ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 15 Σεπτέμβρη 2012 - 2η έκδοση
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ANTΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΗ ΤΑΙΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΩΑΜΕΘ
Διευρύνονται οι διαμαρτυρίες

Πολλά τα ερωτήματα για τους δημιουργούς της ταινίας και τις σκοπιμότητές τους

Από τις διαμαρτυρίες στο Λίβανο
Από τις διαμαρτυρίες στο Λίβανο
ΚΑΪΡΟ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Παρά τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας πέριξ σχεδόν όλων των αμερικανικών διπλωματικών αποστολών σε αραβικές και μουσουλμανικές χώρες, χτες, παραδοσιακή μέρα προσευχής των μουσουλμάνων, σε πολλές περιπτώσεις σημειώθηκαν σφοδρότατες και αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ αστυνομικών δυνάμεων και διαδηλωτών που διαμαρτύρονταν για τα αποσπάσματα προσβλητικής για τον Μωάμεθ ταινίας που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο από τις ΗΠΑ. Τα σοβαρότερα επεισόδια σημειώθηκαν στο Σουδάν, στο Λίβανο και στην Τυνησία, ενώ ογκώδεις αλλά σχετικά ειρηνικές διαδηλώσεις που σημαδεύτηκαν, κατά περίπτωση, από μικροτραυματισμούς και συλλήψεις, πραγματοποιήθηκαν στο Αφγανιστάν, σε πολλές πόλεις του Ιράκ, πολλές πόλεις του Πακιστάν, στην Ινδονησία, στη Μαλαισία, στο Μπαγκλαντές, στην πόλη της Γάζας και στην ανατολική Ιερουσαλήμ, στη Νιγηρία, στην Κένυα, στο Μαρόκο, στο Ιράν, στην Αίγυπτο - για τέταρτη συνεχόμενη μέρα -, στο Κουβέιτ, όπου αναρτήθηκε το λάβαρο της «Αλ Κάιντα» και αλλού.

Στο Σουδάν, οι διαδηλωτές πρώτα επιτέθηκαν κατά της βρετανικής και γερμανικής πρεσβείας και μάλιστα εισέβαλαν στη δεύτερη, όπου προκάλεσαν ζημιές, ανέβασαν τη σαλαφιστική σημαία και πυρπόλησαν το κτίριο. Στη συνέχεια στράφηκαν κατά της αμερικανικής πρεσβείας όπου είχαν αναπτυχθεί εντός του κτιρίου ισχυρότατες δυνάμεις της Αστυνομίας που χρησιμοποίησαν δακρυγόνα αλλά και πραγματικά πυρά για να τους διώξουν, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο διαδηλωτές και να τραυματιστούν δεκάδες.

Στην Τυνησία, οι διαδηλωτές - που δεν ήταν τόσοι πολλοί - πέρασαν από τις ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονταν γύρω από την αμερικανική πρεσβεία και εισέβαλαν από πάρκινγκ σε αυτήν, πυρπολώντας τα αυτοκίνητα. Κατά τη διάρκεια της εισβολής φαίνεται ότι σκοτώθηκαν 3 διαδηλωτές και τραυματίστηκαν 28 αν και δεν έχουν γίνει επίσημες ανακοινώσεις. Μέχρι το βράδυ, ορισμένοι από αυτούς φερόταν να παραμένουν στο εσωτερικό διατηρώντας υψωμένη μια σαλαφιστική σημαία και περικυκλωμένοι από στρατό και αστυνομία. Παράλληλα με τα επεισόδια στην πρεσβεία, άλλη ομάδα διαδηλωτών πυρπόλησε αμερικανικό σχολείο σε άλλο σημείο της τυνησιακής πρωτεύουσας.

Τέλος, στο Λίβανο σημειώθηκαν συγκρούσεις ανάμεσα σε διαδηλωτές στο κέντρο της βόρειας πόλης της Τρίπολης και αστυνομικές δυνάμεις, κατά τις οποίες σκοτώθηκε ένας διαδηλωτής και τραυματίστηκαν δύο ενώ πυρπολήθηκε εστιατόριο αμερικανικής αλυσίδας ταχυφαγείων. Τα μέτρα στο Λίβανο είναι δρακόντεια λόγω της επίσκεψης του Πάπα, ο οποίος έγινε και αυτός στόχος στα συνθήματα των διαδηλωτών.

Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος έκανε τηλεοπτική έκκληση για ηρεμία και χαρακτήρισε «ισλαμικό καθήκον κάθε μουσουλμάνου να προστατεύει τις διπλωματικές αποστολές και τους ξένους που βρίσκονται στη χώρα φιλοξενούμενοι». Παρά το γεγονός ότι ο Μούρσι έχει καταδικάσει τις εκδηλώσεις βίας έστω και αν η ταινία είναι, όπως είπε, «επίθεση κατά του Ισλάμ», οι αμερικανο-αιγυπτιακές σχέσεις, λόγω των συνεχόμενων διαδηλώσεων, βρίσκονται σε ένταση. Και αυτή οξύνθηκε περαιτέρω από το γεγονός ότι οι ισλαμιστές «Αδελφοί Μουσουλμάνοι», από όπου προέρχεται και ο Μούρσι, ενώ στην αγγλική γλώσσα «ανέβαζαν» στην ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης twitter μηνύματα «φιλίας» προς τις ΗΠΑ εκφράζοντας ανακούφιση για το ότι είναι αλώβητη όλη η αμερικανική διπλωματική αποστολή στην Αίγυπτο και διατυπώνοντας την ελπίδα να μείνουν καλές οι διμερείς σχέσεις, ταυτόχρονα «ανέβαζαν» στο ίδιο δίκτυο, στην αραβική γλώσσα, μηνύματα που καλούσαν σε «συγκέντρωση ενός εκατομμυρίου» έξω από την αμερικανική πρεσβεία. Επισήμως, οι ΗΠΑ δεν έκαναν σχόλιο αλλά ο Μπ. Ομπάμα σε προεκλογική του ομιλία, αναφερόμενος στα γεγονότα, είπε ότι «οι ΗΠΑ με την Αίγυπτο δεν είναι ούτε σύμμαχοι, ούτε εχθροί», μια αποστροφή που έκανε ιδιαίτερη αίσθηση δεδομένων των στενότατων διμερών σχέσεων κατά το παρελθόν.

Σκόπιμη πρόκληση η ταινία και στημένες επιθέσεις;

Στο μεταξύ, οι έρευνες για τους δημιουργούς και την ακριβή προέλευση της ταινίας, καθώς και το πώς έφτασε τελικά ν' αναρτηθεί στην αραβική γλώσσα συνεχίζονται και τα πρώτα στοιχεία δείχνουν μια μάλλον σκοτεινή διαδρομή, που δύσκολα μπορεί κανείς να πιστέψει ότι πρόκειται μόνο για το έργο ενός μισαλλόδοξου μοναχικού τύπου που θέλησε να προκαλέσει και η οποία, τελικά, περιπλέκει περαιτέρω την κατάσταση. Στη Λιβύη, από την άλλη, οι αρχές ανακοίνωσαν ότι κρατούν τέσσερα άτομα που σχετίζονται με την επίθεση στο αμερικανικό προξενείο στη Βεγγάζη, όπου σκοτώθηκε ο Αμερικανός πρέσβης. Αμερικανικές πηγές δήλωναν ότι δεν έχει ακόμη ξεκαθαριστεί αν η επίθεση αυτή σχετιζόταν με την ταινία ή ήταν προσχεδιασμένη για την επέτειο της 11ης Σεπτέμβρη.

Ενδεικτικό του κλίματος είναι χτεσινό δημοσίευμα του βρετανικού «Ιντιπέντετ» που σημειώνει πως «οι ΗΠΑ είχαν πληροφορίες που καταδείκνυαν ότι οι πρεσβείες στην Αίγυπτο και στη Βεγγάζη θα βρεθούν στο στόχαστρο ισλαμιστών τουλάχιστον 48 ώρες πριν από τις επιθέσεις, αλλά δεν ενημέρωσαν αρμοδίως τις διπλωματικές αποστολές». Ταυτόχρονα, η εφημερίδα αναφέρει ότι οι ΗΠΑ θεωρούν «πιθανότατα» προσχεδιασμένη την επίθεση λόγω του βαρέος οπλισμού που έφεραν οι δράστες και δεν μεταφέρεται συνήθως από απλούς διαδηλωτές. Προσθέτει, δε, ότι από την πρεσβεία κλάπηκαν διαβαθμισμένα έγγραφα που σχετίζονται με πετρελαϊκά συμβόλαια.

