ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Οχτώβρη 2012
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΕΤΑΛΛΕΡΓΑΤΕΣ
Με νέα απεργία απάντησαν στην καταστολή

Συγκέντρωση χτες έξω από τα δικαστήρια Ευελπίδων όπου δικάζονταν οι 12 συνάδελφοί τους. Για τις 18 Οκτώβρη αναβλήθηκε η δίκη

Μεταλλεργάτες με πορεία κατευθύνονται προς τα δικαστήρια
Μεταλλεργάτες με πορεία κατευθύνονται προς τα δικαστήρια
Με μαζική διαδήλωση μέσα και έξω από τα δικαστήρια Ευελπίδων, οι μεταλλεργάτες από τα ναυπηγεία, τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη και άλλους χώρους μετάλλου, έδωσαν χτες νέα δυναμική απάντηση στην επιχείρηση τρομοκρατίας και καταστολής στην οποία έχει επιδοθεί η συγκυβέρνηση για να χτυπήσει τους εργατικούς αγώνες.

Οι μεταλλεργάτες κατά τη διάρκεια της 24ωρης απεργιακής κινητοποίησης έφτασαν στο κτίριο 7 των δικαστηρίων, όπου οι 12 συνάδελφοί τους περίμεναν να δικαστούν με ανυπόστατες κατηγορίες. Βρέθηκαν να διώκονται, μετά την άγρια επίθεση που εξαπέλυσαν στις 4 Οκτώβρη οι δυνάμεις καταστολής με γκλοπ, χημικά, προσαγωγές και συλλήψεις σε βάρος της συγκέντρωσης των εργαζομένων των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά στο υπουργείο Αμυνας, οι οποίοι είναι 6 μήνες απλήρωτοι και διεκδικούσαν δουλειά με πλήρη εργασιακά και μισθολογικά δικαιώματα.

Εργαζόμενοι από τα ναυπηγεία και τη Ζώνη συγκεντρώθηκαν στις 8 το πρωί στο Πεδίον του Αρεως από όπου ξεκίνησαν δυναμική πορεία προς τα δικαστήρια, με το πανό των σωματείων της Ζώνης στο οποίο ανέγραφε: «Εργατιά μπροστά τώρα μια γροθιά γκρέμισε κυβέρνηση και αφεντικά» να δίνει το στίγμα.

Η δίκη τελικά αναβλήθηκε για τις 18 Οκτώβρη, μετά από το αίτημα των εργαζομένων, αλλά και πρόταση του εισαγγελέα καθώς δεν υπάρχει ακόμα συγκεκριμένο κατηγορητήριο για κάθε έναν από τους εργαζόμενους, δεν είχαν παρουσιαστεί οι μάρτυρες αστυνομικοί, ενώ ο εισαγγελέας απαίτησε να προσκομιστεί εργαστηριακή εξέταση από το αρμόδιο τμήμα της αστυνομίας «σχετικά με υπολείμματα κροτίδων».

Οι εργαζόμενοι των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά από τις 18 Απρίλη βρίσκονται αντιμέτωποι με το μέτρο της εκ περιτροπής εργασίας με μία μέρα δουλειά τη βδομάδα (4 μεροκάματα το μήνα) που τους επέβαλε η εργοδοσία των αραβογερμανικών (ADM, «Thyssen Krupp») μονοπωλίων που εκμεταλλεύονται το ναυπηγείο και ήδη έχουν καταδικάσει τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους στην ανέχεια. Να σημειωθεί ότι από τα προγράμματα του Πολεμικού Ναυτικού τα δύο μονοπώλια έχουν ήδη τσεπώσει 2,3 δισ. ευρώ και έχουν παραδώσει μόνο ένα υποβρύχιο, αυτό που γέρνει.

Στο πλευρό των εργαζομένων ήταν και χτες οι βουλευτές του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης και Σπύρος Χαλβατζής, μεταφέροντας τη συμπαράσταση του κόμματος.

Αλληλεγγύη από συνδικάτα

Με ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Λάρισας καταγγέλλει την οργανωμένη εγκληματική επίθεση στους απλήρωτους εργαζόμενους στα ναυπηγεία, σημειώνοντας ότι «έγκλημα είναι η καταδίκη των οικογενειών τους σε εξαθλίωση και όχι ο αγώνας για να ζήσουν».

Και η ανακοίνωση συνεχίζει: «Η κυβέρνηση δείχνει την αποφασιστικότητά της να στηρίξει με κάθε μέσο την εργοδοσία. Δείχνει τον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπίσει τους εργάτες προκειμένου επιβάλουν τα αντιλαϊκά μέτρα που απαιτούν τα συμφέροντα των μονοπωλίων. Προκειμένου να μας μετατρέψουν σε σύγχρονους σκλάβους. Καμία αναμονή δεν πρέπει να υπάρχει. Αμεσα όλες οι δυνάμεις να προετοιμαστούν για την επιτυχία της νέας απεργιακή κινητοποίησης».

