ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 27 Οχτώβρη 2012 - Κυριακή 28 Οχτώβρη 2012
Σελ. /32
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΙΕΚ ΑΤΤΙΚΗΣ
Κινητοποίηση την Τετάρτη ενάντια στη λεηλασία των σπουδαστών

Στη Γενική Γραμματεία Διά Βίου Μάθησης στις 12 το μεσημέρι

Με συσπείρωση στο σύλλογο, συντονισμό και αγωνιστικές πρωτοβουλίες καλεί ο Σύλλογος Σπουδαστών Δημοσίων ΙΕΚ Αττικής (ΣΥΣΔΙΕΚ) τους νέους στους χώρους της κατάρτισης να απαντήσουν στην κατάσταση που αντιμετωπίζουν στις σχολές, στη δουλειά, στη ζωή τους. Προκειμένου να δοθεί μια πρώτη απάντηση στο τσάκισμα των δικαιωμάτων των σπουδαστών, προχωρά σε παράσταση διαμαρτυρίας στη Γενική Γραμματεία Διά Βίου Μάθησης την Τετάρτη 31 Οκτώβρη, στις 12.00 (προσυγκέντρωση στο σταθμό του ΗΣΑΠ Αγ. Ελευθέριος).

«Δεν δεχόμαστε να πληρώνουμε για τα μνημόνια και τα χρέη τους, δεν θα γίνουμε εμείς θυσία για να πλουτίζουν περισσότερο αυτοί που ήδη πλουτίζουν τόσον καιρό από τον ιδρώτα των γονιών μας και το δικό μας», σημειώνει ο Σύλλογος στην ανακοίνωσή του. Με σύνθημα «Ούτε ένα ευρώ από την τσέπη μας για τις σπουδές μας», καλεί τους σπουδαστές να διεκδικήσουν:

  • Κατάργηση των διδάκτρων στα δημόσια ΙΕΚ.
  • Ούτε σεντ για υλικά, εξοπλισμό, βιβλία, σημειώσεις.
  • Δωρεάν Μετακινήσεις για όλους τους σπουδαστές.

Δίδακτρα, αναλώσιμα και σημειώσεις συνεπάγονται δυσβάσταχτο κόστος για τους σπουδαστές και τις οικογένειές τους.

Απόλυση ή απουσίες

Στις περιοδείες που πραγματοποίησε τις προηγούμενες μέρες ο Σύλλογος σε Δημόσια ΙΕΚ, πολλοί σπουδαστές ανέφεραν πως οι δυσκολίες να ανταποκριθούν στα έξοδα συνεχώς μεγαλώνουν. Το γεγονός ότι είναι υποχρεωμένοι να προκαταβάλουν τα δίδακτρα για την εγγραφή τους σε κάθε εξάμηνο, κάνει αμφίβολη ακόμα και τη δυνατότητά τους να συνεχίσουν να παρακολουθούν τη σχολή.

Εντονο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι σπουδαστές, καθώς πρέπει είτε να αφήσουν τη δουλειά τους, με την οποία καλύπτουν και τα έξοδα της σχολής, είτε να διακινδυνεύσουν να «κοπούν» από απουσίες αφού δεν προλαβαίνουν την πρώτη ώρα των μαθημάτων.

ΟΠ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Καταγγέλλει απόλυση πρωτοπόρας εργαζόμενης

Ο φόβος των εργοδοτών είναι οι εργαζόμενοι που σηκώνουν κεφάλι, που μπαίνουν μπροστά στην οργάνωση της πάλης μέσα στο χώρο δουλειάς, μαζί με το ταξικό κίνημα. Και το αποδεικνύουν. Την Πέμπτη ο «Συνεταιρισμός Οδοντιάτρων Θεσσαλονίκης» απέλυσε την Στέλλα Καινουριάκη, στέλεχος της ΚΝΕ και μέλος της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης, μια βδομάδα μετά τη μαζική συμμετοχή των εργαζομένων της εταιρείας στην απεργιακή κινητοποίηση της 18ης Οκτώβρη, με το ΠΑΜΕ. Η Στέλλα Καινουριάκη πρωτοστάτησε στην ενημέρωση και στην οργάνωση των συναδέλφων της και αυτό ήταν που ενόχλησε την εργοδοσία.

