ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 8 Σεπτέμβρη 2012 - 2η έκδοση
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΕΝΤΡΑ ΚΡΑΤΗΣΗΣ
Μετανάστες ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες

Τραγικές συνθήκες και ελλείψεις ακόμα και στα βασικά είδη (πόσιμο νερό, τροφή, φάρμακα) βιώνουν οι πρόσφυγες του ιμπεριαλισμού που φτάνουν τελευταία στα νησιά του Αιγαίου, ως συνέπεια των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων στην Εγγύς και Μέση Ανατολή. Εκατοντάδες από αυτούς συλλαμβάνονται (τον Αύγουστο έγιναν 397 τέτοιες συλλήψεις στο Ανατολικό Αιγαίο, ενώ τον αντίστοιχο μήνα του 2011 συνελήφθησαν 168 - οι περισσότερες συλλήψεις έγιναν σε Λέσβο, Σάμο, Πάτμο, Λέρο, Σύμη) ή γενικώς στοιβάζονται σε χώρους ακατάλληλους για ανθρώπινη διαβίωση. Χαρακτηριστικά, ομάδα της οργάνωσης «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» επισκέφτηκε Σάμο, Λέρο και Σύμη στο διάστημα 30/8 - 4/9 για να εκτιμήσει τις ιατρικές και ανθρωπιστικές ανάγκες μεταναστών. Παρείχε ιατρική και ανθρωπιστική βοήθεια (είδη προσωπικής υγιεινής) σε 247 μετανάστες, στην πλειοψηφία τους Σύροι και Αφγανοί, συν πόσιμο νερό και τροφή σε μικρά παιδιά «όπου υπήρχε ανάγκη».

Μετά τις επισκέψεις αυτές η οργάνωση κατέληξε στο συμπέρασμα: «Η πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη είναι περιορισμένη για τους νεοαφιχθέντες μετανάστες και πρόσθετοι πόροι απαιτούνται για τη διασφάλιση της έγκαιρης παραπομπής περιστατικών σε δομές Υγείας (...) Οι σημαντικές ελλείψεις όσον αφορά στις υποδομές και τις συνθήκες διαβίωσης και υγιεινής στους χώρους που επισκεφτήκαμε, προκαλούν προβληματισμό. Η πρόσβαση σε βασικά είδη, όπως πόσιμο νερό και σε ορισμένες περιπτώσεις σε φαγητό, είναι περιορισμένη, ενώ δεν διατίθενται είδη προσωπικής υγιεινής. Ακόμη, άνδρες, γυναίκες και οικογένειες αναγκάζονται να διαμένουν στους ίδιους χώρους».

Θυμίζουμε ότι μετά και τις εξελίξεις στη Συρία, προηγουμένως στη Βόρεια Αφρική, και γενικότερα στην περιοχή που υποφέρει από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, νέα κύματα προσφύγων αναζητούν διέξοδο στην ΕΕ, με αποτέλεσμα πολλές φορές τραγικό θάνατο. Μόλις προχτές, 61 μετανάστες (ανάμεσά τους 28 παιδιά και 3 βρέφη) πνίγηκαν στα ανοιχτά της Σμύρνης όταν βούλιαξε το δουλεμπορικό που τους μετέφερε. Αλλά είναι τέτοιο το χάλι της ζωής τους, που επιφύλαξε ο ιμπεριαλισμός για τις πατρίδες και τους λαούς τους, που συνεχίζουν να διακινδυνεύουν τα πάντα.

  • Συνεχίστηκε και την Πέμπτη η αντιμεταναστευτική επιχείρηση «Ξένιος Ζεύς» στο κέντρο της Αθήνας. Συνολικά προσήχθησαν 588 αλλοδαποί σε υπηρεσίες της ΓΑΔΑ και συνελήφθησαν 14 χωρίς χαρτιά. Μέχρι στιγμής, από την έναρξη της επιχείρησης, έχουν προσαχθεί 17.862 αλλοδαποί και συνελήφθησαν 2.171. Διενεργήθηκαν 201 έρευνες σε σπίτια.
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Παρέμβαση στη Βουλή για τα προβλήματα των πυροσβεστών

Η γενικευμένη εφαρμογή της κλήσης σε επιφυλακή, που γίνεται το τελευταίο χρονικό διάστημα, χωρίς την ύπαρξη συμβάντων αλλά μόνο κατ' εφαρμογή των σταδίων επικινδυνότητας, έχει προκαλέσει αντιδράσεις στους εργαζόμενους της Πυροσβεστικής. Το θέμα έφερε στη Βουλή το ΚΚΕ με σχετική Ερώτηση στην οποία αναφέρεται:

