Με όχημα τα εργασιακά πιέζει για ολοκλήρωση του πακέτου και άμεση ψήφιση στη Βουλή
Κλιμακώνονται οι εκβιασμοί και η τρομοκρατία από τους κυβερνητικούς εταίρους σε βάρος του λαού, προκειμένου να περάσουν τα μέτρα και οι διαρθρωτικές αλλαγές που κάνουν κόλαση τη ζωή του λαού για να σωθεί η πλουτοκρατία.
Η εικόνα «εμπλοκής» στα εργασιακά, που παρουσιάστηκε μετά τη χτεσινή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση, δεν μπορεί να αποκρύψει την πλήρη σύμπλευσή τους στο σύνολο των μέτρων του πακέτου ύψους 13,5 δισ. ευρώ, αλλά και στις άλλες φιλομονοπωλιακές «διαρθρωτικές αλλαγές» που έχουν χαρακτηριστεί «προαπαιτούμενα» για την εκταμίευση της δόσης.
Οι κυβερνητικοί εταίροι παραμένουν προσηλωμένοι στο μονόδρομο της ΕΕ και στην πάση θυσία παραμονή στο ευρώ, διαβεβαιώνοντας ότι δεν πρόκειται να θέσουν σε κίνδυνο την κυβέρνηση. Στη βάση αυτή αναζητείται ένας νέος συμβιβασμός, κατά πάσα πιθανότητα σε νέα σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών που αναμένεται να γίνει σήμερα. Ηδη, από την πλευρά της ΔΗΜΑΡ, μετά τη δήλωση του πρωθυπουργού, γινόταν προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι και διαμηνυόταν ότι «πρέπει να συνεχιστεί η πολιτική διαπραγμάτευση».
Κάνοντας σινιάλο σε μονοπώλια και δανειστές ότι θα υπηρετήσει την αποστολή του μέχρι τέλους, ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε αποφασισμένος να προχωρήσει με κάθε μέσο στην ψήφιση και εφαρμογή των μέτρων, όπως έχουν προσυμφωνηθεί με την τρόικα. Σε δήλωση που έκανε μετά από πολύωρη σύσκεψη με τους συνεργάτες του στη Βουλή και τηλεφωνικές επαφές με ξένους ηγέτες, είπε μεταξύ άλλων: «Κοιτάζω μόνο μπροστά, ζητώντας τη μεγαλύτερη δυνατή ενότητα. Θα σώσουμε την Ελλάδα όσοι το τολμήσουμε!».
Στην ίδια δήλωση εκβίασε με χάος «αν αυτή την ώρα δεν κρατήσω σταθερά το τιμόνι». Ξεκαθάρισε ταυτόχρονα ότι οι νέες ανατροπές στα εργασιακά θα προχωρήσουν, ισχυριζόμενος ότι με τις διαβουλεύσεις «έχουν αλλάξει πολλές, πάρα πολλές από τις αρχικές προτάσεις της τρόικας και η διαπραγμάτευση συνεχίζεται».
Ιδιαίτερα ικανοποιημένος για τα επιτεύγματα της κυβέρνησης στα παζάρια με την τρόικα εμφανίστηκε και ο υπουργός Εργασίας, Γ. Βρούτσης. Οπως έλεγε στους δημοσιογράφους, «καταφέραμε απίστευτα πράγματα» (!), επικαλούμενος, πρώτον, ότι «απαλείφθηκε διάταξη για ατομική διευθέτηση του χρόνου εργασίας», δεύτερον, ότι παραμένουν οι τριετίες έστω και παγωμένες και, τρίτον, ότι οι αποζημιώσεις θα υπολογίζονται με μισθό 1.800 ευρώ μετά τα 16 χρόνια, αντί για 580 που πρότεινε η τρόικα.
Προσερχόμενος στη χτεσινή σύσκεψη ο Αντ. Σαμαράς δήλωσε ότι «πρέπει να τελειώσουμε κάποια στιγμή», ενώ ο Γ. Στουρνάρας είπε ότι τα μέτρα «αναγκαστικά πρέπει να κλείσουν σήμερα (σ.σ. χτες), αν θέλουμε να πάρουμε τη δόση πριν τελειώσουν τα διαθέσιμα του κράτους, πρέπει να τρέξουμε πάρα πολύ γρήγορα».
Σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό, το αργότερο μέχρι την παραμονή της συνόδου του Γιούρογκρουπ στις 12 Νοέμβρη πρέπει η Βουλή να έχει επικυρώσει το πολυνομοσχέδιο με τις 89 προαπαιτούμενες «δράσεις» που περιγράφονται στο σχετικό σημείωμα της τρόικας και να έχει ψηφίσει τον προϋπολογισμό, στον οποίο θα συμπεριλαμβάνονται τα δημοσιονομικά μέτρα, τα οποία έχουν ήδη συμφωνηθεί με τους εταίρους και δανειστές.
