Τη θεωρούμε λάθος και για να μην πάει το μυαλό μας και παραπέρα, ότι τα πράγματα πια μπαίνουν σε άλλη διαδικασία σε ζητήματα δημοκρατίας και ελευθεροτυπίας».

Μεταφέροντας τη συμπαράσταση του ΚΚΕ στα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων, ο Παναγιώτης Μεντρέκας, μέλος της ΚΕ του Κόμματος, είπε για την ΕΡΤ ότι «όσο υπάρχει αυτό το σύστημα, είναι και θα είναι ένας κρατικός μηχανισμός προπαγάνδας». Κάλεσε ακόμα σε αγώνες για το δικαίωμα της εργατικής τάξης στην ολόπλευρη ενημέρωση, για την προβολή των θέσεων όλων των κομμάτων, των δράσεων του εργατικού κινήματος.

«Δεν είναι πρωτοφανές ούτε το κρούσμα λογοκρισίας, ούτε η αντίληψη ότι εδώ δουλεύουν δημόσιοι υπάλληλοι», είπε στο δικό της χαιρετισμό η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη. Χαιρετισμό απηύθυνε επίσης ο Δήμος Κουμπούρης, πρόεδρος των Συνταξιούχων ΙΚΑ.

Συγκέντρωση ενστόλων ενάντια στα μέτρα

Συγκέντρωση στο Πάρκο Ευαγγελισμού και πορεία προς τη Βουλή πραγματοποίησαν χτες το μεσημέρι πυροσβέστες, λιμενικοί και αστυνομικοί ενάντια στα νέα μέτρα που καταθέτονται τη Δευτέρα και τα οποία προβλέπουν μεταξύ άλλων μειώσεις στους μισθούς τους από 12 έως και 35%. Οι ένστολοι παρέδωσαν ψήφισμα στον πρόεδρο της Βουλής και στο υπουργείο Οικονομικών. Εκ μέρους του ΚΚΕ παραβρέθηκε στη συγκέντρωση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος, Θανάσης Παφίλης.

Συγκέντρωση στη Λέσχη Αξιωματικών στη Ριγήλης και πορεία προς τη Βουλή διοργάνωσαν χτες το απόγευμα και οι ενώσεις των εν ενεργεία και απόστρατων στρατιωτικών, με αιχμή την παραπέρα μισθολογική τους υποβάθμιση, όπως και όλων των άλλων εργαζόμενων. Τη συμπαράσταση του ΚΚΕ μετέφερε ο Θ. Παφίλης.

Στην κινητοποίηση καλούσαν οι εξής φορείς: Σύνδεσμος Υποστήριξης και Συνεργασίας Μελών Ενόπλων Δυνάμεων (ΣΥΣΜΕΔ), Ενωση Στρατιωτικών Περιφέρειας Αττικής (ΕΣΠΕΑ), Ενωση Στρατιωτικών Περιφέρειας Θεσσαλίας (ΕΣΠΕΘ), Ενωση Στρατιωτικών Περιφέρειας Κρήτης (ΕΣΠΕΚ), Σύνδεσμος Αποφοίτων Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών Ναυτικού (ΣΑ/ΣΜΥΝ), Σύλλογος Αποφοίτων Σχολής Τεχνικών Υπαξιωματικών Αεροπορίας (ΣΑΣ), Πολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Αποφοίτων Σχολών Υπαξιωματικών Πολεμικού Ναυτικού (ΠΜ/ΣΑΣΥ/ΠΝ), Ανεξάρτητη Ενωση Αποστράτων Ενόπλων Δυνάμεων (ΑΝΕΑΕΔ), Ανεξάρτητη Κίνηση Στρατιωτικών (ΑΚιΣ), Κίνηση για την Εθνική Αμυνα (ΚΕΘΑ).

Στη Βουλή η «λίστα Λαγκάρντ»

Στη Βουλή διαβιβάζεται η δικογραφία για τη λεγόμενη «λίστα Λαγκάρντ» από τον οικονομικό εισαγγελέα Γρ. Πεπόνη, για να διερευνηθούν τυχόν πολιτικές ευθύνες για τη μη αξιοποίησή της. Σύμφωνα με πληροφορίες, γίνεται λόγος για στοιχεία που δείχνουν πράξεις και παραλείψεις «μελών της ελληνικής κυβέρνησης», φωτογραφίζοντας τους πρώην υπουργούς Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου και Ευ. Βενιζέλο. Στη Βουλή απεστάλη χτες και ολόκληρη η λίστα.

Για το ίδιο θέμα κατέθεσε χτες στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας. Οπως είπε, κανένας υπουργός ή υπηρεσιακός παράγοντας δεν του παρέδωσε τη «λίστα Λαγκάρντ» και έμαθε γι' αυτήν από τον Τύπο. Στο μεταξύ, ο οικονομικός εισαγγελέας Γρ. Πεπόνης με επιστολή του στη Βουλή ενημερώνει ότι από το μέχρι τώρα έλεγχο, στη «λίστα Λαγκάρντ» περιλαμβάνονται τα ονόματα του πρώην υπουργού Γ. Βουλγαράκη και της συζύγου του Α. Πελέκη. Η Επιτροπή ομόφωνα έδωσε εντολή στους ορκωτούς λογιστές να διερευνήσουν το θέμα.

ΚΕΡΚΥΡΑ - ΚΡΗΤΗ
Αντιιμπεριαλιστικές συγκεντρώσεις

Αντιιμπεριαλιστική συγκέντρωση ενάντια στην παρουσία - πρόκληση για τα φιλειρηνικά και αντιιμπεριαλιστικά αισθήματα του κερκυραϊκού λαού, του αμερικάνικου πολεμικού πλοίου «USS New York» στο λιμάνι της Κέρκυρας διοργανώνει η Επιτροπή Ειρήνης σήμερα Παρασκευή στις 6 μ.μ., στην πλατεία Σαρόκο.

Παγκρήτια αντιιμπεριαλιστική κινητοποίηση στην αμερικανοΝΑΤΟική στρατιωτική βάση της Σούδας, διοργανώνουν την Κυριακή, 4 Νοέμβρη και οι Επιτροπές Ειρήνης του νησιού. Η συγκέντρωση θα γίνει στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