ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 8 Σεπτέμβρη 2012 - 2η έκδοση
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Απαλλάσσει πλήρως τους εργοδότες από τις εισφορές για ΟΕΕ και ΟΕΚ!
  • Μποναμάς 250 εκατομμυρίων ετησίως στο κεφάλαιο
  • Με γοργούς ρυθμούς υλοποιείται το σχέδιο για μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 5 μονάδες

Η μείωση του «μη μισθολογικού κόστους» ανοίγει δρόμο στην ανάπτυξη που σώζει το κεφάλαιο και καταργεί εργατικές κατακτήσεις

MotionTeam

Η μείωση του «μη μισθολογικού κόστους» ανοίγει δρόμο στην ανάπτυξη που σώζει το κεφάλαιο και καταργεί εργατικές κατακτήσεις
Με την απαλλαγή των εργοδοτών από τις εισφορές προς την Εργατική Κατοικία και Εργατική Εστία αρχίζει η κυβέρνηση τη μείωση του λεγόμενου «μη μισθολογικού κόστους». Σύμφωνα με εκτιμήσεις, μόνο απ' αυτή την απαλλαγή οι εργοδότες θα κερδίζουν ετησίως το ποσό των 250 εκατομμυρίων ευρώ που έρχεται να προστεθεί σε πλήθος απαλλαγών, χαριστικών ρυθμίσεων και επιδοτήσεων προς το μεγάλο κεφάλαιο. Την ίδια στιγμή, οι όποιες συρρικνωμένες παροχές συνεχίζονται να δίνονται από τον ΟΕΚ και τον ΟΕΕ, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στον ΟΑΕΔ μετά την απόφαση της κυβέρνησης να κλείσει τους οργανισμούς αυτούς, φορτώνονται στις πλάτες αποκλειστικά των εργαζομένων. Σε κάθε περίπτωση το κόψιμο των εργοδοτικών εισφορών προς ΟΕΚ και ΟΕΕ προδιαγράφει και το οριστικό πετσόκομμα των παροχών αυτών όπως ο κοινωνικός τουρισμός, η επιδότηση ενοικίου, η λειτουργία παιδικών σταθμών, το κατασκευαστικό πρόγραμμα, δάνεια επισκευής και αποπεράτωσης κατοικιών κτλ. που αφορούν χιλιάδες εργατικές - λαϊκές οικογένειες.

Χτες ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης με επιστολή του προς το ΙΚΑ ζητά από τις υπηρεσίες του «την προσαρμογή των μηχανογραφικών συστημάτων και διαδικασιών, προκειμένου η κατάργηση των εργοδοτικών εισφορών να ισχύσει αναδρομικά από 1η Σεπτεμβρίου 2012». Είναι δηλαδή τέτοια η πρεμούρα της κυβέρνησης να προχωρήσει στην ενίσχυση του κεφαλαίου που η εντολή στο ΙΚΑ δίνεται πριν ακόμα υπάρξει η σχετική νομοθετική ρύθμιση. Οπως μάλιστα σημειώνει το υπουργείο στην ανακοίνωσή του, «πρόκειται για την πρώτη σημαντική μείωση των εργοδοτικών εισφορών, η οποία επιχειρείται στο πλαίσιο της ευρύτερης κυβερνητικής στρατηγικής για τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους της εργασίας, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την τόνωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας».

Γίνεται λοιπόν φανερό ότι το σχέδιο για μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 5 μονάδες, όπως προδιαγράφεται από το 2ο μνημόνιο, δηλαδή κατά περίπου 18% των συνολικών εισφορών των επιχειρήσεων προς το ΙΚΑ προχωρά με γοργούς ρυθμούς και ταυτόχρονα αποκαλύπτεται τι σημαίνει η περίφημη ενίσχυση της «ανταγωνιστικότητας». Και βέβαια η μείωση των μισθών, μαζί με τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους, την οποία παρεμπιπτόντως αποδέχεται η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, όχι μόνο δε θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας, όπως διατείνεται η κυβέρνηση, αλλά θα βουλιάξουν ακόμα περισσότερο την οικονομική θέση του ΙΚΑ και των άλλων κοινωνικών οργανισμών εξασφαλίζοντας μεγαλύτερα κέρδη για τις μεγάλες επιχειρήσεις.

ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ
Στα ιδιωτικά Κέντρα Αποκατάστασης ωθούνται οι ασθενείς

Τα αλληλένδετα προβλήματα ασφαλισμένων και φυσικοθεραπευτών αναδείχθηκαν προχτές κατά τη συνέντευξη Τύπου του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Φυσικοθεραπείας.