Η απόλυσή της είναι εκδικητική και έχει στόχο την κατατρομοκράτηση των εργαζομένων.

Η Οργάνωση Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ καταγγέλλει την εργοδοτική τρομοκρατία του «Συνεταιρισμού Οδοντιάτρων Θεσσαλονίκης». Σε ανακοίνωσή της σημειώνει:

«Η επίθεση της εταιρείας στόχο έχει να τσακίσει κάθε φωνή που υψώνεται, κάθε φωνή που αντιστέκεται. Στόχο έχουν να ξεριζώσουν κάθε πρωτοπόρο εργάτη, με πρώτους τα μέλη της ΚΝΕ και του ΚΚΕ. Τους κομμουνιστές και τις κομμουνίστριες που δίνουν καθημερινά τη μάχη για την οργάνωση της πάλης στους χώρους δουλειάς, για να υψωθεί τείχος και να μπλοκαριστούν τα μέτρα που οδηγούν στην εξαθλίωση την εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα.

Με αυτές τις απολύσεις θέλουν να περάσουν μήνυμα υποταγής και τρομοκρατίας στους εργαζόμενους. Νομίζουν ότι έτσι θα μας τρομοκρατήσουν. Τους δηλώνουμε καθαρά πως δεν θα κάνουμε βήμα πίσω από τη διεκδίκηση της ικανοποίησης των σύγχρονων αναγκών μας, από την υπεράσπιση των συμφερόντων της εργατικής τάξης. Θα 'μαστε πάντα μπροστά, κάτω και από τις πιο δύσκολες συνθήκες.

Η ΟΠ Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ καλεί τους συναδέλφους της Στέλλας Καινουριάκη στο "Συνεταιρισμό Οδοντιάτρων Θεσσαλονίκης" να σταθούν αλληλέγγυοι και να μην επιτρέψουν καμία απόλυση, κανενός συναδέλφου τους. Να απαιτήσουν και να επιβάλουν με την πάλη τους την άμεση ανάκληση της απόλυσης. Η τρομοκρατία δεν θα περάσει».

Αλλάζει η ώρα αύριο

Αλλάζει η ώρα από αύριο. Στις 04.00 το πρωί οι δείκτες των ρολογιών θα πρέπει να μετακινηθούν μία ώρα πίσω και να δείχνουν 03.00, καθώς λήγει η εφαρμογή του μέτρου της θερινής ώρας.

ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΕΙΡΗΝΗΣ ΚΡΗΤΗΣ
Κινητοποίηση στη Βάση της Σούδας

Την Κυριακή 4 Νοέμβρη, ενάντια στα σχέδια για νέες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στην περιοχή

Αγωνιστικό κάλεσμα για άμεση, μαζική καταδίκη του ιμπεριαλιστικού πολέμου που ετοιμάζουν οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, η ΕΕ και οι σύμμαχοί τους κατά της Συρίας και του Ιράν απευθύνουν οι Επιτροπές Ειρήνης της Κρήτης (Παραρτήματα ΕΕΔΥΕ). Σ' αυτό το πλαίσιο, καλούν το λαό και τη νεολαία της Κρήτης να συμμετέχουν μαζικά στην Παγκρήτια κινητοποίηση, που θα γίνει στην ΑμερικανοΝΑΤΟϊκή στρατιωτική βάση της Σούδας, την Κυριακή 4 Νοέμβρη.