«

Οι εργαζόμενοι συνειδητοποιούν όλο και περισσότερο, ότι πίσω από τις γενικόλογες υποκριτικές διατυπώσεις για το περιβάλλον και την προστασία του κρύβεται ο βασικός στόχος, που είναι: να διευρυνθεί ο ζωτικός χώρος του κεφαλαίου για την κερδοφόρα επένδυση των υπερσυσσωρευμένων κερδών του. Να διευκολυνθεί η ληστρική δράση του με την ακόμη μεγαλύτερη εκμετάλλευση της εργατικής τάξης και των άλλων εργαζομένων, σε βάρος ταυτόχρονα του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας.

Να λεηλατηθεί παραπέρα το πενιχρό εισόδημα των λαϊκών στρωμάτων και να αξιοποιηθεί η εθελοντική συνεισφορά τους, υπέρ του κεφαλαίου για την αντιμετώπιση περιβαλλοντικών προβλημάτων που η ίδια η ασύδοτη δράση του προκαλεί.

Οι υπάλληλοι της Πυροσβεστικής δέχονται τις συνέπειες των πολιτικών του δικομματισμού διαχρονικά με καταιγισμό μέτρων όπως:

Τη διατήρηση σε πλήρη ισχύ του αντιδασικού νομοθετικού πλαισίου, που δίνει πρόσφορο έδαφος για την εμπορευματοποίηση της καμένης γης προς όφελος των οικονομικών συμφερόντων, που εποφθαλμιούν στον αποχαρακτηρισμό της και στη συνέχεια στην εκμετάλλευσή της.

Την έλλειψη Ενιαίου Φορέα Δασοπροστασίας για την αντιπυρική θωράκιση της χώρας, σε συνδυασμό με την απαξίωση της Δασικής Υπηρεσίας και των αρμόδιων φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στον τομέα της πρόληψης, που στενάζει από υποχρηματοδότηση.

Την καταδίκη του Πυροσβεστικού Σώματος σε έναν στρατιωτικού τύπου οργανισμό σε συνδυασμό με τις τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό.

Με μηχανολογικό εξοπλισμό που το μεγαλύτερο μέρος των οχημάτων του να είναι πεπαλαιωμένος και κακοσυντηρημένος.

Την ανεπαρκή συμβολή των εναέριων μέσων (αεροσκαφών), με το ήμισυ μόνο εξ αυτών να βρίσκεται σε μάχιμη κατάσταση σε καθημερινή βάση, καθώς και τη συνεχή διάθεση σημαντικών κονδυλίων για την ενοικίαση ελικοπτέρων από ιδιωτικές εταιρείες.

Την εκτεταμένη καθιέρωση ελαστικών σχέσεων εργασίας σε συνδυασμό με την εκχώρηση αρμοδιοτήτων πυρόσβεσης σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και εθελοντές.

Την προωθούμενη ψευδεπίγραφη αναδιοργάνωση του Σώματος μέσα από την οποία προτείνετε το κλείσιμο 40 υπηρεσιών και κλιμακίων του ΠΣ με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την πυρασφάλεια των περιοχών αυτών.

Την παράνομη, γενικευμένη εφαρμογή της κλήσης σε επιφυλακή, που εφαρμόζεται πολύ συχνά το τελευταίο διάστημα, χωρίς την ύπαρξη συμβάντων αλλά μόνο κατ' εφαρμογή των σταδίων επικινδυνότητας.

Οι κυβερνητικές διαχρονικές δικομματικές αποφάσεις εξυπηρέτησης των συμφερόντων των μονοπωλίων, επιβεβαιώνουν ότι δεν έχει καμία αξία η προστασία του δασικού πλούτου, οι περιουσίες των εργαζομένων και γενικότερα η ποιότητα ζωής τους, αλλά το κέρδος και η εξυπηρέτηση των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων.

Οι θυσίες των πυροσβεστών, η διάλυση της εργασιακής, προσωπικής και οικογενειακής ζωής τους από τις άθλιες συνθήκες εργασίας και διαβίωσης που τους έχουν επιβληθεί από όλες τις κυβερνήσεις, δεν επαρκούν για να αποσοβήσουν τις καταστροφικές συνέπειες για το λαό και το δασικό πλούτο της χώρας.

