ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 30 Νοέμβρη 2000
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΑΣ
Στο κατώτερο επίπεδο με... άνοδο

  Κοροϊδεύουν τον κόσμο όσοι υποστηρίζουν πως είναι δυνατόν να καλυφθούν οι ζημιές δεκάδων μετοχών, που από τις αρχές του χρόνου έχουν χάσει πάνω από το 80% της τιμής τους

 

Στα χαμηλότερα επίπεδα του χρόνου βρέθηκε χτες ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου της Αθήνας, που περί τα μέσα της συνεδρίασης «έπεσε» μέχρι και τις 3.165,2 μονάδες. Παρά τις προχτεσινές προσπάθειες του υπουργού Εθνικής Οικονομίας ν' αναστρέψει το ιδιαίτερα κακό κλίμα που υπάρχει σχεδόν ολόκληρο το 2000 στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, οι συναλλαγές ξεκίνησαν και χτες με πτωτικές τάσεις. Η πτώση έφτασε το 1,5% και ο δείκτης έδειξε το πιο χαμηλό επίπεδο της χρονιάς. Λίγο αργότερα, και με πρωταγωνιστές αρχικά τα «βαριά χαρτιά» οι τιμές άρχισαν να ανακάμπτουν και ο Γενικός Δείκτης έφτασε να δείχνει άνοδο 1,4%. Ωστόσο, το φαινόμενο των -εντός της συνεδρίασης- ρευστοποιήσεων έχει επαναληφθεί, όπως ακριβώς γίνεται σε κάθε συνεδρίαση και έτσι τελικά οι συναλλαγές ολοκληρώθηκαν στις 3.230,9 μονάδες με άνοδο 0,55%.

Οι απώλειες του Δείκτη από την αρχή της χρονιάς είναι ήδη 44,2%, ενώ όλο και περισσότεροι παράγοντες από τους εμπλεκόμενους στη χρηματιστηριακή αγορά - από αυτούς τους ίδιους δηλαδή που μέχρι πριν λίγες βδομάδες μίλαγαν για την από στιγμή σε στιγμή επερχόμενη ανάκαμψη- λένε σε διάφορους τόνους πως ουδείς μπορεί πλέον να εκτιμήσει πού θα σταματήσει η πτωτική πορεία των τιμών.

Η αδυναμία προσδιορισμού της τάσης που θα έχει από εδώ και πέρα το Χρηματιστήριο, όχι μόνο είναι υπαρκτή, αλλά αποκαλύπτει και τις τεράστιες ευθύνες, που έχουν απέναντι σε «μικροεπενδυτές» που χάνουν τις οικονομίες τους, όλοι όσοι μέχρι και πρόσφατα υπόσχονταν «κούρσες» και... φύκια για μεταξωτές κορδέλες. Πάντως, αξίζει να σημειωθεί το εξής. Τα διάφορα κερδοσκοπικά κέντρα, ξεκινώντας από τους κυβερνώντες που προσπάθησαν να αξιοποιήσουν την πορεία του Χρηματιστηρίου πέρσι και μέχρι τους διάφορους «θεσμικούς επενδυτές» και τους μεγαλομετόχους των εισηγμένων εταιριών, έχουν καταφέρει να ανατρέψουν κάθε έννοια κανόνων και προϋποθέσεων στις χρηματιστηρικές αλλαγές. Ετσι, η περιβόητη άποψη - αρχή που λέει ότι «δεν πουλάμε όταν χάνουμε», αποδεικνύεται ήδη καταστροφική για δεκάδες μετοχές του ελληνικού χρηματιστηρίου, οι οποίες από τις αρχές του χρόνου έχουν χάσει πάνω από το 80% τής τότε τιμής τους. Αν κάποιος, δηλαδή, ανυποψίαστος είχε τοποθετήσει για την αγορά τέτοιων μετοχών 1.000.000 δραχμές τον Γενάρη, σήμερα έχει να λαμβάνει μόλις 200.000 δραχμές, ενώ για να συμψηφίσει τη ζημιά του και να πάρει πίσω τα χρήματά του, πρέπει οι εν λόγω μετοχές να παρουσιάσουν αύξηση της τάξης του...400%! Πρόκειται για ένα τόσο μεγάλο ποσοστό που ο καθένας καταλαβαίνει ότι δεν μπορεί να αποτελεί στόχο και ως εκ τούτου δικαιολογημένα υποστηρίζεται η άποψη περί απώλειας των αποταμιεύσεων, όσων πίστεψαν τα παχιά λόγια είτε των κυβερνώντων, είτε των Μέσων Ενημέρωσης που έσπρωξαν τον κόσμο στο χρηματιστηριακό τζόγο.