Την επίθεση που δέχτηκαν από τις δυνάμεις καταστολής οι εργάτες των ναυπηγείων καταδικάζουν ακόμα με ανακοινώσεις τους και η Ομοσπονδία Εργαζομένων στο Φάρμακο και τα Συναφή Επαγγέλματα Ελλάδας, το Συνδικάτο Φαρμάκου νομού Αττικής, το Εργατικό Κέντρο Πειραιά, ο Σύλλογος Δημοκρατικών Γυναικών Νέας Σμύρνης.

ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ
Κατάληψη στο κέντρο πληροφοριακών συστημάτων της ΔΕΗ

«Ειδική μεταχείριση» για τις μεγάλες επιχειρήσεις καταγγέλλουν οι συνδικαλιστές

Σε κατάληψη του κέντρου πληροφοριακών συστημάτων της ΔΕΗ, στη Μεσογείων, προχώρησαν το απόγευμα της περασμένης Κυριακής, συνδικαλιστές της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στην επιχείρηση (ΓΕΝΟΠ). Σύμφωνα με τη ΓΕΝΟΠ, στόχος της κατάληψης ήταν να αναζητηθούν ή να επιβεβαιωθούν στοιχεία που δείχνουν μεγάλες επιχειρήσεις να πληρώνουν για το τέλος των ηλεκτροδοτούμενων επιχειρήσεων ποσά λιγότερα από ό,τι αντιστοιχεί στα τετραγωνικά μέτρα των εγκαταστάσεών τους. Πιο αργά το βράδυ, κατόπιν εντολής της κυβέρνησης, δυνάμεις της αστυνομίας προσήγαγαν 18 από τους συνδικαλιστές. Μεταξύ αυτών και το στέλεχος του ΠΑΜΕ, Η. Μαστρολέων. Οι συνδικαλιστές μεταφέρθηκαν στη ΓΑΔΑ, στη Λ. Αλεξάνδρας, όπου παρέμειναν μέχρι χτες το μεσημέρι. Αφέθηκαν ελεύθεροι, αφού προηγουμένως ο εισαγγελέας τους απήγγειλε κατηγορία για διατάραξη οικιακής ειρήνης και όρισε τακτική δικάσιμο για το Γενάρη του 2013.

Στο χώρο της κινητοποίησης και μετέπειτα στη ΓΑΔΑ παραβρέθηκε και ο βουλευτής του ΚΚΕ, Χρ. Κατσώτης, ο οποίος συμμετείχε σε παράσταση διαμαρτυρίας για τις συλλήψεις στην ηγεσία της ΓΑΔΑ. Με δηλώσεις του κατήγγειλε ότι «η κυβέρνηση για να περάσει αυτά τα μέτρα που τσακίζουν το λαό με τη μείωση των μισθών, των συντάξεων, με τη φοροληστεία, παίρνει και τέτοια μέτρα τρομοκρατώντας τους εργαζόμενους και όσους αγωνίζονται. Η απάντηση είναι η μαζική συμμετοχή στους αγώνες, ο οποίοι θα γίνουν και αύριο και μεθαύριο και κάθε μέρα. Η αντίδραση του λαού πρέπει να είναι μαζική. Αυτή είναι η μόνη απάντηση απέναντι στην τρομοκρατία και στην ποινικοποίηση των αγώνων».

Οσο πιο «μεγάλος» τόσο μικρότερο το χαράτσι

Χτες το απόγευμα, η πλειοψηφία της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ έδωσε συνέντευξη Τύπου παρουσιάζοντας στοιχεία που αναφέρονται σε δύο ομάδες μεγάλων επιχειρήσεων. Η πρώτη ομάδα πληρώνει χαράτσι λιγότερο από ό,τι αναλογεί στην έκταση των εγκαταστάσεών της, χάρη σε νομοθετική ρύθμιση που ορίζει ότι για τιμολόγια «μη οικιακής χρήσης» το χαράτσι υπολογίζεται μειωμένο σε ποσοστό 30% για το τμήμα πάνω από 1.000 τ.μ. και σε ποσοστό 60% για πάνω από 2.000 τ.μ. Η ΓΕΝΟΠ ανέφερε ενδεικτικά ονόματα μεγάλων επιχειρήσεων που κατέχουν πολυκαταστήματα, σούπερ-μάρκετ, ιδιωτικές κλινικές, ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις, εκμεταλλεύσεις οδικών αξόνων, συγκροτήματα Τύπου και άλλα. Η δεύτερη ομάδα μεγάλων επιχειρήσεων είτε δεν πληρώνει καθόλου χαράτσι καθώς εμφανίζει μηδέν τετραγωνικά, είτε πληρώνει λιγότερο εμφανίζοντας μικρότερες εγκαταστάσεις από αυτές που είχε πριν την επιβολή του χαρατσιού. Γι' αυτήν την ομάδα, η ΓΕΝΟΠ έθεσε το ερώτημα πώς συμβαίνει αυτό και ανέφερε ονόματα μεγάλων επιχειρήσεων στις κατασκευές, στα καζίνο, στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια, στους τηλεοπτικούς σταθμούς, στις πωλήσεις οικιακών ειδών και αλλού.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Εστειλε αστυνομία και στο «Δρομοκαΐτειο»

