Στη Θεσσαλονίκη βρέθηκε το περασμένο Σάββατο η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. Το πρωί συναντήθηκε με τον αναπληρωτή περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Δ. Ψωμιάδη, στην έδρα της Περιφέρειας. Ακολούθησε συνάντηση με σωματεία και εκπροσώπους εργαζομένων από εργασιακούς χώρους που βρίσκονται στην αιχμή της επίθεσης της κυβέρνησης, στο Κέντρο Πολιτισμού «Χρήστος Τσακίρης» στη Σταυρούπολη. Το απόγευμα, η Αλέκα Παπαρήγα συμμετείχε στο μεγάλο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στην πλατεία Αριστοτέλους και το βράδυ μίλησε στο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή». Εκτός από την ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στο Φεστιβάλ, που δημοσιεύεται ολόκληρη στις σελίδες 8 έως 10, ο «Ριζοσπάστης» παρουσιάζει σήμερα ρεπορτάζ από τη συνάντηση της Αλέκας Παπαρήγα με τον αναπληρωτή περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας και τη σύσκεψη με τα σωματεία. Ολόκληρη η ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στους εκπροσώπους σωματείων και εργαζομένων από κλάδους και τόπους δουλειάς της Θεσσαλονίκης θα δημοσιευθεί σε επόμενο φύλλο του «Ρ».
Από τη σύσκεψη με σωματεία και συνδικαλιστές της Θεσσαλονίκης
Από τη σύσκεψη στη Σταυρούπολη |
Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι σωματείων από χώρους δουλειάς που αυτή την περίοδο βρίσκονται στο επίκεντρο της κυβερνητικής επίθεσης, μέσω της πολιτικής ιδιωτικοποιήσεων (ΕΛΤΑ, ΕΛΒΟ, ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ, ΕΥΑΘ, ΟΛΘ, ΑΤΕ, ΕΒΖ, κ.λπ.). Αλλά και εκπρόσωποι σωματείων από επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα (εμπόριο, Υγεία, κ.λπ.), όπου προωθούνται ταχύτατα οι ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις, με στόχο την ακόμη πιο αποδοτική εκμετάλλευση της εργατικής δύναμης, για την αύξηση της κερδοφορίας τους. Οι εργαζόμενοι σημείωσαν την ανάγκη συντονισμού και κλιμάκωσης των αγώνων για την απόκρουση της επίθεσης που δέχονται.
«Η ΕΛΒΟ δεν πρέπει να ιδιωτικοποιηθεί, αποτελεί επιχείρηση στρατηγικής σημασίας για την άμυνα της χώρας», είπε ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στην Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων και θύμισε τις συνέπειες από την προηγούμενη απόπειρα (όμιλος Μυτιληναίου). «Ο ιδιώτης αποχώρησε αφού οδήγησε σε παραγωγική συρρίκνωση την επιχείρηση και μείωσε το προσωπικό, αφήνοντας παράλληλα πίσω του χρέη», ειπώθηκε χαρακτηριστικά.
Με την ιδιωτικοποίηση της «ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ», όλοι οι κύριοι αυτοκινητόδρομοι παραδίδονται στους ιδιώτες. Ετσι, ο λαός που πλήρωσε για την κατασκευή τους θα πληρώνει τώρα και για τη χρήση τους. Οπως είπε ο εκπρόσωπος των εργαζομένων της «ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ», μαζί με τον κύριο άξονα θα δοθούν προς εκμετάλλευση και οι τρεις σημαντικότεροι κάθετοι άξονες, στους οποίους θα τοποθετηθούν διόδια, αν και αρχικά δεν προβλέπονταν.
Την ίδια ώρα που οι ιδιώτες θα μαζεύουν χρήματα μέσω των διοδίων, το χρέος των 600 εκατ. ευρώ που έχουν ληφθεί ως δάνεια για την ολοκλήρωση του έργου θα παραμείνει στο Δημόσιο και θα το πληρώσει ο λαός.
Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Αγώνα που αναδείχθηκε μέσα από την απεργία των εργαζομένων στην ΑΤΕ σημείωσε ότι το σωματείο, που χρόνια τώρα ελέγχεται από ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - «Συσπείρωση», συνέβαλε στην προώθηση των κυβερνητικών επιλογών που οδήγησαν στην ιδιωτικοποίηση της ΑΤΕ και στην ανατροπή των εργασιακών σχέσεων. Οπως είπε, καλλιεργούσε αυταπάτες ως την τελευταία στιγμή ότι η ΑΤΕ δε θα ιδιωτικοποιηθεί, ενώ, ταυτόχρονα, η πλειοψηφία του σωματείου είχε την άποψη ότι η «Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης» και οι συνεταιριστικές επιχειρήσεις που ελέγχει η ΑΤΕ είναι βαρίδια για την τράπεζα και θα πρέπει να ιδιωτικοποιηθούν.
Ο εκπρόσωπος της ΕΥΑΘ σημείωσε ότι η ιδιωτικοποίηση θα φέρει υποβάθμιση των υπηρεσιών και αύξηση του κόστους για το λαό.
Η αξιοποίηση του αντεργατικού οπλοστασίου, που εξασφάλισαν οι κυβερνήσεις στην εργοδοσία, έφερε εκ περιτροπής εργασία, διαθεσιμότητες, μείωση του εισοδήματος των εργαζομένων κατά 25% και μείωση του προσωπικού (απασχολούσε 430 άτομα και σήμερα εργάζονται 265), είπε ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στο Χαλυβουργείο Θεσσαλονίκης (ιταλικών συμφερόντων). Πρόσθεσε ακόμα ότι το εργοστάσιο απαξιώνεται παραγωγικά, με στόχο τη μετατροπή του σε «service center» των Βαλκανίων.