Κατά τη χτεσινή συνεδρίαση διακινήθηκαν 355 μετοχικοί τίτλοι. Από αυτούς άνοδο παρουσίασαν 178, ενώ με ζημιές έκλεισαν οι 153. Οι κλαδικοί, τέλος, δείκτες παρουσίασαν μεικτή εικόνα. Ο δείκτης των εταιριών χρηματοδοτικής μίσθωσης σημείωσαν τα μεγαλύτερα κέρδη (2,2%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες οι επενδυτικές εταιρίες με ποσοστό -0,7%.

Νέες αυξήσεις στα καύσιμα

Αντιδρούν οι βενζινοπώλες στο σχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης για την  «απελευθέρωση» της αγοράς υγρών καυσίμων 

Αυξημένες είναι και πάλι από τα περασμένα μεσάνυχτα οι τιμές των υγρών καυσίμων, και, μπορεί η αύξηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης να είναι οριακή, ωστόσο, αυτό δε σημαίνει απολύτως τίποτα για τους καταναλωτές, αφού ήδη η τιμή του έχει εκτοξευτεί σε αστρονομικά επίπεδα. Συγκεκριμένα, από χτες τα μεσάνυχτα η βενζίνη σούπερ πωλείται ακριβότερα κατά 1,6 δραχμές ανά λίτρο, η αμόλυβδη κατά 1,7, το πετρέλαιο κίνησης 1,40 και το θέρμανσης κατά 0,40 δραχμές το λίτρο.

Με βάση το ενδεικτικό δελτίο τιμών που ανακοίνωσε χτες το υπουργείο Ανάπτυξης, οι τιμές των υγρών καυσίμων ανά περιοχή, διαμορφώνονται ως εξής: Λεκανοπέδιο Αττικής και Νομός Θεσσαλονίκης: σούπερ 263,2, αμόλυβδη 254, πετρέλαιο κίνησης 251,7, πετρέλαιο θέρμανσης 155,9 δρχ/λίτρο. Α' Ζώνη: σούπερ 268,1, αμόλυβδη 258,9, κίνησης 256,7 και θέρμανσης 158,9. Β' Ζώνη: σούπερ 271,1, αμόλυβδη 261,9, κίνησης 259,7 και θέρμανσης 161,9. Γ' Ζώνη ΦΠΑ 18%: σούπερ 271,1, αμόλυβδη 263,9, κίνησης 261,7 και θέρμανσης 164,9. Γ' Ζώνη ΦΠΑ 13%: σούπερ 263,3, αμόλυβδη 255,1, κίνησης 253,7 και θέρμανσης 158,4.

Η ΕΒΝΑ

Στο μεταξύ, με ανακοίνωσή της, η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Νομού Αττικής καλεί τους βενζινοπώλες σε ετοιμότητα, ενώ την ερχόμενη Δευτέρα στις 8 το βράδυ θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση - συζήτηση των βενζινοπωλών στο ξενοδοχείο Κάραβελ.

Κατά την ΕΒΝΑ, «οι θέσεις του υπουργείου Ανάπτυξης επιβάλλουν στον κλάδο με το πρόσχημα της πάταξης του λαθρεμπορίου τις ταμειακές μηχανές, απαλλάσσοντας ταυτόχρονα τις εταιρίες από την ευθύνη για τη σφράγιση των δεξαμενών και κατ' επέκταση για τις ποσότητες και την ποιότητα των καυσίμων. Με ταμειακές μηχανές λόγω της ιδιομορφίας των καυσίμων όλοι οι βενζινοπώλες θα βγαίνουν εξ ορισμού "λαθρέμποροι" αφού θα παρουσιάζουν σε καθημερινή βάση ελλείμματα ή πλεονάσματα. Επίσης, το υπουργείο Ανάπτυξης απελευθερώνει την αγορά και αφήνει ελεύθερες τις εταιρίες εμπορίας να καταλάβουν την αγορά των πρατηρίων χωρίς να λαμβάνει κανένα μέτρο για τους πρατηριούχους, με αποτέλεσμα να δούμε τη δημιουργία "καρτέλ" και στο χώρος της λιανικής».

