ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--
Σύμφωνα με αυτό, το Ιράν έχει, ήδη, φτάσει στο 70% όλης της διαδικασίας και εκτιμάται, κατά τις ισραηλινές υπηρεσίες και πληροφορίες, ότι μέχρι το επόμενο καλοκαίρι, του 2013, θα είναι σε θέση να χρησιμοποιήσει το εμπλουτισμένο ουράνιο για να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα. Ο Νετανιάχου υποστήριξε ότι «η υιοθέτηση σαφών ορίων και τελεσίγραφων δεν οδηγεί σε πόλεμο αλλά τον αποτρέπει», αφήνοντας ξεκάθαρα να υπονοείται ότι το Ισραήλ ετοιμάζεται για στρατιωτικό πλήγμα εφόσον δεν ακολουθηθεί η πρότασή του.
Αμεσα αντέδρασε η ιρανική διπλωματική αντιπροσωπεία στον ΟΗΕ, η οποία εξέδωσε ανακοίνωση όπου στηλιτεύει τον Νετανιάχου για εκτόξευση ψευδών κατηγοριών σε βάρος του Ιράν αλλά και αλλεπάλληλων στρατιωτικών απειλών. Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι η Τεχεράνη θα «απαντήσει κατάλληλα» σε περίπτωση που δεχτεί επίθεση, κάτι που τόνισε κατά τη διάρκεια ομιλίας του και ο διοικητής των «Φρουρών της Επανάστασης», στρατηγός Μουχάμαντ Αλί Τζαφάρι. Υπογράμμισε ότι «κανείς δεν θα φύγει ζωντανός από όσους τολμήσουν να επιτεθούν στο Ιράν». Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη βδομάδα ο Τζαφάρι είχε εκτιμήσει πως μια ισραηλινή επίθεση κατά του Ιράν θα πρέπει μάλλον να θεωρείται δεδομένη.
Στο ζήτημα αναφέρθηκε εκτενώς στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών, Γιανγκ Τζιεκί, ο οποίος υποστήριξε ότι «το ζήτημα της αντιπαράθεσης για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα έχει εισέλθει σε μια νέα κρίσιμη φάση», αποφεύγοντας όμως να εξηγήσει το σκεπτικό του. Ο Κινέζος υπουργός επέμεινε ότι θα πρέπει να υπάρξει δέσμευση όλων των εμπλεκόμενων πλευρών στην υπόθεση αυτή ότι θα επιμείνουν μόνο σε διπλωματικές λύσεις και ζήτησε να αρχίσει εκ νέου εντατικός διάλογος ανάμεσα στο Ιράν και στην ομάδα των «6» - τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και τη Γερμανία.
Σφοδρές είναι οι μάχες που διεξάγονται μέσα στο Χαλέπι |
Μάχες «άνευ προηγουμένου» σημειώνονταν χτες στο Χαλέπι, όπου τόσο πηγές προσκείμενες στις κυβερνητικές δυνάμεις όσο και στους αντικαθεστωτικούς μιλούσαν για συνθήκες «ολοκληρωτικού πολέμου» όπως ποτέ πριν δεν είχε ζήσει η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Συρίας. Οι αντικαθεστωτικοί υποστηρίζουν ότι εξαπέλυσαν ευρεία επιχείρηση κατά των κυβερνητικών δυνάμεων με στόχο να περιορίσουν τον έλεγχό τους επί της πόλης, ο οποίος, τις τελευταίες βδομάδες, αυξανόταν μέρα με τη μέρα. Σφοδρές ανταλλαγές πυρών ακούγονταν ακόμη και σε συνοικίες όπου μέχρι σήμερα παρέμεναν εκτός των συγκρούσεων, όπως οι Ιζάα, Σαϊφάλ, Ντάουλα, Σουλεϊμανίγια. Αντίστοιχα, ευρεία επιχείρηση έχει εξαπολύσει ο συριακός στρατός σε συνοικίες της Δαμασκού, όπως οι Μπαρτζέ, Καμπούν, Τζαμπάρ, στις οποίες δρούσαν εκτεταμένα οι αντικαθεστωτικοί.