Πριν από τη χτεσινή συνάντηση των αρχηγών πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου σύσκεψη του πρωθυπουργού με το οικονομικό επιτελείο και τη συμμετοχή και του υπουργού Εργασίας, ο οποίος αμέσως μετά ενημέρωσε επιτελικά στελέχη της Δημοκρατικής Αριστεράς για τις εξελίξεις στα εργασιακά.
Αργά χτες βράδυ, ο υπουργός Οικονομικών αναμενόταν να έχει τηλεδιάσκεψη με την τρόικα, προκειμένου να την ενημερώσει για το πού ακριβώς βρίσκονται οι διαφωνίες των πολιτικών αρχηγών της συγκυβέρνησης. Κύκλοι του υπουργείου διέρρεαν ότι «η συμφωνία με την τρόικα δεν μπορεί να περιμένει, πρέπει να πάρουμε την δόση, να σωθεί η χώρα».
Το ζήτημα επανέρχεται από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, στη βάση της απόφασης του Γιούρογκρουπ το Φλεβάρη του 2012
Τη δημιουργία «ειδικού λογαριασμού», στον οποίο θα συγκεντρώνεται μέρος των δημοσίων εσόδων για να πληρώνονται οι δανειστές και οι καπιταλιστικές αγορές που ελέγχουν το ελληνικό δημόσιο χρέος, επαναφέρει το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, με έγγραφο που απέστειλε στη συγκυβέρνηση. Στο κείμενο ξεκαθαρίζεται ότι η δημιουργία του Ειδικού λογαριασμού θα «πρέπει να εφαρμοστεί πριν από την εκταμίευση της επόμενης δόσης».
Σύμφωνα με τμήμα του εγγράφου που έδωσε χτες στη δημοσιότητα το ΠΑΣΟΚ, μέσω του «Ειδικού λογαριασμού εμπιστοσύνης» θα γίνεται η διαχείριση των πόρων του ελληνικού κράτους και προτείνεται να ελέγχεται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Οπως σημειώνεται, «ο λογαριασμός εμπιστοσύνης εγκρίθηκε κατά τη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ στις 20 Φεβρουαρίου του 2012 προκειμένου να διασφαλιστεί και η ελληνική συμβολή στην εξυπηρέτηση του χρέους», μέσω της καταβολής και εθνικών πόρων -πέρα των χρημάτων από τα δάνεια της τρόικας- απευθείας στο λογαριασμό που υπάρχει για την αποπληρωμή του δημοσίου χρέους.
Σ' αυτή τη βάση, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών προτείνει στον Ειδικό λογαριασμό να μπαίνουν:
- Μέρος των εσόδων από ΦΠΑ και άλλους κρατικούς φόρους.
- Το σύνολο του πρωτογενούς πλεονάσματος του προϋπολογισμού σε μηνιαία βάση, ώστε να συνεισφέρει στην εξυπηρέτηση του χρέους.
Οπως προτείνεται στο έγγραφο, σε περίπτωση «μη επίτευξης του απαιτούμενου πρωτογενούς πλεονάσματος» η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει σε περαιτέρω «μείωση των πρωτογενών δαπανών ή αύξηση του πρωτογενούς εισοδήματος». Δηλαδή, στην επιβολή πρόσθετων περικοπών σε μισθούς και συντάξεις ή επιπλέον φόρων σε βάρος των λαϊκών νοικοκυριών.«Με τη σύμφωνη γνώμη της τρόικας, τα ταμειακά ελλείμματα (αποκλίσεις από το σχέδιο του προϋπολογισμού) αυτόματα θα οδηγούν σε περικοπές δαπανών ίσες με το μερίδιο που αναλογούν βάσει του προϋπολογισμού τους», σημειώνεται χαρακτηριστικά.
Επίσης προτείνεται να δοθούν περισσότερες αρμοδιότητες στους «εμπειρογνώμονες» της «Task Force» που εδρεύει στην Ελλάδα, ώστε σε συνεργασία με τις ελληνικές αρχές, να παρακολουθούν την «κατάλληλη εκτέλεση του προγράμματος προσαρμογής και παρακολούθησης, ιδίως σε ό,τι αφορά τις χρηματοοικονομικές ροές (έσοδα και δαπάνες)».
