ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Οχτώβρη 2012
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΛΟΗΜΕΡΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΧΤΕΣ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ
Ενώθηκαν σε διαδήλωση καλώντας σε λαϊκή οργάνωση

Με μια μαχητική και μαζική διαδήλωση στο κέντρο της Αθήνας κορυφώθηκε η χτεσινή ολοήμερη αγωνιστική δράση που οργάνωσαν πρωτοβάθμια συνδικάτα, συνταξιουχικά σωματεία, Λαϊκές Επιτροπές, το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών.

«Κυκλώνοντας» όλο το κέντρο της Αθήνας με τα αγωνιστικά τους συνθήματα και τις συγκεντρώσεις που οργάνωσαν αντίστοιχα σε Ομόνοια, Κάνιγγος και Προπύλαια, πρωτοβάθμια συνδικάτα, Λαϊκές Επιτροπές και το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών «έσμιξαν» το απόγευμα στα Χαυτεία, όπου συγκρότησαν μια κοινή διαδήλωση προς το Σύνταγμα, με συνθήματα όπως: «Θέλουνε συναίνεση να φτάσουμε στον πάτο, οργάνωση παντού να 'ρθουν τα πάνω κάτω»! Το σύνθημα είχαν δώσει από το πρωί με τη δυναμική τους κινητοποίηση τα συνταξιουχικά σωματεία.

Στη διαδήλωση παραβρέθηκε αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, οι βουλευτές του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης και Θανάσης Παφίλης, αντιπροσωπεία της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ.

Οι χτεσινές αγωνιστικές παρεμβάσεις απηύθυναν στα λαϊκά στρώματα κάλεσμα οργάνωσης καταρχήν στους τόπους δουλειάς, αλλά και σε κάθε γειτονιά, ενάντια στο σύνολο της πολιτικής που έχει πτωχεύσει το λαό για να σωθεί το κεφάλαιο. Αποτύπωσαν την ανάγκη να συνεχιστεί η σκληρή δουλειά για να δυναμώνει ο αγωνιστικός συντονισμός εργατών - αυτοαπασχολουμένων - φτωχών αγροτών - νέων και γυναικών από τα λαϊκά στρώματα, σε πόλεις και χωριά. Να οργανώνεται αποφασιστικά η κοινή αγωνιστική δράση που θα αποκαλύπτει πόσο καταστροφική είναι για όλο το λαό η πολιτική που υπηρετεί τα μονοπώλια. Να σταθεροποιηθεί η ολόπλευρη παρέμβαση για την προστασία των λαϊκών στρωμάτων από την εξαθλίωση, συσπειρώνοντας ταυτόχρονα δυνάμεις σε κατεύθυνση ρήξης με τα μονοπώλια.

Αντίστοιχες κινητοποιήσεις έγιναν και σε άλλες πόλεις όπως το Ηράκλειο της Κρήτης.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Δρομολογεί την κατάργηση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης

Στην κατάργηση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και στη νομοθέτηση μονομερώς από το αστικό κράτος του κατώτερου μισθού προχωρά η κυβέρνηση από τις αρχές Απρίλη του 2013. Αυτό ανακοίνωσε προχτές το υπουργείο Εργασίας, δίνοντας το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής της σχετικής πρόβλεψης που υπήρχε στο 2ο Μνημόνιο, σύμφωνα με την οποία, η κυβέρνηση θα αναθεωρούσε την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και θα προχωρούσε «στην αντικατάσταση του ύψους των μισθών που ορίζονται στην ΕΓΣΣΕ με ελάχιστο ύψος μισθού νομοθετημένο από την κυβέρνηση σε διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, μετά τη λήξη του Κοινωνικού Διαλόγου που ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη με τη συμμετοχή της ΓΣΕΕ, η κυβέρνηση θα καταθέσει σχέδιο νομοθετικής ρύθμισης για το «νέο μηχανισμό κατώτατου μισθού» το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Δεκέμβρη, που θα γίνει νόμος του κράτος μέχρι το τέλος Γενάρη του 2013 και θα τεθεί σε ισχύ από τις αρχές Απρίλη του ίδιου έτους.