Η ανεργία στον κλάδο προσεγγίζει το 30%, με πάνω 800 εργαστήρια φυσικοθεραπείας να έχουν κλείσει τα τελευταία 2 χρόνια και με τις μειώσεις και καθυστερήσεις πληρωμών από τον ΕΟΠΥΥ κινδυνεύουν και πολλά ακόμη με λουκέτο. Κατά μέσο όρο στον κάθε φυσικοθεραπευτή ο ΕΟΠΥΥ χρωστάει 40.000 - 50.000 ευρώ, και ταυτόχρονα οι ασθενείς σπρώχνονται προς τα μεγάλα ιδιωτικά Κέντρα Αποκατάστασης, όπου το κόστος είναι πολύ υψηλό. Στο εργαστήριό του ο φυσικοθεραπευτής αμείβεται με 20 ευρώ μικτά την επίσκεψη, ενώ τα νοσήλια που πληρώνει ο ΕΟΠΥΥ στα μεγάλα Κέντρα Αποκατάστασης είναι 70 ευρώ την επίσκεψη. Υπάρχουν αυτοαπασχολούμενοι φυσικοθεραπευτές που αδυνατούν να πληρώσουν τον ΟΑΕΕ, σε άλλους γίνονται εξώσεις γιατί δεν έχουν να πληρώσουν το νοίκι τους και τα πάγια έξοδα. Οι περικοπές του ΕΟΠΥΥ στερούν από πολλούς τις απαραίτητες φυσικοθεραπείες. Είναι ενδεικτικό πως σε περιπτώσεις χρόνιων περιστατικών ο Οργανισμός δικαιολογεί μόλις 24 συνεδρίες!

Την ίδια ώρα συρρικνώνονται οι αντίστοιχες δομές στο δημόσιο σύστημα Υγείας. Οι Οργανισμοί των νοσοκομείων περιλαμβάνουν πολλές κενές θέσεις φυσικοθεραπευτών, οι οποίες με τους νέους Οργανισμούς καταργούνται (σ.σ. Γενικό Κρατικό) και συρρικνώνονται τα κρεβάτια φυσικοθεραπείας και αποκατάστασης. Χαρακτηριστικό είναι ότι στο Κρατικό Νοσοκομείο Αθηνών «Γ. Γεννηματάς» ο νέος Οργανισμός καταργεί τη φυσιατρική κλινική και οι ασθενείς πρέπει να καταφύγουν στον ιδιωτικό τομέα. Στο μεταξύ, οι φυσικοθεραπευτές στις δημόσιες δομές Υγείας δεν εντάσσονται στα Βαρέα κι Ανθυγιεινά Επαγγέλματα, ούτε παίρνουν το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας παρότι έρχονται σε επαφή με λοιμώξεις, μικρόβια, σηκώνουν βάρη κλπ.

  • Η Αγωνιστική Συσπείρωση Φυσικοθεραπευτών (ΑΣΥΦ) διαδηλώνει μαζί με τους αγωνιζόμενους συνταξιούχους, τους εργαζόμενους και τους αυτοαπασχολούμενους αύριο Σάββατο στην πλ. Εθνικής Αντίστασης και καλεί με ανακοίνωσή της κάθε συνάδελφο να διεκδικήσει άμεση χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ από τον κρατικό προϋπολογισμό, αποπληρωμή όλων των οφειλόμενων από τον ΕΟΠΥΥ σε ασθενείς, ανάπηρους, χρόνιους πάσχοντες, σε φυσικοθεραπευτές, φαρμακοποιούς και υγειονομικούς. Μαζικές προσλήψεις φυσικοθεραπευτών σε Υγεία - Πρόνοια, αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία - Πρόνοια, με ένταξη σε αυτό όλων των φυσικοθεραπευτών. Καλεί τον Πανελλήνιο Σύλλογο και τους κατά τόπους συλλόγους να προκηρύξουν Γενική Απεργία και να πάρουν αγωνιστικές αποφάσεις.
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
«Μονά ζυγά δικά τους» τα θέλουν οι μεγαλοκατασκευαστές

Και να πληρώνουν τους οικοδόμους με μειωμένο μεροκάματο και να παίρνουν τα έργα στις ίδιες τιμές

Και το σκύλο χορτάτο και την πίτα ολάκερη θέλουν οι μεγαλοεργολάβοι των δημοσίων έργων, οι οποίοι απ' τη μια πληρώνουν τους οικοδόμους με τα μεροκάματα πείνας της Εθνικής Σύμβασης και απ' την άλλη επιζητούν να μην πέσουν οι τιμές των δημοσίων έργων, βγάζοντας πολλαπλάσια κέρδη, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας.