Στην πολιτική υποβάθμισης του δημόσιου τομέα της Υγείας, που οδήγησε στη γιγάντωση του ιδιωτικού τομέα, αναφέρθηκε η εκπρόσωπος των εργαζομένων στις ιδιωτικές κλινικές. Σημείωσε ότι ο κλάδος της ιδιωτικής Υγείας είναι σημαντικά κερδοφόρος, ακόμη και στην περίοδο της κρίσης. Ομως, οι επιχειρηματίες της Υγείας, με τη στήριξη των συνδικαλιστών της εργοδοτικής πλειοψηφίας στην Ομοσπονδία, προσπαθούν να επιβάλουν μειώσεις μισθών, ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις, κρατούν απλήρωτους για μήνες τους εργαζόμενους.
Αναφερόμενη στους αγώνες για την απόκρουση της εργοδοτικής επίθεσης, παρουσίασε το παράδειγμα των εργαζομένων στην κλινική «Γαληνός» του ομίλου «Βιοϊατρική», που κατάφεραν να εμποδίσουν την εφαρμογή της κατάπτυστης σύμβασης που είχε υπογράψει η Ομοσπονδία, πριν η διοίκησή της καθαιρεθεί από τους ίδιους τους εργαζόμενους.
Η Αλέκα Παπαρήγα δήλωσε τη συμπαράσταση του ΚΚΕ στους εργαζόμενους που βρίσκονται σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις και σε όσους σχεδιάζουν αγώνες. Ξεκαθάρισε όμως πως οι αγώνες για να έχουν αποτέλεσμα θα πρέπει να είναι οργανωμένοι, ταξικά προσανατολισμένοι, συντονισμένοι και να στοχεύουν στην ανατροπή. Είπε μεταξύ άλλων:
«Είμαστε κοντά σας, στον κάθε ένα χώρο, ανεξάρτητα αν συμφωνούμε με όλα τα αιτήματα ή τη γραμμή. Εμείς θέλουμε - μακάρι να μπορέσουμε να το πετύχουμε σε κάποιους χώρους - να παρεμποδίσουμε ή να ανατρέψουμε μια πορεία γιατί αυτό δίνει κουράγιο και στους υπόλοιπους, αλλά όλοι μαζί και με γραμμή δράσης που ασκεί τη μέγιστη δυνατή επίδραση. Αν πάτε να κεντρίσετε το φιλότιμο μην περιμένετε τίποτα. Φόβο, το φόβο της ανατροπής πρέπει να έχουν. Οχι μόνο μιας κυβερνητικής ανατροπής, τέτοιες μπορεί να έχουμε αλλά τι θα έρθει μετά; Ο φόβος της ανατροπής μπορεί να τους φέρει να κάνουν πίσω, για να μην τα χάσουν όλα. Ας χάσουν κάτι. Αλλιώς δεν ιδρώνει αυτί».
Από τη συνάντηση με τον αναπληρωτή περιφερειάρχη Κ. Μακεδονίας
Από τη συνάντηση με τον αναπληρωτή περιφερειάρχη |
Η Αλ. Παπαρήγα συναντήθηκε με τον αναπληρωτή περιφερειάρχη Δ. Ψωμιάδη, παρουσία των αντιπεριφερειαρχών, των προέδρων του Περιφερειακού Συμβουλίου και της Μητροπολιτικής Επιτροπής Θεσσαλονίκης, καθώς και υπηρεσιακών παραγόντων. Ο Δ. Ψωμιάδης παρέδωσε στην Αλ. Παπαρήγα υπόμνημα με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ΠΚΜ λόγω της διοικητικής μεταρρύθμισης και των περικοπών στην κρατική χρηματοδότηση.
Η Αλέκα Παπαρήγα θύμισε ότι το ΚΚΕ εξαρχής τοποθετήθηκε πολιτικά και όχι συντεχνιακά και για τον «Καποδίστρια» και για τον «Καλλικράτη». Εγκαιρα προειδοποίησε ότι το στοιχείο της αποκέντρωσης που προβαλλόταν, είχε στόχο να μειωθεί ο κρατικός προϋπολογισμός, οι κοινωνικές κυρίως παροχές, τα κονδύλια για έργα υποδομής που χρειάζονται και να πεταχθεί το μπαλάκι στους περιφερειάρχες, στους δημάρχους, οι οποίοι με τη σειρά τους θα προσπαθούν να εξασφαλίσουν χρήματα μέσω της άμεσης και έμμεσης φορολογίας του λαού.
Ξεκαθάρισε ότι «όταν η γενική πολιτική είναι ταξικά αντιλαϊκή και η αποκέντρωση αυτό θα υπηρετεί». Επανέλαβε τη θέση του ΚΚΕ να δοθούν άμεσα τα χρήματα που οφείλονται στις περιφέρειες και τους δήμους, να υπάρξει αύξηση των κονδυλίων και να γίνει ιεράρχηση για το πού θα κατευθυνθούν με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες (σχολεία, παιδικοί σταθμοί, μεταφορά μαθητών) και τα αναγκαία έργα υποδομών (αντιπλημμυρικά κλπ.).