Με κινητοποιήσεις διεκδικούν το δικαίωμα σε δωρεάν ασφαλείς μεταφορές γονείς, μαθητές, εκπαιδευτικοί
Η καλλιτεχνική έκφραση όπλο στη διεκδίκηση |
Η συγκέντρωση ξεκίνησε στις 11 το πρωί στην πλατεία Κλαυθμώνος και από εκεί μία πολύχρωμη πορεία κατευθύνθηκε στη Βουλή. Μπροστά στο μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη, οι μαθητές ξεδίπλωσαν όσα διδάσκονται στα σχολεία τους, χόρεψαν, έκαναν γκράφιτι και παντομίμα, ζωγράφισαν, τραγούδησαν και έπαιξαν μουσική, εκφράζοντας την αγανάκτησή τους για τη σημερινή κατάσταση.
Για τα μουσικά και καλλιτεχνικά σχολεία, επειδή ακριβώς εξυπηρετούν ευρύτερες περιοχές, η δωρεάν μεταφορά ανήκει στις προδιαγραφές για τη λειτουργία τους. Η φετινή κατάσταση έχει αναγκάσει τους γονείς να μεταφέρουν οι ίδιοι τα παιδιά τους, με κόστος σε χρήμα και χρόνο. Αλλα παιδιά ξυπνούν από τις 6 το πρωί για να πάρουν συγκοινωνία και να φτάσουν τελικά στο σχολείο έχοντας και πάλι χάσει την πρώτη ώρα, όπως χαρακτηριστικά έλεγε μία μαθήτρια του μουσικού σχολείου Αλίμου που βλέπει το σχολείο της να αποψιλώνεται από μαθητές. Γιατί πολλά παιδιά μετεγγράφονται στα γενικά σχολεία της γειτονιάς τους, (κυρίως μαθητές γυμνασίου που είναι δυσκολότερο να μετακινηθούν με τα μέσα μαζικής μεταφοράς κουβαλώντας και μουσικά όργανα) και η οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών δεν επιτρέπει σε πολλούς από αυτούς να πληρώσουν ωδεία, βάζοντας έτσι τελεία νωρίς στην καλλιτεχνική εκπαίδευση αυτών των παιδιών, που χτες εντυπωσίασαν με τις δυνατότητές τους.
Εκπρόσωποι των γονιών καταγγέλλουν την αντιμετώπιση που είχαν στα υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών όταν ζήτησαν να επιδώσουν στους αρμόδιους το υπόμνημα με τα αιτήματά τους καθώς οι υπάλληλοι τους παρέπεμψαν στο... πρωτόκολλο.
Τη σκυτάλη των κινητοποιήσεων την παίρνουν το Σάββατο 6 Οκτώβρη τα μουσικά και καλλιτεχνικά σχολεία της Β. Ελλάδας με κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη, στις 12 το μεσημέρι, έξω από το κρατικό ωδείο.
Επίσης χθες, μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στο δημαρχείο της Σαλαμίνας πραγματοποίησαν εκπρόσωποι της ΕΛΜΕ Πειραιά, της Ενωσης Δασκάλων Σαλαμίνας και της Ενωσης Γονέων του νησιού, με κύριο αίτημα τη δωρεάν μετακίνηση όλων των μαθητών. Σε συνάντηση που είχαν με το δήμαρχο της πόλης απέσπασαν τη δέσμευση πως θα αποσταλεί έγγραφο στους διευθυντές όλων των σχολείων ώστε να υπογράψουν τις κάρτες όλων των μαθητών. Αντιπροσωπεία των συγκεντρωμένων πραγματοποίησε παρέμβαση και στις κοινοπραξίες των καραβιών που εκτελούν τα δρομολόγια Πειραιά - Σαλαμίνα απαιτώντας τη δωρεάν μετακίνηση και των εκπαιδευτικών.
Μαζικά διαδήλωσαν στο κέντρο της Αθήνας οι μαθητές |
Σε κλείσιμο όλων των σχολείων της Ανατολικής Αττικής και σε κατά τόπους κινητοποιήσεις μαζί με εκπαιδευτικούς και μαθητές καλεί η Ομοσπονδία Γονέων Ανατολικής Αττικής την Τρίτη 9 Οκτώβρη απαιτώντας λύση για τη μεταφορά των μαθητών.
Κυνήγι θησαυρού για μαθητές Γυμνασίου διοργανώνει η ΚΝΕ, την Κυριακή στο πάρκο «Αντ. Τρίτσης»
Ενα πρωτότυπο μάθημα ιστορίας, ένα ξεχωριστό «κυνήγι χαμένου θησαυρού» διοργανώνει την Κυριακή η Οργάνωση Αττικής της ΚΝΕ για μαθητές Γυμνασίου την Κυριακή 7 Οκτώβρη, στις 10.30 π.μ. στο πάρκο «Τρίτση» στο Ιλιον. Η πρωτοβουλία εντάσσεται στο πλαίσιο της παρέμβασης της ΚΝΕ μπροστά στην 28η Οκτώβρη για να γνωρίσουν οι νέες γενιές την πραγματική Ιστορία.
Μέσα από αποστολές, γρίφους και κώδικες, οι μαθητές θα αναζητήσουν «το μυστικό του κάστρου του Υμηττού». Το όνομα αυτό δόθηκε στο μικρό ισόγειο σπίτι στην οδό Αγραίων 47, στον Υμηττό, στο οποίο στις 29 Απρίλη του 1944, ξετυλίχτηκε μία από τις πιο ηρωικές στιγμές του αγώνα ενάντια στους κατακτητές. Το σπίτι χρησιμοποιούσε ο ΕΛΑΣ για αποθήκη οπλισμού και όλο το προηγούμενο βράδυ τρεις νέοι ΕΠΟΝίτες ο Δημήτρης Αυγέρης, ο Κώστας Φωλτόπουλος και ο Θάνος Κιοκμενίδης το φρουρούσαν. Περίπου διακόσιοι Γερμανοί έκαναν έφοδο στη συνοικία του Υμηττού, συνοδευόμενοι από τους προδότες συνεργάτες τους, με σκοπό να μπλοκάρουν το σπίτι. Εφτά ολόκληρες ώρες οι ΕΠΟΝίτες κατάφεραν να πολεμήσουν τους κατακτητές οι οποίοι μέτρησαν απώλειες. Μετά από σφοδρή επίθεση με όλμους και μυδράλια, οι Γερμανοί έκαναν το σπίτι κυριολεκτικά κόσκινο και κάνοντας έφοδο διαπίστωσαν ταπεινωμένοι ότι πολεμούσαν με τρία παιδιά, τα οποία έγιναν θρύλος και το ταπεινό σπίτι έμεινε γνωστό ως «Κάστρο του Υμηττού». Το βράδυ της ίδιας μέρας κάποιος αγωνιστής ΕΠΟΝίτης έγραψε στον τοίχο του σπιτιού: «Διαβάτη που περνάς από το σπίτι των τριών ηρώων του Υμηττού, γονάτισε, σφίξε τη γροθιά σου, και ορκίσου εκδίκηση».