ΣΥΡΙΑ
Η Τουρκία προσπαθεί να κερδίσει επιρροή

Στη Δαμασκό βρίσκεται για σειρά συναντήσεων ο Λ. Μπραχίμι, απεσταλμένος του ΟΗΕ

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΑΓΚΥΡΑ - ΓΙΑΛΤΑ.--

Με τον Σύρο Πρόεδρο Μπάσαρ αλ Ασαντ, αλλά και με οργανώσεις της αναγνωρισμένης από τις αρχές αντιπολίτευσης, όπως είναι η Εθνική Επιτροπή Συντονισμού για τη Δημοκρατική Αλλαγή, επρόκειτο να έχει σειρά συναντήσεων, χτες, ο Λακχντάρ Μπραχίμι. Ο Αλγερινός διπλωμάτης και νέος ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου απέφυγε τις δηλώσεις και τόνισε μόνο ότι η κατάσταση χειροτερεύει διαρκώς. Στο ζήτημα αναφέρθηκε, μετά από καιρό σιωπής, και ο προκάτοχός του, Κόφι Ανάν, ο οποίος επανέλαβε ότι «δεν υπάρχει στρατιωτική λύση για τη Συρία».

Στο μεταξύ, σειρά μέτρων για τον περιορισμό των μετακινήσεων στα σύνορά της, αλλά και για την απομάκρυνση ενόπλων από το έδαφός της φαίνεται ότι λαμβάνει η Αγκυρα, αφού παρά τις λεκτικές της κορόνες είναι εμφανές ότι αντιμετωπίζει σοβαρότατο πρόβλημα λόγω της αναζωπύρωσης του Κουρδικού που πυροδοτήθηκε από την υποδαύλιση της βίας στη γειτονική χώρα, στην οποία επιδόθηκε με την αμέριστη συμπαράστασή της σε τμήμα των Σύρων αντικαθεστωτικών. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μεταδίδουν πολλά πρακτορεία, τουρκικές δυνάμεις άρχισαν να περιπολούν τις περιοχές κατά μήκος των τουρκοσυριακών συνόρων και να ζητούν από ενόπλους να εγκαταλείψουν εντός 24ωρου το τουρκικό έδαφος ενώ γίνεται προσπάθεια ν' ανακοπεί η ροή των προσφύγων προς την Τουρκία και να λειτουργούν μόνο τα μεθοριακά περάσματα υπό αυστηρότατους ελέγχους.

Παρ' όλα αυτά, ο Τούρκος πρωθυπουργός Ερντογάν, στην ομιλία του στη σύνοδο για την Ευρωπαϊκή Στρατηγική στη Γιάλτα της Ουκρανίας, δεν παρέλειψε να εξαπολύσει μια νέα επίθεση προς τη συριακή ηγεσία και να αναμειχθεί εκ νέου στα της γείτονος. Ετσι, εκτίμησε ότι πλησιάζει το «αναπόφευκτο τέλος του καθεστώτος», ότι «η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στη Συρία δεν οφείλεται σε ξένες παρεμβάσεις, αλλά στην οργή του ίδιου του συριακού λαού» ενώ, για πρώτη φορά τόσο καθαρά, παραδέχτηκε ότι υπάρχει κίνδυνος διάχυσης της βίας σε όλη την περιοχή.

Την ίδια ώρα, εντός Συρίας, σφοδρότατες μάχες μαίνονται σε δύο κεντρικές συνοικίες στο Χαλέπι, τις Μιντάν και Χανάνο, ενώ εκρήξεις ακούγονταν και στα προάστια της Δαμασκού. Πηγές προσκείμενες στους αντικαθεστωτικούς υποστήριζαν ότι στο προάστιο Ντούμα σκοτώθηκαν 18 στρατιώτες, χωρίς να επιβεβαιώνεται η είδηση.

