ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 15 Σεπτέμβρη 2012 - 2η έκδοση
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΠΑΝΙΑ
Στους δρόμους κατά της λιτότητας

ΜΑΔΡΙΤΗ.--

Εκατοντάδες χιλιάδες Ισπανοί, από όλες τις γωνιές της χώρας, αναμένεται να διαδηλώσουν σήμερα στη Μαδρίτη ενάντια στην πολιτική λιτότητας, τις περικοπές σε Υγεία και Παιδεία, τις μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά και την κατάργηση εργασιακών δικαιωμάτων που ολοένα εξαθλιώνουν τα λαϊκά στρώματα. Τη διαδήλωση καλούν οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες των Εργατικών Επιτροπών (CCOO) και της Γενικής Ενωσης Εργατών (UGT), που εδώ και χρόνια προβάλλουν την ταξική συνεργασία και μόνο κάτω από πίεση από τη βάση προχωρούν σε κινητοποιήσεις, αλλά σπάνια σε απεργίες. Οι δύο αυτές ηγεσίες ως τώρα μόνο προειδοποίησαν την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι για το ενδεχόμενο κήρυξης γενικής απεργίας σε περίπτωση που προχωρήσει σε οποιοδήποτε σχέδιο «διάσωσης» της χώρας και αντιπρότειναν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

Κάλεσμα στη διαδήλωση, αλλά με άλλο αγωνιστικό ταξικό πλαίσιο απευθύνει το Κομμουνιστικό Κόμμα των Λαών της Ισπανίας, που καλεί τους εργαζόμενους να μη μείνουν μόνο στην αντίθεσή τους στα βάρβαρα κυβερνητικά μέτρα, αλλά να βάλουν στο στόχαστρό τους την ίδια τη στρατηγική του κεφαλαίου, το ίδιο το εκμεταλλευτικό σύστημα. Γι' αυτό οι κομμουνιστές προβάλλουν το ζήτημα η εργατική τάξη να χτυπήσει εκεί που πονάει το κεφάλαιο, στην καπιταλιστική παραγωγή, με τη διοργάνωση καλά προετοιμασμένης γενικής απεργίας.

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
Κινητοποιήσεις ενάντια στη νέα αντιλαϊκή επίθεση

Από πρόσφατη λαϊκή κινητοποίηση στη Λισαβόνα
Από πρόσφατη λαϊκή κινητοποίηση στη Λισαβόνα
ΛΙΣΑΒΟΝΑ.--

Πυρετωδώς προετοιμάζονται οι πρώτες μορφές αγώνα του εργατικού κινήματος σε ό,τι αφορά τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε την προηγούμενη βδομάδα ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Πέδρο Πάσος Κοέλιο, σε ό,τι αφορά τις ασφαλιστικές εισφορές. Οπως είναι γνωστό, από το 2013, αναμένεται η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών των μισθωτών του ιδιωτικού και του δημόσιου ταμείου από το 11% στο 18%, ενώ θα μειωθούν οι εργοδοτικές εισφορές στο 18% από 23,75%, με πρόφαση την ...προσπάθεια δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας.

Το αντιπολιτευόμενο Σοσιαλιστικό Κόμμα, βλέποντας την οργή και τη δυσαρέσκεια που προκαλούν τα συγκεκριμένα μέτρα, αποφάσισε την Πέμπτη το βράδυ να αποσύρει την υποστήριξή του σ' αυτά, παρόλο που έχει στηρίξει μέχρι τώρα όλα τα αντιλαϊκά μέτρα. Ο επικεφαλής του Κόμματος, Αντόνιο Σεγκούρο, υποστήριξε πως το σχέδιο προϋπολογισμού για το 2013 με τις νέες περικοπές θα πρέπει να καταψηφιστεί και απείλησε με ψηφοφορία για άρση της εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Η Γενική Συνομοσπονδία Εργαζομένων «CGTP-IN» προγραμματίζει για τις 29 Σεπτέμβρη μεγάλη συγκέντρωση στη Λισαβόνα, ενώ παράλληλα ως «εθνική ημέρα δράσης - ημέρα διαμαρτυρίας και οργής» έχει προκηρύξει την 1η Οκτώβρη. Επιπλέον, από τις 5 έως τις 13 Οκτώβρη σχεδιάζει διάφορες δραστηριότητες για «την καταπολέμηση της ανεργίας».

Το Πορτογαλικό Κομμουνιστικό Κόμμα απευθύνει κάλεσμα για την ανάπτυξη της οργανωμένης πάλης των εργαζομένων και του λαού. Οπως δήλωσε ο ΓΓ της ΚΕ του κόμματος Τζερόνιμο ντε Σόουζα, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Πέμπτη, χρειάζεται όλοι οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι νέες γυναίκες, οι αγρότες και οι ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων να εκφράσουν τη δυσαρέσκεια και την αγανάκτησή τους και να απορρίψουν αυτήν την πολιτική. Κάλεσε σε μαζική συμμετοχή του λαού στις εκδηλώσεις και τις συγκεντρώσεις της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργαζομένων.

ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ
Οι πολυεθνικές των ορυχείων προκαλούν

Τις αυξήσεις-ψίχουλα απορρίπτουν οι εργάτες που συνεχίζουν τον αγώνα

ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ.-- Μόλις 900 ραντ (περίπου 85 ευρώ!) αύξηση πρόσφερε χτες η διοίκηση του ορυχείου πλατίνας Μαρικάνα της εταιρείας «Λονμίν» στους περίπου 28.000 μεταλλωρύχους που απεργούν από τις 10 Αυγούστου, διεκδικώντας αξιοπρεπείς μισθούς ύψους 12.500 ραντ (περίπου 1.182 ευρώ) και καλύτερες συνθήκες δουλειάς.

Η πρόταση της εργοδοσίας αντιμετωπίστηκε με έντονες αποδοκιμασίες από πλήθος χιλιάδων απεργών. Η εξέλιξη αυτή κάθε άλλο παρά εκτονώνει την ένταση και τον αναβρασμό που επικρατεί στα περισσότερα ορυχεία χρυσού και πλατίνας της χώρας, καθώς αντίθετα ρίχνει λάδι στη φωτιά των κινητοποιήσεων που εξαπλώνονται πλέον ολοένα και ευρύτερα... Ηδη τις τελευταίες μέρες υπάρχει απεργιακό κάλεσμα για γενική απεργία, από την ερχόμενη Κυριακή, σε όλα τα ορυχεία της ευρύτερης περιοχής του Ράστενμπεργκ...

Απ' την άλλη, η προσφορά της «Λονμίν» για αύξηση του μισθού από τα 4.600 στα περίπου 5.500 ραντ δεν προκαλεί μόνον τους εργάτες, αλλά και μερίδα του νοτιοαφρικανικού Τύπου που παρατηρεί τις τεράστιες ανισότητες που υπάρχουν ανάμεσα στις αποδοχές των εργατών που παίζουν καθημερινά τη ζωή τους κορόνα-γράμματα και σε εκείνες των διευθυντικών στελεχών που αμείβονται 150 φορές περισσότερο, παίρνοντας έκαστος κατά μέσο όρο πάνω από 20.000.000 ραντ το χρόνο.

Προκλητικός εμφανίστηκε και ο υπουργός Δικαιοσύνης Τζεφ Ραντέμπε, που διεμήνυσε προς τους απεργούς ότι η κυβέρνηση «δεν θα επιβάλει κατάσταση εκτάκτου ανάγκης», αλλά θα αντιμετωπίσει πλέον «ταχύτατα και άμεσα παράνομες απεργίες και συγκεντρώσεις». Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι μέλημα της κυβέρνησης είναι η επαναφορά της δημόσιας τάξης στα ορυχεία «για να συνεχίσει η οικονομία μία ομαλή πορεία»...

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-- Βροχή επικρίσεων δέχεται ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ότι, επιμένοντας στις «τριβές» με τις ΗΠΑ για την υιοθέτηση «κόκκινων γραμμών» στο ζήτημα του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος πέραν των οποίων θα υπάρξει δυναμική αντίδραση, παρεμβαίνει στην προεκλογική εκστρατεία στις ΗΠΑ υποστηρίζοντας εμμέσως τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών. Ο Νετανιάχου αρνείται ότι κάνει κάτι τέτοιο, όμως, και χτες επανέλαβε ότι «το Ισραήλ δεν θα περιμένει τις ΗΠΑ για ν' αντιδράσει. Αν κριθεί απαραίτητο, θα δράσουμε μόνοι μας, χωρίς την έγκρισή τους» υπογράμμισε σε δηλώσεις του.

ΠΑΡΙΣΙ.-- Τον τερματισμό της λειτουργίας της πυρηνικής εγκατάστασης στο Φέσενχαϊμ, στην οποία πριν από λίγες ημέρες σημειώθηκε ατύχημα, που είχε ως αποτέλεσμα να τραυματιστούν τέσσερις εργαζόμενοι, ανακοίνωσε, χτες, σε διήμερο περιβαλλοντικό συνέδριο ο Γάλλος Πρόεδρος. Πρόκειται για την πιο παλιά πυρηνική εγκατάσταση της Γαλλίας και ο Ολάντ υποστήριξε ότι όλοι οι εργαζόμενοι θα απορροφηθούν στις άλλες πυρηνικές εγκαταστάσεις όπου θα γίνει ευρεία αναβάθμιση.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Ανελκυστήρας σε οικοδομή στην πόλη Γουχουάν, της επαρχίας Χουμπέι, στην Κεντρική Κίνα, έκανε βουτιά 30 ορόφων την Πέμπτη, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 19 άνθρωποι. Σύμφωνα με τις αρχές, οι συνθήκες και τα αίτια του δυστυχήματος τελούν υπό έρευνα, ωστόσο χιλιάδες εργαζόμενοι χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο στην Κίνα σε εργατικά ατυχήματα, καθώς οι κανόνες ασφαλείας δεν τηρούνται.