Καταλήγοντας η ΕΒΝΑ, σημειώνει ότι «η κυβέρνηση στην ουσία παραδίδει την αγορά των καυσίμων στα διυλιστήρια και στις εταιρίες, δηλαδή σε αυτούς που τη μονοπωλούσαν μέχρι σήμερα και θα τη μονοπωλήσουν και στη συνέχεια, καθορίζοντας ανεξέλεγκτα τις τιμές και καθιστώντας ομήρους τους καταναλωτές και την κοινωνία».

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Κακόγουστη φάρσα με φοροφυγάδες...

Ούτε τα όποια προσχήματα δεν κρατά πλέον το υπουργείο Οικονομικών στη με νόμο υποχρέωσή του να εκδίδει κάθε χρόνο καταλόγους με ονόματα επιχειρήσεων και ιδιωτών που διέπραξαν αξιοσημείωτη φοροδιαφυγή. Τα στοιχεία ονομάτων που παρουσίασαν χτες, είναι μια σκέτη απογοήτευση απ' όλες τις απόψεις. Ούτε και αυτό το στόχο, της δήθεν αδέκαστης και υπεράνω όλων κυβέρνησης - τιμωρού του οικονομικού εγκλήματος, δεν εξυπηρετούν. Συγκεντρωμένα φύρδην - μίγδην στοιχεία για επιχειρήσεις - φοροδιαφεύγουσες που δεν τις γνωρίζουν ούτε οι μέτοχοί τους, εκτός από το λαθρεμπόριο καυσίμων όπου φιγουράρει το όνομα του γνωστού επιχειρηματίας και φίλου ο Κ.Μηστοτάκη κ.Μαμιδάκι δεν υπάρχει ούτε μια περίπτωση καταγγελίας φοροδιαφυγής μεγαλοεπιχειρηματιών, τα ονόματα των οποίων εμφανίζονται σαν «διαπλεκόμενα» με την πολιτική εξουσία (είναι καιρός για τέτοια τώρα;), παρουσιάζουν εταιρίες που σήμερα δε λειτουργούν, όπως η εταιρία εκτροφής πτηνών «Βοκτάς», ενώ για μια ακόμη χρονιά και για να γεμίσουν τις σελίδες, κατέφυγαν στην πρακτική της επανάληψης ονομάτων επιχειρήσεων και ονομάτων, ειδικά στο χώρο του λαθρεμπορίου καυσίμων, που απασχολούν τις διωκτικές αρχές τα τελευταία δέκα χρόνια...

Συνολικά παρουσιάζονται τέσσερις κατηγορίες περιπτώσεις φοροδιαφυγής. Η πρώτη αφορά περιπτώσεις επιχειρήσεων που κατηγορούνται για έκδοση εικονικών και πλαστών φορολογικών στοιχείων που οι καταλογιστικές πράξεις εκδόθηκαν το 1999. Παρατίθενται συνολικά 98 επιχειρήσεις, όπου αθροιστικά είχαν εκδώσει πλαστά - εικονικά τιμολόγια 17,5 δισ. δραχμών, καταλογίστηκαν πρόστιμα 20,4 δισ. δραχμές και βεβαιώθηκαν 8,6 δισ. δραχμές.

Ο δεύτερος πίνακας αφορά φορολογικές παραβάσεις, μεγάλης, κατά το υπουργείο έκτασης, που οι καταλογιστικές πράξεις εκδόθηκαν το 1999. Μεταξύ των φοροφυγάδων εμφανίζεται ο γιατρός ομοιοπαθητικής Σ.Διαμαντίδης, ο Ροδόπουλος ( εμπόριο ελαιολάδου) η εταιρία «Βοκτάς», η Αθηναϊκή Ελαιουργία, ενώ στο Παπακωνσταντίνου Πέτρο - η μεγαλύτερη περίπτωση - που ασκεί χονδρεμπόριο μηχανημάτων, καταλογίστηκαν πρόστιμα 24 δισ. δραχμές. Σε 81 περιπτώσεις φοροδιαφυγής καταλογίστηκαν πρόστιμα 73,5 δισ. δραχμές και βεβαιώθηκαν φόροι 54,2 δισ. δραχμές.