Με τον τρόπο αυτό, κυβέρνηση και τρόικα καταργούν τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και μαζί και την ΕΓΣΣΕ. Αυτό που θα νομοθετεί πλέον η κυβέρνηση με το «νέο μηχανισμό» όπως τον ονομάζει είναι μόνο ο «ελάχιστος μισθός» και όχι το σύνολο των δικαιωμάτων που περιλαμβάνονται στην εκάστοτε ΕΓΣΣΕ. Αυτό το περιεχόμενο έχει η περίφημη «αντικατάσταση».

Ετσι το 15% περίπου των εργαζομένων που καλύπτονται από την ΕΓΣΣΕ, θα χάνουν τις τριετίες, τις άδειες, τα επιδόματα και ό,τι άλλο προβλέπεται σε αυτή. Θα λαμβάνουν δηλαδή, μετά και από 10, 15 χρόνια δουλειάς, μόνο τα 586 ευρώ μικτά που καθόρισε η προηγούμενη κυβέρνηση με την Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου τον περασμένο Φλεβάρη. Μπροστά σε αυτήν τη βάρβαρη επίθεση είναι άκρως προκλητικό ο υπουργός Εργασίας Ι. Βρούτσης να δηλώνει ότι «δεν πρόκειται να μειωθεί περαιτέρω ο κατώτατος μισθός». Μια τέτοια εξέλιξη θα ασκήσει επιπλέον πίεση και στις υπόλοιπες Συλλογικές Συμβάσεις, ρίχνοντας συνολικά την τιμή της εργατικής δύναμης στα Τάρταρα. Είναι κήρυξη πολέμου ενάντια σε ολόκληρη την εργατική τάξη και ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπιστεί από τα συνδικάτα και από το σύνολο των εργαζομένων.

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ
Να ξεσηκώσουμε κάθε τόπο δουλειάς!

Την ανάγκη να δυναμώσει η οργάνωση των εργατών σε κάθε τόπο δουλειάς ανέδειξε η συγκέντρωση που οργάνωσαν χτες το απόγευμα στην Ομόνοια, πρωτοβάθμια κλαδικά συνδικάτα. Τα συνδικάτα κάλεσαν όχι μόνο στη σημερινή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Ομόνοια στη 1 το μεσημέρι, αλλά και σε ένταση της δουλειάς για να πετύχει η νέα γενική απεργία.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Νίκος Παπαγεωργίου, πρόεδρος του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, μιλώντας στη συγκέντρωση των συνδικάτων στην Ομόνοια, επισήμανε ακριβώς την ανάγκη «να ξεσηκώσουμε και τον πιο μικρό χώρο εργασίας, να σηκώσουμε ανάστημα σε κάθε τόπο δουλειάς, απ' τα κάτω, με συσκέψεις, συνελεύσεις». Και υπογράμμισε: «Δίνουμε το δικό μας σύνθημα ξεσηκωμού, υψώνουμε το δικό μας ανάστημα απέναντι στα άγρια μέτρα».

Αμέσως μετά αρχίζει η πορεία. Μπροστά το πανό του Συνδικάτου Επισιτισμού: «Κάτω τα χέρια από το λαϊκό εισόδημα». Τα συνθήματα δε σταματούν ούτε λεπτό: «Χωρίς εσένα γρανάζι δε γυρνά εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά» και «Ταξικοί αγώνες οργάνωση παντού αυτός είναι ο φόβος του κάθε αφεντικού», κυριαρχούν.

Μπροστά από το υπουργείο Εργασίας οι διαδηλωτές διαμήνυσαν πως η νέα επίθεση σε μισθούς και Συμβάσεις δε θα περάσει: «Βρούτση Γιαννάκη της τρόικας τσιράκι», ακούγεται το σύνθημα. Η πορεία συνεχίζεται και καταλήγει στο Σύνταγμα.