Ζητείται ακόμα από την κυβέρνηση να προχωρήσει «στην πρόσληψη και την αποστολή Ευρωπαίων εμπειρογνωμόνων που θα τους χορηγηθεί το ίδιο καθεστώς μ' αυτό που έχουν οι Ελληνες δημόσιοι υπάλληλοι για να περιορίσουν την εξάρτησή τους από την πολιτική εξουσία σε θέσεις - κλειδιά σχετικά με την τήρηση του προγράμματος της τρόικας, σε αντικατάσταση των Ελλήνων αξιωματούχων».
Το περιεχόμενο του εγγράφου επιβεβαίωσε έμμεσα και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε, λέγοντας από το Βερολίνο ότι η Ελλάδα θα έχει την ευκαιρία να επιστρέψει σε βιώσιμα δημόσια οικονομικά με «μηχανισμούς» που θα συγκροτηθούν από τους διεθνείς πιστωτές.
Με αφορμή το έγγραφο, ο Ε. Βενιζέλος επιδόθηκε μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών σε κορόνες όπως «δεν είμαστε προτεκτοράτο, αυτό πρέπει να το καταλάβουν πάρα πολύ καλά οι εταίροι μας και η τρόικα». Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών έλεγαν ότι το ταμείο ήταν «ιδέα που έχει ρίξει από την αρχή στο τραπέζι ο Σόιμπλε και δεν την δέχεται κανείς. Ούτε καν η Μέρκελ».
Ανακοίνωση της Εκτελεστικής Γραμματείας
Σε ανακοίνωσή της, για την παρέμβαση του πρωθυπουργού, η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ σημειώνει:
«Η κυβέρνηση διά του πρωθυπουργού ζητά από το λαό ενότητα. Η ενότητα που ζητούν είναι γνωστή. Είναι η ενότητα για τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας τσακίζοντας τη ζωή των εργαζομένων. Η ενότητα που ζητούν είναι αυτή που λέει: "Σφάξε με αγά μου ν' αγιάσω".
Η απάντηση της εργατικής τάξης είναι μία: Ενότητα, οργάνωση και αντεπίθεση, με στόχο να αχρηστευθούν τα νέα αντιλαϊκά μέτρα. Ενότητα ενάντια στα μονοπώλια και τη λυκοσυμμαχία της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Δεν πρόκειται να γίνουμε συνένοχοι στο έγκλημα. Με αυτήν την ενότητα προετοιμάζουμε χωρίς καμία καθυστέρηση τους εργαζόμενους, συζητώντας συλλογικά στους χώρους δουλειάς, με Γενικές Συνελεύσεις, με αγωνιστικές δράσεις και πρωτοβουλίες σ' όλους τους κλάδους, για τη συνέχιση, ένταση και γενίκευση των αγωνιστικών κινητοποιήσεων».
Ο «ειδικός λογαριασμός εμπιστοσύνης», για τον οποίο χτες ο Ε. Βενιζέλος ανέβηκε στα κεραμίδια, κραυγάζοντας ότι η χώρα δεν είναι προτεκτοράτο, αποφασίστηκε στο Γιούρογκρουπ της 20ής Φλεβάρη 2012, όπου καταλήχθηκε και το PSI. Στο κείμενο των αποφάσεων γραφόταν τότε επί λέξει: «Κάτω από την παρακολούθηση της τρόικας θα λειτουργεί και ο μηχανισμός που θα ελέγχει τη ροή κεφαλαίων που παράγονται στη χώρα για την εξυπηρέτηση του χρέους και του ειδικού λογαριασμού για την πληρωμή των υποχρεώσεων στους δανειστές». Προβλεπόταν ακόμα να αυξηθεί η παρακολούθηση του προγράμματος, μέσω της ενίσχυσης της Task Force στην Αθήνα, για το οποίο ο Ε. Βενιζέλος εξέφρασε επίσης χτες την αγανάκτησή του. Ποιος ήταν υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας στη συγκεκριμένη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ και θριαμβολογούσε για τις αποφάσεις του το ξημέρωμα της 21ης Φλεβάρη; Ο Ε. Βενιζέλος...
Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ
Σε σχόλιο για τη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει: «Το μεγάλο πρόβλημα των κομμάτων της συγκυβέρνησης είναι το πώς θα επιβάλλουν τη συνέχιση των εξοντωτικών μέτρων και μνημονίων διαρκείας στο λαό. Είναι στο χέρι των εργαζόμενων, των νέων, των ανέργων, να αποδείξουν με την οργάνωση και τον αγώνα τους ότι δεν τους έχουν πια στο χέρι, ούτε τα κόμματα της συγκυβέρνησης, ούτε οι μεγάλοι επιχειρηματίες και η ΕΕ».