Συγκεκριμένα, μετά τη λήξη της μετενέργειας της σύμβασης των οικοδόμων, τα μεροκάματά τους έχουν μειωθεί στα επίπεδα της ΕΓΣΣΕ, δηλαδή, κατά περίπου 50%. Ωστόσο, στην Επιτροπή του υπουργείου Ανάπτυξης, όπου διαμορφώνονται οι τιμές των δημοσίων έργων με βάση και τα μεροκάματα των οικοδόμων της εκάστοτε συλλογικής σύμβασης, οι εργολάβοι, αρνούνται τη μείωση των τιμών των έργων στο ύψος της μείωσης των ημερομισθίων και απαιτούν μείωση στο ύψος του πληθωρισμού, δηλαδή μόλις 3%. «Μονά ζυγά δικά τους τα θέλουν οι κατασκευαστικές εταιρίες: και το δημόσιο να βυζαίνουν και τους εργάτες να κάνουν πως τους πληρώνουν», σχολιάζει η Ομοσπονδία Οικοδόμων. Μάλιστα, οι μεγαλοκατασκευαστές επικαλούνται ότι έχουν παλιό προσωπικό και το αμείβουν με την κανονική σύμβαση των οικοδόμων. Ωστόσο, όπως τονίζει η Ομοσπονδία, αυτός ο ισχυρισμός είναι ψέμα, διότι «δημόσια έργα στη φάση της κατασκευής που να απασχολούν σοβαρό αριθμό εργαζομένων δεν υπάρχουν, έχουν παγώσει λόγω έλλειψης χρηματοδότησης αλλά και λόγω της πίεσης που ασκούν οι κατασκευαστικές εταιρείες για νέες συμβάσεις με περισσότερα προνόμια». Και η Ομοσπονδία επισημαίνει: «Ενδιαφέρονται να εξασφαλίσουν υψηλές τιμές στα δημόσια έργα, μικρό κόστος και μεγάλο κέρδος. Μια λέξη υπάρχει μόνο: ΑΙΣΧΟΣ. Καλούμε τον υπουργό Δημοσίων Εργων και τους άλλους αρμόδιους του υπουργείου να μην υποκύψουν στις πιέσεις της αδηφαγίας των εργοδοτών».

ΚΕΡΚΥΡΑ
Απεργία χτες στα ξενοδοχεία

Ενα ακόμη σημαντικό βήμα στην υπόθεση της οργάνωσης του αγώνα, την κλιμάκωση της πάλης απέναντι στην ταξική πολιτική που υπηρετεί την επιχειρηματική κερδοφορία τσακίζοντας μισθούς και εργασιακά δικαιώματα έκαναν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι της Κέρκυρας, που χτες προχώρησαν σε νέα απεργιακή κινητοποίηση με αιχμή διεκδίκησης την υπογραφή τοπικής συλλογικής σύμβασης εργασίας χωρίς καμία μείωση μισθών και δικαιωμάτων αλλά και την καταβολή των δεδουλευμένων. Από το πρωί δόθηκε με επιτυχία η μάχη της περιφρούρησης για να σπάσει η εργοδοτική τρομοκρατία. AQUIS PELEKAS, SAN-SAIN, PALAIOKASTRITSA, KORKYRA BEACH, MARELBIOU, IONIAN PRINCESS, MARBELA ήταν τα ξενοδοχεία όπου η συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργιακή κινητοποίηση ήταν μαζική. Ενδεικτικό της προσπάθειας να υπονομευθεί η απεργιακή κινητοποίηση από την εργοδοσία ήταν οι εκβιασμοί και απειλές σε μαθητή της πρακτικής άσκησης στο ξενοδοχείο της PALAIOKASTRITSA για κακή αξιολόγηση επειδή αρνήθηκε να δουλέψει στη βάρδια απεργού ξενοδοχοϋπάλληλου. Στο ξενοδοχείο SΑΝ - SAIN απευθύνθηκαν απειλές στις καμαριέρες για απολύσεις, τις οποίες μια μέρα νωρίτερα η διεύθυνση του ξενοδοχείου συγκέντρωσε για να τρομοκρατήσει και να αποτρέψει τη συμμετοχή τους στην απεργιακή κινητοποίηση. Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι συγκεντρώθηκαν και διαδήλωσαν στη συνεχεία μαζί με άλλους εργαζόμενους και συνταξιούχους στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας του ΠΑΜΕ στον ΕΟΠΠΥ, καταλήγοντας με πορεία στον ΟΑΕΔ, διαμαρτυρόμενοι για το μαχαίρι και στο εποχικό επίδομα.

Στο μεταξύ, με γενικές συνελεύσεις συνεχίζονται και οι προετοιμασίες για την επιτυχία της παναττικής απεργίας του κλάδου, την επόμενη Τετάρτη, στις 12 Σεπτέμβρη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