Εκρηξη σε τουριστικό σκάφος με έναν νεκρό

Ενας νεκρός και 6 τραυματίες είναι ο απολογισμός έκρηξης που σημειώθηκε το περασμένο Σάββατο το απόγευμα στο επιβατηγό - τουριστικό σκάφος «EVA» κατά την είσοδο στο λιμάνι του Μανδρακίου της Κω. Νεκρός είναι ο 51χρονος καπετάνιος, ο οποίος σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ήταν και πλοιοκτήτης του σκάφους.

Σύμφωνα με το γραφείο Τύπου του υπουργείου Ναυτιλίας το τουριστικό σκάφος μετέφερε 28 επιβάτες (26 αλλοδαπούς και δύο Ελληνες), ενώ ως πλήρωμα δίνει επίσημα αποκλειστικά και μόνο τον καπετάνιο. Οταν το σκάφος επέστρεφε από το περιηγητικό του ταξίδι, κατά την είσοδό του στο λιμάνι πυροδοτήθηκε ο μηχανισμός εκτόξευσης βεγγαλικών (κανονάκι) με αποτέλεσμα, από άγνωστη αιτία, να σημειωθεί έκρηξη και τα θραύσματα να βρουν τον καπετάνιο στο λαιμό και στην καρδιά και να τραυματιστούν 6 επιβάτες, ανάμεσα στους οποίους και δύο παιδιά. Το σκάφος κατάφερε να το βάλει στο λιμάνι ένας συγγενής του καπετάνιου απόφοιτος Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν περίπου ένα χρόνο στη Βουλή ψηφίστηκε νόμος της συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑ.Ο.Σ. ο οποίος ανάμεσα στα προνόμια που προέβλεπε για τους ιδιοκτήτες των τουριστικών σκαφών αναψυχής (π.χ. νέες φοροαπαλλαγές) ήταν ότι μπορούν να ταξιδεύουν χωρίς να έχουν συγκροτημένο πλήρωμα, παρά το γεγονός ότι μεταφέρουν δεκάδες επιβάτες.

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Διαδήλωσαν στα γραφεία της ΕΕ

Οι συνταξιούχοι έξω από τα γραφεία της ΕΕ
Οι συνταξιούχοι έξω από τα γραφεία της ΕΕ
«Η πορεία προορίζεται για τα γραφεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης και εκεί θα πάμε»!

Αυτή τους την απόφαση έκαναν πράξη οι συνταξιούχοι που για πάνω από τρεις ώρες διαδήλωσαν στους δρόμους της Αθήνας πραγματοποιώντας μια μαζική και μαχητική πορεία που κατέληξε στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Οι συνταξιούχοι συγκεντρώθηκαν αρχικά στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης, όπου έγιναν σύντομοι χαιρετισμοί.

«Μαζί με τους εργάτες και όλο το λαό δίνουμε απάντηση στον καπιταλισμό», «Εμπρός λαέ μην σκύβεις το κεφάλι ο μόνος δρόμος είναι αντίσταση και πάλη», ήταν ορισμένα από τα συνθήματα που φώναζαν οι συνταξιούχοι πορευόμενοι προς την ΕΕ.

Στο ύψος της Β. Σοφίας είχε στηθεί το γνωστό σκηνικό με δυο κλούβες των ΜΑΤ να κόβουν το δρόμο και πλήθος από άνδρες των ειδικών δυνάμεων της Αστυνομίας. Οι συνταξιούχοι απαίτησαν σε όλους τους τόνους να αποχωρήσουν οι κλούβες και τα ΜΑΤ από το δρόμο για να φτάσουν στον προορισμό τους. Παράλληλα. όπως ανακοινώθηκε από την ντουντούκα, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ με παρέμβασή της στον υπουργό Δημόσιας Τάξης ζήτησε να ανοίξει ο δρόμος. Τελικά, οι διαδηλωτές πέρασαν συγκροτημένα και ταυτόχρονα από αριστερά και δεξιά (στα δυο πεζοδρόμια της Β. Σοφίας) από τις κλούβες. Με βήμα σταθερό, χειροκροτήματα και συνθήματα έφτασαν έξω από τα γραφεία της ΕΕ. Εξω από τη Βουλή όπως και μπροστά από τα γραφεία της ΕΕ έκαψαν συμβολικά την σημαία της ΕΕ.