ΙΑΠΩΝΙΑ - ΚΙΝΑ
Συνεχίζεται η διαμάχη για την Ανατολική Κινεζική Θάλασσα

ΤΟΚΙΟ.--

Ενταση εξακολουθεί να επικρατεί μεταξύ Κίνας και Ιαπωνίας λόγω των εδαφικών διαφορών που αφορούν την Ανατολική Κινεζική Θάλασσα, μετά και την ανακοίνωση της Ιαπωνίας ότι θα αγοράσει τρεις βραχονησίδες στην περιοχή. Χτες έξι κινεζικά σκάφη επιτήρησης πλησίασαν το αρχιπέλαγος στο οποίο βρίσκονται τα νησιά και αποτελεί περιοχή την οποία η Ιαπωνία υποστηρίζει ότι της ανήκει, με το Πεκίνο να δηλώνει ξεκάθαρα ότι οι περιπολίες έχουν στόχο να δείξουν τη δικαιοδοσία της Κίνας επί των νησιών και να διαφυλάξουν τα ναυτιλιακά συμφέροντά της. Σε σχετική ανακοίνωση του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι «δύο ομάδες κινεζικών σκαφών επιτήρησης έφθασαν στα ύδατα γύρω από τα νησιά Ντιαογιού και τα άλλα γειτονικά νησιά στις 14 Σεπτεμβρίου 2012 για να αρχίσουν να περιπολούν και να κάνουν σεβαστό το νόμο».

Η Ιαπωνία χαρακτήρισε τις κινεζικές κινήσεις «χωρίς προηγούμενο» και επέδωσε επίσημη διαμαρτυρία στον πρέσβη της Κίνας στο Τόκιο, ενώ ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Γιοσιχίκο Νόντα προειδοποίησε πως οι ιαπωνικές αρχές «θα κάνουν τα πάντα για να παρακολουθήσουν τα σκάφη».

Αξίζει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο αρχιπέλαγος στο οποίο βρίσκονται τα νησιά, εκτιμάται ότι κρύβει σημαντικά κοιτάσματα πετρελαίου και αερίου, ενώ αποτελεί σημαντικό πέρασμα ναυτιλιακών δρόμων.

ΛΙΒΑΝΟΣ
Σε κλοιό ασφαλείας για την άφιξη του Πάπα

ΒΗΡΥΤΟΣ.-

Σε συναγερμό έχουν τεθεί οι λιβανικές δυνάμεις ασφαλείας καθώς έφτασε χτες το μεσημέρι ο Πάπας Βενέδικτος 16ος στο Λίβανο, στο πλαίσιο της πρώτης επίσκεψης Ποντίφικα στη χώρα την τελευταία 15ετία. Ο πονοκέφαλος των δυνάμεων ασφαλείας και της λιβανικής κυβέρνησης έχει γίνει ακόμη μεγαλύτερος καθώς εκτός της εσωτερικής έντασης που επικρατεί λόγω του διχασμού μεγάλου τμήματος του πληθυσμού μεταξύ υποστηρικτών και αντιπάλων του καθεστώτος Ασαντ στη Συρία, τα τελευταία 24ωρα κλιμακώνεται σε όλο τον αραβικό και μουσουλμανικό κόσμο η οργή για την προσβλητική, για τον Μωάμεθ, ταινία, αποσπάσματα της οποίας έχουν κυκλοφορήσει στο διαδίκτυο.

Κατά την τριήμερη παραμονή του, ο Πάπας θα συναντηθεί με εκπροσώπους των πολιτικών δυνάμεων της χώρας αλλά και των 18 διαφορετικών θρησκευτικών κοινοτήτων που ζουν στο Λίβανο. Κατά την άφιξή του τάχθηκε υπέρ του τερματισμού της αιματοχυσίας στη Συρία και χαρακτήρισε «αμαρτία» την εισαγωγή όπλων στο συριακό έδαφος, όπου και αν κατευθύνεται.



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