Ολα αυτά ενώ κλιμακώνονται συντονισμένα οι πιέσεις τόσο προς τη συριακή ηγεσία όσο και προς τις δυνάμεις εκείνες που την στηρίζουν, όπως το Ιράν και η Ρωσία. Σε σύνοδό του, το 47μελές Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ υιοθέτησε απόφαση στην οποία καταδικάζονται οι εκτεταμένες και κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι οποίες αποδίδονται, με εξαίρεση μια μικρή νύξη, συλλήβδην στις κυβερνητικές δυνάμεις, αποκρύπτοντας ουσιαστικά τη δράση και το ρόλο των αντικαθεστωτικών, των δυνάμεων που τους στηρίζουν οικονομικά και εξοπλιστικά, ακόμη και την κοινή, πλέον, παραδοχή ότι στο συριακό έδαφος δρουν περισσότεροι από 5.000 ξένοι μαχητές. Την απόφαση καταψήφισαν Ρωσία, Κίνα και Κούβα, ενώ απείχαν οι Ουγκάντα, Ινδία και Φιλιππίνες.
Παράλληλα, μια νέα συνάντηση των εκπροσώπων των χωρών της ομάδας των «Φίλων της Συρίας», δηλαδή εκείνων των ιμπεριαλιστικών και περιφερειακών δυνάμεων που έχουν συνταχθεί με τους αντικαθεστωτικούς, αναμενόταν να γίνει αργά χτες στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Οπως δήλωνε ο ΓΓ του Αραβικού Συνδέσμου, αντικείμενο της συνάντησης είναι «η ανταλλαγή ορισμένων ιδεών για το πώς μπορεί να τερματιστεί η αιματοχυσία» και όχι η κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων και σχεδίων. Πάντως, στην πρώτη συνέντευξη που έδωσε στο δίκτυο «αλ Αραμπίγια» ο αποσκιρτήσας πρώην πρωθυπουργός της Συρίας, Ριάντ Χιτζάμπ, - από άγνωστη τοποθεσία - επέμεινε ότι μοναδική λύση για να δοθεί τέλος στις συγκρούσεις είναι η στήριξη και ο εξοπλισμός των αντικαθεστωτικών, οι οποίοι, όπως ισχυρίστηκε, ελέγχουν ούτως ή άλλως το 70% ήδη του εδάφους της χώρας.
NEA YOΡΚΗ.--
Την αναβάθμιση του καθεστώτος της Π. Αρχής από «οντότητα» σε κυρίαρχο κράτος, ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην ετήσια σύνοδο του Οργανισμού. Ενα χρόνο μετά την κατάθεση της αντίστοιχης αίτησης, σε μία από τις πλέον συγκινησιακά φορτισμένες στιγμές της ιστορίας του ΟΗΕ, προς το Συμβούλιο Ασφαλείας, ο Μαχμούντ Αμπάς επανήλθε στο θέμα, τονίζοντας ότι στόχος είναι να αποκτήσει η Π. Αρχή ανάλογο καθεστώς με αυτό του Βατικανού, που είναι χώρα μη μέλος στη Γενική Συνέλευση, αλλά μπορεί να συμμετάσχει σε άλλα όργανα.
Η προηγούμενη αίτηση προς το Συμβούλιο Ασφαλείας, η οποία εφόσον γινόταν δεκτή θα οδηγούσε σε αναγνώριση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους και θα ήταν δεσμευτική, μπλοκαρίστηκε επί της ουσίας με την προβολή γραφειοκρατικών κολλημάτων από τις ΗΠΑ, οι οποίες είχαν ξεκαθαρίσει ότι θα ασκούσαν βέτο στην περίπτωση που το ζήτημα ερχόταν προς ψήφιση στο Συμβούλιο. Στην παρούσα αίτηση προς τη Γενική Συνέλευση δεν υπάρχει δυνατότητα άσκησης βέτο από καμία χώρα και εφόσον η παλαιστινιακή πρόταση συγκεντρώσει 193 ψήφους, κάτι που θεωρείται μάλλον βέβαιο, θα εγκριθεί.
Μια τέτοια εξέλιξη προκαλεί ήδη έντονη δυσφορία και ανησυχία στην ισραηλινή πλευρά καθώς η Π. Αρχή ως μη μέλος της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ θα έχει δικαίωμα συμμετοχής σε σειρά οργάνων του Οργανισμού, όπως είναι π.χ. το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, στο οποίο θα μπορεί να υποβάλλει συγκεκριμένα αιτήματα σε βάρος της ισραηλινής κατοχής. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου, στη δική του ομιλία στη Γενική Συνέλευση μετά τον Μαχμούντ Αμπάς, χαρακτήρισε «λίβελο» την ομιλία του Παλαιστίνιου Προέδρου, επειδή ο τελευταίος εκτίμησε ότι η ισραηλινή πολιτική οδηγεί σε μια «νέα καταστροφή» τον παλαιστινιακό λαό. Επέμεινε ότι μοναδικός τρόπος επίλυσης του Παλαιστινιακού είναι οι διμερείς διαπραγματεύσεις και επέρριψε την ευθύνη για τη στασιμότητα σε αυτές στην παλαιστινιακή πλευρά, όπως συνηθίζει.
ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.-- Αμφίβια επιχείρηση εξαπέλυσε ο στρατός της Κένυας μαζί με την Αφρικανική Ενωση (που έχει τη στήριξη ιμπεριαλιστικών δυνάμεων), με το πρόσχημα του «πολέμου κατά της τρομοκρατίας», στο λεγόμενο προπύργιο των ισλαμιστών της οργάνωσης «Αλ Σαμπάμπ» στο λιμάνι Κισμάγιο της Σομαλίας. Η επιχείρηση έγινε τα ξημερώματα στις 2.00 και συμμετείχαν Κενυάτες, αλλά και στρατιώτες από άλλες χώρες. Η περιοχή στο Κέρας της Αφρικής είναι ιδιαίτερης γεωστρατηγικής σημασίας και οι ιμπεριαλιστές, αξιοποιώντας τη δράση ισλαμιστών και πειρατών, επιχειρούν να ελέγξουν πλήρως.
Ο συνταγματάρχης Σάιρους Ογκούνα, εκπρόσωπος του κενυατικού στρατού, είπε ότι είναι θέμα λίγου χρόνου να τεθεί υπό πλήρη έλεγχο το Κισμάγιο. Κάλεσε τον τοπικό πληθυσμό να εγκαταλείψει τα πεδία των μαχών για να μην πέσουν θύματα διασταυρούμενων πυρών. Πάντως, χιλιάδες κάτοικοι της πόλης έχουν εγκαταλείψει το Κισμάγιο τις τελευταίες δύο βδομάδες με την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ να υπολογίζει σε τουλάχιστον 10.000 αυτούς που αναζήτησαν καταφύγιο σε άλλες περιοχές της Σομαλίας μέσα στο τελευταίο πενθήμερο.
Εκπρόσωπος των ισλαμιστών της «Αλ Σαμπάμπ» ισχυρίστηκε ότι οι μουτζαχεντίν (ισλαμιστές μισθοφόροι) προβάλλουν «σθεναρή αντίσταση» και ότι απαντούν με αντιαεροπορικά πυρά στη ρίψη πυρών από κενυατικά πολεμικά σκάφη και στρατιωτικά ελικόπτερα.
Ως γνωστόν, ο στρατός της Κένυας ξεκίνησε τη στρατιωτική επέμβαση στη Σομαλία τον περσινό Οκτώβρη, αρχικά εκτός πλαισίου δράσης της ένοπλης αποστολής της Αφρικανικής Ενωσης. Εκτοτε η Κένυα έχει δεχθεί αρκετές αιματηρές επιθέσεις αυτοκτονίας από Σομαλούς ισλαμιστές στο έδαφός της, πράγμα που δεν αποκλείεται να συνεχιστεί και το αμέσως επόμενο διάστημα καθώς δεν αποκλείονται αντίποινα από τους ισλαμιστές της «Αλ Σαμπάμπ» για την εκδίωξή τους και από το Κισμάγιο.
ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--
Στη σύλληψη τεσσάρων ψαράδων, δύο Ελληνοκύπριων και δύο Αιγύπτιων, προχώρησαν χτες οι κατοχικές αρχές του ψευδοκράτους της «Βορείου Κύπρου». Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν τα κυπριακά ΜΜΕ, οι ψαράδες είχαν ξεκινήσει από τη Λεμεσό και βρίσκονταν σε διεθνή ύδατα 32 ναυτικά μίλια ανοικτά της Αμμοχώστου. Στη συγκεκριμένη περιοχή προσέγγισαν το σκάφος τους δυο τουρκικές ακταιωροί και Τούρκοι στρατιώτες επιβιβάστηκαν στο ψαροκάικο και ανάγκασαν τους ψαράδες να μαζέψουν τα δίκτυά τους και να τους ακολουθήσουν στο κλειστό λιμάνι της κατεχόμενης Αμμοχώστου.
Ο καπετάνιος κατάφερε να ενημερώσει τη διοίκηση της Λιμενικής Αστυνομίας και το Κέντρο Ερευνας και Διάσωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ για το επεισόδιο, το κυπριακό υπουργείο Εξωτερικών ενημέρωσε τα Ηνωμένα Εθνη, από τα οποία ζήτησε να προβούν σε ενέργειες για την απελευθέρωση των ψαράδων.