Συγκέντρωση στο Σύνταγμα

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας διοργάνωσαν από κοινού ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ στην πλατεία Συντάγματος, μπροστά στη Βουλή, χτες το βράδυ. Στη συγκέντρωση συμμετείχαν μεταξύ άλλων κόμματα και κινήσεις όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η ΚΟΕ, το ΕΠΑΜ, η ΣΠΙΘΑ, το «Δεν πληρώνω» κτλ.

«Δουλειά για όλους - μόρφωση - υγεία»

Δυναμική συγκέντρωση φοιτητών - σπουδαστών

«Εργάτη, κάνε υπόθεση δική σου, το μέλλον και τη μόρφωση που θα έχει το παιδί σου», ήταν ένα από τα πολλά συνθήματα που φώναξαν, χτες, στο κέντρο της Αθήνας οι φοιτητές και οι σπουδαστές που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ). Συγκεντρώθηκαν στα Προπύλαια και έστειλαν μήνυμα: «Αγώνας - ρήξη - ανατροπή, η Ιστορία γράφεται με ανυπακοή».

Ο ομιλητής της συγκέντρωσης, Ιάσων Φανός, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΜΑΣ, κατήγγειλε την «επιχείρηση εκφοβισμού του λαού απ' την τρικομματική κυβέρνηση», τονίζοντας πως «απάντηση πρέπει να πάρουν από τις χιλιάδες εργατών, χιλιάδων λαού που θα διαδηλώσουν στη 1 μ.μ. στην Ομόνοια, ενάντια στα βάρβαρα μέτρα». Μεταξύ άλλων υπογράμμισε: «Απορρίπτουμε τα μέτρα σας και τα μνημόνιά σας. Είναι για να σωθεί η πλουτοκρατία και όχι ο λαός και τα παιδιά του». «Δε συμβιβαζόμαστε», συμπλήρωσε, «με ένα μέλλον στην ανεργία ή με μισθούς - χαρτζιλίκι 400 ευρώ. Δε δεχόμαστε να γίνουμε πελάτες σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ - επιχειρήσεις».

Μετά την ομιλία οι φοιτητές και οι σπουδαστές έκαναν δυναμική πορεία, μαζί με τα συνδικάτα και τις λαϊκές επιτροπές, και τα συνθήματα δυνάμωσαν («Δουλειά για όλους, μόρφωση, υγεία, την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία» κ.ά ), ενώ τον «παλμό» έδιναν τα τύμπανα, μπροστά από το κεντρικό πανό. Αποφάσεις για τη συγκέντρωση είχαν πάρει οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Μηχανολόγων Μηχανικών του ΕΜ Πολυτεχνείου και ΕΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθήνας.

ΛΑΪΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ
Αγώνας - ρήξη, σε κάθε λαϊκό σπίτι

«Ξεσηκωμός! Να μην περάσουν τα μέτρα που εξαθλιώνουν το λαό. Λαϊκό Μπλόκο στην αντιλαϊκή βαρβαρότητα». Με αυτό το σύνθημα στο κεντρικό πανό δεκάδες εργαζόμενοι, άνεργοι, αυτοαπασχολούμενοι που τα μαγαζιά τους κλείνουν, νέοι που μάταια μετά από χρόνια σπουδών αναζητούν δουλειά, διαδήλωσαν μαζικά κάτω από τα πανό των Λαϊκών Επιτροπών από το Δήμο της Αθήνας. Μαζί τους βρέθηκαν και φορείς όπως το Σωματείο Αυτοπασχολουμένων Επαγγελματιών και Εμπόρων Δήμου Αθήνας.