Σε ανακοίνωσή τους, οι Επιτροπές Ειρήνης τονίζουν ότι Αμερικανικά αεροπλανοφόρα συγκεντρώνονται ήδη στην περιοχή, εντείνεται η κινητικότητα στη Βάση της Σούδας και πληθαίνουν τα στρατιωτικά γυμνάσια. Μεταξύ άλλων, στο κάλεσμα σημειώνεται:

«Εχουμε σημειώσει από καιρό πριν, ότι η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, η ευρύτερη περιοχή είναι πεδίο έντονου ιμπεριαλιστικού ανταγωνισμού για τον έλεγχο του ορυκτού πλούτου, των δρόμων μεταφοράς του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, των θαλάσσιων οδών. Η καπιταλιστική κρίση τροφοδοτεί και δυναμώνει τους ανταγωνισμούς για την κατάκτηση νέων αγορών και μεγαλύτερης κερδοφορίας των μονοπωλίων.

Ο λαός μας μαζί με την καθημερινή μάχη για το μισθό και τη σύνταξη, τα εργασιακά, ασφαλιστικά, κοινωνικά δικαιώματα, έχει υποχρέωση να πάρει αποφασιστικά μέρος στον αγώνα ενάντια στην επίθεση κατά της Συρίας και του Ιράν».

Οι Επιτροπές Ειρήνης της Κρήτης καλούν σε ετοιμότητα και δράση για:

  • Να μη συμμετάσχει η Ελλάδα με κανέναν τρόπο στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους που ετοιμάζονται κατά της Συρίας και του Ιράν.
  • Να μην παραχωρηθεί ούτε γη, ούτε αέρας, ούτε νερό στους φονιάδες των λαών μετατρέποντας την Ελλάδα και πάλι σε ορμητήριο εναντίον άλλων λαών της περιοχής.
  • Να μη χρησιμοποιηθεί η βάση της Σούδας, να κλείσει τώρα.
  • Να επιστρέψουν τώρα τα ελληνικά στρατεύματα που βρίσκονται σε ιμπεριαλιστικές αποστολές εκτός συνόρων.
  • Να ακυρωθούν οι στρατιωτικές συμφωνίες της χώρας μας με το Ισραήλ.
Αλλες εκδηλώσεις

-- H Επιτροπή Ειρήνης Ιλίου οργανώνει προβολή της ταινίας «Ο Αληθινός Φασισμός», αύριο Σάββατο, στις 7 μ.μ. στη αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του 4ου Λυκείου Ιλίου (Αλαμάνας και Διός).

-- Επιτροπή Ειρήνης Ηρακλείου Αττικής, οργανώνει προβολή της ταινίας «ΕΛΑ ΝΑ ΔΕΙΣ» του Ελεμ Κλίμοφ, την Κυριακή 28 Οκτώβρη, στις 7 μ.μ. στο πολυκέντρο «Ηλέκτρα Αποστόλου» (Κουντουριώτου και Νεότητας), θα ακολουθήσει συζήτηση.


Προσφορές στο ΚΚΕ
  • Μέλη και φίλοι του Εργατικού Συνδέσμου «Ατλας», στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας, προσφέρουν για την οικονομική ενίσχυση του ΚΚΕ το ποσό των 12.000 δολαρίων Αυστραλίας.
  • Ο Νίκος Σαραντόγλου, από τη Μελβούρνη της Αυστραλίας, προσφέρει 1.000 δολάρια Αυστραλίας στη μνήμη των 200 κομμουνιστών και του αείμνηστου Ναπολέοντα Σουκατζίδη, που εκτέλεσαν οι φασίστες την 1η Μάη 1944.
  • Ο αγωνιστής Λευτέρης Κουτσούκος, που κατάγεται από το Καστελόριζο και μένει μόνιμα στην Αδελαΐδα της Αυστραλίας, πιστός φίλος του ΚΚΕ, με την ευκαιρία της επίσκεψης της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ στην Αυστραλία, προσέφερε για την οικονομική ενίσχυση του Κόμματος το ποσό των 1.000 δολαρίων Αυστραλίας.
  • Ο αντιστασιακός Π. Γ. προσφέρει 1.000 ευρώ, μέσω της ΚΟΒ Π. Φαλήρου, στα πλαίσια της δίμηνης Οικονομικής Εξόρμησης του ΚΚΕ.
Ευρωπαϊκή Σύνοδος του ΠΣΕ στις Βρυξέλλες