Κινητοποιούνται οι ΕΒΕ

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας και πικετοφορία στους δρόμους της Αθήνας θα πραγματοποιήσουν τη Δευτέρα 11 Δεκέμβρη οι επαγγελματοβιοτέχνες και έμποροι της Αττικής, αντιδρώντας στην κυβερνητική πολιτική, όπου στα πλαίσια της ΟΝΕ εξαφανίζει κυριολεκτικά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Η κινητοποίηση θα ξεκινήσει από την πλατεία Κάνιγγος στις 5.30 το απόγευμα. Η συγκέντρωση διαμαρτυρίας εντάσσεται στα πλαίσια του νέου γύρου κινητοποιήσεων, που έχουν εξαγγείλει οι ΕΒΕ, διεκδικώντας την επίλυση των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν, εξαιτίας της ασκούμενης κυβερνητικής πολιτικής.

Με κοινή ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ) Ενώσεων, ΕΒΕ, Σωματεία, Ομοσπονδίες Κλαδικές και Τοπικές, Εμπορικοί Σύλλογοι κλπ., σημειώνουν ότι «δεν μπορούμε πλέον να μένουμε απαθείς στο έγκλημα που συντελείται σε βάρος χιλιάδων συναδέλφων, αλλά και της συντριπτικής πλειοψηφίας του λαού από την εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή πολιτική της ελεύθερης αγοράς που ισοπεδώνει και κατεδαφίζει οτιδήποτε κοινωνικό στο όνομα της ΟΝΕ, μιας συνεχούς πορείας αναδιαρθρώσεων στην οικονομία και την κοινωνία, με στόχο την ενίσχυση της συγκέντρωσης κεφαλαίων σε όλο και λιγότερα χέρια. Οι δείκτες ασφυξίας των ΕΒΕ καθημερινά επιδεινώνονται και αυτό φαίνεται από την αύξηση των ακάλυπτων επιταγών διαμαρτυρομένων γραμματίων, του κλεισίματος των επιχειρήσεων και των πτωχεύσεων».

Στη συνέχεια, στην ανακοίνωση επισημαίνονται βασικά προβλήματα του κλάδου και τονίζεται ότι «διαλύουν το ασφαλιστικό σύστημα με την κατάργηση κάθε κοινωνικής έννοιας, αυξάνουν το όριο συνταξιοδότησης,, διπλασιάζουν τις εισφορές προς τα ταμεία, υποβαθμίζουν παροχές και συντάξεις, ενώ με την κατάθεση των αποθεματικών των ταμείων στο χρηματιστήριο που επιβάλλει η κυβέρνηση, κανείς δεν είναι σίγουρος αν αύριο πάρει σύνταξη».

Καταγγέλλοντας την εφαρμοζόμενη πολιτική, οι προαναφερθείσες ενώσεις σημειώνουν ότι πρόκειται για πολιτική «που χειροτερεύει όλο και περισσότερο τους όρους ανταγωνισμού σε βάρος των μικρών επιχειρήσεων και ορθώνει καθημερινά ολοένα και νέα εμπόδια στη λειτουργία τους, μη δίνοντας καμία πρόσβαση στη χρηματοδότηση, με αποτέλεσμα να γίνονται έρμαια των τραπεζών και των κάθε τοκογλύφων με την απαγόρευση και μέσω του 35% της συνεταιριστικοποίησής τους, με την άδικη και άνιση φορολογία τους, που όχι μόνο δεν έφυγαν τα αντικειμενικά κριτήρια, αλλά έχουμε και την αντικειμενικοποίηση του ΦΠΑ με αναδρομική ισχύ, ενώ αντιθέτως το νέο φορολογικό νομοσχέδιο μειώνει το φορολογικό συντελεστή για τα μεγάλα εισοδήματα».

Καταλήγοντας η ανακοίνωση τονίζει ότι «δε λύνεται κανένα πρόβλημα δουλεύοντας όλο και περισσότερο για ένα όλο και μικρότερο μεροκάματο. Η λύση βρίσκεται μόνο στο δρόμο του αγώνα και της αντίστασης».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