Ερωτάται ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Ν. Δένδιας :

Τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση ώστε να σταματήσει το απαράδεκτο καθεστώς των επιφυλακών με πρόσχημα τους δείκτες επικινδυνότητας.

Πώς σκέπτεται η κυβέρνηση να καλύψει τις απλήρωτες ώρες εργασίας και το μεγάλο αριθμό χρωστούμενων ημερών ανάπαυσης».


ΜΝΗΜΟΣΥΝΑ

ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΟΣ
ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΟΣ
φωτο

Αύριο Κυριακή 9.9.2012 στις 10 το πρωί θα γίνει το 40ήμερο μνημόσυνο του συντρόφου και θείου μας ΝΙΚΟΥ ΚΑΡΑΘΑΝΟΥ, στον τάφο του στο Α' Νεκροταφείο (διάδρομος 11ΑΘ τάφος 70).

Η οικογένειά του

Στη μνήμη του συντρόφου μας Νίκου Καραθάνου οι σύντροφοί του που δούλεψαν μαζί του χρόνια στο ιστορικό αρχείο του ΚΚΕ προσφέρουν μέσω ΚΟΒ Νέου Κόσμου - Κουκακίου 110 ευρώ.

Οι σύντροφοι από

το Ιστορικό Αρχείο του ΚΚΕ

****

Αύριο Κυριακή 9/9 στις 9.30 το πρωί θα γίνει το 40ήμερο μνημόσυνο του ΦΙΛΟΚΤΗΜΟΝΑ (Κίμωνα) ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ από τον ιερό ναό Γέννησης του Χριστού στο Καματερό.

Στη μνήμη του προσφέρουμε για το ΚΚΕ 100 ευρώ.

Η σύζυγος και τα παιδιά του.

****

Τελούμε αύριο Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου 2012 και ώρα 10 π.μ. ετήσιο μνημόσυνο στον ιερό ναό Αγίου Ισιδώρου του Β' Κοιμητηρίου Αθηνών (Πατησίων) για την ανάπαυση της ψυχής του πολυαγαπημένου μας συζύγου, πατέρα, παππού, αδελφού και θείου

ΑΓΑΜΕΜΝΟΝΑ ΜΠΑΚΑΚΟΥ

Η σύζυγος: Ελένη. Τα παιδιά: Πέτρος και Αννα, Θεόδωρος και Πολύμνια. Τα εγγόνια: Αγαμέμνων, Μαριγώ, Κωνσταντίνος, Ελένη, Αικατερίνη. Τα αδέλφια. Τα ανίψια. Οι λοιποί συγγενείς.

ΚΟΡΙΝΘΟΣ
Τραυματισμοί μεταναστών στο στρατόπεδο

Αστυνομική δύναμη επενέβη χτες στο στρατόπεδο συγκέντρωσης μεταναστών στην Κόρινθο. Σύμφωνα με την Αστυνομία, η επέμβαση έγινε μετά από επεισόδια μεταξύ αλλοδαπών που έγιναν στις 12 το μεσημέρι. Αμέσως παρενέβη η αστυνομική δύναμη που βρίσκεται έξω από το στρατόπεδο. Σύμφωνα πάντα με την Αστυνομία, έγινε χρήση χημικών. Τραυματίστηκαν 6 άτομα, από τα οποία τα 5 μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο Κορίνθου για τις πρώτες βοήθειες και μετά επέστρεψαν στο στρατόπεδο. Στο στρατόπεδο συγκέντρωσης οδηγούνται μετανάστες χωρίς χαρτιά μετά από αστυνομικές επιχειρήσεις - «σκούπα». Ο συγκεκριμένος χώρος, που έχει παραχωρηθεί στην Αστυνομία, έχει χωρητικότητα 500 ατόμων και σε αυτόν κρατούνται 400 μετανάστες από διάφορες χώρες.

Επίθεση φασιστοειδών

Επίθεση φασιστοειδών εναντίον μεταναστών μικροπωλητών σημειώθηκε νωρίς χτες το βράδι στην Ραφήνα.Περίπου 30 άτομα έφτασαν στην κεντρική Πλατεία όπου υπήρχε πανηγύρι για την Πολιούχο της πόλης και αφού επιτέθηκαν φραστικά σε μετανάστες αναποδογύρισαν πάγκους και αμέσως μετά εξαφανίστηκαν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