ΤΟΚΙΟ.-- Τη σταδιακή ενεργειακή απεξάρτηση της Ιαπωνίας από την πυρηνική ενέργεια μέσα στις επόμενες τρεις δεκαετίες πρότεινε χτες η ιαπωνική κυβέρνηση, δίνοντας έμφαση στην παραγωγή ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές.

ΧΑΓΗ.-- Στις 16 Οκτώβρη προγραμματίστηκε να αρχίσει η δίκη του κατηγορούμενου για εγκλήματα πολέμου, πρώην προέδρου της Δημοκρατίας της Σερβικής Κράινα, Γκόραν Χάτζιτς, ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY). Ο Χάτζιτς κατηγορείται για συμμετοχή σε «οργανωμένο εγκληματικό σχέδιο» με επικεφαλής τον τότε πρόεδρο της Σερβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, στόχος του οποίου ήταν η βίαιη και μόνιμη απομάκρυνση των Κροατών και του μη σερβικού πληθυσμού από το 1/3 της κροατικής επικράτειας.

ΓΟΥΑΤΕΜΑΛΑ.-- Χιλιάδες κάτοικοι των περιοχών γύρω από το ηφαίστειο Φουέγκο εξαναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους μετά την έκρηξή του, το απόγευμα της Πέμπτης, κάτι που προκάλεσε την εκτόξευση σύννεφων καπνού σε ύψος 1 χλμ από τον κρατήρα. Οι αρχές βρίσκονται σε ετοιμότητα ώστε, αν χρειαστεί, να διατάξουν την απομάκρυνση ακόμα 23.000 ατόμων από τις περιοχές που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από το ηφαίστειο.

ΑΣΟΥΝΣΙΟΝ.-- Χιλιάδες απεργοί εκπαιδευτικοί στην Παραγουάη πραγματοποίησαν την Πέμπτη πορεία διαμαρτυρίας στο κέντρο της πρωτεύουσας, απαιτώντας την καταβολή του κατώτατου μισθού, καθώς και των επιδομάτων που δικαιούνται, προειδοποιώντας την κυβέρνηση πως σε αντίθετη περίπτωση θα παραλύσουν το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας με απεργία διαρκείας.

Αρνητικές γνώμες για την ΕΕ

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Το 49% των Βρετανών βλέπει με αρνητικό τρόπο την Ευρωπαϊκή Ενωση, μια αύξηση κατά 14% σε σύγκριση με πέρσι, ενώ το 52% πιστεύει ότι η συμμετοχή της χώρας στην Ενωση πλήττει την εγχώρια οικονομία, σύμφωνα με στοιχεία που προκύπτουν από την ετήσια ανάλυση του αμερικανικού ινστιτούτου «German Marshall Fund». Επιπλέον, το 79% θέλει τη διατήρηση του πλήρους ελέγχου επί των εθνικών οικονομικών και της δημοσιονομικής πολιτικής στο Λονδίνο, θεωρώντας ότι η προοπτική συγκέντρωσης μεγαλύτερων εξουσιών στις Βρυξέλλες επί των εθνικών δημόσιων οικονομικών συνιστά απειλή.

Παρόμοια είναι και τα συμπεράσματα της έρευνας του Ινστιτούτου για τις 10 από τις 11 χώρες της ΕΕ που συμμετείχαν στην ανάλυση (δεν συμμετείχε η Ελλάδα). Στην Ισπανία το 57% θεωρεί πως το ενιαίο νόμισμα έχει πλήξει την εθνική τους οικονομία, ενώ στη Γαλλία το αντίστοιχο ποσοστό είναι 52%, στην Ιταλία, 51%, στη Βρετανία το 89%, ενώ πάνω από τα 2/3 των Βρετανών εκτιμούν ότι η οικονομική κρίση τους έχει επηρεάσει προσωπικά και το 58% αποδοκιμάζει το χειρισμό της κρίσης από την κυβέρνηση. Μόνο στη Γερμανία, το 53% συμφωνεί με την παραχώρηση περισσότερων εξουσιών επί των εθνικών δημοσιονομικών στις Βρυξέλλες.

Η αντίθεση των ερωτηθέντων στην ΕΕ δείχνει ότι πολλοί εργαζόμενοι που βιώνουν τις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης εκφράζουν δυσφορία για την ίδια την ΕΕ. Ωστόσο αυτό απέχει πολύ από το να είναι συνειδητή αντίθεση με τον ιμπεριαλιστικό οργανισμό, καθώς εκφράζει και αντιδραστικές δυνάμεις και δυνάμεις που θέλουν άλλη μορφή διαχείρισης του εκμεταλλευτικού συστήματος και όχι ρήξη και ανατροπή του.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