Με ιδιαίτερο παλμό και συντονισμένο βήμα οι διαδηλωτές ξεκίνησαν με συγκέντρωση στην πλατεία Κάνιγγος. Στη συνέχεια ενώθηκαν στα Χαυτεία με τις υπόλοιπες κινητοποιήσεις. Κάλεσαν το λαό να κάνει δική του υπόθεση την ανατροπή της βάρβαρης πολιτικής που τσακίζει τα δικαιώματά του. Να σημάνει αγωνιστικός ξεσηκωμός σε κάθε εργατική γειτονιά, σε κάθε τόπο δουλειάς, σε κάθε λαϊκό σπίτι. Λίγο νωρίτερα, από τα μεγάφωνα της ντουντούκας, η Ηλέκτρα Φρατζή, εκ μέρους της Λαϊκής Επιτροπής 3ου-4ου Διαμερίσματος θα τονίσει: «Η πλουτοκρατία και τα κόμμα της μας οδηγούν στη φτώχεια και την εξαθλίωση. Επικαλούνται τη σωτηρία της χώρας βάζοντας ψευτοδιλήμματα, «ΕΕ» ή χάος», για να κρύψουν ότι πασχίζουν για τη σωτηρία της κερδοφορίας των μονοπωλίων και της ΕΕ. Δε χρωστάμε ούτε ένα ευρώ, αυτοί μας χρωστάνε...».

Παράσταση διαμαρτυρίας για τις Συμβάσεις

Ενταγμένη στη χτεσινή ολοήμερη αγωνιστική δράση στην Αθήνα, ήταν και η παράσταση διαμαρτυρίας που οργάνωσαν στο υπουργείο Εργασίας οι Ομοσπονδίες Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Τύπου και Χάρτου, Φαρμάκου, Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος και Λογιστών. Εδωσαν έτσι άμεση απάντηση στις προκλητικές δηλώσεις του υπουργού Εργασίας με τις οποίες βάζει στο στόχαστρο την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και διαμηνύσουν ότι τέτοιες μεθοδεύσεις δε θα περάσουν.

Ο υπουργός με την αιτιολογία του... «φόρτου εργασίας» αρνήθηκε τη συνάντηση με την αντιπροσωπεία των πέντε Ομοσπονδιών. Μάλιστα, η ηγεσία του υπουργείου έφτασε στο σημείο να «μπλοκάρει» τους συνδικαλιστές στο ασανσέρ και να μην τους αφήσει να ανέβουν ούτε καν στον όροφο που στεγάζεται ο υπουργός καλώντας και τις αστυνομικές δυνάμεις.

Μιλώντας στο «Ρ» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τύπου - Χάρτου Γιάννης Τόλης τόνισε: «Θα μας βρουν στους δρόμους. Ούτε βήμα πίσω από τα δικαιώματά μας. Αυτή η πολιτική πρέπει να ανατραπεί και θα ανατραπεί μέσα από ένα κίνημα που θα στοχεύει ακριβώς στη ρήξη και στην ανατροπή. Ολοι στους δρόμους».

Από τις 6 Οκτωβρίου έχει χαθεί κάθε επικοινωνία με το δεξαμενόπλοιο «ORFEAS» χωρητικότητας 73.400 τόνων με σημαία Μπαχάμες, ελληνικών συμφερόντων και με 24 ναυτεργάτες πλήρωμα, από τους οποίους ο καπετάνιος και ο Α' μηχανικός είναι Ελληνες. Σύμφωνα με ανακοίνωση της διαχειρίστριας εταιρείας «Grace Management SA» το πλοίο μετέφερε 35 χιλιάδες τόνους πετρελαίου στο Αμπιτζάν της Ακτής του Ελεφαντοστού. Το τελευταίο στίγμα το εξέπεμψε το πλοίο το περασμένο Σάββατο κοντά στο Λάγος της Νιγηρίας. Πιθανολογείται ότι το καράβι δέχτηκε πειρατική επίθεση, έχει ζητηθεί από την εταιρεία βοήθεια από τις τοπικές αρχές για τον εντοπισμό του πλοίου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