Τη Δευτέρα και την Τρίτη, 29 και 30 Οκτώβρη, θα διεξαχθεί η Σύνοδος του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Παγκόσμιου Συμβούλιου Ειρήνης (ΠΣΕ) στις Βρυξέλλες. Αναμένεται να λάβουν μέρος αντιπροσωπείες αντιιμπεριαλιστικών φιλειρηνικών κινημάτων από Πορτογαλία, Κύπρο, Αυστρία, Βέλγιο, Γαλλία, Ρουμανία, Σερβία, Δανία, Φινλανδία, Γεωργία, Ισπανία, Τουρκία, Ιρλανδία, Γερμανία και Ελλάδα. Την ΕΕΔΥΕ θα εκπροσωπήσουν ο Σταύρος Τάσσος, πρόεδρος, και η Βέρα Νικολαΐδου γενική γραμματέας, μαζί με ομάδα αγωνιστών της ΕΕΔΥΕ.

Στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο του ΠΣΕ θα πάρουν μέρος και θα παρέμβουν επίσης η πρόεδρος του ΠΣΕ Σοκόρο Γκόμες, ο γενικός γραμματέας Θανάσης Παφίλης και ο εκτελεστικός γραμματέας του ΠΣΕ Ηρακλής Τσαβδαρίδης. Η Σύνοδος θα εξετάσει τη δράση του ΠΣΕ στην ήπειρο σχεδιάζοντας τις πρωτοβουλίες το επόμενο διάστημα, ενώ θα γίνει και ξεχωριστή συζήτηση με θέμα: «Παγκόσμια Οικονομική Καπιταλιστική κρίση και ένταση της στρατιωτικοποίησης των Διεθνών Σχέσεων».

Περιοδεία σε περιοχές της Θεσσαλονίκης

Αντιπροσωπεία της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ με την βουλευτή Ελένη Γερασιμίδου, τη Δευτέρα 29 Οκτώβρη, θα περιοδεύσει στη Θεσσαλονίκη: Στις 11 π.μ., στο 1ο και 2ο Γυμνάσιο Λαγκαδά. Στις 12.30 μ.μ., στο Γυμνάσιο - Λύκειο Ζαγκλιβερίου. Στη 1.30 μ.μ., στο Κέντρο Υγείας Ζαγκλιβερίου. Στις 7 μ.μ., στον Δρυμό.

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΛΙΘΟΓΡΑΦΩΝ
Σήμερα η Γενική Συνέλευση

Σήμερα θα γίνει η Γενική Συνέλευση της Πανελλαδικής Ενωσης Λιθογράφων στις 11.30 π.μ. (Αίθουσα Εμποροϋπαλλήλων, πλατεία Μητροπόλεως).

Οι εργαζόμενοι του κλάδου καλούνται να οργανώσουν τον αγώνα σε κάθε χώρο δουλειάς, εκεί όπου και θα κριθεί η εφαρμογή των νόμων πτώχευσης των εργαζομένων.

Με ανακοίνωσή του το συνδικάτο, και ενόψει της συνέλευσης, υπογραμμίζει: «Το ΔΣ του Σωματείου κατεβάζει πρόταση προς όλους τους εργοδότες του κλάδου να συνάψουνε διμερείς συμβάσεις Σωματείου - Επιχείρησης που θα διασφαλίζουν όλα τα δικαιώματα της Σύμβασης του 2009 μέχρι και το τέλος του 2013. Αυτή η πρόταση δε θα τροποποιείται από εργοστάσιο σε εργοστάσιο. Η πρόταση αυτή είναι ένα πλαίσιο μάχης για την ελάχιστη δυνατή διασφάλιση των δικαιωμάτων μας. Τώρα θα κριθεί αν στην επίθεσή της η εργοδοσία θα συναντήσει εργάτες φοβισμένους και απογοητευμένους ή οργανωμένους και αποφασισμένους».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