Για να διαλύσει την κινητοποίηση των εργαζομένων στο ψυχιατρείο

Σε επίδειξη αυταρχισμού απέναντι και στους εργαζόμενους των δημόσιων νοσοκομείων προχώρησε χτες η συγκυβέρνηση ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ: η αστυνομία συνέλαβε τέσσερις εργαζόμενους του «Δρομοκαΐτειου» ψυχιατρείου με κατηγορία για... «παράνομες οικοδομικές εργασίες».

Η γελοία αυτή κατηγορία αποδόθηκε σε εργαζόμενους δημόσιου νοσοκομείου, που έκαναν χτες κινητοποίηση για τις τρομακτικές περικοπές και τις ελλείψεις προσωπικού και επειδή έκτισαν συμβολικά με τσιμεντόλιθους την πύλη του ψυχιατρείου. Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε από μοτοσικλετιστές της ομάδας ΔΙΑΣ, οι οποίοι διέλυσαν βίαια την κινητοποίηση των εργαζομένων στην πύλη του νοσοκομείου, χτυπώντας, κλωτσώντας και σπρώχνοντας τους εργαζόμενους. Οι συλληφθέντες (ανάμεσά τους και μέλη της διοίκησης του σωματείου) μεταφέρθηκαν στο αστυνομικό Τμήμα Χαϊδαρίου.

Αντιδρώντας στον αυταρχισμό και στη βία οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου πραγματοποίησαν πορεία στο Αστυνομικό Τμήμα, ενώ από την πρώτη στιγμή, βρέθηκαν κοντά τους εκπρόσωποι μαζικών φορέων της περιοχής. Ανάμεσά τους και ο Μιχάλης Σελέκος, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Χαϊδαρίου, ο οποίος καταδίκασε τις συλλήψεις τονίζοντας ότι ο αυταρχισμός δεν θα κάμψει τη λαϊκή οργή. Τελικά οι συλληφθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι.

Η ενέργεια αυτή αποτελεί υλοποίηση της πυγμής που επιχείρησε να δείξει από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος απέναντι στις λαϊκές αντιδράσεις για τη σύνθλιψη των υπηρεσιών Υγείας με τις συγχωνεύσεις των νοσοκομείων. Απαντώντας σε Επερώτηση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΚΚΕ υποστήριξε ότι δεν πρέπει να «ευνοούνται ακραίες εκδηλώσεις όπως καταλήψεις γραφείων, νοσοκομείων ή του ίδιου του υπουργείου».

Πηγές από το περιβάλλον του υπουργού Υγείας υποστήριζαν χτες ότι την εντολή για την επέμβαση έδωσε το υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Την ίδια απάντηση έδωσε και η υφυπουργός Υγείας Φωτεινή Σκοπούλη, η οποία μάλιστα δικαιολόγησε την επέμβαση χαρακτηρίζοντας το συμβολικό κτίσιμο ως ...παραβατική πράξη.

Καταδικάζουν τον αυταρχισμό

Την καταστολή και τον αυταρχισμό της συγκυβέρνησης καταδικάζει με ανακοίνωσή της η Γραμματεία Υγείας - Πρόνοιας Αττικής του ΠΑΜΕ. «Στην κρατική υποχρηματοδότηση, τονίζει, απαντάμε με κλιμάκωση των αγώνων για να καταργηθούν οι πληρωμές των ασθενών, Ελλήνων και μεταναστών. Για να πληρώσει εξ ολοκλήρου για την υγεία το κράτος και η εργοδοσία. Για πλήρη χρηματοδότηση των δημόσιων νοσοκομείων από τον κρατικό προϋπολογισμό».

Επίσης η ΕΕ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) με ανακοίνωσή της «καταγγέλλει τον αυταρχισμό της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